keskiviikko 14. elokuuta 2013

Keskiviikko, autossa istumista ja Trainer´s Choicea

Reissaajat
Huhhuh mikä päivä taas takana! Meidän jätkien osalta jäi reenit tältä päivältä välistä, pakattiin aamusella tampereella kimpsut ja kampsut taas kasaan ja lähdettiin koti satakuntaa. Tänään siis oli vuorossa pikkusiskon treenit Kangasalla rotikka Stellan kanssa -kilometrejä tuli jälleen mukavasti auton mittariin ja autossa istuminenkin osaa olla yllättävän väsyttävää! Pojat jäi kuitenkin Karviaan hoitolapsiksi kangasalan reissun ajaksi.

Vahvistepussukka 
Kävästiin hakemassa Stellalle myös tuo kovasti kehuttu thunder shirt (lisätietoja M&M:n sivuilla), hintaa pusakalla oli nelisenkymppiä, toivotaan että paita toimii! Voisipa paidasta olla apua myös Samperin paukkuarkuuteen ton ukkosen kanssa, nimenomaan ukkospelkoisten koirien kanssa siitä on saatu tosi hyviä kokemuksia. Onko joku lukijoista testannut paitaa, millasia tuloksia ootte huomannut vai ootteko minkäänlaisia?

Mutta itse tämän päivän kurssiin! Kurssilla käytiin läpi tietenkin ensin kotiläksyt (ja vau miten pikkusisko oli rottiksensa kanssa edistyny!!) jonka jälkeen käytiin läpi vastaehdollistamista. Täytyy sanoa että vaikka aihe sinänsä on tietenkin tuttu, avasi se silmiä entisestään. Tai lähinnä esimerkit joista kurssilla kerrottiin ja videot jotka saimme sähköpostiin illan päätteeksi.
aina on hyvä treenisää?


Vastaehdollistamistakin voi tietenkin tehdä monella tapaa. Kuten oonkin aikaisemmin maininnut, mulle on hirveen vaikeeta erinäisissä tilanteissa syöttää koiraa. Jotenkin sitä aina pelkää sitä, että jos vahvistan koiraa väärässä tilanteessa myöskin väärät asiat vahvistuu (luonnollista, tottakai?). Itse en olisi koskaan lähtenyt syöttämään murisevaa, stressaantunutta koiraa peläten väärien asioiden vahvistumista. Kuitenkin nyt tehdään toisin, ja mikä ihmeellisintä -se kuulosti jopa loogiselta minun kyseenalaistavaan ja pohdiskelevaan asenteeseeni. Toi ajomatka karviaan kestää parisen tuntia ja huomaankin että yleensä siinä vaiheessa niitä ajatuksia vasta herää eikä sielä kurssilla. Sielä tulee vaan kuunneltua korva tarkkana (ja silti jotenkin jännästi puolet asioista menee ohi?) ja kysymykset mönkii mieleen näin puolenyön aikaan kun asioita on käsittelyt parisen tuntia.


Mitä siis tehtiin kun vastaehdollistettiin koiraa toiseen koiraan? 
näiden kilsojen jälkeen on varmaan hyvä mennä pehkuihin?

Koko kuviossa on kolme askelta. Ensimmäisessä askeleessa otettiin oma koira maaliviivalle ja toisen, ns. häiriökoiran ilmestyessä näkökenttään, omalle koiralle tilanne oli "baari auki", eli sitä syötettiin koko ajan niin että koira näki häiriökoiran. Häiriökoira kävi muutaman kerran näkökentässä ja hävisi taas. Häiriökoiran hävitessä näkökentästä meni "Baari" kiinni ja syöttäminen loppui. Häiriökoiran ilmaantuessa uudelleen näköpiiriin, oli baari taas auki.

Toisessa vaiheessa mentiin niin lähelle kuin viimeksi päästiin oman koiran ollessa vielä matalilla reaktioilla. Koiran annettiin katsoa häiriötä ja välillä palkattiin äänimerkin (naksautus, kehu -mihin koira on ehdollistettu) jälkeen. Koiran katsoessa omistajaa palkattiin omistajan suunnasta, mikäli koira ei katsonut omistajaa annettiin palkka häiriön suunnasta. Tätä jatkettiin muutaman kerran toistolla. 

Kolmannessa vaiheessa mentiin kohdetta kohti ja odotettiin koiran tarjoavan itse kontaktia. Kontaktin saadessaan koirakko eteni aina eteenpäin (välillä myös tietysti taaksepäin). Harjoitusta tehtiin kaksi minuuttia häiriökoiran ollessa kokoajan paikallaan.

Ja vitsit miten hienosti pikkusiskolla meni rottiksen kanssa kaikissa vaiheissa! Stellasta huomaa että on reenattu, hakee kontaktia sairaan hyvin ja tarjoaa sitä ilman vihjettäkin. Nosti kyllä karvat pystyyn nähdessään toisen koiran, mutta ei stressaantunut niin pahasti etteikö olisi voinut syödä. Hienoa :)!

Mutta aika lujassa on itsellä tuo, ettei missään nimessä saisi vahvistaa väärästä asiasta. Tai mikä on väärä. Vastaehdollistamisen ideahan on antaa asioille toinen merkitys kuten palkka. Koiran nähdessä toisen koiran se saakin siitä palkan eli toisen koiran näkeminen on hyvä juttu jne.. Itelle kuitenkin nimenomaan tuo kierroksilla käyvän koiran palkkaaminen kuulosti alkuun aika oudolta, näin myöhemmin ajateltuna myös loogiselta. Asiaa täytyy ehkä pohtia vielä huomenna uusin silmin kun mielikin on virkeämpi.

Meilläkin jatkuu huomenna treenailut kontaktin parissa, on ollut huisia huomata että mukaan on lähtenyt näinkin moni! Oottelen innolla teidän kaikkien päivityksiä aiheesta :)!

4 kommenttia :

 1. Jukra. Kateeksi käy. Mäkin olin pitkään halunnut Trainer's Choicen kursseille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä on nyt kolme kertaa takana, ja kyllä kannatti lähteä! Kurssi oli myös odotettua paljon halvempi ja perheenjäsen maksaakuunteluoppilas paikasta vain 20€. Paljon oon saanu myös kuunteluoppilaana olemisella ja tuo sisko rottiksensa kanssa vielä enemmän :)

   Poista
 2. Googlailin thundershirtiä ja tämä tuli esiin. On jo vanha juttu, mutta minkälaisia käyttökokemuksia kyseisestä pakkopaidasta tuli? Auttoiko? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en merkittävää hyötyä paidassa huomannut, joskin tietysti vähän ehkä väärä ihminen sanomaan koska omalla koiralla tuota ei ole ollut käytössä :) Kaverin ukkospelkoisella koiralla paita on auttanut vissiin todella hyvin ja on rauhoittanut koiraa. Kannattaa kyllä kokeilla -varsinkin jos näissä on vielä se palautusoikeus mikäli ei toimi :)!

   Poista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)