maanantai 9. syyskuuta 2013

Iloisesti luokse!

Treenihaaste 3.
Ottaessasi haasteen vastaan, lisää tämä kuva postaukseesi ja linkitä tähän postaukseen.

Noniin, pistetäämpäs se luoksetulon käsky sitten pommin varmaksi! Parin viimeviikon aikana ollaan harjoiteltu kahta tärkeää asiaa -mutta ei käskyn käskyä. Nuo kaksi käytösmallia ovat kuitenkin olleet pohja kaikelle sille, mitä tulemme harjoittelemaan tulevaisuudessa treenihaasteiden muodossa. Vaikka tässä haasteessa muutamme harjoittelun kaavaa ja treenaamme 63minuutin sijasta 63:een onnistumista, älä heitä kelloasi nurkkaan, tarvitsemme sitä vielä!

Koira oppii asioita joista sille on hyötyä ja joita se on toistanut useasti. Oppiminen vaatii siis toistoja toistojen perään jotta niistä tulisi koiralle ns. "tapa". Onnistuneiden ja mielekkäiden toistojen myötä koira alkaa ehdollistumaan tietynlaisiin käskysanoihin (istu, maahan, tänne) ja oppii niiden tarkoituksen. Nämä käskyt ryssitään usein vahingossa, ei ole aikaa kuulemma opettaa käskyjä huolella. Nopeasti laskettuna viisi epäonnistunutta (koira ei tule/ luoksetulo kestää tai koira viivyttelee/ käskysana ei tehoa) suoritusta päivässä tekee viikossa 35 epäonnistunutta suoritusta. Vuodessa epäonnistumisia on kasassa jo 1820 epäonnistunutta suoritusta. Aikamoinen määrä vuodessa? Toisinsanoen, koirasi on oppinut jo toimimaan kaikin muin tavoin 
-paitsi tulemaan innokkaasti luoksesi (kuin satunnaisesti).

Ennen tämän treenin aloittamista mieti käskysanaasi tarkasti. Onko koirallasi väärin tehtyjä toistoja (kolme vuotiaalla koiralla on niitä päässään jo 5460) ja miten koira reagoi käskyysi. Eikö se kuuntele sitä lainkaan vai toimiiko se hitaasti tai onko käsky sille epämiellyttävä (sinähän et ole koskaan rankaissut koiraa sen luoksetulemisesta, ethän?) Voit vaihtaa käskysanaa ja aloittaa ns. puhtaalta pohjalta tai alkaa korjaamaan vanhaa käskysanaa. Poisopettaminen saattaa toisaalta olla työlästä jos koirallasi on epäonnistuneita toistoja jo paljon muistissaan. "Tänne" käsky voi olla mikä tahansa makkarasta pönttöön, mutta jos uuden käskysanan miettiminen on vaikeaa, tarkastele myös erilaisia käännöksiä "tänne" sanasta ja valitse ehkä toisenkielinen käskysana?

Kun käskysana on päätetty, alkaa harjoittelu. Valitse jälleen paikaksi koiralle tuttu, häiriötön paikka jossa sinä olet kiinnostavin kohde. Viimeviikon harjoitteluista on nyt paljon hyötyä, koira tarjoaa sinulle jo automaattisesti sinun suuntaasi kohdistuvaa reagointia. Käskysanan liittäminen tässä vaiheessa on helppoa:
Koira reagoi sinuun - sano käskysana ottaen pari askelta taaksenpäin, kun koira lähtee sinua kohti naksauta - kehu koiraa ja palkitse sen saavuttaessa sinut.


Alusta saakka on erittäin tärkeää varmistaa koiran onnistuminen!
Epäonnistumisille ei nyt ole tilaa eikä aikaa. Varmista siis ennen käskyä että koira todellakin on sinusta kiinnostunut ja lähtee perääsi sinun ottaessasi muutaman askeleen taaksepäin. 

Tee kolme onnistunutta harjoitusta ja uudestaan päivällä ja illalla. Pidä harjoitusten välissä pieni tauko ja ota uudestaan. Huomaathan että tässä vaiheessa välillänne ei ole suurta matkaa (metristä kahteen riittää hyvin!) vaan matka pidentyy vasta kun luoksetulon käsky on koirallesi suhteellisen varma. Harjoittele käskyä tarpeenvaatiessa sisällä vaikka viikon!

Pidennä matkaa ja innosta koiraa aina enemmän ja enemmän luoksetuloon. Voit pyytää myös avustajaa pitämään koiraa liinassa sinun juostessa pidemmälle, koiran ollessa intoa täynnä valmiina perään lähtöön avustaja päästää irti käskysanan sanoessasi. Näin lähdöstä tulee räjähtävä!

Aloita ulkona samalla tavalla, lisää häiriötä pikkuhiljaa ja vaali käskysanaasi! Älä huuda sitä koirapuistossa kun koirasi ympärillä häärää viisi eri koiraa -ei se usko kuitenkaan vielä ja taas on yksi epäonnistunut luoksetulo käsky suoritettu. Hae mielummin koirasi kaulapannasta pois tai jätä puistoilut väliin siihen saakka kunnes luoksetulonne on varma. Voit myös pitää koiralla pitkää liinaa metsälenkeillä joista saat koiran tarvittaessa kerättyä luoksesi kun se on lähettyvilläsi. Muista palkata koira myös näissä hetkissä vaikka et sille käskyä antanutkaan.

Älä yhdistä käskyä epämiellyttäviin asioihin kuten vihaisuuteen (karkaaminen), hihnan kiinnittämiseen sun muihin. Kun koirasi tulee iloisesti luoksesi palkitse se siitä ruhtinaallisesti ja päästä vaikka uudestaan vapauteen, vie iloisesti pois puistosta älkä koskaan ole koiralle vihainen sen tullessa luoksesi!

Ja jotta ei mene liian helpoksi; jätä päivän ja viikon saldo aina plussalle! Tee jokaista epäonnistunutta luoksetuloa kohden vähintään yksi onnistunut luoksetulo niin, että viikon lopussa onnistumisesi määrä on 63! Täytä treenivihkoasi myös näiltä osin.

Kaikenmaailman kysymyksiä otetaan vastaan kommentointiloodassa ja pyrin vastailemaan niihin parhaani mukaan :)!

Ennen tähän haasteeseen pomppaamista, luethan vanhat haasteet jotka ovat antaneet pohjan luoksetulon opiskeluun!:
 

6 kommenttia :

 1. hauska yhteensattuma, aloin juuri tänään uudestaan treenaamaan luoksetuloa, kun se leican osalta on hyvin surkea. Mutta tästä nyt voi nousta vain ylöspäin :)

  VastaaPoista
 2. Sulla on ihan mielettömän kiva blogi! Lueskelin täältä tänään Yyterin reissusta, ruokajutuista ja pentutehtailusta (kommentteineen päivineen, huhhuh!). Ja sit löysin nää. Täytyy jäädä lueskelemaan pidemmäksikin aikaa! Niin ja taidetaan tehdä kesäretki sinne Yyteriin meidän oman, 1-vuotiaan rhodeapinan kanssa!

  Marjo
  merriadog.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kiittää, valitettavasti nyt on hiljaiselo jatkunut vähän turhan kauan mutta jos vaikka syksyllä olisi taas iltojen pimetessä enemmän aikaa rustailla noita treenihaasteitakin kun koko kesän kerää ideoita :)! Yyteriin kannattaa kyllä ehdottomasti mennä! Oiva väsytysmesta rhodeapinoille ;) Alotin lukemaan teidän blogia niin se alko rhodemaisen lupaavasti :D!

   Poista
  2. Pitäis itsekin aktivoitua blogin kanssa, melkoinen määrä postauksia odottaa puolivalmiina kuvia tmv. loppuunsaattamista. Josko sitä nyt lomalla...

   Poista
  3. Joo siinä on joku tosi vaikeeta, itelläki aina yks ja tuhat postausta tuola luonnoksissa "puolivalmiina", osa jopa valmiina mutta niitä ei tule julkaistuksi koska puuttuu pari kuvaa tms. Pitäis päästä siitä tavasta kyllä eroon ja saada ne valmiiks heti eikä jättää niitä lojumaan luonnoksiin koska sinne ne sitten vain omalla kohdalla ainakin vain jää makaamaan :D

   Poista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)