perjantai 7. kesäkuuta 2013

Puhtaasti kotimainen pentutehdas.

Mitä pentutehtailu on oikeasti meillä Suomessa, kaupungissa, maalla ja pienellä kylänraitilla jossa kaikki tuntevat toisensa? Usein puhutaan pentutehtailusta; häkeissä elävistä koirista, loppuun astutetuista nartuista, mahdollisista parvoepäilyistä virosta tuoduista koirista. Hämäristä auton peräluukusta ostetuista pennuista joista ei kenties koskaan kasva "normaaleja", pennuista joille ei koskaan saapunutkaan rekisteripapereita, kasvattajista joihin ei jälkikäteen saa enää yhteyttä -listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tämä kirjoitus ei kuitenkaan koske niitä koiria joiden alkuperä tulee muualta kuin suomesta, vaan sitä naapurin Maija Meikäläistä joka tehtailee pentuja kyläläisten silmien alla.

Minulla on ollut koira, virallisen ja kennelliiton kasvattajanimen omaava, pentutehtaan tuottama pentu. Virallinen kahdestakin syystä, kyseinen henkilö ei enää kasvata rotukoiria kasvattajanimellään ja koska kaikki tietävät että sielä on pentuja -aina ja ainakin tilattavissa. Kyseisestä "kasvattajasta" ei siis ole varmaankaan koskaan tehty tutkintaa, eikä hänellä ole rikosrekisteriä touhuistaan. Siksipä kaikki, mitä nyt kirjoitan ovat vakaasti omia mielipiteitäni ja huomioitani jotka nyt riskillä tuon esille ihan vain kertoakseni oman näkemyksen puhtaasti kotimaisesta, paikallisesta pentutehtailusta.

Mummu
 Oma tarinani ei ole sen kummoisempi, onhan meilläkin kotona ollut sekarotuisten pentuja ja voisin tehdä miljoonat ja taas miljoonat asiat toisin mikäli tietoa, faktoja naamaan kertovia (lyöviä) ihmisiä olisi ollut enemmän. Mennyttä en voi muuttaa enkä ole menneisyydestä kauhean ylpeä, mutta ainakin olen viisastunut ja oppinut virheistä joilla tuimme paikallisen pentutehtailun hedelmää.

Sain vuonna 1997 ollessani kuusivuotias ensimmäisen koirani. Kyseessä oli pieni, sekarotuinen piski nimeltä Lala, tutummin "Mummu" joka tässäkin blogissa seikkaili aina vuoteen 2011 saakka.

Kyseessä oli aikuisen nyrkin kokoinen pentu joka valloitti meidän kaikkien sydämet, rotuina oli ainakin kuutta, seitsemää erilaista rotua eikä hintakaan huimannut päätä, sekarotuinen piski oli silloin vielä edullinen hankinta eikä pentutehtailusta puhuttu sen varsinaisessa merkityksessä, eikä tainnut kyseinen pentutehdas vielä silloin ymmärtää tulevaisuuden bisnestään niissä mitoissa mitä se on tällä hetkellä.

Mummu oli loistava koira. Se oli kuin varjoni, eli kanssani elämäni hektisimmät ajat aina lapsuudesta aikuisuuteen, opetti minulle paljon ja oli aina terve. Sillä ei ollut koskaan mitään yhtä silmätulehdusta lukuunottamatta (joka tuli luultavasti avonaisesta auton ikkunasta sen pään ollessa ulkona). Mahtava koira jonka kanssa jaoin monet vuodet ja jonka lopetuspäätös oli yksi elämäni suurimmista.

Minä sain paikallisesta pentutehtaasta terveen yksilön ja taisi saada moni muukin sinä samaisena vuonna. Millaista toiminta on tänäpäivänä, millaiset ihmiset tehtailevat ja millaisia koiria niistä syntyy? Miten koiria siellä pidetään ja mitä pentutehtaat saavat aikaan?

Pentutehtaista tulee pentuja -Paljon ja aina lisää kysynnän mukaan.
Yhdellä nartulla saattaa olla ne kahdet pennut vuodessa. Ja useimmiten niitä pentuja tosiaan on parilla, kolmella samaan aikaan. Riippuen toki vuodenajasta (kesäpennuthan on kivoja) sekä kysynnästä. Tunnetut tehtaat tekevät pentuja kysynnän mukaan, jos kyselijöitä on tarpeeksi, yhdistetään koiria joita markilla on jotta saadaan kyselijöiden tarve täytettyä. Ja rahaa kilisee tilille mukavasti hetken päästä. Usein tällaista tilannetta ei tarvita, ainahan sielä on vähintään yhdet pennut myytävänä -vuodenajasta riippumatta. Pennut eivät mene hukkaan -jos tuntuu että pari yksilöä jää käsiin, voi niitä käyttää kun niille alkaa juoksut pukkaamaan.
 
Siellä tehdään rahaa -Paljon välinpitämättömien ja tietämättömien ihmisten ansiosta.
Pentutehtaan pentu maksaa paljon nykyään. Sitä puolustellaan ilmoituksissa sillä, että pentua ei otettaisi hetken mielijohteesta (pointti toki siinä onkin), ja tietämätön ostaja saa varmasti hyvän kuvan "kasvattajasta". Pennut maksavat muutamasta satasesta ylöspäin, myös ne vanhemmat, jo "loppuun käytetyt" nartut ja urokset yritetään myydä ylihintaisena, vuotiaasta kouluttamattomasta sekarotuisesta yritetään pyytää kolmeakin sataa euroa.

Rytmin kanssa matkalla Ruotsista, kasvattajan itkujen saattelemana kohti Suomea.

Koirat kärsivät siellä -Paljon ollessaan vain rahantuojia ja kärsiessään huonoista tiloista ja kohtelusta.
Nyt täytyy huomauttaa, että koirat eivät suomessa elä useimmissa pentutehtaissa niissä pienissä näyttelyhäkeissä joita ovat asunto piukillaan. Pentutehtaassa asuu perhe joilla on useimmiten lapsia, meikkaavia teini-ikäisiä ja maataloustöitä tekevä isäntä. Meidän raitilla koko perhe on päällepäin ihan normaalia sakkia ja koiria pidetään "normaalisti". Ulkotarhoissa ja ompa niille täälä rakennettu ihan omia kenneltilojakin (kyllä, pennuista saa aikamoisen summan kokonaisen kenneltilan rakentamiseen, eikä siihen tarvita edes monia vuosia).

Koiraa ei pidetä sen ollessa huonossa kunnossa (ei sitä eläinlääkäriinkään viedä, metsästyspyssythän täälä on kaikilla). Ja tässä tarkoitetaan nimenomaan HUONOSSA LOPETUSKUNNOSSA olevaa koiraa. Lihaskatoisia, lonkkakipuisia, stressaavia, laihoja, ripuloivia (ulkohäkkien ihanuus), korvatulehduksellisia sekä matoisia koiria siellä on paljon. Mutta ei kuolemansairaita joilla silmät ovat harmaaksi tulehtuneet kuten joissain pentutehdassivuilla olevilla koirilla.

Useimmissa pentutehtaissa on koira sisällä, se halittava perheen rakas joka saa olla osana perheen elämää. On turha olettaa että nuo muut koirat, synnyttäjät ja astujat saavat samaa kohtelua. Ne saavat ruokaa (sitä halvinta mahdollista) ja jotkut jopa lajitovereiltaan seuraa (viereisestä ulkotarhasta). Mutta niillä ei ole virikkeitä, niillä ei ole tarkoitusta elämään (koira ei ymmärrä että astuminen on sen elämän kohokohta ja sen pitäisi tyytyä siihen). Niitä ei lenkitetä eikä rapsutella. Ne eivät saa kokea vapaana juoksemisen iloa tai laumaan kuulumisen tunnetta. Ne vain ovat. Kehittävät käytöshäiriöitä omissa tarhoissaan jotka huomataan ainoastaan siinä vaiheessa jos koira myydään eteenpäin, rakastavaan kotiin.

Olen käynyt tällaisissa paikoissa kerran jos toisenkin. Pihoissa nelisen tarhaa räksyttävine koirineen, tallissa ehkä pari ja sisällä eteisessä vähintään yksi pienempi koira paskapapereineen (eihän ne nyt sisäsiistejä ole, ei ole aikaa lenkittää eikä mokoma pysy pihassa vapaana), talo muuten ihan kunnossa olevan näköinen. Normaali maatila jossa hevoset laiduntaa pelloilla. Perheen normaalia sekamelskaa ja jaloissa pyörivä kotikoira. Aina kunnes mennään rappuset alas ns."Koirien tiloihin" tai muihin "kenneltiloihin".

Sitä kusen ja paskan hajua. Niitä leikkiviä pentuja (ei, niitä ei pidetty pienissä näyttelyhäkeissä -niille oli aidattu alakerrasta tila). Omassa paskassaan ryömineitä palleroita joita perheen lapset pitivät sylissä kuin se olisi normaalia että koirat ovat pyörineet omissa ulosteissaan eikä niitä tarvi pestä tai niitä papereita vaihtaa tarpeeksi usein. Nehän on pian samanlaisessa kunnossa. Olen nähnyt miten emät saattavat laihtua ja karva mennä huononnäköiseksi pentujen saannin jälkeen -onhan energian kulutus aikamoista. Mutta näiden pentujen emä -oli ollut sellainen varmasti jo ennen synnytystä. Millaista sillä mahtaa olla nyt, kun energiankulutus pentujen myötä on vain kasvanut?

Narttuja ei niin sanotusti käytetä loppuun, ei kymmenvuotiaalla ole ollut 20 pentuetta. Mutta eipä siinä talossa kymmenenvuotiaita koiria varmaan ole vuosiin ja vuosiin ollutkaan. Nartut myydään jokseenkin kolmivuotiaina, muutamat pennut tehneenä eteenpäin tai vaihdetaan toiseen, nuorempaan narttuun. Uroksissa sama periaate vaikka niitä hieman useammin käytetäänkin eikä niitä tarvitse niin usein vaihtaa. Jännäksi menee siinä vaiheessa kun käsiin jääneellä nartulla käytetään mahdollisesti samaa urosta, eli nartun isää.

Pennut eivät saa kosketusta tervejärkisiin koiriin, eivät koe erilaisia kosketuspintoja tai ihmiskontakteja, ne elävät pimennossa omien sisarustensa kanssa kasvaen luovutusikäisiksi. Niin, mikä sitten on luovutusikä? Joskus viidestä viikosta eteenpäin -riippuu miten kiire ostajalla on pentu saada ja miten hyvin hänelle on kerrottu että viisiviikkoinen sitoutuu perheeseensä paremmin kuin vaikkapa kymmenenviikkoinen.

Kärsivätkö siis koirat siellä? Miten ne voisivat kärsiä sanan varsinaisessa merkityksessä kun eivät tiedä paremmasta? Eivät ne välttämättä kuole sielä käsittämättömiin sairauksiin omistajiensa käsivarsille. Olen nähnyt sairaita koiria joita en pysty katsomaan silmiin ilman tuntematta sääliä. Koira ei kärsi koska ei tiedä terveen elämästä, mutta se ei tarkoita sitä etteikö se kärisisi.

Rytmi kasvattajan luona
Sekarotuisuus ei ole turva sairauksille -Saman perheen koiria käytetään paljon jotta ei tarvitse hankkia aina uusia koiria tehtailun välineiksi, jolloin sisäsiittoisuus voi olla aika hurjaa.

Kuten aikaisemmin mainitsin, sisäsiittoisuus tapahtuu nopeasti ja huomaamatta. Sen lisäksi, että pentueen isä voi olla myös emän isä -harvoin astujista ja astutettavista pidetään parempaa lukua. Meidän kylänraitilla koirat astuvat ihan itse narttunsa omissa sukujuhlissaan. Samantyyppisiähän ne kaikki on -paha siinä on pentujen isää alkaa veikkailemaan, eikä ole tarvettakaan.

Pentujen vanhemmatkin ovat aina terveitä (parivuotiaita, tutkimattomia, kahden mahdollisesti sairaan yksilön jälkeläisiä. Vanhempien terveydestä tuskin on tarkempaa tietoa, eihän "kasvattaja" tiedä niistä mitään) -koskaan ole mitään sairauksia ollut eikä sekarotuisille mitään pentuetarkastuksia kannata tehdä. Kyllähän sitä näkee, onko pentu terve (rakenteellisesti/pääkopaltaan).

Saatta olla omistajalle aikamoinen ylläri vuosien kuluttua kun koiralla puhkeaakin perinnöllisiä sairauksia -täysin terveistä ja sekarotuisista vanhemmista. On allergiaa, rakenteellisia vikoja, häiriökäyttätymistä joita pentujen vanhemmilla ei kasvattajan mukaan ollut lainkaan.

Ne eivät ole piskejä -niissä käytetään yleensä kahta rotua niiden kysynnän mukaan.
Harvassa ovat monen rodun hauskat yhdistelmät ja tääläkin paikallisella tuottajalla esimerkiksi tipsun, terriereiden sekä villakoirien sekoitukset tuntuu olevan menevää kamaa joista saa pulittaa muutaman satasen.
Taitaa olla muutamia vuosia siitä, kun kahden eri rodun risteytyksistä tuli suuria myyntihittejä.

Ovathan sekarotuiset terveempiä? Paikalliselle tehtailijalle tuli kahden rodun risteytyksen pentue joista yksikään ei ollut normaali. Oli epämuodostumia toisensa perään ja pentuja lopetettiin. Seuraavalla astutuskerralla kävi cockerspanielilla parempi säkä, rakenteellisesti (silminnähden) normaalit pennut näkivät päivänvalonsa seuraavasta astutuksesta.

Sekarotuisten terveellisyys on urbaani legenda joka perustellaan geenipolin monipuolisuudella. Se on lähes täyttä roskaa. Mitä tapahtuu kun sekoitetaan kaksi sairasta rotua/yksilöä keskenään? Missä vaiheessa pennusta voi tulla täysin terve? Kaikesta huolimatta tämä legenda pysyy pinnalla kun ihmiset eivät osaa laskea yksi plus yksi. Kaikki sairaudet kun eivät johdu sukusiitosprosenteista.

Millainen ihminen pentutehdasta oikein pitää?
Sairas. Välinpitämätön. Rahanahne. Syyntakeeton.
On itsestäänselvää, että ihminen joka pentutehtailee koiria ei voi olla terve. Hänen on pakko olla myös välinpitämätön joka rahan perässä touhuaan harrastelee. Se on selvää. Mutta miksi perässä lukee syyntakeeton? Ote wikipediasta:

"Rikoksen tekijä on syyntakeeton, jos hän ei tekohetkellä kykene mielisairauden, syvän vajaamielisyyden taikka vakavan mielenterveyden tai tajunnan häiriön vuoksi ymmärtämään tekonsa tosiasiallista luonnetta tai oikeudenvastaisuutta taikka hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on sellaisesta syystä ratkaisevasti heikentynyt.


Arkikielessä syyntakeettomuus usein merkitsee samaa kuin kyvyttömyys ottaa vastuuta teoistaan ja niiden seurauksista. Syyntakeettomuus ei kuitenkaan merkitse samaa kuin vapautus sanktioista, vaan syyntakeettomaksi todettu voidaan sulkea määräämättömäksi ajaksi pakkohoitoon mielisairaalaan"

Maalla, esimerkiksi meillä Karviassa toimintaa ei pidetä jostain syystä vakavana, sairaana ja välinpitämättömänä. Useimmat pentutehtailijat eivät mielestään täytä pentutehtailun kriteerejä vaikka heidän toiminnastaan ei löydy yhtään eettisen kasvattajan toimintaan viittaavaa. Miksi?

Pieni piiri pyörii; tehtailija on hyvä työkaveri, sukulainen, lapsen kummi, omat ja tehtailijan lapset ovat parhaita ystäviä, suurin osa on ottanut sieltä koiran (ja kyllä, on noloa myöntää tukevansa pentutehtailua), ei tiedetä mitä pentutehtailu on -ja selän takana puhuminen on kivaa. Ei haluta rikkoa välejä koska omalle hevoselle haetaan samasta paikasta heinää eikä sitä ole varaa menettää. Syitä on lukuisia, mutta myös ymmärtämättömyys täälä kalapäiden valtakunnassa on aika äärimmäistä.

Tehtailua pidetään yksinekertaisesti myös"normaalina" jota se ei ole oikeasti koirista välittävän henkilön mielestä -tietenkään.

Pentutehtailijoita meidän kahden ja puolentuhannen asukkaan kylässä riittää. Kaikille pennuille on ostajia ympäri satakuntaa, pirkanmaata sekä etelä-pohjanmaata.

Miksi näitä pentutehtaita on olemassa?
Koska ihmiset on kalapäitä, etsivät halvinta ratkaisua parhaan ystävänsä löytämiseksi, eivät jaksa nähdä vaivaa tai rakastuvat silmittömästi pennun nähdessään ajattelematta sen kasvatuksen eettisyyttä. Rahat viedään tuolle sairaalle, luonnottomalle toiminnalle kyseenalaistamatta. Ja vaikka kyseenalaistetaankin -onhan se pentu silti suloisen näköinen?

Ei viitsitä ottaa tietoa ulkopuolisilta, ei kuuntelemaan järkipuhetta. Ei tutkimaan pennun taustoja. Ei kasvattajan taustoja. Ei pohdita miksi pentu on tässä maailmassa ja millaisista oloista. Ajatellaan kenties että pentu on niin nuori, että oli sen synnyinkodin olot minkälaiset tahansa -se on tyhjä taulu ja siitä saa silti hyvän koiran?

Sama koskee rotukoirien, epäilyttävää kasvattamista josta voisi tehdä ihan oman aiheen, mutta pentutehtailua sekin on.

"Ei me tarvita niitä papereita kun tämä on tämmönen kotikoira, mutta ihan puhdas kultainennoutaja"
Rytmi näytelmissä
Koiran rekisteröiminen ei tarkoita sitä, että koirien tulevaisuus täyttisi näyttelyistä tai kisaamisesta. Virallisesti rekisteröity pentu antaa sinulle edes vähän turvaa siitä, mitä pentu on perimältään ja että pentue on rotuyhdistyksen hyväksymä. Monille tämä lienee itsestäänselvä asia, mutta silti edelleen rekisteröimättömät, puhtaat koirat kerryttää "kasvattajien" kukkaroa suurilla summilla. Lue Mia Mäkelän kirjoitus aiheesta TÄSTÄ.

Kasvattajan työ on mielestäni eettistä toimintaa -halu tuottaa rakastamansa rodun pariin uusia, terveitä, rakenteellisesti oikeita koiria joiden elämä on koiran arvoista. Huonot olot näkyvät myös rotukoirien, virallisten kasvattajien työnhedelmässä. Meille haettu (karvialaisen kasvattajan kasvatustyötä) pyreneittenkoira oli huonossa kunnossa (en edes ymmärrä, lapsi kun olin, miten siinä kunnossa oleva pentu voidaan myydä/ostaa) ja sen ensimmäiset elinkuukaudet olivat yhtä kamppailua. Pentua ei kuitenkaan lopetettu, olihan se meille rakas perheenjäsen vaikka kasvattajaa ei kiinnostanutkaan pennun kohtalo (olihan kasvattaja jo rahansa saanut..).


Otin riskin, ja tiedän (toivon?) että kirjoitus leviää myös meidän Karvialaisten ja lähipaikkakuntalaisten keskuudessa. Jos tunnistit itsesi voit huolestua ja vihata minua. Mikäli tunnistit naapurisi voit ilmoittaa asiasta eläinlääkärille, kennelneuvojalle tai eläinsuojeluun. Mikäli olet suunnitellut pennun hankintaa ja paikka epäilyttää, voit ottaa minuun yhteyttä jos vaikka tiedän paikasta jotain (kaikki täälä kaikki tuntee, usko pois), kerron mielelläni tietoni ja arvioni eteenpäin jotta tämä sairas toiminta saataisiin loppumaan.

Tuetaan jokainen eettisesti kasvattavia koiria. Jos joku käsitti tekstini niin, että pidän sekarotuisia huonompana vaihtoehtona kuin rotukoiraa, ymmärsit tekstini väärin ja kysymykset aiheesta otan mielelläni vastaan sähköpostitse; jonna.lentovaara@gmail.com tai kommentointiloodassa. 

Ennen pennun hankintaa, varmista aina kasvattajasi eettisyys, pennun taustat sekä olot. Tue ainoastaan hyvää, koirien etuja ajavaa kasvattajaa!

Etsi pentua aina rotuyhdistyksesi kasvattajista jotka ovat sitoutuneet noudattamaan esimerkiksi kasvattajan eettistä sopimusta. Parhaiten sinulle sopivan pennun hankinnassa sinua auttaa myös rotusi rotuyhdistyksen henkilöt. Etsiessäsi pentuetta, tarkastele seuraaville sivuistoilla olevien pentujen ja kasvattajan taustat tarkasti.
II Nettimarkkina.com II Keltainen Pörssi II  Tori.fi II Lemmikkipalstat, Apula II

Jotta karvia ei niin surkealta paikalta tuntuisi, löytyy meiltä myös aivan ihania, vastuuntunoisia koiraihmisiä jotka kasvattavat koiria niitä rakasten ja vaalien. Kaikkien hyvien kasvattajien kasvatustyötä arvostaen;
Jonna

200 kommenttia :

 1. Loistavaa! Hieno kirjotus tärkiästä aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jah, näin se on, ettei pentutehtailijat välttämättä tulekaan Virosta , Venäjältä tai ulkomailta ylipäätä. tse virolaisena olen samaa mieltä, että pentuthtailioita on Suomi täynnä, se riipaisee aina kun syytettään virolasia tai nyt Sinun tapauksessa maanviljelijää (itse kun olen sellainen :)). Ostimme aikoina bernhrdilais nartun ja kun tuli aika se astuttaa, löytyi netista "vuosien kokemuksia omavaa rotukasvattaja" kenen otimme yhdeyttä. He olivat itse rotuyhdistyksen vai mikä sanaa se suomeksi olikaan, noh, toinen puhenjohtaja ja toinen jalostuksessa. Me kun olimme täysin aloittelijoita ja astutus tapahtui viime hetkellä, ilmeisesti se olisi pitänyt olla jotenkin aiemmin hyvin suuniteltu, jokatapauksessa, ne rotukasvattajat täytti paperit , muuttivat päivämääriä, en jaksaa muista mitä kaikkea olikaan, siitä on jo toistakymmentä vuottaa. Mutta pentutehtailijat he oli koska heillä oli 11-12 bernhardilaista,eihän se ole normaalia? muutama oli sisällä ja loput ulkona pienissä karsinoissa. Kuin siat, oli silloin ensimmäinen ajatus, mutta kai sit sillatavalla rotukasvattajat koiria jalostaa... Isäntä sit päätti meidän puolesta mikä hänen koira meidän nartun astuttaa, toinen oli vanha ja toinen liian nuori, kolmannen väri taisi olla epäsopiva meidän nartulle. Me töllisttiin suut ammollaan, kun ajattelimme, että näin se kait siis menee. Nuori koira ei osannut edes astua , niinpä isäntä otti meidän nartun polvien päälle, emäntä auttoi uroksen kanssa ja se touhu näyttii, että meidän koira raiskatiin. Pennut siitä kyllä synnyivät. He määräsivät astutusmaksun ja he määräsivä hinnan minkä me jokaisesta pennusta jouduimme heille maksamaan. Pahinta oli se, miten he haukuivat kaikki muut bernahrdiinien omistajat, kellä on mielenvikaiset koirat,kellä väritys huono tai sairaita, hyvät koirat oli pelkkä heillä. Mieheni todesi, että rotukasvattajat ovat näköjään itse roistoja, kadellisia toinentoisilleen ja huijareita, emmekä haluaa heidän kanssa enää koskaan tekemisessä olla. Toi kyseinen paikka kyllä joutui lopettamaan koska muutkin huomasivat saman mitä me ja he saivat kenkää siitä rotukasvattajien porukasta. Mutta tosiaan, aina se tekee kipeää kun suomlaiset haukkuu virolaisia, että siellä ne pentutehtailijat ovat. Eihän pentutehtailija ole se joka pitää yhtä-kahta koiraa, teettä pennut ja koetta sit myydä niitä Suomeen koska siitä saa paremman hinnan. Ei ole minun mielestä tehtailjia sekään joka omistaa puhdasrotuisen koiran , teettä puhdasrotuisen uroksen kanssa pennut ja myy niitä halvemmalla ilman papereita. Ei kaikki tartte papereita eikä ylikallista koiraa , vasinkin kun kallis pentu saattakin olla yhden emon pentu ja toisen, näyttelykoiran pentuna sitä myydään. Olen itsekin sellaisesta kuullut. No saatta joku Virossakin olla pentutehtailija , muttei yleisesti. Ei virolaiset kasvattaa kymmentä koiraa kerralla, niin kuin Suomessa :) Nostan Sinulle hattua, että uskallat asiast puhuaa ja että olet samaa mieltä kanssani, siis penttehtailjoita on todellakin lähepänä mitä ihmise luulee. Yst. terv. Merike

   Poista
  2. Kiitos Merike kommentistasi, muutamasta asiasta olemme kuitenkin erimieltä;

   "Eihän pentutehtailija ole se joka pitää yhtä-kahta koiraa, teettä pennut ja koetta sit myydä niitä Suomeen koska siitä saa paremman hinnan. Ei ole minun mielestä tehtailjia sekään joka omistaa puhdasrotuisen koiran , teettä puhdasrotuisen uroksen kanssa pennut ja myy niitä halvemmalla ilman papereita."
   Kyllä se itseasiassa on tehtailua. Räikeää sellaista. Koirasta ei tule miettiä KOSKAAN mistä siitä saisi paremman hinnan, koska pentuja ei tehdä yksinkertaisesti rahan vuoksi. Lisäksi virossa on hippasen eri nuo terveyskriteerit kuin meillä suomessa ja tautiriski on suuri (ei voi yleistää että kaikissa, mutta nimenomaan rahanperässä tehdyissä pennuissa on)

   "Ei virolaiset kasvattaa kymmentä koiraa kerralla, niin kuin Suomessa :)"
   Kyllä tämä ongelma on myös lahjakkaasti rajojen ulkopuolella ja koko maailmassa. Se ei ole homman yhdin että kasvattaa kymmentäkoiraa kerralla vaan se, että koiria tehdään rahan perässä.

   Tehtailua on pienikin tehtailu :)

   Poista
  3. Juu no sit meillä on pentutehtailjoista vähä eri käsitys :) Minusta tehtäilyä on se jos todellakin koirat ovat huonosti hoidettuja ja pennutetaan liian usein tai myydän viallisia, sairaita koiria. Mutta toisaalta jos joku jaksaa panostaa koirien hoitamisen, rakastaa niitä jne niin saahan niitä olla sit vaikka kuinka monta. Mutta koiria on iät ja ajat myydy rajojen ulkopuolelle ja käydän rajan takana astuttamassa joten se ei ole mitään sen kummempaa . Rahan perässä on ihminen kuin ihminen, koska muuten kuka ei möisi pentuja vaan lahjoittaisi. Vai mitä? Eri juttu on se, miten "rahan perässä" juoksevaa ihminen pitää huolta omista koirista

   Poista
  4. "Minusta tehtäilyä on se jos todellakin koirat ovat huonosti hoidettuja ja pennutetaan liian usein tai myydän viallisia, sairaita koiria."
   Se on rääkkäystä JA tehtailua.

   " Rahan perässä on ihminen kuin ihminen, koska muuten kuka ei möisi pentuja vaan lahjoittaisi. Vai mitä?"
   Kannattaa ehdottomastu lukea nuo alla olevat kommentit ja tuo teksti uudestaan niin ymmärrät miksi koiran myös pitää maksaa. Siihen on monta syytä ja hinnan suuruuskin vaihtelee sen syyn mukaan. Lue alla olevat kommentit niin olet kärryillä siitä, mitä ajan takaa :)

   Poista
 2. Hyvä teksti. Lähtee jakoon!!!

  VastaaPoista
 3. "Oinas on alkavan kevään merkki ja siksi Oinas-ihminen on tunnistettavissa samasta periksi antamattomuudesta kuin luonnon ensimmäiset kasvit niiden työntyessä esiin kylmästä ja osin vielä jäisestä maasta. Terveen itsetunnon omaava Oinas ei juuri kysele muiden mielipiteitä päätöksiä tehdessään ja siksi Oinaita pidetään usein itsekkäinä ja jopa välinpitämättöminä ihmisinä. Kaikkien tulisi kuitenkin muistaa Oinaiden tehtävä ihmiskunnan kehityksessä, sillä juuri he ovat vastuussa kaikille välttämättömien uudistusten liikkeelle lähdöstä tässä nopeasti kehittyvässä maailmassa. Jonkun on uskallettava olla ensimmäinen ja Oinaat tuntuvat olevan vapaaehtoisia jatkuvista kolhuista ja arvosteluista huolimatta." ;)

  VastaaPoista
 4. tämähän on suoraan sanottuna kunnianloukkaus ja kannattaisiko ottaa selvää ennenkuin kirjoittelee tälläisiä juttuja nettiin..?? tiedän kyseisen paikan ja eläinlääkäri myös käy kerran vuodessa tarkistamassa paikan ja ososuhteet missä koirat asustaa ja ikinä ei ole eläinlääkärillä ollut huomautettavaa paikasta saatika koirista. sivusta seuraaneena tiedän monta muutakin paikkaa karviasta jotka myy pentuja koko ajan samalla nimellä, numerolla ja spostilla. nimiä en viitsi täällä huudella. kannattaisiko soittaa kyseiselle henkilölle suoraan ennekuin pistät perättömiä tarinoita muiden nähtäväksi/jaettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et tainnut hoksata tekstini syvintä olemusta (kunnianloukkauksesta syytettä odotellessa) :)?

   Jokainen tietää että suomessa eläimiin kohdistuva laki valuu puntista keltaisena ja kastelevana maahan. Se, että eläinlääkäri käy vuosittain tarkistamassa tilat ei kerro juuri mitään eläinten hyvinvoinnista, tai siitä että paikka olisi ns. hyvässä kunnossa aina ("kasvattajahan" tietää koska eläinlääkäri on tulossa?).

   Jos huomaat lukea tekstini uudestaan ajatuksella, huomaat että puhun eettisestä kasvattamisesta. En siitä, onko koiralla lain puitteissa ne vähimmäisvaatimukset kunnossa.

   Toisinsanoen; lain mukaan koiraa (myös ulkokoiraa) täytyy lenkittää kaksi kertaa päivässä 20minuuttia (eikä tämäkään kohta kyllä täyty kaikkien Karvialaisten kohdalla), mutta kysymys on siitä -riittääkö se oikeasti koiralle? Jos tuntee yhtään lajia eli koiraa -kuka tahansa ymmärtää että se on järjettömän vähän olennolle joka on luotu tekemään ja liikkumaan. Koiraa saa pitää suurissakin laumoissa ilman kontaktia omistajaansa (ulkotarha voi olla siis myös pihapiirin ulkopuolella, omistajan näkymättömissä, mutta onko se eettisesti oikein koiraa kohtaan että se viettää laumaeläimenä päivät yksinään tarhassa ilman elämän sisältöä? Nyt ehkä pääsit kärryille siitä, mitä ajoin takaa.

   Tehtailu ei ole aina sitä mitä ulkomailla tapahtuu kuten mielestäni selkeästi tekstissäni mainitsin. Eläinlääkäri näkee koiria hetken, se ei näe sen tasaisen tappavaa kipuilua tunnin kontrollissa vuoden välein. Eikä se sille mitään voisikaan vaikka näkisikin.

   Kyseinen teksti oli täysin omaa kokemustani, omia näkemyksiäni -kyseessä ei siis suinkaan ole perätön tarina kuten varmasti hyvin ymmärrät?

   Jutun ydin on kuitenkin se, että pentuja ei KOSKAAN tehdä niistä tulevan rahan vuoksi. Jos sekarotuisesta pyydetään 650€, eikä vanhemmilla ole tutkittu vaikka rodussa olevaa PRA:ta vastaan, onko eettisesti oikein että tehdään pentue jotka saattavat kolmevuotiaana sokeutua, olla sukusiitettyjä tai muuten rakennevikaisia eivätkä voi siten elää koiran arvoista elämää?

   Eniten ehkä kuitenkin arvostan kommentissasi anonyymiyttä, melkein voisi luulla että tehtailijahan siellä itse kirjoittelee, mutta näinhän ei ole, eihän :)?

   Poista
  2. jos haluaa päteä täällä ja kirjoitella liioiteltua tarinaa muille niin pitäisi kyllä tietää tosi hyvin että nämä seikat jota mainostat pitää paikkansa. olisiko viisainta muutenkin kirjoitella pentutehtailijoista yleisesti eikä vain yhtä ihmistä mollata joka toinen ihminen teettää sekarotuisia pentuja ja jos katselet palstoja niin monilla on otetaan vastaan koiria ilmoituksia pelkällä spostilla jotka ovat menossa piikille tai muutenvaan monttuun, maalaisjärkeä käyttäen hoksaa kuinka sama koira on tietyillä ihmisillä myynnissä monella sataa parin päivän päästä. jos olisin henkilö josta kirjoiteltaisiin noin, olisin kyllä varmasti tehnyt asian eteen jotakin.

   Poista
  3. Anonyymiys ennen kaikkea :)

   Tarina ei ole liioiteltu eikä se kerro kenestäkään tehtailijasta yksittäisesti. Miksi minulla olisi tarve kertoa liioiteltua tarinaa mikäli kyseessä olisi hyvä tyyppi joka kasvattaa rakkaudella koiriaan? Kerrothan, mikä osuus tässä mahtaa edes olla liioiteltua? Omin silmin, nenin ja korvin olen tuon kaikki huomannut :)

   Tekstissä on käsitelty useaa tehtailijaa Karviassa, ei yksittäistä henkilöä.

   On surullista huomata että koiria myydään lopetusuhan alla, tai menevät kiertoon jonka jälkeen taas kiertoon. Se on surullista enkä toivoisi sellaista kohtaloa yhdellekään koiralle tai yhdenkään kasvattajan (joka on rakkaudella koirat kasvattanut) kasvatille. Siitä voisi toki tehdä oman aiheensa ja kiertolaisista minulla onkin jo tekstiä tulossa, mutta se ei kuitenkaan liity tähän asiaan eli pentutehtailuun. Joka toinen (mistä tämmönen tutkimustulos on peräisin, hurja luku!) saattaa tehdä pennut nartullaan, onko kyse aina tehtailusta, mielelläni ei. Voisin näyttää sinulle vaikka kaksi erilaista ilmoitusta kuuluisasta apulasta mitkä minun mielestäni näyttävät tehtailulta ja mikä ns. rakkauslapsilta. Esimerkkejä löytyy niin sekarotuisista kuin rotukoiristakin.

   Ole ystävällinen ja näytä vaikka tämä teksti henkilölle, josta luulet tämän tekstin olevan. Voit laittaa minulle myös sähköpostia; jonna.lentovaara@gmail.com, vaihdetaan puhelinnumeroita ja käydään vaikka kahvilla? Tämä aihe tuntuu koskettavan sinua kovasti etkä kenties ole saanut tekstistäni sitä ajatusta, jonka tahdoin ihmisten saavan?

   Niin, ja kyse ei ole pätemisestä. Olet aika eksyksissä jos saat omien mielipiteiden sanomisesta "pätevän" kuvan. Koiria ei vaan pitäisi ottaa enempää kuin niitä pystyisi hankkimaan.

   Poista
 5. Ei se että koiran on ostanu kennelistä takaa sitä että koira on terve ja hyvistä olosuhteista.. ompa näitä hyvin ikäviä kuvia julkisesti tullut kenneleistä ja niissä olevista olosuhteista. Tuttavani osti pennun kennelistä joka osottautui että koira on erittäin sairas, eikä kasvattaja ole korvaus velvollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä on surullista kuten meidänkin pyreneittenkoiran kohdalla kävi aikanaan. Siispä korostan niitä hyviä kasvattajia joita kiinnostaa kasvattien elämä ja hyvinvointi myös kasvattajalta lähtiessään. Kennelnimi ei sitä kasvattajasta valitettavasti tee ja näppärästi sitä osataan kennelnimen allakin tehtailla :)

   Ei kasvattaja tietenkään ole kaikissa sairauksissa korvausvelvollinen, mutta kirjoitettuaan kauppaehdot (kuten jokainen tunnollinen kasvattaja kirjoittaa) siellä on selkeästi määritelty kohdat joista kasvattaja on korvausvastuussa.

   Poista
 6. Pentutehtailua on myös kennelin toiminta,pentuja sielläkin teetetään ja rahan nekin siitä saa ja vieläpä paljon enemmän, vain kennel nimen alla ja mitä tosta rahan ropinasta tulee niin on niistä sama työ ja kulut kun muillakin kasvattajilla.Ei ne pyhällä hengellä elä, ja kyllä kaupasta hyviä ruokia saa aina kaikkein kallein ei ole parasta. Kokemusta on.ja sitä paitsi kasvattaja on hyvin harvassa tapauksessa korvausvelvollinen( rotukohtainen)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kannattaa ehdottomasti tutustua esimerkiksi kennelliiton kasvattajasitoumukseen: http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/90299741-63A7-4037-A817-CED21783A26A/0/Kasvsitoumus_2011_300510_201110.pdf

   Jotta voidaan varmistua esimerkiksi koiran rakenteesta, terveydestä ja käyttötarkoituksen mukaisesta luonteesta -pitää kasvattajan laittaa jo pentueen vanhempiin huomattava summa rahaa tietääkseen että edellä mainitut kriteerit täyttyvät. Lisäksi geenipolin säilyttämiseksi moni kasvattaja joutuu matkustamaan suomen rajojen yli löytääkseen sopivan yhdistelmän.

   Jos sinulla on mitään havaintoa siitä, paljonko terveystulokset, käyttö/näyttötulokset yms.kulut maksavat kasvattajalle jo ENNEN pentueen SUUNNITTELUA, huomaat että rahaa todellakin menee hyvällä kasvattajalla huomattavasti enemmän kuin satunnaisia pentuja tekevällä. Hoksaat varmasti myös, että vaikka nämä kaikki tulokset tehtäisiin koiralle, sitä ei siltikään välttämättä voida käyttää jalostukseen jolloin raha on mennyt "hukkaan". Toki hyvä kasvattaja ei ajattele näinkään -noista tiedoista on hyötyä pentueen muille sisaruksille pentuja suunnitellessaan. Kasvattaja siis joutuu huomioimaan myös sukutaulun hyvin pitkälle.

   Kasvattaja ei tee työtä rahan vuoksi vaan rodun eteenpäin viemiseksi -siis hyvä kasvattaja. Varmasti ajatellessasi asiaa huomaat, että kulut ovat eriluokkaa jo ennen pentujen maailmaan tulon suunnittelua.

   Lisäki monet hyvät kasvattajat maksavat kasvateilleen erilaisia tuloksia kuten terveystuloksia yms. koiran ensimmäisinä elinvuosinaan.

   Eli satunnaista pennuttajaa (tehtailijaa) ei voi mitenkään verrata toisiinsa :)

   Poista
  2. Ai että sekarotuisista tai rekisteröimättömistä pentueista on samat kulut mitä rotukoirien pentueista?!?!? Give me a break :D

   Poista
  3. Jos voisin peukuttaa nyt, peukuttaisin yllä olevaa kommenttia :)

   Poista
  4. Kai tuo alkup. kommentti oli provo? :)

   Poista
 7. väärin suurin osa tekee sen rahan vuoksi ja harvat ajatelee noin kun kirjoitat . paljon käytetään C JA D lonkaisia koiria jos on sallitu vaikkakin se ei olisi hyvä. voisin väitellä sun kannsas vaikka koko illan mut kun on täs muutakin tekemistä. puolustan tässä niitä jotka pitää pennuistaan ja koiristaan hyvää huolta . itselläni on paperikoiria mut voisin kyllä ostaa paperittoman jos kasvatettu hyvin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööps. Myönnän olevani Karvialainen ja välillä erittäin kala, mutta selvennetäänö vielä, että mistä me väitellään koska tunnut olevan kanssani samaa mieltä asioista :)?

   ihan pienenä lisäyksenä, että se 1-8vkn ikäisen pennun "kasvatus" on vain pala kakkua pennun tulevaisuuden kannalta ;)

   Poista
 8. tiedetään. mä en ole karviasta enkä välillä kala vaan ihminen .oletko muuten tullut ajateleeksi että jalostuksella moni koirarotu on menny pilalle.ja on kasvattajia jotka ei myy koiria kotikoiriksi vaan vaatii näytelyissä käyntiä sun muuta, eikä se ole kaikkien juttu. ja jos myy niin sit saat sen huonoimman ja maksat saman rahan kun hyvästä koirasta.loppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen tullut ajatelleeksi että monella rodulla jalostus on pilannut hyviä rotuja ja koiria -vaikka tämäkin vähän asian vierestä on. Kyllä, kasvattajan ensisijainen tarkoitus on myydä koiria kotikoiriksi eikä sen kuulukaan olla kaikkien juttu -eihän se ole meidänkään juttu.

   Jotta kasvattaja voisi seurata kasvatuksensa suuntaa, työtä sekä aikaansaannoksia on kuitenkin tärkeää saada virallisten tuomareiden antamia arvosteluja siitä, onko kasvattaja saanut aikaan rodunomaisia ja terveitä koiria.

   En ymmärrä tuota sinun viimeistä lausettasi: "ja jos myy niin sit saat sen huonoimman ja maksat saman rahan kun hyvästä koirasta.loppu" jos ei oteta sijoituskoiraa/virheellistä koiraa huomioon -yleensä ne pennut ovat samanhintaisia. Niistä toiset saattavat pärjätä näyttelyissä paremmin kuin toiset. Fakta.

   Tuohon edelliseen kommenttiin:
   "väärin suurin osa tekee sen rahan vuoksi ja harvat ajatelee noin kun kirjoitat . paljon käytetään C JA D lonkaisia koiria jos on sallitu vaikkakin se ei olisi hyvä. "
   tahdon lisätä vielä sen verran, että entä jos jokainen meistä jättäisi ostamatta näiltä kyseenalaisilta kasvattajilta pentu -olisiko niitä enää? Vaan jäisikö jäljelle ne jotka ajattelevat kasvattiensa parasta niin tulevaisuuden kuin mahdollisten jälkeläistenkin suhteen?

   Olisiko pentutehtaita jos niistä ei yhtään pentua ostettaisi?
   Maksettaisiinko sekarotuisesta piskistä jotain 650:ntä euroa jos tietämystä olisi enemmän siitä, että koira on tehtailun tulos ja pienellä lisä summalla voit ostaa turvallisemminkin koiran tukien rakastavaa jalostustyötä?

   Niin ja ihanat anonyymit yleisesti. Koska kommentointi on suotavaa en niin kauan kunnes tämä postaus herättää keskusteltavaa tahdo muuttaa asetuksia niin, ettei anonyymit pääse tänne kommentoimaan. Mutta muistakaa rakkaat ihmiset, että "eri henkilöt" jne. näkyvät IP -osoitteistanne

   Poista
 9. Sekarotuisten koirien tahallisella ja toistuvalla lisäämisellä ei ole mitään tekemistä koiran kasvatuksen/kasvattajien kanssa. Mikä muu seikka kuin RAHA voi olla syy tällaiselle toiminnalle?


  KASVATTAJA:
  - Omistaa virallisen kennelnimen (ja juu kyllä kusipäitä, koirien kustannuksella rahastavia löytynee tästäkin porukasta ikävä kyllä.)
  - Tekee töitä rodun/rotujen eteen - halu kehittää/viedä rotua eteenpäin.
  - Käyttää jalostukseen vain terveitä (tarkastettuja), hyväluonteisia, oikean ikäisiä JALOSTUSyksilöitä joilla kokee olevan rodulle jotakin annettavaa (muutakin tosiaan kuin määrällisesti lisää koiria).
  - On tarkka minne myy koiransa.
  - On tulevaisuudessa kiinnostunut näkemään/kuulemaan kasvatistaan ja uudesta omistajasta.
  - Ei pennuta koiria rahasta - vaan rakkaudesta rotuun.
  - Ihmettelee yllä olevaa lausetta, koska koirat ovat hänelle suuri menoerä ennemmin kuin tuottoisa "harrastus".

  Nopeasti heitettynä muutama seikka oikeasta kasvattajasta, sillä selkeästi kaikki eivät ole edes sisäistäneet mitä on koiran kasvatus.

  Pelkkä pentujen (tässä tapauksessa sekarotuistan pentujen) teettäminen on rahastamista = pentutehtailua.

  VastaaPoista
 10. Oikein hyvä teksti. Aihe on ikävän tuttu, noita tehtailijoita on täällä Kainuussa päin myös.
  Todella hienoa tämän tekstin lisäksi on asiallinen vastailusi noihin anonyymien kommentteihin. Tämä on arka aihe, joka varmasti herättää paljon erilaista keskustelua (kuten kommenteista olet varmasti jo huomannut).

  Teksti menee ehdottomasti jakoon. Olen omassa blogissani ajatellut kirjoittaa vähän vastaavanlaista juttua omista kokemuksista ja ajatuksista, tässä kun on tämä kesäkissa-aihe ollut muutaman kerran puheenaiheena ystävien parissa. Jos sinulle sopii, haluaisin linkittää tekstisi postaukseen?

  Noora - http://withthefloww.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Noora!
   Uskon että ongelmia on muuallakin kuin Karviassa. Toivottavasti tehtailijat tulevat ilmi :), ilman muuta saa jakaa.

   Mikäli edes yksi jättää pennun ottamatta näiltä tehtailijoita, tämä kirjoitus oli kirjoittamisen arvoinen!

   Poista
 11. Ettekö te lapsoset ymmärrä pentutehtailun ja seropipennuttajien eroa ?? Kauhea huuto rahastamisesta, eikö siihen pieneen päähän mahdu että syy voi olla jotain aivan muuta ?? Itse olen pari koiraa hommannut ihan tavallisista perheistä joissa ei välitetä rekkauksista sun muista vaan halutaan pentu tai pari itselle ja myydään muut tutuille. Eli jos vielä mielestänne tämänlainen perhepennuttaja on pentutehtailija niin suosittelen ottamaan poliisiin yhteyttä, he kyllä kertovat sen eron :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kirjoittamassa pitkää ja kattavaa viestiä, mutta koska siitä ei ole edellisissäkään ollut hyötyä voisitko anonyymi nyt valaista kantaasi tehtailusta koska en sitä ymmärrä.

   Mitä siis on mielestäsi tehtailu?

   Poista
  2. No lueppa vaikka tästä http://www.sey.fi/elaintietoa/lemmikkielaimet/pysayta_pentutehdas!_-kampanja

   Poista
  3. Tästä vähän lisää http://immonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133321-pentutehtailuun-puututtava

   Poista
  4. Toivon anonyymi sinulta tosiaan nyt ominsanoin kirjoittamista siitä, mitä tehtailu on. Koska tuon linkin kanssa omat kirjoituksesi ovat pahasti ristissä ja enemmän linjassa minun tekstini kanssa josta olit täysin eri mieltä?

   Poista
  5. Onko sisälukutaito hukassa ?? Pentutehtailu on juurikin noin kun linkeissäni on puhuttu, ei siihen tarvita mitään ominsanoin kirjoittamista. Oletko ottanut viranomaisiin yhteyttä kun ne siellä kellarissa rääkkää eläimiä ? Ihan yksinkertaisesti sanoen pentutehtaissa eläimiä rääkätään ja tavalliset pennuttajat eivät.
   Ja jos nyt ei mennyt jakeluun niin se olen minä joka pirauttaa Fobballe.

   Poista
  6. mutta hyvin tossa alimmassakin oli;
   "Eläinsuojelulaissa ei saisi olla sellaisia tulkinnanvaraisuuksia, joiden perusteella pentutehtaat voivat jatkaa toimintaansa siitä huolimatta, että viranomaiset tietävät niiden olemassaolosta. Eläinsuojeluvalvojien mukaan toimintaan on tällä hetkellä hyvin vaikea puuttua, vaikka sillä on lähes aina selvät tunnusmerkit: koiria on paljon, pentuja syntyy usein, ne elävät aivan liian ahtaissa tiloissa, ruokinta ja liikunta ovat puutteellista, koiria ei ole tunnistusmerkitty tai rekisteröity, myydyistä pennuista ei löydy kauppakirjoja ja niin edelleen. Pentutehtailun itsessään tulisi olla kriminalisoitua toimintaa, sillä se aiheuttaa kipua ja tuskaa eläimille sekä lisää tautien leviämisriskiä. Pentutehtailijat eivät myöskään huolehdi verotuksesta tai muista yritystoimintaan kuuluvista velvoitteista."

   Kiitos anonyymi hyvästä linkistä :)!

   Poista
  7. Jonna me tehdään nyt näin : minä ilmoitan poliisille että sä tiedät siellä paikkakunnalla jonkun eläinrääkkääjän että voivat tulla tarkistamaan paikan. Ja jos siellä tosiaan rääkätään niitä niin silloin poliisi voi ottaa ne eläimet sieltä talteen. Mä olen useasti tehnyt ilmotuksia näistä rääkkäyksistä, osin omista havainnoista - osin toisten. Ja poliisi on aina hoitanu hommansa. Mut jos se onkin ihan tavallinen pennuttaja niinkun joku täällä epäilikin niin sitten se poliisisetä viekin sinut.

   Poista
  8. Voi anonyymi, kaksi oljenkorjista vapaana fobballe kilauttamisen jälkeen :)

   "Ihan yksinkertaisesti sanoen pentutehtaissa eläimiä rääkätään ja tavalliset pennuttajat eivät."
   Meillä tuntuu olevan erikäsitys rääkkäämisestä :)

   Mutta juu, kyllä. Tuossa alimmassa linkissä (lainaus mun ylemmässä komentissa) oli aika kivasti ja kyllähän aika moni täälä Karviassa noilla kriteereillä olis tehtailija, jopa ne joita en alkuun niin "pahoina" ole edes pitänyt, kiitän todellakin tästä linkistä -tuli tiedustelijoille pari nimeä listaan lisää joilla ylläolevat puutteet löytyvät!

   Linkkiä on jaettu mukavasti, mutta ei vielä tarpeeksi. Olen saanut muutamia kyselyitä sähköpostilla ja keskuseltu on niin täältä ottaneiden pentujen kuin ottamista suunnittelevienkin kanssa. En tokikaan kiellä kenenkään ottamasta kyseisistä paikoista pentua, kerron omat kokemukseni ja mielipiteeni avoimesti omalla nimelläni ja vielä puhelinnumeron vaihtaen.

   Minusta on harmi että esimerkiksi alla oleva kommentti ei kehtaa kertoa näistä hyvistä kokemuksistaan omalla nimellään vaikka kyse on nimenomaan on positiivisesta kommentoinnista!

   Toivon asiallista keskustelua kaikilta (kröhöm. myös teiltä "eri" henkilöiltä) jotta todellakin voin pitää kommentoinnin kaikille avoimena. On turha lisätä linkkejä mitkä ovat pentutehtailun kriteerit, tuossa ylemmässäkin oli esimerkkejä ja yleisimpiä tapoja tehtailla. Ei "yhtä ja oikeaa" tapaa koska kaikki tavat (oli koira näyttelyhäkissä/kellarissa/ulkotarhassa taikka talon sisällä synnyttämässä kuudennetta pentuettaan) tulos on sama; kyse on minun silmissäni pentutehtailusta joka tulisi saada loppumaan :)

   Poista
  9. Anonyymi, tehdään näin jos tämä keskustelu osaltasi loppuisi vaikka tähän. Nimihän oli Lentovaaran Jonna :)

   "Eläinsuojelulaissa ei SAISI olla sellaisia tulkinnanvaraisuuksia, joiden perusteella pentutehtaat voivat jatkaa toimintaansa siitä huolimatta, että viranomaiset tietävät niiden olemassaolosta. "
   Kyllä on hyviä pointteja noissa sun linkkauksissa. Valitettavasti vielä on sellaisia tulkinnanvaraisuuksia joiden pohjalla pentutehtailua voidaan harrastaa :)

   Poista
  10. mikähän on mahtanut olla syynä, kun pentuja ei ole rekattu?

   Poista
  11. Arvon "anonyymi" vaikka itsekkin olen anonyymi kirjoitit näin: "Ettekö te lapsoset ymmärrä pentutehtailun ja seropipennuttajien eroa ?? Kauhea huuto rahastamisesta, eikö siihen pieneen päähän mahdu että syy voi olla jotain aivan muuta ?? Itse olen pari koiraa hommannut ihan tavallisista perheistä joissa ei välitetä rekkauksista sun muista vaan halutaan pentu tai pari itselle ja myydään muut tutuille. Eli jos vielä mielestänne tämänlainen perhepennuttaja on pentutehtailija niin suosittelen ottamaan poliisiin yhteyttä, he kyllä kertovat sen eron :)" Eihän Jonna tässä kirjoituksessaan väittänytkään että perhe joka haluaa pari pentua on rikollinen ja plaaplaa, vaan puhui oikeasta pentutehtailusta. Et ole ymmärtänyt Jonnan kirjoituksia oikein tai et halua ymmärtää. Sanon samaa mitä on jo sanottu, lue ja ajattele...

   -tälläinen tallaaja

   Poista
 12. Hienoa kantaa huolta kaikista kotimaan koirista. Varmasti koiria elää paljon huonoissakin oloissa. Mutta kamalaa on myös ihmisen kohtelu toista kohtaan. Mikä tässäkin nyt on motiviina tämmöstä panettelua kirjoitella? Kateus? Itse olen ostanut vuosien varrella kolme koiraa (luultavasti juuri tuolta samalta henkilöltä, josta Jonna kirjoittaa!) Karvian "pentutehtailijalta." Aivan ihania koiria ovat kaikki olleet! Terveitä, hyväluonteisia ja pitkäikäisiäkin. Apua olen saanut aina sitä kysyessäni, kasvattaja on ollut aina kiinnostunut, jos olen koirieni asioissa ollut yhteydessä häneen! Hän on myöskin auttanut ja neuvonut tuonkin koiran kanssa, jonka olen muualta ostanut. Onkohan joku oikein vakoilumatkalla ollut, kun tietää sanoa, miten usein ja millä uroksella on astutettu, mitä ruokaa on syötetty ja milloin on lenkitetty? Itse en ainakaan tiedä naapurini asioita niin tarkasti, että osaisin sanoa, mitä koirilleen syöttävät... Tämä "pentutehtailija," jonka minä tiedän, on aina ollut koiraihminen. Hänelle koirat ovat olleet elämäntapa lapsesta saakka! En tiedä, puhummeko samasta ihmisestä, mutta kurjaa on, kun tämä mustamaalaa kaikkien maineen pienessä kylässä. Huolehditaan jokainen omista asioistamme ja koiristamme parhaalla mahdollisella tavalla. Annetaan kaikkien kukkien kukkia. Itse olen maksanut sekarotuisista koiristani 400-500 euroa, se on noin puolet paperikoiran hinnasta. Koira on kuitenkin koira, ja siitä pitää olla valmis maksamaan. Ja kyllä se työstä käy sekarotuistenkin pentujen hoitaminen, samalla lailla ne syö, pissaa ja kakkii kuin ne paperillisetkin. :)Ja hei, olisin kiinnostunut lukemaan FAKTOJA rotukoirien pennutuksista. Esim. Cavalierin pennut rek. maksaa noin 1200e kpl, niitä syntyy noin neljä, elikkä jos 4800e saa pennuista, niin onko todella totta, että niihin menee enemmän? Etenkin kun kyseessä on suht. pieni rotu, joka syökin kohtuullisesti. Ja jos nartulla saa tehdä vaikka ne kolmet pennut, niin eikö tosiaan kasvattaja jää plussalle rahallisesti? Jos näin on, niin todella nostan hattua niille ihmisille, jotka tekevät sen kaiken hoito ja kasvatustyön ilman mitään palkkaa. :) Mukavaa kesää kaikille koirille ja koiraihmisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi mutta vastaan nyt helpoimman kautta;

   "Mikä tässäkin nyt on motiviina tämmöstä panettelua kirjoitella? Kateus?"
   - huoli koirien hyvinvoinnista

   "En tiedä, puhummeko samasta ihmisestä, mutta kurjaa on, kun tämä mustamaalaa kaikkien maineen pienessä kylässä."
   - sitä mä vaan pohdin, että jostain sait kuitenkin ideaksi että mahtaisin tarkoittaa myös sinun koiriesi myyjää. Jotkut tunnusmerkit siis täyttyivät?

   "Huolehditaan jokainen omista asioistamme ja koiristamme parhaalla mahdollisella tavalla."
   - näin minäkin toivoisin :(

   "Ja kyllä se työstä käy sekarotuistenkin pentujen hoitaminen, samalla lailla ne syö, pissaa ja kakkii kuin ne paperillisetkin. :)"
   - kyllä varmasti käy, onkohan sitä kukaan mahtanut kieltää?

   "Ja hei, olisin kiinnostunut lukemaan FAKTOJA rotukoirien pennutuksista. Esim. Cavalierin pennut rek. maksaa noin 1200e kpl, niitä syntyy noin neljä, elikkä jos 4800e saa pennuista, niin onko todella totta, että niihin menee enemmän? Etenkin kun kyseessä on suht. pieni rotu, joka syökin kohtuullisesti."
   - Se, että kasvattaja saa sen jalostuskelposen yksilön, vaatii kovasti töitä, tuloksia (edelleen; terveys/rakenne/näyttö) monesta polvesta. jos pentue tosiaan maksaa sen 4800, sillä ei todellakaan mennä voitolle vaan jäädään tappiolle -puhumattakaan siitä ajasta jonka kunnon kasvattaja koiriinsa käyttää ja pentuihin menevistä kuluista. Vähän nauratti jopa tuo viimeinen lausahdus, tuppaa tuo ruoka olemaan kyllä pienin mahdollinen menoerä koiran kanssa kuukaudessa ja meilläkin siihen pelkästään kahdella koiralla kiitettävästi menee (eikä ole edes kisakoiria) :)

   "nostan hattua niille ihmisille, jotka tekevät sen kaiken hoito ja kasvatustyön ilman mitään palkkaa. :)"
   - näitä kasvattajia löytyy paljon. Kehoitan sinua vaihtamaan sellaiseen jo pelkästään eettisyyden vuoksi :)

   Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 13. Täyttyi tunnusmerkit koira, hevonen ja lapset. Lähestulkoon kaikki muu olikin sitten erilaista... Ja minulla on jo oikein hyvät koirat! Ja tarkoitukseni on jossain vaiheessa "teettää" pennut omalla rakkaalla kotikoirallani, koska haluan itselleni hänen jälkeläisensä. Ja haluan kasvattaa sen alusta saakka itse, jotta varmasti tiedän, miten sitä on pidetty. Sekarotuisella sekarotuisia pentuja kuitenkin, koska ne on minun sydäntäni lähellä. (Anteeksi, olen varmasti suuri rikollinen sinun silmissäsi.)kerrotko vielä, miten usein olet käynyt tarkistaassa karvialaisten pentutehtaiden tilat/astutukset/ruokinnan/koirien kunnon? (Kuinkahan moni meidänki navetan takana vakoilee meidänkin koirien lenkittämistä? Saa tulla kyllä sitten ihan pihaankin!) Laita nyt vielä ihan esimerkkilukuja niistä rotukoirien kustannuksista, tiedän sitten, voinko koskaan haaveillakkaan paperikoirasta ja sen omista pennuista... :( Kun on tuota muutakin elämää ja lapsia, niin kaikkia rahojaan ei voi koiraankaan laittaa... (Paljon niihin toki menee jo ruokiin, madotuksiin, rokotuksiin, tarvikkeisiin ja aina pitää varautua el. lääkärikuluihin. Toistaiseksi nuo laittomat sekarotuseni on tarvinneet el.lääkäriä vain rokotuksiin ja sirutuksiin. (ei kauheen sairaita yksilöitä siis?)
  Toivottavasti joku huolehtisi myös karvialaisten ihmisten hyvinvoinnista samalla innolla kun sinä koirista! Alkoholisoitunutta nuorisoa, rattijuoppoja, avioeroperheitä, puolisoaan pettäviä vanhempia, lapsia riitakapuloina,työttömyyttä, pimeän työn tekoa, sahdin tekoa, viinan myyntiä, lapsia kulkemassa katuja eestaas myöhään illalla... Kukahan heidän kuriinsaamiseksi perustaisi blogin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei ole anonyymi nyt ensimmäinen kerta kun mainitsen että kirjoitat vakaasti ohi aiheen. Mikäli tahdot keskustella kanssani niitä näitä, ota minuun yhteyttä. Ehkä ollaan jopa facessa kavereita tai ainakin yhteystietoni on selvästi näkyvillä. Valitettavasti kommenttisi menevät kerta kerran jälkeen ylihilseen, etkä yksinkertaisesti tahdo varmaankaan nähdä edes sitä mitä kirjoitin. Toivon sinulta asiallisempaa (tai sitten selkeämpää?) kommentointia aiheesta, tai sähköpostia mikäli se tuottaa hankaluuksia. Voit myös soittaa suoraan vaikka samantien.

   En todellakaan tahtoisi tehdä kommentoinnista sellaista, että anonyymit eivät pystyisi kirjoittamaan. Kuitenkin alkaa näyttämään siltä, että anonyymit kommentoijat eivät ole valmiita seisomaan sanojensa takana (joka herättää kyllä enemmän epäilyksiä kirjoittajasta..).

   Hyvin surullista. Jos toiminta on kerran niin hienoa ja loistavaa, nuhteetonta ja koiria rakastavaa -heräää epäilys kun sitä ei voi kuitenkaan nimellä kertoa. Otin riskin tietoisena tästä kirjoittaessani tämän postauksen, mutta ei tästä silti ole tarkoitus mitään älyvapaata keskustelua kehittää vaikka Karvialaasia ollahan ja viinan peräs juostahan ku auto on kännis puuhun ajettu :)

   Poista
  2. Jonna, ymmärrän erittäin hyvin kirjoituksesi ja asiasi ja haluaisin myös jakaa tekstiäsi eteenpäin! :)
   En millään ymmärrä näitä ihmisiä jotka poikkeavat tekstistä eikä tunnu edes haluavan ymmärtää mitä haet omilla mielipiteilläsi takaa. Minä ainakin ymmärrän ja onneksi täällä on paljon ihmisiä jotka oikeasti ymmärtää mitä ajat takaa. On ihanaa kun meillä on noin fiksu ihminen ja ennenkaikkea rohkea joka uskaltaa kirjoittaa näin arkaa aihetta omalla nimellään!!

   Poista
 14. Lopetan kirjoittamiseni, ettei mennä sivuraiteille. Kerrotko kuitenkin vielä, miten usein olet nuota tarkastuksiasi tehnyt, että voit varmaksi näin sanoa? Ja Miten pidät kirjaa ihmisten koirien lenkkeilyttämisestä? Kiitos Sinulle, kun pidät huoltaviattomista luontokappaleista, se on oikeasti hienoa. Mutta kirjoitathan asioista, joista todella olet varma? sinulla on varmasti valtavasti tietoa ja taitoa koirien kanssa toimimisesta, on hienoa, että jaat sitä hyvää! On surullista mustamaalata toisia, vaikkaitse osaisikin paljon paremmin. Ja uskon kyllä, että tarkoituksesi varmasti on hyvä ja puhdas, eikä esimerkiksi se, että omien sukulaisten ja ystävien pennut menisiväy paremmin kaupaksi, kun he eivät pennuistaan kuitenkaan rahallisesti hyödy. Oikein mukavaa koiraelämää Sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anonyymi. En ole sinulle kaiketi kuitenkaan tilivelvollinen siitä, miten usein olen tarkastuksia tehnyt, millä tavalla ja ketkä kaikki ovat asian huomanneet. Se ei muuta sitä tosiasiaa mitä postauksessani kirjoitin? Joten kyllä, kirjoitan vain asioista joista olen varma.

   "Ja uskon kyllä, että tarkoituksesi varmasti on hyvä ja puhdas, eikä esimerkiksi se, että omien sukulaisten ja ystävien pennut menisiväy paremmin kaupaksi" Huomautan, että tästä lausahduksesta voi moni tietämätön yhdistää myös vääriin henkilöihin tämän tekstin. Sinä kirjoitit (vahingossa)sen mitä "moni muu" ei olisi kirjoittanut :)

   Minulla on kaksi uroskoiraa (myös kolmas tulee olemaan uros), eikä minusta ole yksinkertaisesti edes kasvattajaksi sen tuoman vastuun myötä vielä moniin, moniin vuosiin -eikä luultavasti koskaan. Rakastan koiriani, niiden kanssa harrastamista ja olemista. Toki tahdon kasvattajan vuoksi näyttää/käyttää koiriani tuomareiden edessä jotta hän tietää kasvattiensa rodunomaisuudesta :)

   Voisin lyödä vaikka vetoa, että jos painelen paikanpäälle kameran kanssa, minua ei avosylin otettaisi vastaan. Minä ottaisin meille avosylin vastaan kyllä!

   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   Lisäksi tuohon ylempään kirjoitukseen;
   Minuakin alkoi kiinnostamaan, miten paljon mahdollinen jalostuskoira tulee kasvattajalle maksamaan. Summat ovat suuntaa antavia ja käytän tässä jalostusnetistä löytämäänki koiraa. Oletan, että koira olisi eläny vaikkapa vaan 10 vuotiaaksi (jalostusnetin mukaan elää tosiaan edelleen).

   Normaalit kulut
   - Kasvattajakurssi 100€
   - Jatkokurssi 100€
   - Koiranostohinta 1000€

   - Ruoka (olettaen että ruokintaan käyttökoiralla menisi 100e/kk) 12 000€
   - Hoito (harjat, hihnat, pannat 200e/vuosi) 2 000€
   - Pakolliset eläinlääkärikulut, rokotukset jokatoinen vuosi 400€
   - Madotukset (2krt/vuosi) 300€

   Rotuominaisuuksien määritys:
   Rakenne, eli näyttelyt (kys. koiralla 33 näyttelyä)
   - n.40€ (HALPA) /ilmoittautumismaksu 1 320€, +bensat (ulkomaanmatkoista puhumattakaan joita tälläkin koiralla on takana), ruoat, mahdolliset palkattomat vapaat töistä, yöpymiset)

   Koiran luonteen määritys käyttökokein (kys. koiralla 8 käyttökoetta)
   - n.40€ (HALPA) /ilmoittautumismaksu
   320€, +bensat (ulkomaanmatkoista puhumattakaan joita tälläkin koiralla on takana), ruoat, mahdolliset palkattomat vapaat töistä, yöpymiset)

   TERVEYS:
   (Kys. koiralla)
   3krt silmät 76€/krt, 228€
   lonkka 153€
   kyynär 153€

   HARRASTAMINEN: Kokeisiin valmistautuvat harjoitukset ja kurssit. Kurssimaksut vaihtelevat SUURESTI paikkakunnittain, mutta esimerkkinä 65€:n kurssi (HALPA). Esimerkiksi tokon alkeis, jatko, kilpaileva, bh jne.. Oletetaan että omistaja on käynyt 10 vuotiaan koiransa kanssa peruskurssit läpi (pentukurssi mukaanlukien) viisi kurssia.
   325€

   Välineet harrastamiseen vievät vuosittain (noutokapulat yms. tarvikkeet, kaulaimet, hihnat, namit) alakanttiin laskettuna 200€/vuosi, eli 2 000e

   Noin. Kasvattajalla on käsissään 10vuotias koira jonka hinnaksi reippaasti alakanttiin laskettuna on tullut: 20 399€.

   Nyt kasvattaja huomasi, että koiralla ei tehdä pentuja. Se on saanut olla loistava harrastuskaveri (joka elää ainakin jalostusnetin mukaan edelleen ollessaan tällä hetkellä kuukauden yli 10vuotias).

   Menikö tuo kaikki raha hukkaan?

   No, oletetaan että koiralla tehtäisiin pennut. Jalostuskoiralla suositellaan maksimimääräksi usein kolmea.
   Hinta per pentue: 6 800 €

   Kun siihen lisätään vielä astujan kustannukset (matkat uroksen luo, hyppymaksut, pentumaksut), listään päälle eläinlääkärikulut (esimerkiksi ultrat). Lisäksi siihen lisätään tietysti pennuista aiheutuvat kustannukset (ruoka, eläinlääkäri yms.) huomaat, että hinnaksi tulee huomattavasti vielä enemmän.

   Pennuthan myydään täydellisellä miinuksella rahanpuolesta!
   Tätä on rakastava, koirasta ja rodustaan välittävän kasvattajan työ jota minä arvostan ja jota tukeakseni suostun myös tulevista pennuistani maksamaan enemmän.

   Olisi kiva tietysti saada vielä tarkempia lukuja itse kasvattajilta mitä koko pentueen aikaansaaminen tulee maksamaan. Summa voi nousta melkoisen hurjaksi :)

   Poista
  2. Minulla meni usko laskelmiisi jo viidennessä kohdassa. Kuka mielipuoli käyttää harjoihin ja pantoihin satoja euroja vuodessa? Lisäksi valitsemallasi koiralla vaikuttaa olevan superomistautunut omistaja ja jokaisen koiran hintaan ei voida sisällyttää mitään kasvattajakuluja. Niiden osuus koiraharrastuksen kuluista on katoavan pieni - mieti vaikka ihmisiä, jotka ovat kasvattaneet koiria 10 tai 20 vuotta. En tiedä kovin montaa kasvattajaa, jotka jaksaisivat rahdata koiraansa yhtä monessa näyttelyssä ja kokeessa... yleensähän koirilta vaaditaan pelkkää H:ta jalostusta varten.

   Näytä minulle minimikulut, joita samanrotuisesta koirasta syntyy. Peruskoiran kulut ovat tämän lehtiartikkelin ( http://www.taloussanomat.fi/harrastukset/2013/05/13/yle-karvakuonoihin-kaytetaan-lahes-miljardi-euroa-vuodessa/20136737/139 ) mukaan noin tuhat euroa vuodessa. Muutamat näyttelyt, rokotukset ja terveystarkastukset eivät riittäisi kaksinkertaistamaan kuluja. Sen sijaan pennuista saatavat tulot pysyisivät samoina... jolloin kasvattaja jäisikin yllättäen voitolle. Vielä enemmän, jos nartulla teetettäisiin hyväksyttävät 5-6 pentuetta ( tulot 25 000-30 000 euroa) ja ohessa vaikka yksi "vahinkopentue", jota ei rekisteröitäisi.

   Lukemista tuli yhtäkkiä hyvin erilaiset.

   Poista
  3. "Kuka mielipuoli käyttää harjoihin ja pantoihin satoja euroja vuodessa?"
   Minä? Ja me sentäs harjataan vaan ehkä kuukauden välein, trimmikone meillä surisee nimenomaan siksi, että en ole kauhesti turkkia hoitava koiranomistaja. Esimerkiksi samperi trimmataan kolmestivuodessa tekee 150€ (trimmaus tarvetta kuitenkin niin vähän, että omaa konetta turha ostaa ja teriä uusia), siihen päälle toiseen kertaan (kiitos pureskelujen) ostetut harjat, kumisuat ja koiran pyyhkeet joita minulla on kurakelien varalta aina -ja koirilla on omat. Lisäksi kynsisakset meillä menee kovien kynsien vuoksi vaihtoon useasti. Kesällä meillä kalutaan soiset ojat ja kuraiset mantereet ja pelkästään pesuaineisiin meillä koiran pesujen vuoksi menee paljon. Käytetään siis apteekista ostettua herkän ihon pesuainetta useasti toistuvien pesujen vuoksi.

   Niin. Näin meillä vaikka kyseessä on juurikin näin ns. kotikoiria.

   "Lisäksi valitsemallasi koiralla vaikuttaa olevan superomistautunut omistaja ja jokaisen koiran hintaan ei voida sisällyttää mitään kasvattajakuluja."
   Eikö tähän pitäisi pyrkiä, superomistautuneisiin omistajiin sekä kasvattajiin? jos otat tuosta kasvattajakulut pois, koiran arvoksi jää silti huokea hinta.

   "En tiedä kovin montaa kasvattajaa, jotka jaksaisivat rahdata koiraansa yhtä monessa näyttelyssä ja kokeessa.."
   Sinun kannattaisi tutkia kasvattajia, niitä löytyy kyllä :)

   "yleensähän koirilta vaaditaan pelkkää H:ta jalostusta varten."
   Harvassa rodussa VAADITAAN mitään näyttelytulosta. Se ei silti edelleenkään tarkoita sitä, että kyse olisi hyvästä kasvatustyöstä. Se että kaksi E/E lonkkaista yhdistetään vaikka se on sallittua, ei tee kasvattajan työstä loistavaa ja sellaista mitä sen kuuluisi olla. Olisiko silloinkin kyse jalostamisen, eli tärkeän kasvatuksen sijaan pennuttamisesta?

   Tuolla linkissäsi mainitaan, että peruskoiran kulut ovat vuosittain reipas 1000€, se tekee 10 0000 10-vuotiaalla koiralla. Tuo linkki on sikäli kehno että siinä ei kerrota mitkä kulut vievät tuon 1000€, onko siinä virallisia terveystarkkeja, onko siinä ainoataan näyttelyä (vai onko siihen jo myös lisätty matkoihin/yöpymiseen tarkoitetut kulut jotka koiran vuoksi tulevat)?

   Eli myönnät, että luku ei ole liioiteltu mikä tuolla koiralla on vaan lähinnä se on liioiteltua miten innokkaasti omistaja harrastaa koiransa kanssa (ja käyttää rahojaan?)?

   En sen kummoisemmin valikoinut koiraa, kyseessä oli omasta mielenkiinnosta tehty laskelma mitä tuo koira saattaisi kasvattajalle oikesti tulla maksamaan -totuus on että sitä ei voi koskaan saada pennuttamalla (en edes ajattele että vastuuntuntoinen kasvattaja tekee nartullaan mainitsemasi pentuemäärän!), vaikka näyttelyissä/käyttökokeissa ei käytäisi noin ahkerasti.

   On jokaisen oma asia tietysti paljonko tahtoo laittaa koiraansa rahaa. Meillä menee rahaa kuukaudessa ruokaan tuo summa kuukaudessa vähintään perkoira. Aktiivisina kausina ruokinta muuttuu arvokkaammaksi. Talvella ei tarvita pesullakäyntiä koska lumi ei sohvalla haittaa. Meillä ei myöskään käydä näyttelyissä/käyttökokeissa säännöllisesti (jos edes epäsäännöllisesti :D), joten me säästämme siinäkin suhteessa -mutta vain koska itselläni on näitä ns.kotikoiria joita ei olla jalostukseen käyttämässäkään.

   Voidaan siis todeta, että lukemistamme ei tullut juuri lainkaan erilaiset;
   Miettiessä vaikkapa tuota esimerkin koiraa, ilman näyttö/käyttö/kasvattajakuluja jolloin koirasta tulisi mikä tahansa kotikoira olisi lukema tottakai eri, nuo vähennettynä (ja tietysti koiran hinta, sekään ei kuulunut ylen laskelmiin) hinnaksi tulee 1470 euroa (joka saattaa olla enemmän/vähemmän koiran rokotushinnoista, matolääkkeestä, turkista/hoidosta riippuen). Kotikoiraan ei tarvisi vuodessa laittaa 500enempää -aina voi tinkiä laadusta niin ruoan kuin elämänlaadun suhteen. Omistajan valinta :)

   Poista
  4. Voisimme toki keskustella koiriin menevistä kuluista iäisyyden mutta koska se ei liity oikeastaan tähän keskusteluun paljonko kukin käyttää harjojen ostamiseen vuosittain. Tarkoitukseni oli tuoda esille esimerkki siitä, paljonko HYVÄ, INNOKAS, VÄLITTÄVÄ omistaja/kasvattaja saattaa laittaa koiraansa rahaa sen 10vuoden elinaikana. Summat ovat minusta suht normaalit vaikkakin esimerkiksi eläinlääkärikulut vaihtelevat suuresti paikkakunnasta riippuen.

   Hyvä kirjoitus esimerkiksi Karekselta siitä miten koiran jalostusarvoa on mahdoton verrata rahassa. Jos näin olisi, ei öljypohatoillakaan olisi kohta varaa ostaa hyvää, rakastaen ja arvokkasti kasvattettua rotukoiraa;

   http://chicchoix.com/blog/?p=3124

   Poista
  5. ...niin naurettavaa että pakko jatkaa tännekin.

   Jonna et ainakaan ole kasvattaja itse? En ihan kaikkea täältä ole nyt jaksanut lukea mutta..

   USEIN KASVATTAJILLA ON VAKIO ELÄINLÄÄKÄRI, joka tekee HALVALLA, tai jopa ILMAISEKSI (esim sovittua ilmaista/halpaa pentua vastaan //tuttava)! että nuo sun laskelmat kyllä kusee ja paljon. Lisäksi, kasvattajat usein pitää yhden kaksi pennusta loppuun, muilla tehään pentuja ja myydään eteenpäin 2-6v välissä.


   Eläimen omistaja voi itse miettiä mihin rahansa työntää, mutta 100e vuodessa kampoihin ym? No eihän se paljon ole, vuodessa. Mutta meillä on toiminut 4vuotta sama furminator. Vaihdon aika ei ole vieläkään. Usein ihmiset ostaa vääränlaisia tarvikkeita, vääränlaiselle turkille. ELi rahat menee hukkaan.

   Kirjoitit: "Esimerkiksi samperi trimmataan kolmestivuodessa tekee 150€ (trimmaus tarvetta kuitenkin niin vähän, että omaa konetta turha ostaa ja teriä uusia)"
   Anteeksi mitä? :D Siis HYVÄN JOHDOLLISEN trimmikoneen saat 100-150e, JOHDOTTOMAN 150-200e, voi halvemmallakin saada, ulkomailta tilattuna. Se trimmikone ja mukana tuleva terä kestäis sun käytössäs takuulla pidempään kuin 4v. Että mikä oli edullisempaa?

   JA kynsisaksia ei tarvitse aina ostaa uusia, teroittakaa ne!! Luonto kunniaan. Työllistäkää suutaria jos ette itse viitsiä.

   Harjatessahan jotkut koirat puree harjaa.... Mutta pureskellut harjat toimii kanssa ihan hyvin, vai tarkoititko että jätät harjat koirille lattialle puruleluiksi? Laita ne laatikkoon niin säilyy paremmin.


   Poista
  6. Kirjoitit: "Kotikoiraan ei tarvisi vuodessa laittaa 500enempää -aina voi tinkiä laadusta niin ruoan kuin elämänlaadun suhteen. Omistajan valinta :)"
   ... Oletko tosissasi? Saako laatua rahalla? Elämänlaatua? Onko koirasi elämänlaatu parempi jos tuhlaat joka vuosi rahaa uusiin harjoihin ja apteekin shampooseen? Luuletko ettei muualta saisi sitä/VASTAAVAA Shampoota EDULLISEMMIN? Onko koiran elämänlaatu myös parempi jos koira nukkuu timantein päällystetyssä pedissä? Onko se koira onnellinen kuin lattialla, tai rikkinäisellä sohvalla nukkuva koira? Onko koirasi elämänlaatu sen mukaista, jos tuhlaat siihen, tingit omastasi? Onko kallis aina laadukasta?

   Rahalla ei onnea osteta, ei edes koiralle!!!!!

   Poista
  7. Taisipa olla virhe ottaa tuo kommentoinnin valvonta (joka sinua anonyymi hetkeksi rauhoitti) pois käytöstä. Jätetäämpä nyt nämä viestit tänne kun olet nähnyt niihin niin kovasti vaivaa, se että tämä koko sinun vaivalla kirjoittamasi teksti eti taas ole minun mielestäni millään muotoa järkevää. Provosoivaa tekstiä on hienoa lukea, mutta tämä nyt kyllä menee niin ali riman myös siinä.

   Olet jo kolmisen kertaa toimittanut miten sinulla on niin paljon omaa elämää että "tämä kommentti jääköön viimeisekseni". Niimpä, niimpä.

   Poista
 15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viesti poistettu sisällön vuoksi joka ei valitettavasti liittynyt asiaan.
   Pidetäänhän keskustelu asiaan liittyvänä :)

   Poista
 16. Kyllä jotkut kasvattajat jäävät "voitolle" pentueista (riippuen rodusta, pentuemäärästä jne), mutta kasvattaja eroaa pentutehtailijasta siinä, ettei päämääränä ole saada voittoa. Osa kasvattajistahan tekee myös kasvatustyötänsä ALV velvollisena maksaen joka pennusta verot asianmukaisesti jne.

  Tämä on tärkeä aihe, sillä sana "pentutehdas" on harhaanjohtava. Se luo mielikuvan isosta tehtaasta, jossa koirat synnyttävät pienissä häkeissä, ovat nälkiintyneitä, todella sairaita jne. Pentutehtailu (rahastus jatkuvalla pentujen teettämisellä) on tässä ja nyt.

  Harmi ettei tekstistä käy ilmi kenestä tarkalleen on kyse, olisi tärkeää valistaa pennunhankkijoita ostamaan koira hyvästä paikkaa. Niin kauan kun on ostajia jatkuu myös pentutehtailu. Tukekaa oikeaa koiran kasvatusta ostamalla koira oikealta kasvattajalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tämä on tärkeä aihe, sillä sana "pentutehdas" on harhaanjohtava. Se luo mielikuvan isosta tehtaasta, jossa koirat synnyttävät pienissä häkeissä, ovat nälkiintyneitä, todella sairaita jne. Pentutehtailu (rahastus jatkuvalla pentujen teettämisellä) on tässä ja nyt. "

   Hienoa, että joku on saanut ajatuksestani kiinni :)!

   Poista
 17. Arvoisat Anonyymit. En ole tuonut tekstissäni julki nimiä/henkilöitä, toivon että myöskään te ette tee sitä kommenteissanne.

  Tahdon myös huomauttaa, että teksti on yleinen pohdinta siitä tehtailusta. Ylläolevan anonyymin mukaisesti pentutehtailu on mielestäni sitä, että koirilla tehdään pentuja jatkuvasti rahastuksen toivossa, mikäli en jostain syystä saanut sitä selkeästi kirjoitettua.

  Luettehan tekstin ajatuksella läpi ennen kommentointia! Samasta IP:stä tulevat "anonyymit" kirjoittajat myös. En arvosta koiranomistajaa/kasvattajaa jonka koiralla/koirilla on lainpuitteissa minimivaatimukset kunnossa.

  Anonyymit ovat siis edelleen tervetulleita kommentoimaan mikäli pysytään asiayhteydessä ja kommentointi on asiallista :)!

  VastaaPoista
 18. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi jollain todella, todella osua arkaan paikkaan tämä touhu kun mennään tällaisella asialinjalle :)

   Kommenttisi piti jälleen poistaa sen asiattomuuden sekä aiheenvierestä kirjoittamisen vuoksi :)

   Poista
 19. Hyvä teksti ajankohtaisesta aiheesta. Paljon tuli nähtyä, kun pentua vuoden alussa etsin..
  Muille anonyymeille kommentoijille; on surullista, että te ylipäätään ketään pystytte tunnistamaan tekstistä. Jos ei mitään väärää tutun, tutuntutun tai jopa omassa toiminnassa ole, miksi tulee tarve puolustella? Miten voitte löytää itsenne tai tuttavanne tekstistä, joka kuvaa pentutehtailu sen tavallisimmassa muodossa, jos siitä ei ole kuitenkaan kyse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surullista on myös se, että ompa minuun ottanut sähköpostitse eräs tehtailija myös yhteyttä. Jännästi on löytänyt tekstistä itsensä, mutta mikään noista lausahduksista ei kuulemma koske häntä, ovat perättömiä ja kateellisten mustamaalausta. Niin, mihin se tunnistus sitten perustuikaan :)

   Olisi hienoa kuulla muidenkin tarinoita tästä kotimaisesta pentutehtailusta jota naapureidenkin silmien alla harrastetaan. Tiedon levittäminen ei ole turhaa yhdestäkään paikasta jos sieltä yksikin pentu jätetään sen vuoksi ottamatta :)

   Poista
 20. Älä hyvä ihminen leiki asialla! Kirjoittaa saa ja pitää, mutta niin paljon vastuullisiakin kasvattajia mollataan ihan vain siksi, että yksittäisellä ihmisellä mennyt sukset hänen kanssaan ristiin. Hyviä rekisterissä olevia ja kisautuksen omaavat vanhemmat omaavia pentuja makaa kasvattajilla ja vain siksi, että jonkun yksittäisen mielestä ko. paikka on paska ja rahan ahne ja tästä huudellaan niin että kasvattajilla menee kauan saada edes puolet maineestaan takaisin.

  On niin surullista, että heti jos omistat enemmän koiria tai teetät enemmän pentuja olet tehtailija. Itsellä useampi koira. Hyvin vähän käytetään omia uroksia ja yleensä matkataan pitkin maailmaa sopivien urosten perässä. Ja sitten ihmiset katsoo tuolla TAAS pennut. Miksi Suomessa katsotaan kieroon jos kasvatus on siistiä ja joku yrittää saada siitä edes jonkin näköisen elinkeinon? Itse aina maksanut pennuista ALV:t ja kaiken muun tappioksi se homma menee, mutta haluan tehdä asian kanssa työtä. Koirat ovat elämäni vaikka se tappioksi meneekin.
  Astutus matka keski-eurooppaan uroksen omistaja halusi heti pennun hinnan jolla kuitattu kaikki maksut. Odotusta ja odotusta... Narttu on kantava ja kun tulee aika synnytyksen ei mennyt kaikki putkeen vaan keisarileikkauksella yksi pentu ulos... Onneksi narttu saa sentään jotain jatkoa tästä upeasta uroksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole ollut sukset ristissä karvian tekijöiden kanssa vaikka monella, monella muulla onkin. Kunnon kasvatustyössä teot, koirat ja kasvatustyö puhukoot puolestaan. Jos kasvatustyö on moitteetonta ei mitään mainetta saada (hyvää/huonoa) yhden pennun ostajan kokemuksella. Tämän kirjoituksen takana on eri henkilöitä jotka ovat huomanneet karvian tehtaat. Olen mm. saanut tietää että myös ulkopaikkakuntalaiset ovat ilmoittaneet asiasta eläinsuojeluun -vaan karvian virheenä löytyy myös se, että täälä ei ole piirinedustajaa eikä siten eläinsuojeluvalvojaa. Lisäksi koirat elävät suurimmaksi osaksi lain puitteissa -vaikkakin minimivaatimuksissa -silti lain puitteissa.

   Hienoa kuulla, että esimerkiksi sinulla on todella motivaatiota, taitoa ja tietoa kasvattaa koiria! Arvostan suuresti kaikkia kasvattajia jotka tekevät työtä jota ei voida rahassa edes mitata.

   Asia ei ole leikkimisen arvoinen, se on julkaisun arvoinen ja tiesin kirjoituksen julkaistuani että se saattaa kolahtaa monen nilkkaan, kuten kävikin. Hyvää kesän jatkoa sinulle ja toivottavasti kasvatustyösi jatkuu aina yhtä vastuuntuntoisena mitä se on kirjoituksesi mukaan :)!

   Poista
 21. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jälleen uhkailuista sekä järkevästä palautteestasi. Poliisilla sun on ainakaan paha enää mua uhkailla :)

   Poista
 22. Olipa taas hienoja kommentteja (kas kas, anonyymien laittamia). Samasta IP:stä tulleet erihenkilöt voisivat nyt vetää hetken henkeä ja miettiä mitä tuossa tekstissä ajetaan takaa. Ketään ei ole nimetty kuvan kaltaisiksi tehtailijoiksi. Jos joku tunnistaa tästä tekijöitä, pitäisi katsoa peiliin ja miettiä sitä, miksi tästä tekstistä tunnistetaan erilaisia tekijöitä.

  Ote eräästä anonyymin kommentista jota en tule täälä julkaisemaan;

  "jos paskaa haluaa niskaansa sitä kyllä saadaan, voidaan myös sinunkin hullusta perheestä alkaan puheleen jas levittämään pitkin fb:tä juttuja"
  Tämä tekee aika pitkälti surulliseksi. On hienoa että aihe puhuttaa, mutta tuollainen toiminta menee käsittääkseni uhkailun puolelle josta olen ollut tietoinen jo pohtiessani jutun kirjoittamista. Viisaus jo tuo armoton uhkailu puhukoon puolestaan. Jos toiminta on moitteetonta, pitäisi olla muita keinoja esittää se kuin uhkailulla. Kaiketi?

  VastaaPoista
 23. Hei muu(t) anonyymi(t) :)! Ei tästä tekstistä ole ketään tunnistettavissa. Jos sisältö on kolahtanut, niin siihen pätee vanha viisaus: se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Ja nyt ihan selvästi johonkin on kalahtanut. On hieman eri asia kirjoittaa yleisellä tasolla pentutehtailusta, niin ettei jutusta voi ketään tunnistaa, kuin ruveta uhkailemaan "paskan puhumisesta hullusta perheestä" tai "juttujen levittämisestä fb:ssä". Nuo jälkimmäiset ovat jo sellaisia, joista voisi tehdä ilmoituksen poliisille. On lievästi sanottuna lapsellista ruveta uhkailemaan ja vetää perheet ynnä muut mukaan. Mutta eiköhän se todista vain sen, että kirjoitus on tosiaankin kolahtanut jossakin osoitteessa, ja peiliin ei uskalleta katsoa.

  Eräs anonyymi mainitsi, että jutussa tarkoitettu paikka (mistähän hän voi tietää onko oikeasta paikasta kyse?) tarkastetaan vuosittain eläinlääkärin toimesta. Suomen eläinsuojelulaki on erittäin löyhä. Jos lain minimit täyttyvät, se ei vielä tarkoita sitä että toiminta olisi eettistä tai edes sitä, että eläimet voisivat hyvin. Esimerkkejä on lukemattomia, mutta jos kerron vaikkapa omakohtaisen esimerkin. Mulla on koira jota hakattiin edellisessä kodissaan (sekakäyttäjäomistajat), ja vaikka koiraa todistajien edessä potkittiin, roikotettiin kurkkarista ilmassa, heitettiin asfalttiin ja jätettiin sen pää auton oven väliin (mistä jäi näkyvät jäljet), ei koiraa saatu viranomaisten toimesta omistajaltaan pois, ennenkuin omistaja itse päätti siitä luopua. Näistä ajoista on nyt viitisen vuotta ja nykyään koira viettää meillä rentoa maalaiselämää, mutta traumoista ylipääseminen kesti kauan. Tuossakin tapauksessa ex-kodissa ravasi tarkastajaa, eläinlääkäriä ja poliisia, mutta ei koiraa pois saatu, puhumattakaan mistään eläintenpitokielloista (joka on sinällään ihan naurettava rangaistus kun sitä ei kukaan valvo).

  Tästä päästään ostajien vastuuseen: älkää ostako koiraa paikasta missä teetetään ihan selkeästi vain rahankiilto silmissä jatkuvasti pentuja. Jos et ole varma onko toiminta järkevällä pohjalla, älä osta! Sama pätee niin rekkaamattomiin kuin rekattuihin pentuihin (virallisissa kasvattajissakin on omat mätämunansa). Ja kannattaa aina suhtautua varauksella ihmisten selityksiin vahinkopennuista, etenkin jos/kun niitä vahinkoja sattuu jatkuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana lukea näitä järkeviä kommentteja anonyymeiltä, teidän takia en tahdo ottaa pois anonyymien kommentointi mahdollisuuksia <3

   Poista
 24. Poistettiinko kommenttini jossa kyselin koirien ulkoilutuksesta lain näkökulmasta? :o Asiallisesti kirjoitin ja kun puhutaan pentutehtaista niin niissähän ei koiria pahemmin lenkitetä, että olisi ollut mukava että kerrot lisää tästä aiheesta. Ymmärrän kyllä että poistat viestit joissa uhkaillaan / ollaan törkeitä, mutta jos asiaan liittyen kysyin... Ei kai se olisi tuolla välissä ketään loukannut tai häirinnyt, itsehän kerroit samasta asiasta aiemmassa kommentissasi.

  Ehkä et poistaisi tätä kommenttia jos kirjoittelen vähän enemmän siitä aiheesta mitä haet, itse tehtailusta? Välillä pentutehtaista pelotellaan liikaa ääripäistä juurikin, ja näitä ovelampia tapauksia ei tajuta sen takia varoa. En olisi itsekään ikinä ostanut koiraa mistään parkkipaikalta/asunnon pihalta, sillä tavalla ettei päästetä sisälle. Mutta kun oli tavallinen perhe, aikuinen koira (ei sukua pennulle) osasi temppuja ja oli ystävällinen, ei arka (päättelin ettei ollut asunut missään häkissä vailla ihmiskontakteja ikäänsä). Emä tai isä eivät olleet nähtävissä, koska he olivat ostaneet pennun kasvattajalta, mutta joutuivat nyt allergian takia luopumaan pennusta. (Tämä pentutehtailun muoto vaikuttaa yleistyvän jatkuvasti) Ainoastaan tässä tapauksessa pidin normaalina ettei vanhempia saanut nähdä, suoraan kasvattajalta 7-9 viikoisena ostettavan pennun äidin olisin ainakin vaatinut näytille. Tämäkään ei ole nykyään varmaa, koska voi olla juuri se yksi hyväkuntoinen lemmikkihauva josta pidetään huolta eikä pennuteta, mutta esitellään emänä. Ne oikeat emät sitten ovat mahdollisesti jossain piilossa riutumassa, ulkoisesti saattavat näyttää ookoolta, mutta ei ole hyväksyttävää että pennutus olisi elämän kohokohta, ja sitten pari vuotiaana normaaliin kotiin, kun ei enää kannata pennuttaa, mutta saa vielä rahaa kun myy lemmikiksi. (Toistan sinua, mutta kun asia on juurikin näin.) Ostamamme pentukin oli lähes sisäsiisti jo, osasi nimensä ja joitakin helpoimpia temmpuja, aktiivinen, sosiaalinen, luottavainen... Kunnes sitten kaikki muuttui... en uskalla tunnistamisen pelossa enempää kertoa, koska häpeän valtavasti että lankesin noin typerään asiaan, ja tuin toimintaa ja sallin muille pennuille saman kohtalon jatkossa.

  Lyhyesti: Nämä "Älä osta pentutehtaasta koiraa edes säälistä, rahoitat toimintaa silloin. Varo siis myyjiä jotka haluavat tavata mm. huoltoasemilla ja myydä vaisun oloisen pennun takakontista" eivät siis pakosti auta, noita räikeimpiä osaa sitten tietysti varoa, mutta ei osaa epäillä sitten näitä muita (ehkä jopa yleisempiä nämä minun tapaustani vastaavat?).

  Anteeksi sekava viesti, minulta saa kysyä lisää jos joku jäi epäselväksi, seuraan näitä kommentteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahlasin vielä läpi kaikki poistetut kommentit (ne ovat minulla tallessa erilaisten uhkailujen yms. vuoksi) enkä löytänyt kyseistä kommenttiasi niiden joukosta.

   En siis poistele kommentteja jotka käsittelevät aihetta (olkoonkin erimieltä kanssani) vaan kommentit jotka sivuavat aiheesta tai josta selviää eri tehtailijoiden henkilöllisyys.

   Sulla oli anonyymi monia hyviä pointteja tuossa tekstissä :)

   Poista
 25. Huhhuh, pakko kommata. Anonyymisti kirjoittavat (ne jotka halveksuvat kirjoituksiasi)ovat raukkamaisia kun eivät voi tulla omalla naamallaan ja omalla nimellään kirjoittaa tekstejään.

  Olen itse erittäin pentutehtailuvastainen myöskin. Pentutehtailian erottaa tosiaan normaalista ja kunnollisesta kasvattajasta se tekijä, että heitä erottaa rahan ahneus. Tehtailija tavoittelee vain rahasummaa pennuista, eikä välitä niiden terveydestä tai oloista pätkääkään. En tiedä onko suomessa niin kamalaan suuntaan tehtailu kääntynyt, että pentuja ja emoja jo häkitettäisiin erilleen toisistaan, en tiedä? Mutta on monta tehtailijaa suomessakin jotka tuovat esim. Virosta pentuja suomeen, ja eivät ole jääneet polisiille kiinni, ja jos ovatkin niin ei ole ollut mitään syytä saada sakkoja/vankeutta tms. :( Keltaisessa Pörssissäkin on useasti tehtailijoita/huijareita liikkeellä, jotka ovat vain rahan perään.

  En jaksanut tekstiäsi lukea kokonaan, enkä näitä kommenttejakaan, varmaan nyt toistan jotakuta omalla kommentillani, joten anteeksi siittä.

  Sulla on Jonna upea ulkoasu blogillasi, ja tämä teksti on hyvä ja ajankohtainen aihe!
  Olen itse tuore koiranomistaja, mutta pistän koirani ja kissani itseni edelle, ja ajattelen eläimiäni ensin ja itseäni vasta sen jälkeen, mielummin kuolen itse nälkään kun näännyttäisin eläimiäni.
  Ennen oman koiran hankintaa olin niin kokematon, ja etsiskelin vain pentua netistä. Keltaisesta Pörssistä tietenkin.. Ja siellä oli 3 ihanan näköistä pentua myynnissä. Otin tähän mieheen yhteyttä joka pentuja myi. Tekstasin, koska en uskaltanut soittaa. Mies vastasi lähes jokaiseen viestiini vain "Ok", ja muutenkin hyvinvälinpitämättömästi. Googletin miehen tiedot, ja selvisi että hän on yksi tunnetuimmista tehtailijoista, joka tuo pentunsa Virosta. Onnekseni googletin, sillä sain säästettyä itseni siltä. Onneksi Google on keksitty. <3

  Mutta keep up the good work! Hyvä että joillakin on viitseliäisyyttä kirjoittaa hyvän asian puolesta ja paljon. Itse olen maailman laiskin ihminen ja kirjottelen vaan niitä näitä omassa blogissani.

  Hyvää jatkoa sinne teille, ja sun blogillesi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Google on kyllä helmi kun etsii näiden karvialaistenkin puhelinnumeroja, sähköpostiosoitetta ja nimimerkkejä. Kyllä tehtailijat vaan ovat tehtailijoita kun ei useimmiten uskalleta ilmoituksia edes omalla nimellä laittaa. Haluan nähdä sen hyvän kasvattajan joka ei julkaise nimeään myyntipalstoilla :D

   Poista
 26. kyllä noiden palstojenpitäjienkin pitäisi vaatia, että eläviä olentoja myytäisiin reilusti omalla nimellä.
  Itsekin rekisteröityjä pentueita teettäneenä tiedän, että se on pitkä prosessi,jopa vuosia. Aikaa vie jo se että saat nartullesi vaadittavat rodunomaiset näyttelyarvostelut. Jonka jälkeen on aika hankkia vaadittavat terveystulokset; lonkka, kyynär -ja polvikuvista, silmien pra-testit, pompein-testit jne.. aikaa ja rahaa kuluu. Ja kun tulokset viimein on kasassa, niin onkin aika hankkia sopivia uroksia ehdolle. Ja tottakai yhdistelmät hyväksytetään oman rodun jalostustoimikunnalla, joilla on valtava tietotaito takana. Mitä enemmän tiedät koirien jalostuksesta, eli tieto lisää tuskaa! ja sitä enemmän vastustan rekkaamattomien pentujen teettämistä.
  JOS TULOKSET EI olekaan positiivisa, niin vastuuton henkilö teettää rekkaamattomat pennut "rotupentuina"tai muodikkaina mixeinä välittämättä jalostuskelvottomista terveystuloksista. Selittäen tuleville ostajille sitä sun tätä rekatuista pennuista, mutta ei sitten sitä miksi ei itse ole rekannut pentuetta.
  Ja kun se sopivat sulho on löytyny,niin ei muuta kuin matkaan ja viedään narttu uroksen luo, joskus jopa pitkällekin. Yleensä astutuspäivät ei osu vapaapäiville ja loma-aikoihin, jolloinka työssä käyvät joutuvat ottamaan vapaata. Voi myös käydä niinkin että narttu ei huolikaan koko urosta jostain , jolloinka koko prosessi lähtee jälleen lähes alusta. Harmittaa tää pentuilmoitusten lause, että useaan kertaa madotetut ja el.lääkärin tarkistamat. Nää asiat on koko prosessin halvimmat ja helpoimmat jutut. Pentujen teettäminen on onneksi muutakin kuin maottamista ja el. tarkastusta.

  Jos seropi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettipankkitunnuksilla tehtävä myynti pentueille olis aika käheetä. Voispa semihyvin seurailla palstojen pitäjätkin millä nimellä/osoitteella/numerolla pentuja kaupitellaan todellisuudessa ja miten usein :)

   On totta että oikealla ja vastuuntuntoisella kasvattajalla menee vuosia saadakseen pentue josta haaveilee koska yhdistelmiä ei tehdä summanmutikassa :)

   Poista
 27. Tulipa luettua koko kirjoitus ja kaikki kommentit.. todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä aihe (niin kuin kommenteista näkyy:) myös minulle valmiina koiranomistajana.. pieni kommentti noihin koiran kuluihin vielä, että anonyymin esittämä arvio 1000€/vuodessa on tosiaan melko käsittämätön. Omalle koiralle (30kg) en saa edes ruokia kyseisellä summalla vuodeksi (markettimoskaa tietysti saisi, jos mielenhäiriössäni sellaista antaisin.. ja tiedänpä erään henkilön, joka ruokkii koiriaan kaurapuurolla, joten varmasti kuluja voi viedä alas, jos väkisin haluaa).. lähempänä taitaa olla tuota blogin kirjoittajan arviota omat kulut, mutta olenkin intohimoinen koiraharrastaja ja reissaan jonkin verran kokeissa, näyttelyissä ja kursseilla..

  Yleisesti haluan sanoa, että hienoa, että joku uskaltaa puhua ääneen näistä asioista vaikka varmasti juttua kirjoittaessa kävi mielessä, että kaikki eivät sulata moista avoimuutta:)

  VastaaPoista
 28. Hyvä teksti! Mielenkiintoinen myös tämä äläkkä, joka siitä on noussut. Jotenkin huvittaa, kuinka moni tunnistaa tekstistä jonkun, ja siitä huolimatta on hirveästi puolustelemassa ja silittämässä päälakea. Ole reipas! Teet hyvää työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuo äläkkä (no, ehkä tietyntyyppiset ala-arvoiset anonyymien kommentit ehkä kyllä?) ei tullut yllätyksenä. Lippu korkeella ja tehtaat alas vai miten se menee :)

   Poista
  2. Onneksi sulla on Jonna asiaan hyvä asenne ja selvästi olet "hyvä hermorakenteeltasi". ;) Onhan tähän tullut niin uskomattomia kommentteja... Hyvän asian puolesta kirjoitat, ja vaikka paljon kakkaa olet saanut niskaasi törkeinkin sanoin, muista, että myös täällä sun takana on iso joukko ihmisiä kannustamassa tätä kirjoitusta ja mielipidettädi/faktaa hyvänä!! "Jaksamisia". :)

   Poista
  3. Haha, voisi kai se hermorakenne silti parempikin olla :D! Kiitos kovasti kommentistasi :)!!

   Poista
 29. pidä lippu korkeella, korvaamatonta työtä teet tärkeän asian eteen!
  itse adoptoin omat koirani ulkomailta luotettavan yhdistyksen kautta jo 4-5v takaperin. itseäni kun ei tuo näyttelytoiminta kiinnosta, joten en laiskuuttani jaksanut seurata kavattajia, kasvatteja, tuloksia, tutkimuksia...
  nyt ainakin tiedän, ettei kukaan tehnyt koirillani rahaa :)
  reilut 400e kustansivat, veritesteineen, rokotuksineen, sirutuksineen, passeineen ja kastrointeineen/steriloiteeneen. uskon, että tuo summa meni noihin ell toimenpiteisiin. toki näistä ulkomailta tuovista yhdistyksistäkin löytyy mätämunia, joten silläkin saralla täytyy olla tarkkana.

  pyydänkin kaikkia koiran ottamista harkitsevia olemaan tarkkana ja tutkimaan taustat, oli kyse sitten kotimaisesta kasvattajasta tai ulkomailta tuovasta yhdistyksestä. kummassakin tapauksessa paperit kannattaa aina tehdä.

  vielä ihan kotimaisten pentutehtailijoiden ja ns kotikasvattajien (jotka teettävät omilla koirilla pennut pitääkseen niistä yhden) eroista.
  pentutehtailijoilla on kokoajan pentuja tarjolla, kotikasvattajilla ei.
  kotikasvattajilla on pennut kerran/n.5v. kun jos koira elää vaikka keskimäärin 10v. teetetään sillä puolessavälissä pennut ja pidetään pentueesta yksi. kun toisesta koirasta on aika jättämässä/jättänyt tehdään sillä nuoremmalla/jäljelle jääneellä pennut ja pidetään niistä taas yksi.

  vallitettava tosiasia, mut helppo sellainen tunnistaa ja erottaa pentutehtailija ja "kotikasvattaja" toisistaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetään pitää lippu korkeammalla kuin koskaan :)!
   Tossa oli aika hyvin tiivistettynä asia (halutaan omasta koirasta pentu) jolla pentutehtailua puolustetaan. Kotikasvattaja ja tehtailija täysin eriasioita eikä niitä voi sekoittaa keskenään :)

   Poista
 30. Hyvä Jonna, täyttä asiaa.

  -Riikka

  VastaaPoista
 31. http://keskustelu.suomi24.fi/node/10185551

  kyseisestä kennelistä en uskalla kirjoittaa mitään, olen joutunut kyseisestä ketjusta poistamaan kommenttini ja mua on uhkailtu poliiseilla koska haittaan liiketoimintaa.... mutta lukekaapa tuo ketju ja kokonaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä murehdi, uhkaillaan täälä poliisilla muakin. Haittaan kuulemma myös liiketoimintaa, perhe-elämää ja tämä on suorasanainen kunnianloukkaus. Odottelen vielä poliisin arvioita näistä syytöksistä :)

   Poista
 32. Hyvää tekstiä Jonna!
  Hienoa, että otat asiaa esille, kirjoituksesi oli hyvä, ja selvästi silmiä avaava, sillä nyt jo aiheuttanut paljon keskustelua.
  Fiksu vie aiheet oikeille foorumeille, jossa keskustelua voi saada aikaiseksi, ja näin ollen avata ihmisten silmiä.
  Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka eivät välitä, kiinnostu, eivät uskalla tai ovat vain tyhmiä. Tälle emme voi mitään, mutta nykypäivän Suomessa asioita ei enää lyödä villaisella, mikä on ehdottomasti hyväksi.
  Meillä on oikeutettu sananvapaus ja on hyvä, että käytämme sitä!
  Vielä kerran, Jonna, hyvä teksti, ole rohkea, ja ylpeä itsestäsi!

  - Marianne -

  VastaaPoista
 33. Jaoinpa minäkin tämän ja pistin sanaa kiertämään.

  Iso kiitos rohkeudesta nostaa tärkeätä asiaa niskasta ilmaan kaikkien nähtäville. Ei kun myrskyä päin lippu korkealla!

  /Anna

  VastaaPoista
 34. Kyllähän niitä herjausjuttuja on todella paljon kenneleistäkin, ja tottahan se on että haittaa elämää ja sitten vielä kun puhutaan asioista joista ei kuitenkaan konkreettisesti tiedetä. Hyvähän se on netissä kirjoitella ja vähätellä myös eläinlääkäreiden ammattitaitoa jotka eivät muka sitten huomaa jos on jotain epäkohtia koiranpidossa. Ilmeisesti kenenkään työttömänkään ei saisi koiraa omistaa koska ei varmasti ole rahaa kalleimpiin ruokiin vaan joutuu ostamaan "markettimoskaa", taitaa olla rikollista sekin. Entäs lapsiperheet jotka haluavat pienen koiran itselleen seuraksi ja iloksi mutta ei ole varaa sitä yli tuhatta euroa maksaa, ja ostavat yli puolta halvemman sekarotuisen joka on varmasti yhtä rakastettu ja luultavasti vielä pitkäikäisempi kuin rotukoira, eikö heillekkään saa suoda sitä iloa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä anonyymi. Ymmärrän että teksti on pitkä ja kommentteja sitäkin enemmän, mutta ei pitäisi kommentoida asiaa suoraan mikäli ei jaksa tekstiä käydä läpi. Kuten huomaat, kommentissasi on LIIKAA asioita joita tekstissä sekä kommenteissa on mainittu moniin kertoihin.

   "joista ei kuitenkaan konkreettisesti tiedetä."
   Kyseessä oli ja on mielipidekirjoitus. Tietoa taas on karvian tehtailupaikoista omista kokemuksista.

   "Hyvähän se on netissä kirjoitella ja vähätellä myös eläinlääkäreiden ammattitaitoa"
   Näytä minulle hyvä anonyymi se kohta jossa vähätellään eläinlääkäreiden ammattitaitoa?!

   "Ilmeisesti kenenkään työttömänkään ei saisi koiraa omistaa koska ei varmasti ole rahaa"
   Ei niin. Jos ei ole varaa elättää edes itseään -ei ole myöskään koiraa. Minä työttömänä pystyn kyllä hankkimaan kahdelle keskikokoiselle koiralle loistavat ruoat tinkimällä omista kuluista ja menoista. Mikä toiselle on tärkeää toiselle ei.

   "ja ostavat yli puolta halvemman sekarotuisen joka on varmasti yhtä rakastettu ja luultavasti vielä pitkäikäisempi"
   Suodaan. Mutta en soisi sitä pentutehtailun pennusta. Nimenomaan ero pentutehtailussa on siinä, että pennut ovat myös kalliimpia. Jos pentutehtailun piskistä pyydetään 650€, kannattaa tosiaan miettiä ottavansa se halvempi vaihtoehto. Sekarotuisia vahinkomixejä saa halvemmallakin. Tosin, jokainen täysijärkinen ihminen tajuaa, että vaikka koirasta maksaisi kaksituhatta euroa, onse hankintahinta kuitenkin pieni koiran tuleviin kuluihin verrattuna. Ja pitkäikäisyys tehtailun pennuilla nyt on täyttä puppua :)

   Poista
  2. Pennun voi myös hankkia osamaksulla, jolloin siitä tehdään Kennelliiton virallinen kauppasopimus. Voi myös harkita sijoituskoiraa, josta myöskin tehdään päivänvaloa kestävä sopimus. Vielä voi kasvattajilta kysyä pentua, jolla jokin "kauneusvirhe" esim. karva -tai värivirhe. Eihän työtönkään ota koiraa hetken mielijohteesta tai voi kun söpö pentu, mä haluun ton. Myös työtönkin voi vaikka säästää pennun hinnan ja tutkia sillä aikaa eri rotuvaihtoehtoja.Rekkaamattomien koirien hinnat ovat todella törkeän suuria, ja noihin summiin ei todellakaan tarvisi laittaa paljonkaan lisää niin saisi rekisteröidyn koiran, jolla sentään on jonkinmoinen takuu ja ostajalla lainsuoja Jos ei pysty säästämään, niin tuskin pystyy silloin ylläpitämään lemmikkiä, kuten Jonna tuossa asian ilmaisi.

   Poista
 35. Muuten kantaa ottamatta, mutta minua taas inhottaa tuo liiallinen jalostus ja puheet kauneusvirheistä, rodunomaisuudesta, ja näyttelytouhuista yms. Kun kerran koiraaa pitää arvostaa ja kohdella paremmin kuin ihmisiä, niin eikö kaikkien koirien pitäisi olla yhtä arvokkaita? Eikö ole äärettömän sydämetöntä sanoa, että joku pentu on mahtavista vanhemmista, loistavalta kasvattajalta, mutta kun siinä on vääränlainen väritys, niin se on huonompi kun ne muut? Tämä ei varmaan nyt liity tähän tehtailuun, mutta tästäkin olisi mielenkiintoista lukea, ehkä Jonna joskus kirjoitat siitäkin? Varmasti siitäkin mielenkiintoista keskustelua syntyy. Ja vielä ääripäät, kuten rodut, jotka eivät kykene edes synnyttämään luonnollisesti, onko silloin luonnollista (ja sallittua) niitä pennuttaa?
  Terveisin Tintti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tintti! Kuten Ritva tuolla alempana kirjoittikin, ei kyse ole siitä etteikö kauneusvirheellä oleva koira olisi yhtä rakas, tärkeä tai arvostettava :), mielestäni asia on kuitenkin niin selkeä että tuskimpa siitä kirjoittaneeksi tulen vaikka koskaan ei voi sanoe ei koskaan :)

   Noista sairaista roduista on varmasti tulossa tekstiä jossain vaiheessa koska tuntuu olevan yhtä ajankohtainen kuin tehtailukin :)

   Poista
 36. Ihan hyvää asiaa.Ja asiaa isolla A:lla todellakin. :)
  Mut valitettavasti liian pitkä juttu,joten ei moni jaksa lukea,en valitettavasti edes itsekään,ihan kokonaan.Kun on muuta hommaa niin paljon.
  On pitkältä ajalta paljon kokemusta siitä,että vaik ois kuin hyvä juttu,mut jos se on liian pitkä,sitä ei moni lue.Sorry,mut tää on totuus.
  Kiitos kuiteski tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota on valitettavasti vaikea lyhyemmäksi tiivistää. Onneksi kuitenkin monet ovat kiinnostuneet aiheesta niin paljon että jaksoivat lukea loppuun saakka :)

   Poista
 37. Kaikki koirat ovat yhtä arvokkaita oli niissä siten väri, karva tai muita puutteita tai arveluttavasti pennutettu, niin kaikki ne ovat yhtä rakkaita ja ne pitää hoitaa yhtä hyvin kun ne kerta on ottanut itsellensä. Siitähän tässä minun kommentissani ei ole kyse vaan, jos haluaa itselleen rotukoiran, niin sen voi hankkia edullisemmin em.syistä. Kennelliiton ohjeetkin jo määräävät että tälläinen pentu on myytävä halvemmalla, jolloinka se on jo pentutehtailijan koirien hinnoissa, ja se on kuitenkin terveystarkistetuista vanhemmista, ja se on myös rekisteröity ej-rekisteriin.Mitä tulee koirien jalostukseen, niin on todella paljon äärimmäisen vähän jalostettuja vanhoja rotuja ja vain nämä surulliset ääripäät pääsevät otsikoihin ja niissäkin useimmiten on kysymyksessä paperiton "rotukoira"

  VastaaPoista
 38. Asiallinen teksti, kiitos siitä. Tiedät mistä puhut, ymmärrän tekstisi ja mielipiteesi täysin ja olen samaa mieltä asioista

  VastaaPoista
 39. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Rakas Jonna tyttönen, sinuna en levittelisi perättömiä juttuja näinkin yleisellä tasolla. Sukulaisenasi tiedän sinustakin joitain asioita mitä muut välttämättä ei tiedä" Sukulaisena, tätinä vai pikkuserkkuna?

   Kiitos anonyymi, kiitos tästä. Kiitos myös tästä yltiöstä rohkeudesta uhkailla anonyyminä ilman nimeä. Arvostan rohkeuttasi aikuisena kun laitat tyttäresi asioimaan puolestasi. Arvostan erityisesti sitä, että sinulla ei ole rohkeutta tulla keskustelemaan kanssani kasvotusten, vaan teet sen mielummin anonyyminä blogissani ja soitellen asiaan kuulumattomille ihmisille (uhkaillen jälleen -niin loppuun kuullulla rikosilmoituksella.

   Minusta on ihana että tuotat minulle huvittuneisuutta tämänkin sateisen illan päätteeksi kertomalla, miten lukitsen koirani häkkiin lähteäkseni omille asioilleni jättäen koirani muiden hoidettavaksi -se kuulostaa hauskalta varsinkin kun olen usein miettinyt millaiselta rytmi näyttäisi oltuaan parituntia hyttysten syötävänä. Lisäksi hupaisaa, että kuvat blogissani häiritsevät sinua ja provosoivat sinua kertomaan että "Ja ulkoiluttaminen ei jonna tarkoita sitä että laitetaan koirat autoon ja viedään metsään pissalle ja kakalle ja takaisi." Niin. Minähän nimenomaan kuljen metsänkeskelle paskattamaan koirani kun en tuohon viereselle pellolle viitsi niitä päästää? Sinne metsään lähdöllä ei taida olla muuta agendaa. Hauska ajatuksena kieltämättä, vaikkakin vähän hölmö?

   Joko nyt voisit kasvaa vaikka ihan pienesti aikuiseksi, oli siellä sitten täti, serkku, pikkuserkku, pentutehtailija tai kuka tahansa :)

   "ps. joku oli jossain kirjoittanut et koira 4v. ja kahdeksannet pennut hei lasku oppi olisi nyt tarpeen ei voi olla mahdollista."
   Ps. Äidin Kieli olisi nyt tarpeen (vähän lapsetti, anteeks):)

   Poista
 40. Hirveesti voimia sulle jaksaa noiden ääliöiden kommentointi!:) Oikeesti on loistavaa että joku viittii tehdä tällasia kirjotuksia, jotta pikku hiljaa asioihin tulisi edes pieni muutos ja pienempi määrä koiria joutuis kärsiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia antaa nämä teidän ihanat ja kannustavat kommentit <3!

   Poista
 41. En jaksanu edes lukea noita kaikkia kommenttia, mutta teksti oli TOSI HYVÄ! Jatka samaan malliin Jonna, itsekin karvialaisena on tullu näitä ääliöitä vastaan jokka heti uhkailee ja vetää kaikki serkun-kummin-kaiman-kissanhoitajan-tädit mukaan kun tuntee tulevansa uhatuksi ;) Sulla on ääni hallussa, pidä se!

  VastaaPoista
 42. Hyvä teksti. Kaikki tietävät keitä nämä anonyymit kommentoijat ovat, joten ei niille kannata kuin nauraa. Tietenkin pentutehtailija puolustaa itseään ja ah niin ihania ja terveitä koiriaan. Koiraurpoja löytyy joka suvusta (viitaten aiempaan sinun "sukulaisesi" kirjoittamaan kommenttiin), älä ole pahoillasi, tiedän tunteen. Tsemppiä!

  Ps. Miksi yksikään tämän blogin kuvista ei näy minulle?? :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nata, ihana löytää kohtalontovereita :)!

   Juu valitettavasti sivusto on ollut niin aherasti käytössä ja jaossa että photobucketin ilmaisen kuvapankin kaista (vai mikä lieneekään) on ylittynyt :/ ja kuvat eivät näy edes minulle tällä hetkellä. Tilanne korjaantuu seitsemänpäivän kuluttua kun laskuri nollaantuu :)

   Poista
 43. Mahtava teksti!! Lähti jakoon :)

  VastaaPoista
 44. Hyvä Jonna!
  Mä ilmottelen jos oon tulossa loppukesästä marjoja kerää Karvialle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisko tää ensimmäinen vuosi kun mäki lähtisin siis marjastaan! (pitäny kuitenki monena vuonna käydä keräämäs pakkaseen marjat mut aina muka ollu jotain muuta ;) )!

   Poista
 45. Paljon hyvää asiaa. Silti olen sitä mieltä, että sekarotuisenkin pentueen teettäjä voi tahdä ihan yhtä hyvää työtä, käyttää aikaansa ja rahaansa pentujen ja emän hoitamiseen. Ja ihan yhtälailla rotukoiria kasvattavat voivat antaa pentujensa lillua paskassa. Meitä on niin moneen junaan. Itselläni on kolme maailman ihaninta sekarotuista koiraa, joista kahdella on joskus ollut pennut (Yhdet molemmilla). Kovaa mutta ihanaa työtä. Pentujen kodeista yritin olla niin tarkkana kuin mahdollista, ja hyviin koteihin mielestäni ovat päässeet. Mikä oli motiviini? Rakkaus koiriin(i),rakkaus seropeihin. Minun ansiostani muutamalla perheellä on aivan ihana koira. Suurtakaan rahallista hyötyä tästä nyt ei minulle ollut, mutta tietysti hieman koirien ruoka, tarvike ja harrastuskuluja sain näilläkin rahoilla maksettua. Sitä en vieläkään usko, ettei rekisteröityjen koiranpentujen kasvattajille jää yhtään rahaa käteen. Miten moni sitten pystyy tekemään ainoastaan kasvattajan työtä (käymättä siis muualla palkkatöissä)ja maksamaan kaikki koirien ja perheensä kulut ja elämiset? Saako koirienkasvattajat EU-tukea? Minulle on ainakin ihan sama, miksi joku ihminen pitää eläimiä, kunhan kohtelee niitä niin kuinka eläimiä kuuluu kohdella, hyvin ja asianmukaisesti. Oli sitten kyse liskoista taikka lihakarjasta. Oikein ihanaa kesää kaikille eläimille ja ihmisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Silti olen sitä mieltä, että sekarotuisenkin pentueen teettäjä voi tahdä ihan yhtä hyvää työtä, käyttää aikaansa ja rahaansa pentujen ja emän hoitamiseen."
   Pitää paikkansa. Mutta nyt on kyse muistakin kuluista kun pentueen kuluista kuten tuossa ylhäällä on mainittu. Mitä rotuja seropissasi oli, teitkö vaadittavat terveystarkastukset pentueen vanhemmille rotujensa puolesta? Rakastan koiriani ja rakkaudesta koiriin teen yhtä sun toista (kuten esimerkiksi tämän kirjoituksen) mutta en pentuja. Miksi? Koska maailma ei parane ns. turhanpäiten pentuja tehden. Se perhe joka sai sinulta koira, olisi voinut saada sen myös muualta :)

   "Sitä en vieläkään usko, ettei rekisteröityjen koiranpentujen kasvattajille jää yhtään rahaa käteen." Kannattaa lukea aikaiseemat viestit joissa käsitellään jalostuskoiran kuluja joita se tuottaa elämänsä aikana kasvattajalle. Puhumattakaan niistä muista yksilöistä joiden testauttaminen on tärkeää sen yhden jalostusyksilön vuoksi. Kuten aikaisemmin kirjoitin, jalostusnarttuun on käytetty mahdollisesti tuhansia euroja jo ennen pentueen suunnittelua. Hyvä, rotuaan rakastava kasvattaja menee siis vain ja ainoastaan tappiolle :)

   Hyvää kesää myös sinulle :)!

   Poista
 46. Mutta millä se kasvattaja elättää itsensä ja koiransa? En voi koskaan harkitakkaan rotukoiran ottamista, jos se noin paljon maksaa. Mieheni ei koiraharrastustani maksa ja meillä on myös lapsia. Enkä teettänyt pentujani rahan takia, enkä myöskään otaanut koiraani siksi. Koira meillä tulee joka tapauksessa aina oleen. Ja luultavasti useampikin. Ja suurella todennäköisyydellä aina sekarotuisia. Onnellisia ovat, syövät hyvää ruokaa, kuuluvat perheeseen ja harrastuksissakin käydään. Eikä ole toista samanlaista. En teettänyt koirallani tutkimuksia. En teettänyt myöskään miehelläni, ja silti tein hänen kanssaan neljä lasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elättäisikö itsensä sillä millä muutkin, päivätöillä?

   Rotukoiran "ylläpitäminen" ei ole sen rahallisempaa kuin sekarotuisenkaan koiran. Samat tarpeethan niittä ovat. Lue teksti uudestaan (niin huomaat myös, että keskustelemme koirista, emme ihmisistä) :)

   Poista
 47. Voi Jonna, kumpa olisit keskittynyt levittämään sitä taitoa ja tietoa, mitä sinulla koirista on, sekaantumatta toisten asioihin. Kiinnostuin kovasti kursseista, joita vedät, kun ystäväni kehui sinua ja taitoasi ohjata koiria ja niiden omistajia. Mutta en kestä koiraihmisiä, jotka vouhaavat rotukoirien puolesta... Harmi, olin jo ajatellut lähteä tavallisen kotikoirani kanssa harrastamaan. Ja ehkä lähdenkin, kun vain löydän jostain sen taviskoirien kerhon. (Vinkkaa jos tiedät sellaisen jossain olevan!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että et lukenut tekstiäni. En missään vaiheessa vouhaa rotukoirien puolesta. Tykkään sekarotuisista ja minusta niitä pitää olla. Taviskoirakerhoja löytyy satakunnasta kyllä mikäli yhdistyksemme kurssit eivät nappaa minun vuokseni :). Lainaus kirjoituksestani;
   "Jos joku käsitti tekstini niin, että pidän sekarotuisia huonompana vaihtoehtona kuin rotukoiraa, ymmärsit tekstini väärin"

   On kiva kuulla että kursseista on pidetty :)! Voithan myös kysäistä (koska ohjaan myös monia, monia sekarotuisia ryhmissäni!) että kohtelenko heitä eri tavalla?

   Poista
 48. Pakko sanoa, ettäonneksi joku teettää sekarotuisiakin, sillä jos rotukoira tulee eläessään maksamaan sen 20000e, niin pakko ostaa sekarotuinen,kun siihen ei ihan niin paljoa mene! Onneksi meille pienituloisille on sitten sekin vaihtoehto! Ja leluja saa tehtyä itse ja ostettua kirpputoriltakin. Ja paljon voi koiran kanssa harrastaa sellaistakin, mikä ei maksa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, koiran kanssa voi harrastaa (niin pentutetaallisen/kuin huolella kasvatetun) mitä tahansa! Verijälkeä voi tehdä itse, hakua voi harrrastaa kaveriporukalla, tottistella voi yksinäänkin jne.. harva laji ovat joukkuelajeja joihin vaaditaan ohjaajaa.Valitettavasti jo koiran optimaaliseen ruokintaan kuluu noin satasen verran kuussa (voi sille koiralle markettipaskaa syöttää, mutta optimaalista ja koiralähtöistä se ei ole), ja jos 30kiloinen koira elää vaikkapa 14vuotiaaksi, tekee jo pelkästään ruoka 16 800. Ilman muita kuluja (madotukset, eläinlääkäri jne..)

   Älä siis ota koiraa ollenkaan (sekä puhtaalla/sekarotuisella/pentutehtaantuloksella) on terveytensä/elämänlaatunsa vuoksi samat kulut -yksi niistä on ruokinta.

   Poista
  2. Kyllä hyvää evästä saa edullisemminkin, satanen kuussa on aika paljon esimerkin 30-kiloiselle koiralle. Tietysti jos haluaa päästä helpolla ja/tai ei osaa itse käyttää erilaisia raaka-aineita niin saahan sitä ostella kalliita kuivaruokia tai valmispakasteaterioita pienissä pötköissä, jne. Kuitenkin samaan tai parempaankin tulokseen pääsee kun opiskelee vähän peruasioita pidemmälle.

   Poista
  3. Totta, itse en luota taitoihini niin paljoa, että lähtisin esimerkiksi barffaamaan joka monien laskelmien mukaan tulee edullisemmaksi. Toki en tiedä onko ne edullisesti barffaajat esimerkiksi myös niitä joiden koirilla on ruoan kanssa ongelmia, koiran ruokinta on aikamoinen taitolaji ja siksipä minä turvaudun laadukkaaseen nappulaan jonka ruoka-ainesisältöihin ja -määriin voin luottaa :)

   Poista
 49. Minä en pysty lukemaan kaikkia kommentteja ilman että pääni räjähtää!

  Rakkaat anonyymit:
  Pentutehtailu tarkoittaa suomeksi sitä että eläimellä teetetään pentuja ilman suunnitelmaa, eli niitä TEHTAILLAAN ilman tarkoitusta. Pentutehtailu ei tarkoita että koirat kärsisiviät ja niitä rääkättäisiin tai että ne kaikki olisivat poikkeuksetta sairaita vaan sitä että koirien, jota nyt on jo mailmalla aivan liikaa kodittomina, määrää lisätään tarpeettomasti. Omasta mielestäni jokainen pentue jolla ei ole rodulle mitään annettavaa rodun jalostuksessa terveempään suuntaan ON tehtailtu. Vahonkopennut ovat asia erikseen.

  Minusta on väärin teettää sillä omalla rakkaalla terveystarkastamattomalla Tupsuliinalla pentue vain siksi
  että perhe saisi yhden pennun itselleen. Jos Tupsuliinan pennut luovutetaan kotiin jossa pennusta ei osatakaan ptää huolta tai Tupsuliinan ja hänen prinssinsä perimässä on sairaus joka periytyy pentuihin, ovat pennut kiertämässä kodista toiseen kunnes joutuvat eläinsuojelun hoiviin.

  Se että jok toinen ihminen kaltoinkohtelee, rääkkää tai hyväksikäyttää törkeästi eläintä hyväkseen, EI TARKOITA että se olisi hyväksyttävää tai oikein!
  Eikö oikeudenmukaisen ja myötätuntoa tuntevan ihmisen reaktio suureen kaltoinkohteluilmiöön (esim. joka toinen myy pimeitä sairaita pentuja kelt.pörssissä) pitäisi olla että se että se järkyttää ja asian parantamiseksi pitäisi tehdä jotakin, ennemmin kuin se että kaikki sitä tekee, kyllä se silloin on hyvä asia.

  Terv: Ann-Nina

  VastaaPoista
 50. Kiitän erittäin hienosta tekstistä!! Ainut, mistä olisi voinut vielä kirjoittaa (toivottavasti en vain hypännyt jonkun kohdan yli.. ;)), olisi ollut esimerkkejä, miksi löytyy myynnistä myös rekisteröimättömiä rotukoiria. Siis toisissa tapauksissa nämä liian tiheät astutusvälit, "virallisesta" jalostuksesta poissulkevat sairaudet jne.

  Näistä pentutehtailu -asioista asioista puhutaan varsinkin tällä haavaa niin kovin paljon, mutta aika huonolta tuntuu että asiat muuttuisivat ja ihmiset (ostajat) heräisivät. Itseä aihe koskettaa aina, sillä ensimmäinen koirani kymmenisen vuotta sitten ollessani ~12v, oli eräänlaisen pentutehtailijan kasvatti. Me olimme nimenomaan silloin näitä typeriä ja naiiveja ihmisiä, saatiin pentu helposti ja halvalla. Kasvattaja ei meiltäkään kysellyt yhtään minne pentu menee tm, nimi vaan varauslistaan ja pentu saatiin jokusen viikon kuluttua hakea. Ihana ja komea koira, mutta jossain määrin luonnevikainen. Jo alle 3kk ikäisenä (piti olla 3kk rokotuksen aikaan, lekurissa kokenut eläinlääkäri pahoitteli, että eipä ole sellaista ikää koira vielä nähnyt) oli eläinlääkärin tuumaus, että ei ole koskaan nähnyt niin aggressiivista pentua. Ongelmia tuli jonkun verran pennun kasvattua, ja koira sai ns. monta mahdollisuutta, mutta nuorten veljieni vuoksi tietyssä kohdin ei enää uskallettu ottaa riskiä että kävisi joskus heidän päälleen. Kyllähän sitä aina ajattelee ja piinaa itseään pohdinnoilla, mitäköhän sitä olisi voinut tehdä ja saada aikaan jnejne nykyisellä koiratiedolla, joka on edelleen kovin vajaa, mutta silti niin tuhannesti suurempi kuin mitä silloin itsellä muka oli. Tuosta "kasvattajasta" ja paikasta, missä myy pentuja, on tietääkseni tehty useita valituksia läänineläinlääkärille(?), joka jostain ihmeellisestä syystä on todennut kaiken olevan aina okei. Ei, ei todellakaan ole. Joku asia tässä Suomen tilanteessa ja laissa kusee ja kovaa.

  Tapaan tosin sanoa, että ilman tuota kokemusta, en olisi kasvanut samalla lailla koirista kiinnostuneeksi ja lukenut asioista. Kokemuksena se kasvatti, mutta tuntuu aina niin kovin kovin valtavan pahalta koiran vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henni oon samaa mieltä siitä, että on yhtä tärkeää valistaa ihmisiä rekisteröimättömistä "puhdasrotuisista" sekä niiden tehtailusta. Sun esimerkki omakohtasena oli täyttä asiaa, niitä pitäisi kertoa enemmän jotta ihmiset osaisivat varoa ja miettiä tarkemmin jo sen ensimmäisen koiran kohdalla asioita syvemmin.

   Tekstin välissä olikin pieni maininta asiasta sekä mielestäni hyvä linkki erilaisiin syihin miksi on olemassa näitä rekkaamattomia pentuja :)

   Toi eläinlääkärijuttu pistää aina niin vihaksi. Ompa näissäkin paikoissa eläinlääkärit ja eläinsuojelijat käyneet kuittaamassa paikan ok:ksi.. Tilat on ok joten kaikki on..

   Poista
 51. Mikä näitä AIKUISIA ihmisiä vaivaa? Käyttäytyvät kuin teinit... miksi täällä keskitytään vain muiden haukkumiseen ja uhkailuun eikä pentutehtailuun? Jonna yrittää täällä vain auttaa ja saada tehtailun loppumaan ja ihmisten tietoon jotta kaikki ymmärtäisivät tilanteen! Eikä tuosta tekstistä ketään tunnista eikä ole lähellekkään kunnianloukkausta...
  Tsemppiä sulle Jonne monikaan ei uskaltaisi kertoa omaa mielipidettään varsinkaan omalla nimellään! Huolestuttavan "vakavasti" ja itteensä nuo jotkut anonyymit tämän aiheen ottavat... ettei vain olis tehtailijat vauhdissa.

  Mä en vaan tajuu miksei ihmiset voi vaan lopettaa tuota paskan jauhamista ja keskittyä olennaiseen! Pentutehtailu on saatava loppumaan!!!!
  Kiitokset Jonna mahtavasta tekstistä äläkä kuuntele noita typeriä anonyymien uhkailuja kun eivät omalla nimellään uskalla kirjoittaa!

  Terv. Emppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu eiköhän nuo kommentit aleta ottamaan vakavasti kun nämä aikuiset voivat tulla kyseiset asiat sanomaan ihan omalla nimellään :)

   Kiitos Emppu :)!

   Poista
 52. Todella hyvää tekstiä, myös kommenteissa.
  Toivon että ihmiset tulevaisuudessa heräävät tajuamaan, mitä on suomalainen pentutehtailu arkisimmassa asussaan.
  Osa tehtailijoista tai pennun ostajista ei ymmärrä toimintansa vääryyttä ja siksi puolustavat näitä kotimaisia tehtailijoita.

  Olen itsekin pieneltä, n.2000 asukkaan paikkakunnalta jossa kaikki tuntevat kaikki.
  Tiedän myös miltä tuntuu kun mielipiteet lytätään siksi, ettei ole paikkakuntalaisten kanssa yhtä hyvissä väleissä kuin nämä kivat kummin kaimat joilta meidän pikku Fifikin aikoinaan hankittiin.

  Voimia valitsemallesi tielle!
  Samoin ajattelijoita on paljon, et ole asiasi kanssa yksin.

  -Jutta

  VastaaPoista
 53. Täyttä asiaa tuo teksti! Pentutehtailu on kasvava ongelma mutta suurempi ongelma on se että miten tehtailun saa loppumaan. Niin kauan kun on ihmisiä jotka ei halua maksaa paljon (rekatusta) koirasta niin ongelma jatkuu. Jos hankkii koiran pitää myös olla valmis maksamaan koirasta, laadukkaasta ruuasta ja eläinlääkäri kustannuksista. Ymmärrän ns. "vahinkopentueet" mutta kun katsoo Apulaa niin kyllä nuo koiran kasvattajat ovat aika huolimattomia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä olen itsekin pohtinut, miten ihmeessä saisi ihmiset valistettua niin ettei pentutehtailu yksinkertaisesti enää kannattaisi? Kun siitä ei saisi rahaa niin tuskin olisi tehtailijoitakaan.. Kiitos kommentistasi :)!

   Poista
 54. Kiitos hyvästä tekstistä, pariin kertaan sen jouduin lukemaan, kun kommentteihin siirryin, että olinko missannut jotain kunnon tuntomerkkejä tai vaikka nimiä. Lopulta meinasi minullakin meinasi pää räjähtää näiden anonyymien haukkujoiden kanssa.

  Lisäksi monella näytti olevan lukutaito hukassa. En nähnyt nimittäin missään, että olisit lytännyt sekarotuisia koiria, vaan yksinkertaisesti kerroit sen tosiasian, että rekisteröity koira on ns. varmemmin kunnollisesta paikasta (tämäkään ei tietenkään aina toteudu). Itse kaksi sekarotuista koiraa kasvattaneena, jotka molemmat tulivat tutuilta/sukulaisilta vahinkopentueesta sanoisin, että nykypäivänä en uskaltaisi sekarotuista koiraa ottaa täysin tuntemattomalta.

  HUOM! muille lukijoille, en missään nimessä väitä, että kaikki sekarotuisia koiria myyvät/antavat olisivat pentutehtailijoita, mutta kun tosiasia on, että pelkän lehti-ilmoituksen perusteella ei oikein pysty mitään varmistamaan. Rotukoiraa nyt hakiessani olen vuoden käyttänyt aikaa harkintaan ja tiedon etsimiseen, että saisin mahdollisimman luotettavalta kasvattajalta kyseisen koiran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :)!
   Ihana kuulla että joku oikeasti käyttää aikaa ja vaivaa kunnon kasvattajan etsimiseen! Kommenttisi oli täyttä asiaa :)

   Poista
 55. en jaksa enempää analysoida tekstiä ja kommentteja (kuume ja flunssa niin ei oikein pää toimi)
  Mutta halusin sen verran kommentoida, että olen Jonna kanssasi samaa mieltä. Jatka samaan malliin ja yritä jaksella näiden joidenkin jästipäiden kanssa :)

  VastaaPoista
 56. Tosi hyvä teksti ja ihanaa että joku käsittelee tätä asiaa näin hyvin aseteltuna! :) Mahtava on kyllä myös tämä älämölö mikä kommenteissa on alkanut, ihmiset on joskus kummallisia. Mutta toisaalta ihmisethän ja tällainen ajatusmaailma mitä kommenteissakin on esiintynyt on eräs syy siihen miksi pentutehtailu pysyy ongelmana Suomessa. Jossakin kohtaa kommentteja kahlatessa tuli vastaan myös joku seropiomistaja joka puolusti että "kyllä HÄN tahoo omalla koirallaan tehdä pennut kun sille jälkeläisiä haluaa!" <- mikä argumentti tämä oikeasti on tehdä pentuja? Itsekästä paskaa minun mielestäni, koiralla ei ole PAKOTTAVAA tarvetta saada jälkeläisiä ja se ei koirasta itsestään tee mitenkään huonompaa/parempaa saako pentuja vai eikö. Joten jos ei pysty takaamaan terveitä pentuja ja vastuuntuntoisia koteja niin miksi pitäisi oman pentukuumeen oltava pätevä syy pennuttamiseen? Itsellä ei ole yhtään mitään sekarotuisia tai rotukoiria vastaan, molemmat ovat ihan yhtä koiria (ihmisen juurikin niitä parhaita ystäviä joiden toivoisi elävän miellyttävän ja terveen elämän) minun silmissäni. En itsekään tekisi lapsia sen vuoksi että joku muu haluaisi minun tekevän, tarvetta kun ei omasta mielestäni ole. Vähän ehkä kehno argumentti vedota koiriin kuin ihmisiin, mutta silti tärkeintä minusta on että niitä pentuja ei kukaan tekisi juuri sen takia että tahtoo 24/7 pentujamboreen viemään yöunia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma viestistäsi. Nimenomaan on väärin pennuttaa koiraa (pennuttaminen on kuitenkin melko raskasta koiralle itselleen) vain siksi että jostain syystä tahtoo pentuja.

   Poista
 57. Todella hyvä teksti, joskin muistuttaisin kyllä myös seropien omistajana ja aloittelevana valjakkoharrastajana, että seropienkin kohdalla on poikkeuksia, kaikki ei ole tehtailua tai rahanahneutta. Esimerkiksi alaskanhuskyt, sekarotuinen koiratyyppi (tai "rotu) on hyvinkin tarkkaan ja harkiten jalostettu, sukupolvet tunnetaan vuosikymmenten taakse.

  Koiran ostajan ei pidä olla silmät ummessa lemmikkiä hankiessaan, on hyvä selvittää taustoja ja vähän kuulostella koiraa ostaessa, vaikka ensikertalainen siinä saattaa vähän hukassa ollakin ja moni menee siihen "kun mä vaan kotikoiraa etsin" -halpaan.

  Tämän tekstin kun jaksaisi lukea mahdollisimman moni, olisi hyvä! Ja voi kun tällaisissa asioissa saisi vielä terotettua ihmisten mieliin sitä, että tosiaan sitä narttua EI OLE pakko pennuttaa eikä se mutkumähaluun! ole riittävä peruste ihkuille pennuille.

  Taidanpa lykätä jakoon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu käyttöön tehdyt sekarotuiset on hieman eriluokkaa kuin summanmutikassa pennuttaminen. Kiitos jakoon laittamisesta, toivottavasti karviankin meininki pikkuhiljaa laantuisi :)!

   Poista
 58. Meillä on 3 narttua. Hankintakustannus 1. koirasta 1300 euroa. Alkuelämän hankinnat 800 euroa (peti, pyyhkeet, pesuaineet, hihnat, panta, valjaat, laaturuoka, shampoot, trimmausvälineet, kampa, kynsisakset, talvivaatetus, kuravaatetus, koppa, pentukoulutus. Vakuutus 265 euroa vuodessa. Sairaanhoitokulut n. 100 euroa. Pennun kasvaessa vaatteet päivitetty. Rodunmukaiseen hoitoon kuuluu kerran kuussa pesu ja trimmi. Nyt 3 koiraa... Voitte kuvitella vain vuosikulut. Ensimmäinen narttu saanut kaksi pentuetta joista pentuja yht. 5. Yksi pidetty itse. Pennut madotettu, sirutettu, ruokittu laatupenturuoalla, rokotettu. Rekisteröity! Emä ja isä käyneet terveystarkastuksissa, kives-, polvi, lonkka yms tarkastettu. Koirista saatu ilo ja rakkaus ei ole rahassa mitattavissa. En ikinä tee pentuja rahan takia. Koiraharrastukseen kuuluu opiskelu, asioista selvän ottaminen eikä koirien kustannuksella pelleily. Minulla rotukoiria, mutta seropikin tulisi samalla tavalla siruttaa, rokottaa, madottaa, pitää huolta ja sen voi myös rekisteröidä. Turha inistä ja vinkua, jos kutsuu itseään koiraihmiseksi ja pennuttaa mielijohteesta, rahan takia, "Olishan se kiva, kun meidän Musti sais pentuja" meiningillä. Koiraihmisen pitää tietää jotain koirista ja roduista, joita koira edustaa. Ei koira ole esine, vaan elävä, tunteva olento! Kirsi E-K

  VastaaPoista
 59. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Mikä tekee hommasta laadukasta, sekarotuisten järjestelmällinen kasvattaminen? Oon itseasiassa vieraillut muutamilla seropikasvattajien sivuilla, enkä tiedä mitä mieltä olisin, olen itseasiassa aloittanut kirjoituksenkin siitä saamatta sitä koskan loppuun :D

   Kuten tuollakin kasvattajalla, siniset silmät ovat myyntivaltti, wtf :D?! Kyseisten rotujen sekottamiseen ei ole mitään syytä, herää mieleen väkisin kysymys eikä taito riitä oikeasti jalostamaan arktisen näköisiä harrastus- ja seurakoiria joita samojeditkin ovat? Vai mikä lienee syynä ettei kasvatusta voi tehdä virallisesti ja järkevästi?

   Pentueet sivulla ei löydy tietoa vanhemmista tai paljon puhuttuja terveystuloksia joista pääsisi tarkistamaan esimerkiksi miten sipeillä todettua kaihia on suvussa muuten jne..

   Kyseenalaistan siis toiminnan aika raakasti kun pentujen markkinointi jo sinällään on aika kyseenalaista "paimen x arktinen" entä jos sieltä tulee paimenen karvan omaava risteytys jolta puuttuu paimenen miellyttämisenhalu jne.. ?

   Poista
  2. Pelkkää hyvää on tullut! Omistan "arktisen paimenen" enkä nyt puhu porokoirasta vaan laadukkaasti toteutetusta roturisteytyksestä (husky/collie). Ei mitään syytä sekoittaa husky & collie? Miksi roturisteytyksiä pitäisi perustella potenssiin 1000 kun vertaan tavanomaiseen rotukasvatukseen. Mä voin sanoa yhden hyvän syyn: isä& emä eivät ole sukua keskenään, riittääkö? Ainiin ja silmien väristä ei ole missään vaiheessa puhuttu:) Ja mitä markkinointiin tulee: koirat myy itse itsensä. Hyvää kesän jatkoa ja avarampaa mieltä tulevaisuuteen (ne on vaan koiria)

   Poista
  3. Moi Anonyymi. Viestisi vahvisti entisestään kantaani asiaan. Ensinnäin viimeisimpään lausahdukseesi, minulle koirat eivät ole vain koiria, vaan elämäntapa ja ehkä tärkein asia elämässä. Siten myös koirien kasvatus ja järjetön kasvattaminen lukeutuu näihin.

   Näitä risteytyksiä myytiin nimenomaan sinisillä silmillä tuon kommentin aikoihin, harmi että en huomannut ottaa kuvakaappausta sivuilta.

   "Miksi roturisteytyksiä pitäisi perustella potenssiin 1000 kun vertaan tavanomaiseen rotukasvatukseen." Kuka puhui potenssista sata? Kun annettaisiin edes se pari hyvää syytä niin olis aika bueno. Musta vaan noi yhdistelmät huokuu suorastaan epätietoisuutta ja yhdistelmien teko rahan ahneuttakin osakseen.

   "Mä voin sanoa yhden hyvän syyn: isä& emä eivät ole sukua keskenään, riittääkö?"
   Ei, ei todellakaan riitä hyvään yhdistelmään. Naurettavaa että voisit edes kuvitella, että tuo riittää hyvään yhdistelmään ja "vastuulliseen" kasvatukseen :D!

   Mutta, kiitos Anonyymi kommentistasi kaikesta huolimatta :)

   Poista
  4. Harmillista että et pääse yli niistä sinisistä silmistä;) 2. erässä kun ei ollut ainuttakaan...että ei varmaan ole se kasvattajalle se tärkein asia. Ainoa asia mistä itse en ole oikein päässyt jyvälle on kysymys; miksi roturisteytyksiä pitäisi perustella painavammilla syillä kuin rotukoirien paritusta?

   Poista
  5. Tuosta kannan vahvistumisesta vielä; en ole kyseinen kasvattaja ja silti vahvistelet kantaasi hänestä ja hänen tekemisistään minun kirjoituksieni perusteella, hmmm...vahvistan itse kantaani sinusta; pidän perin kummallisena ihmisiä jotka arvostelevat yleisesti yksittäisen henkilön tekemisiä, ilman minkäänlaista tietoa tai viime kädessä henkilökohtaista kokemusta. Samaan hengenvetoon vielä; oliko itselläsi kokemusta koirien kasvattamisesta? Ja vielä, kun kerran kiinnostaa niin kerron; olen nähnyt ko. koirien terveystulokset, ei mainittavaa.

   Poista
  6. Anonyymi; Kyllä pääsen yli sinisistä silmistä -se on vain täysin kieroa mainostaa pentuetta sillä ominaisuudella kuten tuolloin tapahtui myynti-ilmoitusten perusteella, taisi olla siis kasvattajalle harmi, että toisessa erässä ei niitä sinisiä silmiä ollutkaan ;)

   "miksi roturisteytyksiä pitäisi perustella painavammilla syillä kuin rotukoirien paritusta?"
   Ei painavimmilla, mutta yhtä painavilla syillä. Jokaista pentuetta ja kasvatusta pitää tehdä painavilla syillä edistäen koirakantaa eikä vain tuottamisen ilosta.

   "vahvistelet kantaasi hänestä ja hänen tekemisistään minun kirjoituksieni perusteella"
   Niinkö? Kantani sekarotuisten tehtailusta vahvistui, ei kenestäkään kasvattajasta. Arvostelen julkista kasvatustyötä, pentutehtailua, raiskauksia, näpistelijöiden toimintaa, erinäisiä lakialoitteita, tehotuotantoa, roskaamista ja vaikka mitä -etkö sinä?

   En ymmärrä miksi haluat väkisin keskustella tästä kasvattajasta, olisi ainakin korrektia kenties näyttää hänelle tämä kirjoutus ja mainita että haluat hänestä keskustella jolloin hän voisi itse osallistua tähän keskusteluun. Kuten tekstistä ja kommenteista huomataan, kerron vahvasti mielipiteeni siitä mitä mieltä olen koirien tarpeettomasta "kasvatuksesta" ilman päämäärää ja/tai järkeä. Mielipiteeni on yhtä kenties yhtä oikea kuin ihmisen jonka mielestä on ihan ok tehdä pentueita sairailla vanhemmilla rahan vuoksi (ja ei -älä nyt vedä taas sitä mainitsemaasi kasvattajaa tähän ;) ).

   Jotta voisin kritisoida asiaa, minulla pitäisi olla pentueita takana ja kasvatusura? Itselläni ei ole omistuksessa yhtä ainoaa jalostukseen sopivaa (omalla mittakaavallani) yksilöä. Olen suorittanut kasvattajakurssin hankkiakseni tietoa ja kenties joskus kun taidot riittävät saatan alkaa kasvattamaan, tällä hetkellä en kuitenkaan koe olevani siihen valmis -saatika tosiaan omistavani jalostukseen kelpaavia yksilöitä.

   ... noh, ehkä me kaikki luotetaan sun sanaan ja siihen että kys. kasvattajan koirien terveystuloksissa ei ole mitään mainittavaa, ei edes kehumisen arvoisesti vai ;) (ei herneitä)

   Poista
  7. Joo se oli todella harmi kun tummasilmäisistä vanhemmista ei tullut sinisilmäisiä penneleitä;) Hyvä ettei tarkoituksesi ole mustamaalata ketään, hiukan mietitytti kun käytit kasvattajasta keskustellessasi sanoja taitojen riittämättömyys, järkevyys, epätietoisuus ja rahan ahneus. Taisi muualta tulla keskustelun avaus & maininta kasvattajasta, ei minulta.

   Poista
  8. Sekä sinä että kasvattaja varmasti tiedätte, että pentueeseen saattaa syntyä sinisilmäisiä pentuja vaikka vanhemmat olisivat ruskeasilmäisiä? Toisinpäin se onkin sitten mahdottomampaa. Olen tutkinut, lueskellut ja seurannut monen "sekarotuisen kasvattajan" toimintaa, ja esimerkiksi juuri nuo sanat; taitojen riittämättömyys, järkevyys (eli sen puute), epätietoisuus ja rahan ahneus ovat loistavia sanoja kuvaamaan kyseistä toimintaa. Enkä sano tässä kohtaa mitä sanoja näistä -vai käyttäisinkö mitään tätä kyseistä kasvattajaa kohtaan josta olemme keskustelleet.

   Siitä voidaankin sitten tehdä ihan oma aihe mutta toivoisin että kasvattaja olisi itse siinä keskustelussa mukana eikä vain kasvattien omistajat ;)

   Poista
  9. Mulla oli kriteerinä kaksi silmää, sama se minkä värisiä;) Ei todellakaan tarvitse tehdä aihetta. Kyseisen kasvattajan tekemiset ei mielestäni kuulu yleisesti ruodittavaksi. Varsinkaan kun asiaan perehtyneisyys on ala-arvoista.

   Poista
  10. Hyvä että sulla oli tuo kriteeri. Harmillista kyllä miten kasvattaja halusi mainostaa myyntivalttina sinisilmäisiä pennejä. Kukin tyylillään ja kukin tukekoon kasvattaa ketä tahtoo. Edelleen, harmi että en ottanut aikanaan kuvakaappausta, sille ei mahda enää mitään. En nyt ymmärrä että miten et pääse yli tästä, että kasvattaja on sillä pentuetta mainostanut kun näin pääsi käymään, se siitä ja homma on paketissa. Kasvatusasioiden perehtyneisyys tuntuu monella sekisten kasvattajalla olevan kyllä täysin ala-arvoista, mutta kirjoitus itsessään ei edes ole koskenut virallisesti sekiksiä kasvattavista, vaan pentutehtailusta. Jos olet anonyymi lukenut kommentit tästä keskustelusta niin huomaat, että niistä olen meinannut kirjoittaa erikseen, se kuitenkin on jäänyt. Ehkä tämän innostamana homma nousee uudelleen esille, kiitos siitä sinulle.

   Ja eikös koirien kasvatusasioiden muuten pitäisi aina kestää yleistä ruotimista?

   Poista
  11. "Ja eikös koirien kasvatusasioiden muuten pitäisi aina kestää yleistä ruotimista?" Kyllä, ehdottomasti enemmänkin. Siinä vaan menee meikäläisellä raja kun yksittäinen ihminen mainitaan asiakokonaisuudessa joka käsittelee koirakasvatuksen negatiivista puolta ja jopa laittomuuksiin menevää tapaa parittaa koiria. Ei näin pitäisi käyttäytyä. On se eri hassua että puhutaan rotukasvattajissa olevan tehtailijoita, näitä ei vain kukaan uskalla suolata. Vastavirtaan uiva (omankokemukseni perusteella asiansa osaava) saakin sitten paskamyrskyä joka tuutista ja tekemisiä vahtaa epävirallinen koirapoliisipartio 24/7.

   "noh, ehkä me kaikki luotetaan sun sanaan ja siihen että kys. kasvattajan koirien terveystuloksissa ei ole mitään mainittavaa, ei edes kehumisen arvoisesti vai ;) (ei herneitä)"
   Kysymys kuuluu; kuuluuko tällainen asia edes ulkopuolisille? En tiedä onko maailmankuvani niin vääristynyt mutta mielestäni lähtökohtaisesti ei kuulu. Saatan olla yltiöliberaali kun ajattelen että muiden asioiden utelu on vanhempien ja poliisin hommaa.

   Ja vielä silmistä;) Ihan vaan heittona; olisitko niin harmissasi jos joku mainostaisi mopsia ruttukuonona tai norjanharmaata kippurahäntänä? Eikös tällaiset vähän kuulu koirakasvatukseen, siis ulkonäköihqutukset?

   Poista
  12. "On se eri hassua että puhutaan rotukasvattajissa olevan tehtailijoita, näitä ei vain kukaan uskalla suolata."
   Nyt on kyllä sitten ummistettu silmiä pahemman kerran jos uskot todella näin. Itse olen nähnyt monen monta julkista kyseenalaistamista virallisten kasvattajien piireistä (hyvä niin!) ja niitä tulee olemaan hamaan tappiin.

   Mitä näyttävämmin ja kärkkäämmin kasvattaja ja "kasvattaja" itse esiintyy, vaikuttaa tottakai myös siihen miten tapetilla hän on koirineen ja kasvatustöineen. Toiset kasvattajat ja "kasvattajat" osaavat erittäin hyvin olla esillä ja hakea sitä tapetille joutumista ihan ilman epävirallisia koirapartioita, aivan kuten muutama sekisten kasvattaja on ihan itse hakeutunut tapetille ja jatkaa hakeutumistaan aina vain uudestaan. Huomionhakua? Markkinointi on hallussa, se on sama onko näkyvillä hyvällä vai huonolla -kunhan olet näkyvillä.

   "Kysymys kuuluu; kuuluuko tällainen asia edes ulkopuolisille?"
   Ja silti sanot aikaisemmin että todellakin koirankasvatusta pitäisi pystyä kritisoimaan niin rotukoirakasvattajissa kuin muissakin. Päätä nyt mitä mieltä olet.

   Ja aina vaan silmistä; mikäli koirassa on ominaisuus joka ei sille automaationa kuulu mutta sitä käytetään mainonnassa -se on erittäin arveluttavaa (ellei kyse ole terveydellisistä syistä).

   Ne siniset silmät ilmoituksessa oli selkeä myyntikikka jolla tiedetään olevan kysyntää. Aivan kuten hienosti värivirheelliset rotukoirat joilla voidaan tehdä helposti rahaa vain ja ainoastaan värin ansiosta.

   Se kertoo kasvattajasta aivan tarpeeksi, että koiria markkinoidaan sinisillä silmillä joilla ei ole terveydellistä vaikutusta koiran elämään, piste. Se että jos joku mainostaisi vaikkapa ranskista pidemmällä kuonolla joka on pitkän työn aikaansaamaa (ja siitä olisi näyttöä) se olisi arvostettavaa. Vai mitä mieltä?

   Markkinoiko hyvä kasvattaja sinun mielestäsi pentuetta jollain erikoisella ominaisuudella, kuten sinisillä tai erivärisillä silmillä? Miksi tällaisilla ominaisuuksilla mielestäsi markkinoidaan koiranpentua ja millaisia koiranostajia se vetää puoleensa?

   Julkiset terveystulokset (esimerkiksi jalostusnetti), maillaista hyötyä/haittaa koet kasvattajalle olevan julkisista terveystuloksista, miksi näitä asioita kasvattaja piilottelee, mitä se sinun mielestäsi kertoo hänen koiriensa terveystuloksista?

   Miksei sekarotuisten kasvattajat joudu näyttämään näitä tietoja vaikka viralliset kasvattajat joutuvat? Voisiko tämä olla myös syynä siihen, miksi seropien kasvattajia saatetaan ruotia enemmän? Kun tietoja ei ole saatavilla niin epätietoisuus kasvaa ja kyseenalaistaminen lisääntyy.

   Miksi sinä koet että on järkevää lähteä tekemään uutta rotua ilman käyttötarkoitusta (tai samanlaisella käyttötarkoituksella kun on jo kymmeniä koiria)? Eikö tämä ole sama asia kun yritettäisiin keksiä polkupyörää nyt uudestaan?

   Poista
  13. Olen sitä mieltä että yksittäisten koirayksilöiden tietojen luovuttaminen ulkopuolisille ei ole suotavaa ilman kaikkien osapuolien suostumusta. Näiden terveystulosten julkistamisella ja moraalisesti oikein suoritetulla koirankasvatuksella en näe yhteneväisyyttä. Eli rautalankamallia: näillä tiedoilla ei pysty kertomaan mitään kasvatuksen harjoittamisen luonteesta. Rotukasvattajat ovat tehneet sopimuksen Kennelliiton kanssa tietojen luovuksesta. Itse en ole tehnyt ja se että niitä ei netissä näy, on erittäin oikein.

   Hyvä että rotupuolella vahditaan, oma kokemukseni rajoittuu vain yhteen hyvin tunnettuun ja arvostettuun kasvattajaan. Soittelin rikkeistä aikoinaan Kennelliittoon asti mutta heillä kädet sidotut. En tiedä jatkuuko homma samanlaisena mutta jotenkin jäi tunne että tällaisia "tietyn statuksen" saaneita kasvattajia suojelee oma kiltansa. Kritisointi ei oikein toimi näissä tapauksissa, puuttuminen taitaisi olla enemmän sitä mitä haen.

   Mitä markkinointiin tulee, koirani myyntisopimus tehtiin vasta henk.koht. tapaamisen jälkeen. Siitä en tiedä halusivatko muut sinisilmäisiä ja puhuttiinko niistä myyntihetkellä ollenkaan. Itselleni myyjä painotti paljon oleellisempia asioita (koulutus,aktiivisuus,ravinto,mitä haasteita huskypuoli voi tuoda) ja itseasiassa ulkonäköasioista emme ole keskustelleet lainkaan.

   Hyväksyisin täysin ranskiksen markkinoinnin pidemmällä kuonolla. Harrastekoirien markkinointi onkin hankalampaa; ostaja yleensä tietää mitä etsii ja mistä. Näitä koiria oman kokemukseni mukaan ei tarvitse markkinoida. Ja onko markkinointi koirakasvatuksessa edes oleellista? Ilmoitus on sanahelinää kuitenkin sen tärkeimmän edessä eli oikean kodin löytymisessä. Oliko sinisilmät ilmossa rajanvetäjä? Itse raakaisin silmistä ensimmäisinä kyselevät pois. Ymmärrän kuitenkin että jotkin ihmiset haluavat omistaa kauniita asioita, minulla pääpaino toimivuudessa.

   Roturisteytysten järkevyydestä, ko. koirilla on käyttötarkoitus. Ainakin omallani: halusin kelpien jälkeen aktiivisen, terveen, koulutettavissa olevan nöyrän ja varman koiran arkeani piristämään. Tärkeää oli myös säänkesto ja turkin helppohoitoisuus. Kelmistä toipuneena osaan arvostaa myös nykyisen koirani tasapainoisuutta. Miksi ei saisi sekoittaa? Mikä on se puhtaus mitä pitää vaalia? Olin valmistautunut pentua ottaessa myös siihen että sieltä saattaa tupsahtaa husky. Sekin olisi käynyt, mutta olen kyllä erittäin tyytyväinen nykyiseen paimenkoiraan. Miksi ulkonäköpainotteisia koiria saa teettää ja haluta tuhatpäin mutta kovaan käyttöön tarkoitetut mixerit pitäisi perustella jollain jumalaisella vuorisaarnalla?

   Poista
  14. Hengähdys.

   "...tietojen luovuttaminen ulkopuolisille ei ole suotavaa ilman kaikkien osapuolien suostumusta."
   Ei tietenkään, mutta pointti olikin se, MIKSI kasvattaja ei tahtoisi näitä tietoja julkaistavan? On moraalisesti ja eettisesti oikein käyttää terveitä koiria jalostukseen ja yhtenä tärkeimpänä tavoitteena näen terveitä jalostusyksilöitä. Jos näin kerran on kasvattajalla niin MIKSI näitä tietoja ei julkaistaisi? Siinä on mielestäni suuri ristiriita. Itse tutkin kasvattajaa, mahdollista pentuetta sukuineen JO ETUKÄTEEN jotta tiedän kannattaako pentueesta edes haaveilla tai onko kasvattajan jalostusvalinnat samoilla linjoilla kanssani. Mikäli en tiedä vanhemmista kutsumanimiä enempää, miten voisin tutkia koiraa, sukua, sen mahdollista perimää tai mitään muutakaan?

   "Siitä en tiedä halusivatko muut sinisilmäisiä"
   Miksi tällaisia ostajia edes kalasteltiin?

   "Ilmoitus on sanahelinää kuitenkin sen tärkeimmän edessä eli oikean kodin löytymisessä. "
   Mutta ilmoituksen luonne tavoittaa koteja joita kasvattaja tahtoo; esimerkiksi jos ilmoituksessa painotetaan esimerkiksi erilaisia koulutustunnuksia, palveluskoirataustoja suvusta, kasvattajan sponssausta erilaisiin kokeisiin; on aika selkeää että hän etsii pennuilleen harrastavia koteja.

   "ko. koirilla on käyttötarkoitus."
   Ei ole ainakaan kasvattajan puolelta. Mutta kiva että sinä olet sellaisen omallesi keksinyt; kuitenkaan "aktiivisen, terveen, koulutettavissa olevan nöyrän ja varman koiran arkeani piristämään." tämä ei ole koiran käyttötarkoitus. Nämä on toiveita koiran terveydestä ja luonteesta, eikä kerro käyttötarkoituksesta mitään.

   Esimerkiksi; haluan harrastaa koirallani vesipelastusta; hankin siis koiran jonka alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut kenties toimia vedessä ja sen rakenne/turkki on alunperinkin siihen soveltuva.

   "halusin kelpien jälkeen aktiivisen, terveen, koulutettavissa olevan nöyrän ja varman koiran arkeani piristämään. Tärkeää oli myös säänkesto ja turkin helppohoitoisuus."
   Moniko huskykasvattaja myisi siperianhuskyn koulutettavissa olevana, nöyränä ja varmana koirana? Ei yksikään. Sikäli jos tällaista koiraa hait, mietin todella miten kasvattaja myi sinulle pennun joka saattaa olla näiden asioiden täysi vastakohta.

   "Miksi ulkonäköpainotteisia koiria saa teettää ja haluta tuhatpäin"
   Saa toki, mutta onko se järkevää?

   "kovaan käyttöön tarkoitetut mixerit pitäisi perustella jollain jumalaisella vuorisaarnalla?"
   Kuten aikaisemmin kirjoitin, arvostan kovaan käyttöön tarkoitettuja mixejä kuten tuossa ylempänä olen kertonut. Mutta turhanpäiten huuhaa"kasvatusta" en suosi millään tavalla.

   Ensinnäkään yhdelläkään seropikasvattajalla en ole kertaakaan nähnyt rehellisesti järkevää tavoitetta uuden rodun luonnissa. Meininki on enemmän "tehdään nyt vain niin ja näin niin ehkä siitä tulee ihan kiva". On eriasia kasvattaa ja jalostaa rotua jonka ulkonäölle on määritelmää olemassa jo pelkästään sen käyttötarkoituksen vuoksi. Ulkonäkö ja käyttötarkoitus tukevat siis toisiaan. Kun tavoitteena on luoda ainaostaan "kaiken kaikkiaan helposti ohjattavissa ja koulutettavissa oleva, moniin eri tilanteisiin soveltuva ja niissä pärjäävä aktiivinen, tasapainoinen harraste- ja seurakoira." Niin mihin hemmetin harrastukseen, paimentamiseen vai reen vetoon jotka tarvitsevat vahvasti erilaisia ominaisuuksia koiralta, miksi sitten yhdistää kaksi täysin erilaista, jos vaikka summanmutikassa sieltä tulisi jotain niiden väliltä?

   Miksi harrastuskäyttöön tarkoitetun koiran tulisi olla vieraita kohtaan edes aavistuksen verran varautunut? Tässä ja monessa muussa "niin hyvältä kuulostavassa" kasvatusprojektissa ei nyt vain tiedetä yhtään mitä haetaan. Ompa vaan kiva kasvattaa ja kokeilla mitä se voisikaan olla.

   Poista
  15. Esimerkiksi Jennin linkkaama kasvattaja Kennel Noyal Team:in antama määritelmä sille millaisia hän toivoo on tämä:

   "Luonteen puolesta tavoittelen energisiä, miellyttämisenhaluisia, hyvähermoisia, rohkeita, itsevarmoja sekä mukautuvaisia koiria. Niillä tulee olla paineensietokykyä ja niiden täytyy ottaa uusia asioita hyvin vastaan ja palautua uusista tilanteista nopeasti. Riistavietti ei ole toivottavaa, vaan koiran tulee lähtökohtaisesti pystyä opettamaan olemaan myös vapaana. Elekieli ja laumakäyttäytyminen on luontevaa ja vahvaa, eikä tuota ongelmia. Omaa laumaansa kohtaan uskollinen ja nöyrä, vieraita ihmisiä kohtaan välinpitämätön tai aavistuksen varautunut. Tavoitteena on kaiken kaikkiaan helposti ohjattavissa ja koulutettavissa oleva, moniin eri tilanteisiin soveltuva ja niissä pärjäävä aktiivinen, tasapainoinen harraste- ja seurakoira.

   Ulkonäöllisesti tavoittelen yleisilmeeltään jäntevää ja kuivaa koiraa, joka on hyvin kulmautunut sekä pitkähköraajainen. Koira saa olla kauttaaltaan hieman kapea, rakenteeltaan kevyen ja keskiraskaan väliltä. Selkä on suora ja vahva, rintakehä syvä, muttei liioiteltu, kohoavalla alalinjalla. Kaula on pitkähkö ja kiinteä. Pää on kapea ja kuiva, huulet tiiviit, korvat teräväkärkiset ja pystyt. Silmät ovat mantelinmuotoiset ja vinot, otsapenger on heikohko. Turkin värityksellä taikka hännänkannolla ei ole merkitystä. Turkki on lyhyttä tai puolipitkää pohjavillalla. Päälikarva on pääasiassa kovaa ja karkeahkoa, pohjavilla tiivistä."

   En nyt kritisoi MUTTA. Onko todella niin ettei tällaista rotua ole vielä olemassa?

   Poista
  16. "Sikäli jos tällaista koiraa hait, mietin todella miten kasvattaja myi sinulle pennun joka saattaa olla näiden asioiden täysi vastakohta." Miten tahansa mietitkin et voi päätyä päätelmissäsi samaan lopputulemaan kuin kasvattaja. Sinulta puuttuu se tietomäärä jonka varjolla hän teki päätöksensä. Ja kuten jo mainitsinkin, elämäntilanteeni olisi sallinut ottaa myös huskyn taloomme.

   Näistä muista seikoista (tietojen luovutus, jalostustavoitteet) sinun täytyy olla yhteydessä kasvattajaan ja kysyä josko hän osaisi avata asiaa sinulle. Vastaa asiallisiin kyselyihin.

   Toivottelen nyt hyvät kesän jatkot ja kiitän panostuksestasi.

   Poista
  17. Ylläoleva postaus ei liity mitenkään tähän aiheeseen. Koko aihe oli vaan toisen kommentoima heitto johon jostain syystä nyt on tartuttu. Aiheesta on mahdollisesti tulossa postaus mikäli jaksan ja ehdin keskeneräisen joskus saattaa loppuun. Se ei kuitenkaan koske niinkään jonkun tietyn kasvattajan tietojen peittelyä vaan yleisesti homman järkevyyttä.

   Ylläolevan kasvattajan blogikirjoituksia ja asennetta kyselyjä kohtaan lukeneena; vastaukset löytyvät kyllä mutta lopputulema on niistä huolimatta sama -valitettavasti.

   Hyvät kesänjatkot myös sinne :)

   Poista
  18. Niinpä toisen työn arvosteleminen netin kautta on mielestäni sama kuin arvostelisi jonkun tanssitaitoa valokuvan perusteella. Kannattaa miettiä ennen juttujen julkistamista (oli ne omia tai muiden heittoja) onko se järkevää ja oikeassa asiayhteydessä. Ei varmaan olisi mukavaa jos oma nimesi löytyisi vaikka lapsipornosivustolta.

   Poista
  19. Vertauskuvat ovat ainakin kohdillaan :)

   Poista
 60. Mun mielestä jo se että nuo viitsii tehdä tota hommaa noin järjestelmällisesti ja selkeillä perusteilla, ja siis koirien tiedot sun muut eivät ole netissä näkyvillä ihan turvallisuuden vuoksi (koska risteyttelyn vuoksi viimeksikin aika moni alkoi kaivella tietoja ja levittää yksityisasioita ympäri nettiä), mutta ei siitä en enempää. Itse mielenkiinnolla seurailen nuiden kahden toimintaa ja projektia, koska tuo muistuttaa sitä "tyyppikoira" ideaa, että säilytetään kannan luonnollinen vaihtelu, eikä suljeta kantakirjoja. Rotukoirissa melkein kaikki ovat sukua keskenään, joten ongelmilta ei voi välttyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka itseasiassa nyt kun ajan kanssa kommenttiasi pohtii, niin ihan asiaa puhut. Vaikka nuo kaksi ovat antaneet kuvan, että hoitavat homman vastuullisesti, niin herättäähän tuo kummastusta.

   Meillähän on itselläkin ollut pentue viime talvena (tiesit kai?), mutta se oli kyllä minun koirillanin viimeinen sellainen. Hyvin me ne hoidettiin loppuun asti, mutta olisi sen homman voinut alusta asti tehdä isomman taidon ja järjen kanssa. Minkäs teet kun päätösvalta ei ole itsellä...

   Seuraavan koiran hankinnassa toivoisin, että se olisi joku ihan tavallinen sekarotuinen, vaikka sitten tahallinen, mutta että sillä olisi tarkoitus. Joka ei siis ole se että kiva saadaan rahaa tai että ensi vuonna on tulossa toinen samasta yhdistelmästä.

   Kaikenkaikkiaan hyvä teksti, nyt kun viimein on aikaa kommentoida pidemmin:)

   Poista
  2. Juu tuo on aika monimutkainen juttu, kuitenkin ehkä enemmän itse kallistuen siihen että siinä ei ole mitään järkeä.. Ymmärrän, että roturisteytyksiä tehdään jotain tiettyä käyttöä varten kuten metsästyksessä ja hyvänä esimerkkinä alaskanhuskyt. Mutta näillä kyseiseillä kasvattajilla ei kuitenkaan tunnu olevan tarkempaa päämäärää, yleiskivakoira kaikkeen ei ole mielestäni oikea syy lähteä luomaan jälleen uutta "rotua", varsinkaan kun eivät kumpikaan edes tahdo luoda uutta rotua..

   Itse arvostan paljon esimerkiksi joskus historiassa sitä, miten dalmiksissa kasvattaja (Bob joku) risteytti niihin pointteria jotta koiriin saataisiin terve geeni. Koirat olivat hetken sekarotuisia mutta kanta parantui eikä pointterista ole rodussa jäljellä kuin terve geeni. Aivan mahtavaa! Mutta tuo vaatii paljon tietoa ja taitoa -ja uskallusta lähteä parantamaan joitain rotuja "sekarotuisuuden" kautta. Vaikea aihe -ehkä jossain vaiheessa saan kirjoituksen näistä valmiiksi ja oman mielipiteeni selvemmäksi :)

   Poista
  3. Arvostat lopputulosta mutta ymmärryksesi ei riitä käsittämään että tarvitsee jonkun se matka joskus myös aloittaa. Kokeile välillä tehdä ruokaa ilman reseptiä; mikäli olet ok kokki voi joskus sekalaisista aineksista tulla oikein gourmet ateria!

   Poista
  4. Arvostan tavoitteellista koiran kasvattamista, en päämäärätöntä lisäännyttämistä josta saattaa sattumankaupalla ehkä joskus tulla jotain hyvääkin (muutakin kuin raha).

   Poista
 61. Sainpas luettua loppuun saakka - ja jakoon menee.

  Itse kasvatan rotukoiria ja minulla on tietty ajatus siitä, millainen on ihannekoirani. Se ihannekoira on jotain kahden rodussani vallitsevan erillisen linjan väliltä - ja muutaman viikon päästä alan elää todeksi tuota ajatukseni toteutumista (tai toteutumatta jäämistä, kukas sen vielä tietäisi..), kun pitkään ja hartaasti odotettu pentue syntyy.

  Hyvää jatkoa valitsemallasi tiellä.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :)! Toivottavasti ihannekoirasi löytyy jo kenties tulevasta pentueestasi. Jos ei, niin ainakin olet lähempänä tavoitetta jota oikea, pitkäjänteinen ja rodun vuoksi tehty kasvatustyö on :)!

   Poista
 62. Terveisiä Keski-Suomesta!
  Onpa hienoa löytää näin fiksusti kirjoitettu juttu! Tärkeää asiaa jokainen lause ja asialliset vastaukset kommentteihin. Hyvä Jonna!

  Anu

  VastaaPoista
 63. Olen hyvin pitkälti samaa mieltä kanssasi ja luin kyllä silmiäni pyöritellen eräitä kommentteja täällä. Uskomatonta, miten ihmisiltä puuttuu luetun ymmärtämisen taito. Kuitenkin jäin miettimään erästä seikkaa tarkoituksellisesta kasvatuksesta ja pohtimaan teoreettisesti voiko liian tarkka kasvatustyö kuitenkin tietyllä tapaa kääntyä tukemaan pentutehtailua epäsuorasti. Jos kasvattaja tekee valtavan työn luodakseen rotua edelleen terveemmäksi ja paremmaksi, eikö hän myös toivo, että pentueen uudet omistajat jatkavat tätä, jotta ne parannukset saadaan edelleen eteenpäin ja tukemaan rodun kehitystä jatkossa. Tai jos koiraa ei jalostukseen käytetäkään, niin että silti koirilla harrastettaisiin jopa kilpatasolla rotutyypillisiä lajeja, käytäisiin testeissä ja käytettäisiin pentuja näyttelyissä, jotta kasvattaja näkisi, onnistuiko ja kannattaako samalla tai samankaltaisella emä-isä kombinaatiolla pennuttaa uudelleen. Miten sitten käy niiden ihmisten, jotka toivovat koirastaan vain kotikoiraa tai rentoa harrastuskaveria ilman kilpailuajatusta? Myyvätkö tälläiset kasvattajat "onnistuneita" pentuja tälläisillä ihmisille, vai jääkö tälläisten ihmisten vaihtoehdoksi sekarotuiset, joiden taustat ovat useammin hämärät tai rekisteröimättömät pennut? Kaikille halukkaille ei ehkä kuitenkaan niitä värivirheellisiäkään tai muutoin jalostukseen kelpaamattomia pentuja riitä.

  Tarkoitus ei ole kritisoida vakavaa kasvatusta. En itsekään pidä millään tapaa eettisenä pentujen teettämistä vain, koska ne pienet on niin suloisia tai koska niistähän saisi hyvät rahat tms. Mielestäni jokaisen syntyvän koiran vanhemmat pitäisi tutkituttaa, eikä sairailla koirilla pitäisi teettää pentuja lainkaan, mutta teoreettisesti ajatellen, jos kasvattajan tavoitteet rodun kehittämisessä ovat kovat, niin pentuhan menee tämän tavoitteen puitteissa hukkaan pelkkänä sohvakoirana ja lenkkikaverina.

  Tälläistä ilmiötäkin paikoin huomaa, että henkilö päätyy ottamaan rekisteröimättömän rotukoiran pennun, koska vakavat kasvattajat toivovat ja jopa edellyttävät näyttelyissä käyntiä tai rodun käyttötarkoitukselle sopivaa harrastusta ja kilpailua. Ihmiset taas haluaisivat vain seuralaisen, ehkä rennon harrastuskaverin ja ajattelevat rekisteröimättömän rotukoiran olevan sitten parempi kuin sekarotuisen, koska kuitenkin koiran luonteen, koon ja ominaisuuksien oletetaan olevan rodunomainen ja ennustettavampi kuin sekarotuisen. (Näinhän ei tietenkään aina ole, mutta ihmiset ihan ymmärrettävästi olettavat näin) Joten tämäkin asia on kaksipiippuinen. Tietenkin tiettyjen rotujen kohdalla on perusteltua vaatia rodunomaisia harrastuksia tulevalta perheeltä jo koiran hyvinvoinnin kannalta, mutta onko perusteltua vaatia, että seurakoiraa käytetään näyttelyissä, kun koiran rotutyypillinen tehtävä on kuitenkin olla seurakoira?

  VastaaPoista
 64. Itselläni on sekarotuinen rescue-uros ja jaksan ihmetellä sitä, miten aina joudumme perustelemaan valintaa, sekä rotukoirien että suomalaisten sekarotuisten omistajille. Tämä on mielestäni outoa, sillä minulle rescue näyttäytyi eettisempänä vaihtoehtona kuin kotimainen seropi tai rotukoirakaan, koska minulla ei ollut tarvetta tähdätä kilpailuihin tai rodunkehittämiseen koirani kanssa. Halusin ennenkaikkea lemmikin, lenkki- ja touhuamiskaverin. Tottakai olisin voinut saada haluamani rotukoirasta, jopa vähemmällä vaivalla ja motivoitumisella koiran kasvatukseen, mutta tietyllä tapaa maailman vääristynyt koirien kysyntä-tarjonta suhde sai minut kallistumaan siihen, että otan mieluiten koiran, jolla kukaan ei ainakaan tienaa ja jonka ainoa mahdollisuus saatan olla minä. Rotukoirille löytyy kyllä ottajia muistakin ihmisistä. Tiedostan sen, että koirani saattaa olla ongelmatapaus, koska sen menneisyys on hämärän peitossa, ja sen, että sillä voi olla piileviä tauteja. Mutta aivan samoin niitä voi olla suomalaisella seropilla ja siitä yleensä on sitä rahaa pyydetty vähintäänkin vähän enemmän kuin hoitokustannukset ovat olleet. Näen asian niin, että ottamalla rotukoiran (sellaista välttämättä tarvitsematta), luon kysyntää rotukoirille (huonompigeenisillekin, koska ottajia riittää, mutta hyvien kasvattajien pentuja ei riitä kaikille), mikä ei palvele millään tapaa maailmanlaajuista kulkukoira ongelmaa. Ei minun yhden koiran adoptoimiseni paranna tilannetta juurikaan, mutta ainakin koen tehneeni jotain eettisesti oikeaa. Toivon myös, että voisin olla esimerkki siitä, kuinka ulkomailta adoptoitu koira voi olla hyvä valinta ja sitä kautta ihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta puhdasrotuista koiraa halua/saa ottaisivat ennemmin rescuen kuin mahdollisesti epäeettisistä oloista tulevan suomiseropin. Myös rescueiden kastraatio/sterilointivelvoitus palvelee pidemmällä tähtäimellä paremmin sekä rotukasvatusta että maailmanlaajuista koiratilannetta, kun vahinkopentuja tai ”vahinko”pentuja ei tule.

  Ihannemaailmahan olisi paikka, jossa ei olisi sekarotuisia, ainoastaan terveitä ja ominaisuuksiltaan toimivia rotukoiria, mutta niin kauan kuin niin ei ole, pidän rescuekoiraa hyvinkin eettisenä vaihtoehtona niille, joille ei ole niin kamalasti väliä koiran ominaisuuksilla ja joilla on motivaatiota ja halua panostaa koiraan ilman kilpailutavoitteita. Rotukoirien jalostusta en missään nimessä tuomitse, koska moni haluaa/tarvitsee koiran tiettyyn tarkoitukseen ja silloin ominaisuuksien on oltava mahdollisimman hyvin ennustettavissa. Myös kokemattomalle koiranomistajalle rotukoira on varmempi valinta kuin sika säkissä, vaikka ei mitään tietenkään taata voi.

  En tiedä, miten pointtini kokonaisuudessaan välittyy. Koin vaikeuksia pukea ajatukseni sanoiksi, koska ne olivat välillä kovin ristiriitaisia :D Oli tarkoitus ensin kirjoittaa vain siitä, voiko rotukoirien liian tarkka jalostaminen ja omistajien valinta vaikuttaa epäsuorasti seropien/rekisteröimättömien rotukoirien markkinoihin, mutta sitten vähän harhauduin kirjoittelemaan aikamoista ajatusvirtaa... Anteeksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kiittää kattavasta ja pohdiskelevasta kommentista, piti oikein muutaman kerran lukea koko kommentti (lomaväsymystä) ettei mitään jää huomaamatta.

   "Miten sitten käy niiden ihmisten, jotka toivovat koirastaan vain kotikoiraa tai rentoa harrastuskaveria ilman kilpailuajatusta? Myyvätkö tälläiset kasvattajat "onnistuneita" pentuja tälläisillä ihmisille, vai jääkö tälläisten ihmisten vaihtoehdoksi sekarotuiset, joiden taustat ovat useammin hämärät tai rekisteröimättömät pennut? Kaikille halukkaille ei ehkä kuitenkaan niitä värivirheellisiäkään tai muutoin jalostukseen kelpaamattomia pentuja riitä. "

   Kun kasvattaja pyrkii vaatimaan (kasvattajahan ei oikeasti voi vaatia mitään käyttöä myymälleen koiralle) rodunomaisia harrastuksia, pyritään turvaamaan että vaativat työkoirat eivät mene "vääriin oloihin sohvaperunoiksi" jolloin niistä saattaisi käyttöominaisuuksiensa vuoksi tulla liian helposti ongelmakoiria.

   Tätä ongelmaahan ei tietenkään ole kun otetaan vaikkapa seurakoiraksi jalostettu rotu jonka rotutyypillisyyttä ei mitata erinäisillä harrastuksilla. Pentueesta harvoin kaikki ovat sitä, mitä kasvattaja haluaa, näinollen vaikka koiralle ei olisi karva/väri virhettä en usko, että kaikilta pennuilta vaadittaisiin tuloksia. Ja mikäli kasvattaja tahtoo sen näyttelytuloksen parivuotiaana suostuu monet kasvattajat sen näyttelyn maksamaan ja koiran siellä esittämään arvostelun saadakseen. Lisäksi kasvattajien järjestämät pentuetapaamiset ja kuvat koirasta riittävät varmasti pohtimaan mentiinkö kasvatuksessa oikeaan vai väärään suuntaan rodunomaisuutta miettiessä.

   Tiivistettynä; en usko että kotikoirista haaveilevat ja osittain "tiukat" kasvattajat edesauttavat millään tavalla pentuehtailua. Kaikille kasvattajille on kuitenkin tärkeintä, että koira saa kodin jossa olla onnellinen.

   Vaikka itselläni mielipide on rescuekoirien hankkimisesta (siitä tulossa postausta ehkä myöhemmin) ja mielipiteitä siitä mitä silloin tuetaan ja miksi ehkä sitäkään ei pitäisi tehdä, annoit kyllä hyvän näkökulman rescuekoiran ottamiseen ulkomailta :)

   Poista
 65. Elikkä, kaikki koiranomistajat ja kasvattajat jotka ELÄVÄT koirista ovat pentutehtailijoita? Tämä sen lisäksi, että koiria lisätään rahan vuoksi. Joskus se toteutuu yhdellä rodulla joskus useammalla. Jotenkin itseä on aina ihmetyttänyt ne kasvattajat, joilla on useita eri rotuja listoillaan. Itselle jo kaksi rotua ja niiden tietojen hallinta on täyden työn takana. Laajamittaiset kasvattajat ovat helposti löydettävissä kennelliiton sivuilta jalostustietojärjestelmästä nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. en ehkä ihan tekisi silti noin kärkästä jakoa. Jos joku oikeasti onnistuu "tienaamaan" ja elämään kasvatustyöllään (huomioiden että silloin sen tulee olla myös verotettavaa tuloa) niin mikäs siinä. Aika uskomattomalta se kuulostaa kun miettii millainen duuni hyvällä kasvattajalla on pentujen kanssa. Itse olen miettinyt myöskin näitä monen rodun kasvattajia ja sitä onko mahdollista hallita niin monta rotua tarpeeksi hyvin kasvattaakseen niitä? Nämä on tietysti spekulointikysymyksiä ja saattaahan se olla, että jollain taito, aika, raha ja älykkyys tosiaan riittävät monien eri rotujen kasvattamiseen yhtäaikaisesti.

   Poista
  2. Samaa olen minäkin ihmetellyt, että miten ihmeessä ihmisten aika ja aivokapasiteetti riittävät siihen, että kasvattavat ja jalostavatkin (?!) samaan aikaan montaa eri rotua. Hyvä kun yhden rodun kanssa pysyy ajan tasalla...

   Poista
 66. Onpa hyvä teksti, onnittelen. Kunpa itse jaksaisin jotain vastaavaa kirjoittaa kissoista, joita koiriakin vähemmän arvostetaan.

  Tuntuu, että tämäkin eräs anonyymi taitaa olla tehtailija, kun noin paljon kiihtyy ja "lukee rivien välistä" asiaa, mitä ei tekstissä edes lue!

  Ja todellakin, ainakin kissoissa, kasvattaminen on ehdottomasti sellaista miinuseuron "tuottamista", koska ne emot, jotka kotona elävät, kuluttavat rahaa koko elämänsä! Tarkennuksena vielä, että se _syöminen_ on halvemmasta päästä parhaallakin ruoalla ja pitää muistaa, että imettävä emo syö moninkertaisesti odottavaan nähden. Ja pennut! Ruokaa menee enemmän, kuin muutaman aikuisen ruokintaan. Silti ne naarasparat näyttävät pentujensa jälkeen "huonolta", kun turkki ei ole missään näyttelykunnossa, en ikinä pennuttaisi naarastanio montaa kertaa tauotta. 9 vuotiaalla naaraallani, joka on ajat sitten leikattu, on tehty kolmet penut, ja vaikka esim PK (rotuna abessinialainen, PK on kuolemaan johtava anemia) DNA-testinä otetaan vain kerran, en voi sanoa "tehneeni rahaa" näillä pennuilla. En ole tainnut edes omiani saada pois. Tärkeintä minulle on kasvattaa terveitä lemmikkejä. Tämä ysivee ei ole käynyt kovin paljoa eläinlääkärissä, ihan perusjuttuja vain, mutta kaikki maksaa. Ruoka, hiekka, näyttelyt (plus siitä johtuvat kustannukset), testit, pentu+hyppymaksut, pentujen kulut (sirut, rokotukset, joita kissoille tehdään 2 krt, terveystarkistukset, rekisteröinti...). Tämän naaraan kanssa olen ollut onnekas, kun ei ole tullut mitään katastrofia, että menisi paljon rahaa kerralla.

  Eikä vain se raha vaan se aika. Pennuille opetetaan taitoja, ei se pelkkä emon esimerkki riitä, sillä pitäähän pennut sosialistaa. Kissoilla luovutusikä on 12 vkoa. Kaikki se aika, jota kasvattaja käyttää eläintensä kanssa, on rahalla mittaamatonta.

  Kiitos hyvästä tekstistä, on mennyt jakoon!

  Susanna Pihlajamäki
  FI* Dweia's Cattery

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Susanna :)! Todellakin voin vain kuvitella mitä pennuttaminen on esimerkiksi kissojen kohdalla kun kulut ovat kuitenkin pienemmän kuin koirilla. Lisäksi monet muut ongelmat, kesäkissoista lähtien vaivaavat.. Voi kun ihmiset hoksaisivat millaisen vaivan hyvä kasvattaja näkee pentueen eteen ja tukisivat mielummin sitä toimintaa, niin kissojen, koirien kuin muidenkin eläinten kohdalla :/!

   Poista
 67. Pakko tarttua tuohon "pienempiin kuluihin", kun oikeastaan kuluissa kissoilla vähemmän rahaa, kuin koirlla, menee oikeastaan vain ruokaan ja sit sterilointiin. DNA testejä tässä rodussa vastuullinen kasvattaja tekee vähintään 2. Sitten joka asutuksen yhteydessä
  FeLV ja FIP. yhden kerran veriryhmä. Sienitestit säännöllisesti ja ihan tosi hyvä kasvattaja testaa välillä kissalan muuttamasta muusta vakavasta kissojen sairaudesta, kuten mm calici. Näyttelymaksut ovat aika lailla samaa luokkaa koirien kanssa ja tietty hoitovälineet; kynsisaksista kampoihin, harjoihin ja pesuaineisiin. Mitä pidempi turkki, sitä enemmän. Näyttelyvälineet, kissat tarvitsevat häkkeihin sisustuksen; verhot ja pedit ja ruokaa-astiat. Ja sitten vielä kissojen näyttelyhuiskut.
  Että ei ne kulut niin kauhean pienet ole niillä kasvattajilla, jotka ahkerasti näyttelyissä jaksavat käydä.

  Mutta kuten sinäkin sanoit, harkintaa ihmiset, harkintaa, kun eläintä otatte.

  Susanna
  ut.

  VastaaPoista
 68. Olipas hyvä kirjoitus ja jakoon meni! Kunhan vaan ihmiset ottaisivat aikaa ja lukisivat sekä ennen kaikkea sisäistäisivät lukemansa.

  Kristiina

  VastaaPoista
 69. Tästä aiheesta ei kirjoiteta koskaan liikaa, hyvää tekstiä ja keskustelua, joka on erittäin tärkeää, että asia pysyy pinnalla! Tuolla jossain joku kirjoitti kasvattajan määritelmää, josta mielestäni yksi olellinen asia puutui; Kasvattaja on ihminen, joka koira on tehnyt pennut ja yksikin pentu on myyty/sijoitettu/annettu jonnekin muualle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä lisäys, kasvattaja ei todellakaan aina tarkoita kasvattajanimen omaavaa henkilöä :). Tämä teksti henkilöineen ainakin on edelleen ajankohtainen -valitettavasti :/

   Poista
 70. Hei! Satuin löytää tämän kirjoituksen, luin sen ja kahlasin aika paljon myös kommentteja läpi...
  Minä olen pentutehtailija, tämän olen mieltänyt jo pitkän aikaa. Joittenkin kommentoijien mielestä en ehkä ole mutta en välitä siitä.
  Koirat on minulle ystäviä ja niiden kohtuullisen hyvä hoito on minulle myös kunnia-asia. Jokaisen, joka epäilee koiria pidettävän huonosti, pitäisi tehdä asiasta viranomaiselle ilmoitus, minustakin on tehty ainakin kaksi. Eikä tarkastuksista todellakaan ilmoiteta etukäteen!
  Pentueita ei tule meille vahingossa, jos koirat päästetään yhteen niin sitten on selvää että pentuja saa tulla.
  Meillä tuotetaan ainoastaan puhdasrotuisia pentuja mutta silti tiedän kertoa että sekarotuisten hyvä terveys EI ole pelkkää legendaa. Eikä tämä koske vain koiria. Niistä ei vain saa samaa hintaa ja luonnekin on enempi arpapeliä.
  Meille tarkoituksenmukainen nappula maksaa noin 1,5€/kg pentunappula reilun tuplat ja jauhelihat euron kahden puolen /kg
  Meidän koirat vaikuttaa yleensä kaikkien ihmisten mielestä onnellisilta.
  Asiakkaat joille on meiltä musti myyty ovat myös onnellisia.
  Asiakkaat joille ei ole myyty... ...(velaksi?) No niitten onni ei varmaan minusta riipu.
  Olen itse omat valintani tehnyt ja pystyn katsoa peiliin. En silti paljasta henkilöllisyyttäni. Varsinkin kun Karviassa oleva kasvattaja, johon kirjoitus viittasi, saattaa olla samanlainen kuin minäkin. Karvia on niin pieni paikka että eihän siellä ole edes katuja, läpimenevälle tielle vaan on ladottu mukulakivistä suojatie ja viereen neljänkympin taulu! Kylän raitti on niin tyhjä että välillä näkyy vaan linnunpelättimiä! Jos siellä on jollain useampi koira niin maineelle ei hyvää tee tämän sivun kirjoitus färillisten lasien takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin olen unohtanut vallan vastata kommenttiisi. Mutta se johtuu ehkä siitä, että huomaat mielipiteeni ja kantani asiaan ylläolevista kommenteista sekä alkuperäisestä tekstistä jota ei ole värillisten lasien takaa kirjoiteltu.

   "Koirat on minulle ystäviä ja niiden kohtuullisen hyvä hoito on minulle myös kunnia-asia."
   En ymmärrä. Miten "kohtuullisen hyvä hoito" ja kunnia-asia ja tuo mahtuvat edes samaan lauseeseen?

   Mikäli koiria ei terveystutkita ja koiria tuotetaan maailmaan rahan toivossa niin se on kaikkea muutakuin kunnia-asia. Se on enemmänkin häpeäpilkku niiden kasvattajien keskuudessa jotka oikeasti näkevät vaivaa siihen, että koirat saavat hyvää (ei siis kohtuullista) hoitoa ja pentuja mietitään tarkkaan rodun etua ajatellen.

   .. mukava kuulla, että Karvia ei ihan vieras paikka ole sinullekkaan, anonyymi :)

   Poista
 71. Turha odotella että ihmiset viisastuvat. Vaatisi jonkin verran jalostusta ihmissukuun, eikä tällaista ihmistehtailua joka on ollut vallalla jo aikojen alusta asti...

  VastaaPoista
 72. Minua jäi naurattamaan aivan suunnattomasti tuo "Ja ulkoiluttaminen ei jonna tarkoita sitä että laitetaan koirat autoon ja viedään metsään pissalle ja kakalle ja takaisi." -kommentti :'D Siis se metsässä tarpeilla käyminenhän on koiralle paljon pahempaa kuin kipittää korttelin ympäri hihnassa! Ihan hirveää! :DD Ei hyvä luoja ihmiset...

  VastaaPoista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)