tiistai 15. lokakuuta 2013

Vanhassa vara parempi!

Noniin, kerta se on ensimmäinenkin kun meillä taistellaan loisia vastaan! Tai taisteluksi sitä on vielä huono kutsua kun ei niitä välttämättä ole, mutta varaudutaan ainakin pahimpaan. Mahdollista väiveahdinkoa podetessa löydettiin jälleen mäntysaippuan ihanuus ja käytännöllisyys ja koirat pääsi mäntysaippuakylpyyn sen kunniaksi!

Tosiaan, täi/väivetartuntaa on todettuna vähän matkan päässä ja meille luonnollisesti on myös ilmoitettu mahdollisesta tartunnasta vaikka kyseisten koirien lähettyvillä ei olla koirien kanssa harrasteltukaan. Ulkoloiset on ärsyttävä vaiva ja niiden saaminen toki ärsyttää aina -onneksi ne on kuitenkin suhteellisen helppo hoitaa pois.

Tämä koiran yleisin ulkoloinen ei onneksi tartu meihin ihmisiin vaikka armoton oman pään kutina uutisesta alkoikin vaikka edes koirat eivät rapsuttele itseään.

"Väiveet ja täit kuuluvat täi-hyönteisiin. Ne ovat 1,5–2 mm pitkiä, kellertäviä hyönteisiä, jotka on suhteellisen helppo havaita koiran turkista. Väiveet ja täit eroavat toisistaan ruokailutapojensa perusteella – täit imevät verta, väiveet syövät puolestaan ihon pintakerroksen solukkoa ja talia. Koiran loisia ovat Linognathus setosus -täi sekä Trichodectes canis -väive. Kissalla tunnetaan vain yksi väive-laji (Felicola subrostratus), joka sekin on hyvin harvinainen.

Loiset munivat munansa koiran karvoihin. Munat kiinnittyvät lujasti karvan varsiin. Erityisesti väiveet ovat hyvin liikkuvaisia ja aiheuttavat tämän takia koirassa kovaa kutinaa ja ihoärsytystä. Raapiminen saattaa rikkoa ihon ja aiheuttaa tulehduksen.

Väive
Väiveet ja täit ovat erittäin lajispesifisiä, koiran loiset eivät siis tartu toisiin eläimiin tai ihmisiin. Tartunta koirasta toiseen tapahtuu joko suoran kosketuksen tai esim. harjojen ja pyyhkeiden tai irronneiden karvojen välityksellä. Väiveen munat ja osa väiveistä saadaan poistettua turkista täikamman avulla. Radikaalimpi ja tehokkaampi keino on koiran turkin ajelu. Ympäristön saneeraus on tärkeää. Nykyään on saatavilla myös väivetartunnan hoitoon rekisteröity reseptilääke. Tartunnan hoito saattaa vaatia uusintakäsittelyn, sillä uusi tartunta ympäristöstä on tavallista, kun koiran ympäristöön jääneistä munista kuoriutuu uusia väiveen toukkia. Tartunnan saanut koira kannattaa madottaa heisimadon varalta, sillä väiveet saattavat toimia koiranheisimadon (Dipylidium caninum) väli-isäntinä."


Meillä ei ole koskaan vielä ulkoloisia ollut, toivottavasti tälläkin kertaa päästään pälkähästä. Apteekissa tuli kuitenkin poikettua ja haettua Frontline comp liukset niskaan laitettavaksi. Lisäksi tietysti imurointia mahdollisten munien takia asunnossa.


Ja tosiaan, mikäs sen parempaa kuin luonnon omat lääkkeet!


Mäntysuopaa on tullut käytettyä aikanaan Rytmin pentuaikana kutiseviin jalkapohjiin, jotenkin sitten jäänyt kutinoiden vuoksi, nyt löydettiin sekin sitten uudestaan! Ennen Frontlinen antoa pesin vielä koirat varmuuden vuoksi mäntysuovalla ja Rytmi on jälleen alkanut noita tassujaan klähmäilemään niin eipä tehnyt huonoa tassujenkaan kannalta tämä pesu.

Mäntysuopaa on iätajat käytetty sen desinfioivan vaikutuksen vuoksi fulunkoloosin ja hiivan hoidossa varsin hyvin tuloksin. Eikä hintakaan päätä huimaa vaikka pitkäkarvaisten peseminen mäntysuovalla tuskin on se helpoin ratkaisu. Lisäksi mäntysuopa on emäksinen pesuaine (pH9) joten liian ahkeraa käyttöä ei tietenkään suositella. Osalla koirista olen kuullut sen kuivattavan ihoa, toiselle se taas sopii tosi hyvin eikä kuivata yhtään.

Rytmillä on luonnostaan tosi kuiva iho, ja erityisesti talvella yksiössä kuiva huoneilma teki sen iholle kepposia useinkin. Toivotaan että tänävuonna isompi asunto auttaa tässä ongelmassa eikä iho pääse kuivumaan liiaksi.

Ulkoloisista kuulee puhuttavan tosi vähän, tietoa löytyy kyllä mutta jotenkin on aina noloa myöntää että itselle on se paska säkä osunut kohdalle. Kuitenkin tärkeintä näissä tilanteissa on hoitaa mahdollisimman nopeasti ongelma ja infota kanssaeläjille mahdollisesta tartunnasta jotta kierre saataisiin katkaistua.

Huono tuuri voi iskeä kenen tahansa kohdalle erityisesti jos ne koirat liikkuvat paikoissa joissa on paljon muita koiria. Tossa Frontlinessa on esimerkiksi tuoteselosteen mukaan muutaman viikon suoja-aika jona aikana se suojaa koiraa ulkoloisilta. Meillä tupataan keväisin ja syksyisin antamaan myös strongholdit kun treenit porukassa yleistyvät ihan vaan omien ja muiden koirien suojaksi -varmuuden vuoksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)