maanantai 12. elokuuta 2013

Aikamoinen säihkysilmä!

Ottaessasi haasteen vastaan, lisää kuva postaukseesi ja linkitä tähän postaukseen.
Jokaisen koirakon tulisi panostaa yhteistyön toimivuuteen. Jokaisen koiran pitäisi olla kiinnostunut omistajastaan ja jokaisen koirankon tulisi olla omistajansa hallinnassa mukavan arjen ja mahdollisen koulutuksen sujumiseksi. Kontakti. Tuo kaikkien koiran omistajien lempisana josta olen kirjoittanut aikaisemminkin (lue postaus täältä). Kaiken perustana olevaan käytöksen harjoitteluun käytetään kuitenkin aivan liian vähän aikaa tai sen opiskelu ei ole hauskaa eikä tuloksia synny. Koiraa ei vaan kiinnosta.

Nyt aloitetaankin treenaaminen oikeasti niin, ettei pienen koulutustuokion aloittaminen ole kynnys sinulle tai koirallesi. Koira oppii paremmin lyhyiden koulutushetkien myötä kuin tunnin puurtamisella, tämä on oleellista myös kouluttajan kannalta. Tunnin aikana saattaa myös omistajan ajatukset harhailla muiden asioiden parissa kuin itse koulutuksen. On tärkeää että myös kouluttaja itse on täysillä mukana koulutuksessa!

Muista aina, että koirasi oppii onnistumisista, eli oikeaan hetkeen tulleesta vahvisteesta ja tekee sen miestä se hyötyy. Mikäli se ei hyödy tekemästään toiminnasta, se ei toista sitä. Yksinkertaista! Muista olla nopea, palkata oikeasta toiminnasta hyvin ja riittävän usein.

Valitse olosuhteet jossa koirallasi on todellakin mahdollisuus onnistua, älä treenaa ulkona ennenkuin harjoitukset sisällä onnistuvat (myös sisätiloissa on helppo lisätä häiriötekijöitä), älä vaadi liikaa koiraltasi. Kun harjoitukset onnistuvat sisällä myös pienessä häiriössä, siirry ulko-oven toiselle puolelle, pihamaalle, lenkkipoluille, parkkipaikoille jne.. Näytä koirallesi että tahdot kyseisen käytöksen onnistuvan myös muualla kuin kotona/treenikentällä, eli yleistä toiminto erilaisiin häiriötekijöihin pikkuhiljaa.

Välineurheilu on hienoa puuhaa, mutta se saattaa helpottaa myös käytännön toimimista. Välineet ovat kuitenkin sovellettavissa ja on kouluttajasta kiinni, millaisia välineitä kukin tahtoo käyttää, harjoituksia helpottaakseni kehotan hankkimaan vaikkapa seuraavat asiat:

Treenivihko. Seuraa treenejä vihon avulla. Merkitse vihkoon ainakin treenien sijainti sekä minuuttien onnistuneet suoritukset. Voit kirjoittaa myös koiran mielialan, mitä vahvistetta käytit ja mitä mahdollisia häiriötekijöitä oli treenien aikana.

Naksutin. Voit korvata myös sanalla kuten "hyvä, tsip" jne. Itselläni naksutin on konkreettisempi ja se varmistaa sen, että en kehu väärissä paikoissa. Se ääni tulee suusta yllättävän nopeasti.

Kello. Itse panostin reeneihin neljällä eurolla ja hankin Halpa Hallin keittiö-osastolta minuuttikellon. Helpottaa! Huomaa koska reenit alkaa ja minuutin jälkeen kuuluu hälytys johon treeni loppuvat. Ei enää "vielä yksi onnistunut kerta ja sitten lopetan" -vaan reenit loppuvat kun kello soi. Myös mikron kello käy, puhelimessasi saattaa olla minuutin välein hälytys ominaisuus?

Nakkeja. Tai mitä sitten vahvisteena tahdotikin käyttää ja mikä koirallesi toimii varmasti. Vahviste on jotain minkä eteen koira on valmis tekemään töitä. Ruoka on edellytys koiran elämälle, siksi se useimmiten toimii hyvin ;) 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Aloita yksinkertaisesti ottamalla häiriötön, koiralle tuttu tila (olohuoneen lattia). Voit ottaa avuksesi myös lyhyehkön hihnan jos koirasi meinaa lähteä haahuamaan keittiön antimia katsomaan. Älä puhu koiralle mitään, seiso vain sen edessä ja odota sen reaktiota. Kun ensimmäinen katsahdus silmiisi tulee, naksauta (tai kehu), palkkaa ja laita kello päälle (apuohjaaja voi myös laittaa kellon päälle ensimmäisestä toivotusta reaktiosta). 

Odota toista katsetta, naksauta ja palkkaa. Jatka samalla kaavalla kunnes minuutti täyttyy ja kello soi. Laita palkat taskuun ja käy keittiössä juomassa vaikka lasillinen vettä. Kirjaa ylös vihkoon minuutin onnistumiset (itse on vaikea laskea, apuohjaaja tai videoimassa oleva puhelin auttaa paljon tässä vaiheessa!)

Kun olet juonut lasillisen vettä, palaa olohuoneeseen ja laita kello päälle ensimmäisestä palkatusta katseesta. Jatka minuutti, kirjaa tulokset ja poistu olohuoneesta käymään vessassa. Aloita uusi minuutti saman kaavan mukaisesti ja lopeta treenit ja lähde lenkille koiran kanssa.

Päivällä ja illalla sama kierros, helppoa on kuin heinänteko!

Entä jos koira ei osoita minkäänlaista kiinnostusta? Näytä sille vahvisteesi ennen reenien aloittamista herättäen näin koirasi mielenkiinto. Mikäli koirasi ei hoksaa katsoa sinua silmiin, palkitse sitä jo sinuun kohdistuvasta katseesta, ja vaadi katsekontaktia vasta myöhemmin.

Älä puhu koiralle, ole kuin ilmeetön patsas kunnes saat katseen. Kaikki kiva tapahtuu vasta kun koirasi tarjoaa sinulle vaatimaasi toimintoa!

Milloin on oikea aika vaihtaa maisemaa tai lisätä häiriötekijöitä? Kun koirasi tarjoaa sinulle katsettaan minuutin aikana noin 20 kertaa jokaisella kolmella toistolla koko päivän ajan. Koirasi on hoksannut jutun idean ja voit lähteä yleistämään käytöstä uuteen ympäristöön. Sinä kuitenkin tunnet koirasi parhaiten, älä ota liian isoa askelta kerralla vaan mahdollista edelleen koiran onnistuminen!

Koiraa ei kiinnosta ruoka vahvisteena? Olen ensisijaisesti sitä mieltä, että pyri arvottamaan palkkiosi (laita koira tästä eteenpäin aina tienaamaan ruokansa, älä anna sille kiposta ruokaa) jotta koirasi tietää että vain "töiden" kautta se saa ruokansa. Tai etsit paremman ruoan, kissan lihahyytelö on aikamoista herkkua, mutta iljettävä palkkaamismenetelmä omistajalle ;)

Koira kyllästyy minuutissa? Minuutti saattaa oikeasti olla tosi pitkä aika, esimerkiksi pennuille suosittelen ehdottomasti vaikkapa puolenminuutin harjoituksia. Kunhan treenaatte yhdeksän kertaa päivässä kolmessa eri jaksossa :)

Mitä vaatia harjoituksissa myöhemmin? Voit alkaa vaatimaan katseen kestoa tai vaikka lisätä treenien pituutta (ei liikaa!) ennen kuin siirryt uuteen häiriöpaikkaan. Kyseessä ei ole välttämättä viikon treeni, vaan voit edetä omaan tahtiisi!

(kysymyksiä saa laittaa kommentointilootaan, yritän vastata niihin mielelläni :)!)

Uusi treenihaaste ilmestyy kahden viikon kuluttua ja tänä aikana lupaan kertoilla myös omasta edistymisestäni haasteen parissa (kyllä, myös minä treenaan nämä haasteet) ja kertoa omista kokemuksistani. Minä haastan yleisesti kaikki lukijani tekemään saman, toivottavasti haasteen ottaa vastaan moni ja kertoilee blogissaan edistymisestään. Ottaessasi haasteen vastaan, kopioi postauksen ylhäällä oleva kuva ja lisää se omaan postaukseesi haasteen vastaanottamisesta. Olisi myös mukava kuulla millaisesta lähtötilanteesta lähdet reenailemaan!

39 kommenttia :

 1. Meillä ainankin kokeillaan! Virkku osaa kyllä ottaa kontaktia häiriöttömissä paikoissa, ja on pikkuhiljaa alkanut pitämäänkin sitä seuruussa, mutta kyllä tuossa vielä työstämistä on.. Päivittelen tilannetta jossain vaiheessa kun treenejä on kertynyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei! Kontaktin saaminen metsästäviltä roduilta on hiukan haasteellisempaa mutta onnistuu kyllä. Onnea treenaamiseen, jään innolla seuraamaan teidän treenailuja!

   Poista
 2. Messis! http://whitewisdoms.blogspot.fi/2013/08/aikamoinen-saihkysilma-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, mä tuun tsekkaan teidän etenemisen torstaina ;)!

   Poista
 3. Hauska idea tällaiset haasteet!

  Pakkohan tähän on siis Koeruuvet-blogissani (http://koeruuvet.blogspot.com) ottautua, ja blogiasikin seuraamaan ryhtyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoo, mä en joudukkaan reenailemaan yksinään! Kiva saada uusia lukijoita, meenki heti stalkkailemaan sun bogia myös B)!

   Poista
 4. Me ollaan myös mukana :) Tosin sovellettuna (pyrin kolmeen treenikertaan, mutta Tuikun kanssa en ainakaan aamuisin pääse treenaamaan), mutta kuitenkin. Kirjoitan tänään treenistä lähtötilanteen ja kahden viikon kuluttua tuloksen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, orotellaan innolla päivityksiä reenien sujumisesta :)!

   Poista
 5. Mekin otetaan haaste vastaan tuplatiimillä! Toivottavasti tämä luo toivomaani yhteistyötä myös miehen ja koiran välille.

  Take a Chance On Me

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiphei miehille ja koirille! Laitat sen vaan naksutteleen, teet siitä vaikka kisan teidän välille niin eiköhän se onnistu ;). Mut hienoo saada porukkaa mukaan!

   Poista
 6. Mekin tultiin mukaan!http://jimitheranskis.blogspot.fi/2013/08/aikamoinen-saihkysilma-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootellaan innolla myös teidän tuloksia haasteen tiimoilta, aivan mahtavaa et porukkaa tulee haastamaan itsensä :)!

   Poista
 7. Kokeillaan Sisun kanssa.

  elainfarmi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea haasten suorittamiseen :)! Kiva kun näiden haasteiden kautta löytää aina myös uusia blogeja luettavaksi :)

   Poista
 8. Tämän haasteen voisi ottaa vastaan, kun ei tuo kontakti ole mikään priima, VIELÄ! :) http://leicapicardi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko kontakti olla koskaan täydellinen, lisätreeni ei ainakaan tee haittaa kenellekkään :)!

   Poista
 9. Liityinpäs lukijaksi ja otin heti haasteen vastaan! : ) http://auringonallajamuualla.blogspot.com.es/2013/08/koiramainen-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva huomata että haaste on löydetty myös muiden blogeista! Tervetuloa haasteeseen ;)!

   Poista
 10. Hyvä haaste, otettiin vastaan meilläkin!
  http://ninjanloki.blogspot.fi/2013/08/aikamoinen-saihkysilma-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee meillä on osallistujana penneli! Ja hyvä että jokainen on osannut soveltaa ohjeistuksia koirilleen sopiviksi, pennulle minuutti on tosiaan aika paljon ja puoli minsaa jo enemmän kuin hyvä määrä :)

   Poista
 11. mekin ruvettiin testailemaan tätä! itse oon superlaiska koirankouluttaja mut nyt oli niin hyvin opastettu tää vaihe vaiheelta et innoistuin.. Ollaan ehditty kokeilla vasta pari kertaa, Muru tekee tasaisesti n. 13 katsetta/min, Hippu tuijotti ekalla kerralla vaan nameja ja sai vaan n. 5 katsetta/min... Nyt toisella kerralla 18, 21, 21!!? Alko olla jo kiire palkkaamisessa :D Päivittelen varmaan tilannetta jossain vaiheessa bloginkin puolella... :)

  VastaaPoista
 12. Mekin!
  www.ripaus-onnea.blogspot.fi/2013/08/aikamoinen-saihkysilma-haaste.htm

  VastaaPoista
 13. miten te kenellä useampi koira olette toteuttaneet koulutustilanteet kotona? odottaako toinen/toiset jossain oven/portin takana?
  joskus oon yrittänyt laittaa toista makuuhuoneeseen, mutta siellä sitten itketään (kun tietää että toinen saa nameja oven toisella puolella) ja kun oven avaa on tilanne helposti räjähdysherkkä kun toinen saattaa pullistella toiselle (kun sai ruokaa ja toinen ei..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakin tehdään niin että joko toinen on toisessa huoneessa tai odottaa parin metrin päässä omaa vuoroaan. Toki toisen on aika vaikea olla toisaalla kun tietää että toisen kanssa tehdään hauskoja juttuja mutta sitä suuremmalla innolla sitä sitten tullaan itse tekemään kun on oma vuoro. Noissa meidän videoissa oli kaveri kuvaamassa ja se piti kahta koiraa kiinni aina sillä välin kun yhden kanssa tehtiin. Jos on kaksikin erihuonetta käytössä niin entä jos pitäisit molempia erihuoneissa ettei kohtaamista ja räjähdystilannetta pääse syntymään?

   Poista
 14. Päätin alottaa harjottelun kun luin kaverin blogista juttua tästä. Otan tosin vaan kahella yhen minuutin toistolla näin aluksi, jos ei haittaa, koska itelläkään ei joka päivä oo niin kauheesti aikaa. Tänään oon ensimmäiset kaks minuutin toistoa just ottanu ja onnistuneita suorituksia tuli 6 ja 8. Jossaki vaiheessa otan ehkä kolmella toistollakin, mutta katsotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta toistoja/aikaa kannattaa muuttaa itselleen sopivaksi! Usein neuvon pentuja tekemään paljon mutta lyhyitä toistoja, kenties toimisi teilläkin? Esimerkiksi 3xpuoliminuuttia? Onnea treenaamiseen, teillä on alku jo hyvällä mallilla :)!!

   Poista
 15. Moi! On jo pitkään tullut mietittyä kontaktia ja sen tärkeyttä, mutta en ole koskaan löytänyt vastausta kysymykseeni koskien sen käskysanaa. Kävin katsomassa sen toisen kontaktiaiheisen postauksen ja sain viimein vastauksen. :)
  Olen opettanut tolle meidän koiralle, että kun sanon "katso", niin se ottaa katsekontaktin, mutta se tuntuu jotenkin.. no niin kuin postauksessasi sanoit: tempulta. :D Että koira ei tee niin ns. omasta halustaan, vaan vain siksi koska käsketään.
  Mutta pitäisikö minun sitten lopettaa käskysanan käyttö ja vain kehua ja palkita koiraa, kun/jos se oma-aloitteisesti katsoo minua?

  Lisäksi vielä yksi kysymys: Kun olen koiran kanssa metsälenkillä, niin se ottaa minuun kontaktia vain jos minulla on nameja taskussa. Pitäisikö siis joka lenkillä olla nameja mukana, koska jos niitä ei ole, niin ainakaan meidän koiruli ei ota tippaakaan kontaktia oma-aloitteisesti, kun hajut vie. (Siksi olen ehkä käyttänytkin käskysanaa ”katso”, jotta se edes välillä katsoisi silloinkin, kun ei ole nameja mukana.)

  Joskus olen tosin tehnyt niin, että jos se on ihan hajujen maailmoissa, eikä huomaa minua ollenkaan, niin menen esim. lähellä olevan puun taakse piiloon ja hetken päästä se havahtuu ja alkaa etsiä minua. Sitten kun se löytää minut, niin saa paljon kehuja ja rapsutuksia (vaikka kohta hajut jo vie muualle). Eli kyllä se aina varmistaa, että olen läsnä, mutta se ei erityisesti hae sitä kontaktia (ellei ole nameja).

  Kiitos jo etukäteen! Vihdoin löytyi koira-aiheinen blogi, josta saa paljon hyödyllistä tietoa ja oppii ymmärtämään koiraa paremmin. :) Ollaan myös alotettu toi haaste ja ekalla kerralla kontakteja tuli 9. mutta nyt niitä on jo parhaimmillaan 17. :D (ollaan tosin ennenkin treenattu katsekontaktia, mutta niin kuin sanoin; käskysanaa käyttäen)

  Ainiin! Piti vielä kysyä, saako naksuttimen yhteydessä kehua koiraa, vai onko naksautus ikään kuin se kehu jo valmiiksi? Että pitääkö vain olla hiljaa ja naksutella, vai saako naksautuksen jälkeen kehuakin?
  (anteeksi, koko ajan tulee mieleen uusia -vähän tyhmiäkin- kysymyksiä :DD )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Emmi!
   Toki käskysanankin voi jättää ja varmistaa sillä että katseen saa silloinkin kun se on todella tarpeen. Meillä ei ole katsekontaktille mitään käskyä, jos tahdon koiran katsekontaktiin meillä toimii siihen käsky seuraa jolloin koira tapittaa minua silmiin. Mutta hyödyllinenhän tuo katsekontakti on ns. temppunakin vaikkakin lähtisin jättämään käskyä myös pois jotta siitä tulisi automaatio koiralle.

   Samalla tavalla kuten luoksetulossa, koirillani on siihen myös käsky jos eivät hoksaa aina tulla luokseni kun minä tahdon (ajatusten lukijoita kun ne eivät silti kaikessa mahtavuudessaa ole :) ), mutta olen opettanut niille myös omaehtoista luoksetuloa ja palkkaan niitä molemmista, tulivat ne luokseni sitten käskystä tai vapaaehtoisesti.

   Tuo namijuttu on melko vaikea, mistä koira tietää että sinulla on nameja? Koirahan ei sitä periaatteessa tiedä ennenkuin se kokeilee jääkö palkka saamatta vai ei? Tuollaisessa tilanteessa minä pitäisi toisinsanoen palkkaa aina mukana (maksapasteijatuubit käteviä kun voi jättää autoon seuraavaa metsälenkkiä varten) ja vasta kun käsky on suhteellisen varma aloittaisin satunnaisen palkkauksen, joskin silloinkin suuremmalla osalla palkkaan ja pienellä osalla en. Ja palkkahan voi olla mikä tahansa, kepin heitto tai kehuminen riippuen siitä mikä koiraa innostaa :)

   Naksuttimen kanssa olen itse kehunut koiraa. Mulla on tosi paha ongelma hiljaa olemisessa :DD joten naksutin siinä vaiheessa kun koirat ymmärsi sen idean, oli kätevä itselle kun opetteli olemaan puhumatta (tottistelukokeessa kun ei saa kehua). Naksautuksesta tulee jossain vaiheessa se kehu ja koira tietää että naksautuksesta saa palkkaa, eli sen kehumisen voi jättää myös pois jossain vaiheessa jos tahtoo. Itse kyllä vieläkin kehun koiraa harjoitellessa koska mitään haittaakaan siitä ei ole!

   Koiraa saa ja pitää kehua, mutta kannattaa tarkkailla itseä että missä vaiheessa kehuu. Kehutko (eli palkkaatko) sitä suorituksen jälkeen jolloin koira tekee jo jotain ei toivottua ja väärä käytös vahvistuu jne.. Esimerkiksi jos opetetaan koiraa istumaan, koira istuu ja sitä kehutaan ja koiran jo noustessa sitä kehutaan edelleen, vahvistetaan jo väärää käytöstä --> nousemista.

   Ihana kuulla että blogista on jotain hyötyä, toivottavasti mun epäselvistä vaustauksistakin jotain xD

   Poista
 16. Mekin löysimme tiemme blogiisi ja haasteeseen ja otamme sen vastaan osoitteessa: http://slakki.blogspot.fi/2013/11/aikamoinen-saihkysilma-haaste-kontaktin.html

  Olen kahlaillut blogiasi läpi ja saanut hurjan paljon ajattelemisen aihetta ja inspiraatiota, minä (ja koirani) kiitämme! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei! Kiva kuulla että kirjoitukseni (aina tietysti hyvässä ja pahassa) tuottavat ajattelemisen aihetta :)!!

   Poista
 17. Luin haasteesi jo kun julkaisit sen, ja nyt päästiin sitten tositoimiin 9-viikkoisen tervupenikan kanssa. Vanhemman kanssa tuntui tarpeettomalta, kun kontakti pelaa jo valmiiksi hyvin. Pentu suoriutui melko mallikkaasti ensimmäisestä sarjasta: 9/min, 8/min ja 12/min. Kamera meillä oli apuna laskemisessa. Helpottaa mukavasti, kun ei tarvitse keskittyä muuhun kuin naksutteluun, jota pennun kanssa kokeiltiin samalla ensimmäistä kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, teillähän alko haasteen suorittaminen loistavasti!

   Poista
 18. Löysin sattumalta haasteen ja mukaan lähdetään! :)

  https://koijareita.wordpress.com/2015/04/26/haastetta-kehiin/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäädään seurailemaan miten haaste sujuu :)!!

   Poista
 19. Mekin osallistuimme haasteeseen. Viikon lopulla tulossa koontia. (:

  tryffeliini.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rähinäryhmä on ollut "pienellä" tauolla kesästä saakka, joten vasta nyt kerkesin lukemaan postauksenne. Loistavia tuloksia olitte Riskin kanssa saaneet :)!!

   Poista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)