lauantai 14. syyskuuta 2013

Hyvinvoinnin reviirillä

Käytiin Samperin kanssa taasen eläinlääkärissä, samaisesta syystä kuin aikaisemmin kesällä. Toki nyt tilanne ei ole ollut niin kriittinen eikä ole sen jälkeen ollutkaan -mutta ihan kunnossa ei tuo koira ole sen jälkeen ollut. Saattaa olla pitkiäkin ajanjaksoja kun koira on ihan kunnossa, mutta sitten taas pitkiä kausia että Samperi on apaattinen, maha on löysällä ja satunnaista oksenteluakin ilmenee. Väsymyskausia on sillontällöin ja silloin nukutaan ja pilkitään. Pahinta tuo oli sen eläinlääkärireissun jälkeen joka varmaan johtui lääkkeistä ja ne teki hieman tokkuraisen olon, mutta säännöllisen epäsäännöllisesti moista väsymystä on ollut sen jälkeenkin. Ja tuo maha ei oikeastaan missään vaiheessa ole ollut niin kunnossa kuin sen pitäisi olla. Ja vaikka koiraihmisten lempiaihe -koiran paska- onkin aika suosittu, menettää se suosionsa kun siihen törmää jokatoinen viikko karvalankamatoilla joista sitä yrittää pestä pois pienessä kylpyhuoneessa -hajuhaitoista puhumattakaan.

Alkuun epäiltiin Addinsonintautia, joka se ei verikokeiden perusteella nyt ainakaan ole ollut. Käytiin viime perjantaina tosiaan klinikalla tampereen Reviirillä ottamassa laajempia tutkimuksia. Eikä niistä selvinnyt mitään, ei yhtään mitään. En tiedä itkeäkö vai nauraa -tottakai on hyvä juttu että tuli se lopullinen varmistus tuohon addinsonintaudin olemattomuuteen -mutta sillä reippaalla neljällä sadalla olisin kuitenkin halunnut kuulla myös mahdollisista sairauksista mistä Samperi kärsii. Mutta ei niin ei..

Verinäytetuloksissa ei selvinnyt mitään poikkeavaa (olivat jopa harvinaisen hyvät), ja osa tuloksista valmistunee ensiviikolla (B12-vitamiinin, folaatin, TLI:n ja kvantitiivisen cPL:n) ja niiden tuloksia nyt sitten odotellaan. Nappeja saatiin huiviin kiskomiseksi ja nyt taas toivotaan että maha rauhoittuu. Ruoan vaihdos myös edessä, ite en koskaan oo lämmenny noiden eläinlääkäreiden ruokiin joten vaihtoehtoista ruokaa nyt etsitään kunnes saan oikeasti järkisyyt vaihtaa noihin lääkeruokiin. Katsotaan nyt mitä tulevan pitää ja toivotaan että tuo maha tuosta tasaantuu..
6 kommenttia :

 1. En tiedä mitä syötät, mutta leica kärsi ensimmäisen vuotensa koko ajan löysästä vatsasta, ripulista, väsymyksestä jne. Ainoa mikä lopulta auttoi kunnolla, oli nappuloiden jättö pois. Nyt ollaan syöty raakaruokaa reilu 1 ja puol vuotta, mahassa ei mitään ongelmia. En oo itse mitään raakaruuan tuputtaja, mutta meillä se auttoi. Meillä ei siis barffata, vaan annetaan lihaa/sisäelimiä/rasvaa eniten, luita aika vähän ja kasviksia myös suhteellisen vähän. Annan sitten kalkkia ja merilevää lisänä, sekä öljyjä ja kuureina b:tä ja sinkkiä. Mutta tietenkin kyse voi olla muustakin kuin ruuasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä meillä menee tuo ruoka varmasti vaihtoon, syö kuitenkin aika tujua ruokaa tällä hetkellä eikä kevyempi ruoka olisi pahitteeksi. Meillä on pitkälti 50/50 malli eikä vallan raakaan varmasti koskaan siirrytä (ellei tule toosi hyviä perusteita) koska en usko että mikään koira voi oikeastaan paremmin pelkällä raa´alla kuin nappulallakaan. Tietysti oma kokemus kaikilla puhuu puolestaan mutta mitä enemmän tutkii koiran ruokintaa niin sitä epätodennäköisemmin koskaan siirrytään raakaan täysin :)

   Poista
  2. Joo jokainen tyylillään ruokkii ja mulla ei ole mitään nappulan syöttöä vastaan. Meille ei vain löytynyt useista ruuista sopivaa nappulaa, vaan aina jossain oli joku aine, mikä aiheutti: kutinaa, närästystä, ripulia, likaiset korvat tai jotain muuta. Aluksi noita kaikkia oli myös raa'alla, mutta kun löydettiin ruoka-aineet mitkä aiheutti tätä, niin sen jälkeen koira on pysynyt oireettomana. Meille kun ei sovi kalkkuna, lohi, nauta tai sika, ei viljat (ainoana kaura menee pienissä määrin), ei riisi, ei maissi, ei sokeripitoiset heldemät tai porkkana, sekä lisäaineet myös aiheuttavat ilmeisimmin oireilua.

   Mutta hyvä jos pystyt saamaan koiran balanssiin nappuloilla/lihalla :) Varsinkin Acana ja Orijen on kuulemma todella tujuja ruokia tai olen kuullut, että monille muillekin herkkä vatsaisimmille ei ole ehkä ollut paras vaihtoehto. Mutta tsemppiä ja paranemisia! Koiran vatsa vaivat on tosi kurjia ja stressaavia :/

   Poista
  3. No juu, teillä on kyllä oireita moneen eri aineeseen, tosi hankalia juttuja kyllä :/! Ite pyrin välttämään myös noita lisäaineita (meistä on tullu ihme hippejä :D), ja onneksi markkinoilla on monia ruokia mistä erinäisiä keinotekoisia säilöntäaineita ei ole lisättynä lainkaan. Meillä on aikanaan syötetty acanaa ja sopi ainakin silloin, mutta täältä suunnalta sitä on todella vaikea löytää.. Pienten paikkakuntien huonoja puolia :D

   Eiköhän tämä tästä pikkuhiljaa tosiaan paremmaksi muutu, täytyy toivoo että tuo toinen ei ala vanhemmiten oireilemaan ruuista. On tällähetkellä kuitenkin aikamoinen teräsvatsa :D

   Poista
 2. Hei,

  meillä toinen koirista oli antepsinillä, antibiooteilla ja oireet samanlaisia kuin teillä Samperilla: molemmista päistä lensi tavara ulos - kunto meni huonoksi nopeasti ja nesteytettiin päivystyksessä. Tämä siis kun vielä syötin nappuloita, olkoonkin, että laadukkaita, mutta eivät vaan sopineet pätkääkään. Näitä gastriittikohtauksia oli muutaman kuukauden välein; nappulamerkkejä vaihdettiin, ongelma painui taka-alalle välillisesti ja nousi sitten uudestaan taas esiin.

  Täysbarffilla (ei hapanmaitotuotteita, ei viljaa eikä kypsennettyä ruokaa) on nyt menty 2 ja puoli vuotta, gastriitteja on ollut yhden kerran, koska eläinlääkärin mukaan koira, jolla niihin on taipumusta, tulee olemaan aina herkkä niitä saamaan, mutta tiukka ruokavalio pitää oireet poissa ja gastriittikerrat harvoina. Meillä ongelma tulee liian rasvaisesta ruuasta, eli jos koira syö esim. puhdasta naudanlihaa, se on liian rasvaista, aiheuttaa närästystä ja ennemmin tai myöhemmin alkaa ripulointi ja oksentelu. Lähinnä annan siis kalkkunaa, joka on riittävän vähärasvaista ollakseen aiheuttamatta ongelmia. Lohen kanssa annan Inupekt Forten, niin vatsa pysyy kunnossa, maksan kanssa myös, koska sellaista koiraahan ei taida olla, jolla ei maha menisi löysälle maksasta. Kerran viikossa saa raa'an kananmunan, lohiöljyä joka päivä, lisäksi ruokavalio pitää sisällään yhden sisäelinpäivän ja erilaisen kokoelman lihaa: broilerin sydäntä, sian sydäntä, naudan mahalaukkua, naudan keuhoa, hirven jauhelihaa tms.

  Kasviksia/hedelmiä meillä menee vaihtelevalla kombinaatiolla, niitäkään ei mahavaivaiselle parane antaa paljoa kerralla, mutta kuitujen saannista pidetään huolta, koska joka ilta annetaan luuateria - broilerin kauloja, broilerin siipiä tai naudan rustoluuta. Tämäkin edesauttaa vatsan toiminnassa ja pitää ulosteen kovana, samalla tietenkin anaalirauhaset tyhjentyvät hyvin. Löysä ulostehan aiheuttaa sitäkin vaivaa, että rauhaset eivät tyhjenny kunnolla, mikä olikin ongelmana myös nappularuokaa annettaessa.

  Kummatkin koirat (mäyräkoirauroksia) barffaavat: nuorempi aloitti puolivuotiaana kun en muka uskaltanut aloittaa luovutusikäiselle heti raakaruokintaa. Nyt tekisin toisin, aloittaisin välittömästi, koska hyödyt ovat olleet niin suuret :) Yritän kovasti olla tuputtamatta tätä meidän ruokintamallia muille (heh), mutta tilaisuuden tullen kerron aina miten suuren muutoksen se on tehnyt koirassa. Ja kumpikin koira on aktiivinen, tarmokas ja kestävä. Luusto on vahva, turkit kiiltävät ja lihaksia on hyvin :)

  Toivotaan, että Samperin vatsa rauhoittuu ja olo paranee!

  ps. blogiasi on tullut seurattua ja pidän tästä kovasti, mutta jostakin syystä vasta nyt tuli jätettyä ensimmäinen kommentti - joka heti venähti suhteellisen pitkäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan kommentoida -ja pitkät kommentit on aina kivoja :)!!

   Ainahan meitä vastarannan kiiskejä löytyy. Itestä ei kyllä tosiaan olisi barffiin -en usko että tietämykseni ruoasta on niin suurella tasolla että olisin valmis ottamaan se vastuun että koira varmasti saisi kaikkea mitä se tarvitsisi -varsinkaan kun laadukkaalla nappulalla saa varmasti täysin samat hyödyt ellei enemmänkin kun vain löytää sen oikean ruoan joka sopii. Oon toki sitä mieltä että koira tarvii sitä lihaakin ja sitä meillä ahkerasti syötetään. Samaa kokeiluahan se pitkälti on täysbarffilla -pitää kokeilla mitkä sopivat ja missä mittasuhteissa ja operaatio "oikeanlainen ruoka" saattaa viedä enemmän tai vähemmän aikaa.

   Uskon että meillä jeesaa tosiaan jo paljon tuo kevyempään ruokaan vaihtaminen nyt siis varmasti liian tuju ruoka samperilla käytössä :)

   Poista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)