keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Eroahdistusta(ko)? Osa 2.

Eroahdistusta(ko)? -ensimmäinen osa luettavissa täältä

Lähtiessäsi ja saapuessasi on hiljaista -silti ovesta tipahtaa lappu että koirat metelöivät päivisin, iltaisin tai öisin. Lappu saattaa tuottaa ärtymystä muutenkin huonoon päivään, mutta se kannattaa todellakin ottaa positiivisena asiana että naapuri otti yhteyttä suoraan sinuun eikä vuokraisäntääsi. Mikäli lapun jättäjä ei jättänyt nimeään etkä törmää kehenkään keltä voisit asiaa kysyä, selvitä mahdollisimman pian haukkuuko koirasi yksinään. Keinoja tähän on monia, voit jättää puhelimestasi linjan auki ystäväsi puhelimeen ollessasi vaikkapa parkkipaikalla kuuntelemassa kuuluuko luurin toisesta päästä mitään (muista hiljentää oma luurisi niin ettei äänenne kuulu koirille). Myös itkuhälyttimissä on yllättävän hyvä kantomatka eikä ne maksa käytettynä hunajaa. Tai sitten voit jättää huoneeseen nauhurin äänittämään ääniä, olla puolituntia poissa ja kuunnella nauha uudestaan.

Itse käytin puhelimeni videokuvaustoimintoa. Asetin puhelimeni parhaimmalle mahdolliselle paikalle kuvaamaan ja katosin puoleksi tunniksi (koirien oma Big Brother 2014 postauksessa pätkä videosta). Miten pitkän ajan lähtösi jälkeen koira aloittaa haukkumisen, onko se jatkuvaa vai kuulostaako se enemmän sattumanvaraiselta postin jakajalle haukahdukselta? Oli haukunta millaista tahansa, olet tiedostanut ongelman koirasi yksinolossa ja edessä on parhaaksi näkemäsi koulutus koirasi kanssa.

Loistava hankinta koiran stalkkaamiseen löytyy myös ihan pilkkahinnalla älypuhelimiin. Itse hankin ensimmäisen kuvaustuokion jälkeen koneeseeni webkameran kuvaamaan sekä puhelimeen JumiCam -softan. Hinta itunesissa alle viisi euroa ja se mahdollistaa videokuvan tarkastelun missä tahansa (ilmaisversiossa kuvaa voi tarkastella saman verkon sisällä). Videokuvassa kuuluu tietysti myös äänet ja siihen voi liittää neljäkin eri kameraa samanaikaisesti tarkasteltavaksi. Lisäksi siinä on toiminto joka mahdollistaa tietokoneen kautta puhumisen koirille. 


Kun ongelma on tiedostettu; ota käteesi kynä ja paperia. Taiteilijasieluna voit toki tehdä seuraavan tehtävän myös koneella halutessasi lisäten koirien kuvat (kuten me tehtiin :D). Tärkeintä on kuitenkin että pahoittelet naapureille aiheutettua häiriötä ja kerrot että olet tiedostanut ongelman ja pyrit hoitamaan sen mahdollisimman pian. Lisää loppuun nimesi, huoneistosi sekä puhelinnumerosi mistä sinut tavoittaa vuokraisäntääsi nopeammin. Pyyntö tekstiviestistäkin riittää mikäli tiedät että et pysty vastaamaan päivisin puhelimeen töissä/koulussa ollessasi.

Ennenkaikkea lappu osoittaa että koirien jatkuva naapureiden häiritseminen vaivaa myös sinua ja olet korjaamassa asiaa. Usein myös naapurusto on mielissään kun tietävät että asia on hoidossa ja sinunkin tiedossasi. 


MITÄ TEILLÄ TAPAHTUU NORMAALISTI?
Kuunteletko radiota, asutko yksin vai kuuluuko teillä jatkuvasti puheensorina? Onko koira kanssasi jatkuvasti samassa tilassa, seuraako se sinua vai nukahtaako yksinään helposti? Onko telkkari päällä, tarkkaileeko koira ikkunasta kadun tapahtumia? Saako se odottaa ovella vieraita ottaen ne ensimmäisenä vastaan? Missä huoneessa on koiran "oma tila" ruokakuppeineen ja peteineen?

Pyri muuttamaan koiran käytöstä siten, että sen käytöksen ei tarvitse muuttua huomattavasti yksinäänkään. Jos se seurailee sinua mielellään, vahtii ikkunoita tai ulko-ovea niin rajoita sellaisia käyttäytymisiä jo kotona ollessasi. Mikäli telkkari tai radio on päällä normaalistikkin -jätä ne päälle myös koiran jäädessä yksin. Mikäli koiralla ei ole omaa tilaa, järjestä sille oma selkeä tila jossa tapahtuu kaikki mukava kuten ruokinta, rauhoittumisharjoitukset ja nukkuminen. Oma tila täytyy opettaa koiralle, mistä tahansa tilasta tulee ahdistava jos siihen liittyy huonoja kokemuksia (rangaistus tms.)

Nykyään on kaikenlaisia hienoja ohjelmia ostettavissa kuten Digital Dogsitter. Ohjelmalla sinun on mahdollista nauhoittaa omaa puhettasi jota sitten soitetaan aina koiran pitäessä ääntä yksinään. Itse en ole kyseistä ohjelmaa koskaan käyttänyt, mutta toki siihen kannattaa tutustua ja netin uumenistakin löytyy kokemuksia sen käytöstä. Itse käytin kuitenkin huomattavasti yksinkertaisempaa (ja edullisempaa) vaihtoehtoa. Kotoa sattui löytymään valmiiksi soitin, aux-johto, puhelimen nauhuri sekä soitin.

Nauhoita omaa puhettasi ja normaalia arjen ääntä (Iphonen nauhurilla äänite kannattaa jättää alle puolentunnin mittaiseksi joten nauhoita vaikkapa parikin eri pätkää). Tämän jälkeen, siirrä nauhoite koneelle, muunna niiden muotoa tarvittaessa ja siirrä ne MP3 soittimellesi. Sen jälkeen soittimet kiinni toisiinsa AUX-johdolla ja soittolista repeatille pyörimään. Omasta mielestäni on parempi, että puheenääni tulee sattumanvaraisesti eikä koiran haukunnasta jotta koira ei opi "vaatimaan" puhettasi. Puhe kotona on muutenkin aika sattumanvaraista. Lisäksi meillä on telkkari/toinen radio päällä taustahälinäksi.

Samperin kanssa on tehty töitä esimerkiksi sen eteen että se ei vaella mun perässä koko aikaa, välillä laitan toiseen huoneeseen ja syötän ne yksinään jne.. Nyt erityisesti tästä niiden "omasta" huoneesta on tehty niiden paikka. Ruokinta on siirretty keittiöstä tänne ja jätkät saa nukkua täälä joka yö keskenään. Luut sun muut ne saavat myös vain tässä tilassa joten paikasta tehdään pikkuhiljaa huushollin paras mesta koirien mielestä.

Mikäänhän edellisistä välineistä ei ole pakollinen, mutta ainakin meillä ja treenikoirilla hommaa on huomattavasti helpottanut ton tyyppiset välineet joten ihan kokeilemisen arvoisia on kyllä :)!

OMA KÄYTTÄYTYMINEN
Mieti omaa käyttäytymistäsi. Millaisia lähtösignaaleja annat koirallesi? Avainten helisyttämistä, laukun pakkaamista, takin päälle pukemista, kenkätelineen kolisuttelua, koirien hyvästelyä jne.. Pyri minimoimaan kaikki koiraasi innostavat eleet kuten hyvästeleminen ja rapsuttelu. Opeta koirasi toistojen kautta avainten helistelyyn, oven ääneen niin ettet poistu kotoa, pakkaa laukkua lähtemättä jne.. Tee siis lähtösignaaleista koirallesi yhdentekeviä. Usein helpottaa kun muuttaa omaa käyttäytymistään jolloin koira alkaa oppimaan uutta käyttäytymismallia. Pakkaa esimerkiksi laukkusi edellisenä iltana valmiiksi ja tiputa avaimet jo ennen lähtöäsi takin taskuun koiran huomaamatta.

Itse olen myös huomannut että Samperia helpottaa mikäli se ei ole näkemässä lähtöäni vaan on jo parasta aikaa esimerkiksi syömässä omassa tilassaan.

Kiinnitä huomiota mitkä eleistäsi saattavat nostattaa koiran kierroksia tai stressata sitä ja pyri vähentämään niiden toistamista. Ainakin itselle kaikista vaikeita on opiskella hallittu lähteminen ilman turhaa säätämistä. Avaimet unohtuu ja puhelimen soidessa ei pysty keskittymään ja ja ja.. :D Mutta vannon että lähtöni on koko ajan hallitumpaa kuin ennen :)

KOIRALLE JOTAIN KOULUTTAMISEN RINNALLE?
Eroahdistuskoiraa voi yrittää helpottaa monintavoin. Yksi yleisimmistä (mielialalääkkeiden lisäksi) taitaa olla Adaptil haihdutin jota kannattaakin käyttää pentujen tullessa kotiin ja muissa stressaavissa tilanteissa. Monille koirille siitä on ollut hyötyä, kuitenkaan esimerkiksi meillä Samperilla sillä ei ollut hyötyä koska sitä kokeiltiin yksinkertaisesti liian myöhään aikanaan.

Tälläkertaa koko koulutusjakson ajan annan Samperilla aamuisin Avena sativaa.
Avena sativa (kauranversouute) on yleisesti käytetty, rauhoittava kasvilääkinnän tuote. Sen syöttämisestä ei ole haittaa ja se auttaa moneenkin erilaiseen vaivaan kuten Samperin kohdalla on huomattu.


KOIRAN TILA, LELUT JA KÄYTTÄYTYMINEN
Millainen koirasi on; onko se kova vartioimaan ja tähyileekö naapuruston tekemisiä mielellään ikkunoista? Kokeilemalla tiedät, helpottaako koiraa tilan rajaaminen vai ahdistaako se sitä. Meillä Samperin kanssa auttaa tilan rajaaminen mutta oven sulkeminen taas saattaa ahdistaa sitä. Mikäli koira on kova seurailemaan ikkunasta tapahtumia kannattaa sitä käytöstä rajoittaa ja opettaa koira mielummin rauhoittumaan yksinollessaan. Tilaa voi rajata huoneisiin esimerkiksi koiraporttien avulla.

Millaista aktivointia tarjoat koiralle? Usein puhutaan koirien "väsyttämisestä" ennen yksinoloa. Sitten riittää näitä jotka sanovat, että pitkä lenkki ennen yksinoloa ei rauhoita koiraa vaan päin vastoin se on kierroksilla ja tuhoaa enemmän kuin pikapissatuksella tuhoaisi. Koirat käyttäytyvät erilailailla, mutta yleistä on, että kierroksille jäävä koira tuhoaa. Ennen yksinoloa kannattaa tehdä pitkä lenkki, leikkiä sen kanssa ja yrittää ns. "väsyttää" koiraa ennen yksinoloa. Kun koiran kierroksia nostetaan, on kuitenkin tärkeää osata myös laskea ne halutulle tasolle. Kaikki ymmärtävät että jos kotiin jättää palloleikistä kierroksille jätetyn koiran kotiin, se jatkaa palloleikkiään väärillä kohteilla. Varaa siis tarpeeksi aikaa siihen, että koirasi pääsee takaisin rauhallisempaan mielentilaan eikä sen energiatasot ole enään korkealla vaan lähempänä nukkumista.

Osa koirista on hyvinkin kehitteleviä ja käyttävät ympäristön tarjoamat virikkeet hyväkseen nopeasti, oli kyseessä sitten sohva tai vinkulelu -se on koiralle ajanvietettä. Tarjoa koirallesi siis ajanvietettä joka ei nosta sen kierroksia vaan se saa keskittyä puuhasteluun. Hyvää ajanvietettä on esimerkiksi tarjota päivän ruoka kongeista ja tarjota luita joita koira saa kaikessa rauhassa kalvaa. Koiralle on luonnollista käyttää leukojaan ja sen lisäksi se rauhoittaa koiraa.

Paras keino on opettaa koira myös näin "tienaamaan" ruokansa. Kylläistä koiraa ei paljoa huvita käyttää aikaansa ruoan saamiseen, nälkäistä koiraa se luultavasti kiinnostaa enemmän. Stressaantunut koira ei kuitenkaan syö, joten opeta koirallesi aktivointileluista syöminen niin että olet itse paikalla. Tarjoa alkuun esimerkiksi puolet ruoasta kongeista ja puolet kiposta kunnes voit siirtyä esimerkiksi pelkkiin kongeihin.

MARS HARJOITTELEMAAN!
(Harjoittele kaikkia asioita ensin erikseen ja pienissä pätkissä.)

- Opeta koirallesi sen oman tilan ihanuus tarjoamalla sille sielä kaikki luut, herkut ja ruoat. 
- Opeta koirasi syömään ilman sinua; anna sille ruokakippo sen huoneessa ja poistu itse hetkeksi paikalta. Palaa takaisin ennenkuin koira huomaa sinun edes lähteneen. Pidennä aikaa pikkuhiljaa. Seuraavassa vaiheessa suljet huoneen oven/portin ja tulet takaisin.
- Älä anna koiran laahustaa perässäsi vaan sulje ovia takanasi mennessäsi vessaan, keittiöön tms. Jos koiraa ahdistaa oven sulkeminen, voit vain kieltää sitä tulemasta samaan tilaan ja palkata sitä sen pysyessä rauhallisesti omalla puolellaan.
- Opeta koirasi syömään päivän ruoka aktivointileluista.
- Harjoitelkaa yksin jäämistä ja rauhoittumista pienissä pätkissä erilaisissa paikoissa, lenkkipoluilla, vieraissa paikoissa ja eri huoneissa. Toisinsanoen tehkää vieraassa paikassa rauhoittumisesta koiralle "normaali" ja yleistäkää käytöstä.

Koiran pitää pysyä harjoitusten aikana aina olemaan rauhallinen! Se ei saa stressaantua missään vaiheessa niin ettei pystyisi esimerkiksi keskittymään syömiseen. Sen pitää voida luottaa siihen, että sinä tulet kohta takaisin. Aloita sekunneista ja siirry minuutteihin vasta pikkuhiljaa -etene koirasi ehdoilla!

Kun rahoittuminen alkaa jo sujua voidaan aloittaa vastaehdollistaminen.
Oikeastaan eroahdistuksessa käsiteltävään vastaehdollistamiseen on erilaisia keinoja. Kuten aikaisemmin kerroin -monilla koirilla kuten meidän Samperillakin stressi alkaa nousta jo siinä vaiheessa kun avaimet kilahtavat, naulakosta otetaan takkia ja kenkäkaappi kolahtaa. 

Toisen tavan mukaisesti koira vastaehdollisestaankin siihen, että näiden "lähtöäänien" merkitys on se, että sen jälkeen ei tapahdukkaan lähtemistä vaan palataankin koiran luokse; ota laukku johon laitat avaimet mutta palaatkin koiran luokse etkä loittone siitä. Tätä harjoitusta toistetaan sattumanvaraisesti jolloin pois lähtemisen äänistä tuleekin koiralle arkipäivää ja se liittää ne rentoutumiseen 

Itse olen opettanut vaiheen loppujenlopuksi aina niin, että avainten kilahdus, takin ja kenkien laittaminen tarkoittaakin Samperin osalta sitä, että se saa luvan mennä syömään omaan tilaansa. Tässä vaiheessa on siis tietenkin opetettu koiralle, että herkkuja syödään vain omassa tilassaan, ei muualla.

Harjoituksessa auttaa jos koira osaa esimerkiksi käskyn "vapaa", "saa ottaa" tms. Laitan herkun muutaman metrin päähän koirasta ja kiellän sitä ottamasta sitä. Kun avaimeni kilahtavat annan koiralle luvan ottaa herkun. Tässä vaiheessa herkut ovat vielä nopeasti syötäviä joten lasken avaimet takaisin ja toistan harjoituksen useasti myös takin ja kenkien kanssa. Kun harjoitus sujuu hyvin, lisään liikkeeseen vielä ulko-oven avaamisen (ja samantien sulkemisen). Koiran tulee pystyä keskittymään syömiseen eikä ulko-oven avaamiseen.

Kun koira osaa jo yhdistää sen, että avaimet ja ulko-oven avaus tarkoittavatkin herkkujen saamista, voin vaihtaa herkun pidempikestoiseen syömiseen (puolikas, sula kongi). Koiran saadessaan luvan (eli avainten helistyksen) mennä syömään, avaan ulko-oven ja tällä kertaa käyn sen ulkopuolella, ja tulen samantien uudestaan sisälle niin ettei koira kerkiä edes reagoimaan lähtemiseeni. 

Jatketaan tätä harjoitusta vaihdellen aikaa (kyse taas sekunneista minuutteihin) kun tulet takaisin sisälle.

Kun tulet takaisin sisälle, älä huomioi koiraa. Astele keittiöön juomaan lasillinen vettä ja riisu kengät ja vaatteet pois kun koira on rauhoittunut. Parasta olisi jos koira pystyisi heti (rauhallisesti) tervehdittyään palaamaan takaisin oman touhunsa (konginsa) pariin.

Mikäli koirasi on hyvin rauhaton, voit pyytää sitä istumaan ja ottaa taskustasi herkkuja joita laitat maahan (älä anna koiran ottaa niitä vielä). Kilauta avaimiasi ja anna koiran keskittyä herkkuihin sillä välin kun riisut takkisi ja kenkäsi. Huomioi koiraa vasta sen ollessa rauhallinen.

Kun olet pystynyt pidentämään harjoitteluaikoja jo vaikkapa puoleentuntiin, voit harjoitella parin tunnin pätkiä. Pidemmissä harjoituksissa kamera on äärimmäisen kätevä jotta pystyt seuraamaan koirasi tekemisiä koko harjoitusten ajan ja palaamaan tarvittaessa takaisin aikaisemmin. Tähän vaiheeseen pääseminen kestää kauan aikaa, jopa reippaan kuukauden koirasta riippuen. Ole kärsivällinen (tiedän, kaikkea muuta kuin helppoa :D!) ja jaksa harjoitella. Kärsivällisyys palkitaan vielä ruhtinaallisesti :)


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)