tiistai 10. syyskuuta 2013

Kysyttävää ensiavusta!

Oon paljon pohtinu erilaisia ensiapujuttuja koirien suhteen. Mitä kaikkea pitäisi osata ja miten pitäisi varustautua esimerkiksi metsälenkkeilyyn -mihin kaikkeen pitäisi varautua? Erityisesti täälä maalla kun päivystävät eläinlääkärit eivät vastaa ikinä puhelimeen kun olisi tarvetta ja välimatkat ovat usein pitkiä. Ensiapulaukku pyöri autossa aina mukana silloin kun auton vielä omistin, tällä hetkellä autoa ei ole ja ensiaputarpeiden kaappi on päivityksen alla.

Lääkehankinnat sun muut sidetarpeet onkin aika selkeää kauraa ja tallessa on kokonainen mapillinen kaikenlaisia ohjeita ja ensiapujuttuja sen lisäksi että koulussa tottakai ollaan opiskeltu perus tassusiteiden yms. tekemiset (pitäis niitäkin varmaan aina välillä harjotella!).

Mietin että mitä ensiapu"temppuja" ootte itse opettaneet koirille ja miten ootte varautunu erilaisiin tilanteisiin (tulipalot, liikenneonnettomuudet, kyyn puremat, murtumat jne..)? Meillä esimerkiksi molemmat jätkät osaavat olla reppuselässä. Millaisia taitoja pitäisitte tärkeänä erilaisia tilanteita varten? Millaisia taitoja teillä on, osaatteko sydänhierontaa tai tiedättekö miten tekohengitystä annetaan?

6 kommenttia :

 1. Meillä ei ole opetettu mitään varsinaisia temppuja, koska pienikokoisen koiran pystyy helposti kantamaan sylissä ikävän tilanteen sattuessa.

  Meillä on myöskin Väinölle oma laukku, missä on kaikki tarvikkeet mm. punkkipihdit, hygieniatarvikkeita ja ensiapulaukku. Se kulkee mukana aina kun lähdemme mökille tai kyläilemään pidemmäksi aikaa.

  En myöskään luota tilanteen iskiessä päälle, että muistaisin miten ensiapua annetaan joten olen tallentanut puhelimeni kirjanmerkkeihin linkin koiran ensiapuohjeista (http://parsonlady.vuodatus.net/sivut/koiran-ensiapuohjeet-eri-tilanteissa) Kulkee kätevästi mukana, kun puhelimessakin on netti.

  Olen muutamaan otteeseen käynyt ensiapukurssin, joten painesiteiden yms. muiden pahojen verenvuotojen tyrehdyttäminen on tuttua hommaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älypuhelimet on kyllä maailman hienoin keksintö! Meilläkin sivumerkeissä tallessa ensiapuohjeita -tosin mun hatarapäisyydellä akku on yhtä usein loppu kuin sillä puhelimella olis käyttöä :D

   Poista
 2. Olin joskus koiran ensiapukurssilla. Luennoijana oli eläinlääkäri omien koiriensa kanssa. Luennon jälkeen, kokeena, jokaiselle arvottiin pari kolme korttia, jossa oli jokin hätätilanne, 2 minuuttia aikaa miettiä mitä tehdä ja sitten kierros läpi ja kerrottiin mitä itse tekisi. Lääkäri korjasi jos meni väärin. Lisäksi opittiin koiralle vaarallisista kasveista, hengenvaarallisista tilanteista kuten esim. verenvuodoista, kyynpuremista ja tukehtumisesta. Olisi hyvä, jos jokainen kävisi jonkun ton tyylisen pikkukurssin läpi. Itse opin ainaki hätälastoittamaan niin koiran, kissan kuin ihmisenkin jalan, irrottamaan punkkeja oikein ilman pihtejä, auttamaan auton alle jäänyttä eläintä oikein, antamaan tekohengitystä ja sydänhierontaa. Meillä itellä ei ole koiralle ollenkaan ensiapulaukkua, mitä nyt laastareita ja sideharsoa laatikossa. Sellainen olisi kyllä aiheellinen kun ollaan molemmat niin onnettomuusalttiita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, noi ensiapukurssit on kyllä tarpeellisia ja jokaisen koiranomistajan pitäis ne käydä! Harmi et niitä järjestetään useimmiten keväisin (jolloin ne ehkä aiheellisimpia toki ovatkin) ja varsinkaan täälä pienellä paikkakunnalla niitä harvoin järjestetään :/.

   Poista
 3. Meillä on autossa isompi ensiapulaukku, treenikassissa tai liivin taskussa kulkee aina mukana sellainen pienempi versio.
  Jotain peruslastoittamisia ja haavan sitomisia ja sellaisia osaan tehdä mutta en mitään ihmeitä. Opettamisen puolelta tarkoituksella näitä tilanteita silmällä pitäen olemme opetelleet erilaisia kantotekniikoita koiran kanssa, kalliolta ylös tai alas nostamisia, veneeseen nostaminen sekä sitten on kynsien leikkuun lomassa ja vastaavassa opetettu olemaan rauhallisesti käsiteltävänä eri asennoissa. Kannuskynnen mennessä viimeksi tuli testattua kenttäolosuhteissa että miten tuo otus antoi hoitaa itseään ja totteli käskyjä. Yllätyin positiivisesti. Toivottavasti tulevaisuus ei tuo tullessaan mitään tuon vaarallisempaa tilannetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi erilaiset kantotekniikat ja nimenomaan nostamiset sun muut on kyllä hyvä osata! Pitää ehkä alkaa itekkin reenailemaan niitä koirien kanssa :)! Ainahan sitä toivoo ettei niitä joutuisi käyttämään, mutta käteviähän nuo ovat "pikkuhaavereidenkin" sattuessa :)!

   Poista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)