lauantai 18. tammikuuta 2014

Aina joskus ottaa päähän.

suklaapoika - Angst - suklaapoika - angst - suklaapoika - angst.

Hieno kombo eikä enää oo ollenkaan niin paha mieli! Samperin eroahdistusjuttu etenee omaa tahtiaan, oon ihan ylpeä pojasta eli tunteenpurkaus ei johdu tosta kuvan suloisesta portugalilaisesta tällä kertaa. Eräs postaus ja yksi lemmikkitarvikeliike tässä aiheuttaa pahaa mieltä ja harmaita hiuksia. Minulla on työnalla postaus erilaisista koirien ruokamerkeistä ja olen ottanut yhteyttä eri ruokien valmistajiin, maahantuojiin sekä jälleenmyyjiin viimevuoden puolella. Osan kanssa on vielä keskustelut kesken joten postaus ei ole vielä valmis. Tarkoituksena yksinkertaisesti vertailla eri koiranruokia ja saada tarkennusta niiden mahdollisesti epäselviin tai puutteellisiin tuoteselosteeseen.

Eräs ruokamerkki on kuitenkin aiheuttanut hyvin paljon harmaita hiuksia. Keskustelu ruoasta on kestänyt kauan eikä vastauksia ole silti saatu kovasti markkinoidusta ja suositellusta ruoasta. Kysyin ruoasta ensimmäisenä jälleenmyyjältä joka on mukana maahantuomassa ruokaa. Luonnollisesti, kyseinen ruokamerkki on varmasti yksi heidän myydyimpiä ja markkinoimiaan ruokia. En kuitenkaan saanut vastausta niin selkeään kysymykseen kuin "paljonko ruoassa on lihaa?". Uskomatonta mutta totta, vastauksena sain että "sitä ei jostain syystä kerrota". Tämän jälkeen otin yhteyttä niin ruoan valmistajaan kuin maahantuojaan saadakseni lisätietoja ruoasta.Tilanne oli loppujen lopuksi se, että sähköpostejani pompoteltiin valmistajan ja maahantuojan välillä. Kumpikin yritti sysätä vastuuta toiselle. Koko pitkään kestäneen sähköpostien vaihtelun tuloksena oli että sain esitteen ruokamerkistä jota jaetaan jokaisen jälleenmyyjän tiskillä ja jossa ei edelleenkään vastata kysymyksiin joita esitin. Tänäpäivänäkään en ole saanut tietää edes että paljonko tämä kallis ja laadukas ruoka sisältää lihaa.

Otin yhteyttä valmistajaan ja maahantuojaan tämän kyseisen jälleenmyyjän tietämättä. Piiri pieni pyörii -ja nyt meillä on sähköpostien "vaihtelu" jossa minua uhataan jatkotoimenpiteillä koska olen pilannut yrityksen mainetta jne.. Miten tähän tultiin?

Niin valmistajalla, maahantuojalla kuin jälleenmyyjällä on henkilökohtaiset yhteystietoni koska olen näiden kaikkien tahojen kanssa toiminut jatkuvasti omalla nimelläni ja yhteystiedoillani. Kuitenkin yhdistyksellemme tuli hyvin omituinen viesti jo tovin aikaa sitten. Kyseltiin kuuluuko yhdistyksen toimintatapoihin haukkua paikallisia yrityksiä ja että yhdistyksen on hyvä tietää millainen ihminen on toiminnassa mukana. Tämä tuotti eniten mielipahaa. Millainen yritys yrittää mustamaalata henkilön (ruokamerkkinsä kyseenalaistamisesta) kautta koko yhdistystä? Mistä he saivat todentotta idean edes ottaa yhteyttä yhdistykseen kun heillä kaikilla oli yhteystietoni kuitenkin ylhäällä. Kuulostaa lähinnä kiusanteolta joka heidän epäonnekseen epäonnistui täysin. Kyllä me perustajajäsenet hallituksessa tiedämme millaisia olemme ja vaikka emme tietäisikään -yhdistyksen koulutusvastaavana kehoitan aina koirakoita kyseenalaistamaan, kritisoimaan ja ottamaan selvää asioista. Minä kestän koulutustavoistani kritisoinnin, kyseenalaistamisen ja otan tarvittaessa selvää myös vain siksi että vain sen kautta voin oppia uutta ja huomata tehneeni väärin. Ilman niitä kommentteja ei tapahtuisi myöskään kehitystä.

Mutta palaten asiaan. Nyt tämä viestittely on viimeinkin saatu siihen pisteeseen, että sähköpostien "vaihtelu" on minun ja yhdistyksen pyynnöstä siirretty asianomaisille eli yrityksen ja minun välisikseni. Tämä johti siihen, että sain kutsun alkuviikosta tulla perjantaina heidän liikkeeseensä keskustelemaan. En tiedä olisiko pitänyt itkeä vai nauraa. Kuinka moni saa tällaisia VIP -kutsuja -minulle tuo oli ainakin ensimmäinen. Valitettavasti en kuitenkaan voi alkaa muuttamaan aikataulujani tämän yrityksen tahtiin joten tapaamiseen en päässyt. Vastasin sähköpostiin kahdessa minuutissa että valitettavasti tämä ei sovi ja saisinko hieman lisätietoja siitä, mitä tapaamisemme koskee? Tähän ei koskaan tullut vastausta. Laitoin vastauspyynnön myös perjantaina aamulla puhelimellani ollessani liikenteessä -mutta vastausta ei ole edelleenkään kuulunut.


Nyt tilanne on tässä, yritys on moittinut minua yhdistyksellemme, tutuilleni ja ties kenelle ja uhattu jatkotoimenpiteillä. Minua ei henkilökohtaisesti haittaa olla maalitauluna koskaan kun hyvän asian puolesta taistellaan. Mutta se minua ottaa päähän, että minun mustamaalaamiseni ei riitä, vaan mustamaalaaminen on siirtynyt yhdistykseemme jolla on aktiivista toimintaa ja paras jäsenistö koskaan.

Tottakai välillä hämärtyy raja siinä milloin vastuussa toimista on ihminen yksilönä ja milloin taho jota se edustaa. Mutta tässä tapauksessa mitään hämärää ei ole. Jos jotain edustan myös yhdistyksenä tässä asiassa niin sitä, että omistajat tutkisivat tarkemmin koirilleen syöttämäänsä ruokaa ja uskaltaisivat nähdä sen vaivan että kyselisivät tarpeen tullen vaikka valmistajalta suoraan mieltä askarruttavista asioista. Ymmärrän että on helppo hyökätä yhdistystä vastaan ja sitä kautta yrittää vaikuttaa tähän asiaan ja minuun, mutta viesti kaiken kaikkiaan oli hyvin asiaton kun huomioidaan että viimeksi edellisviikolla rahani kuitenkin kelpasivat kassalla ja nyt uhkaillaan jatkotoimenpiteillä. Toki liikkeillä on oikeus valita asiakkaitaan -onkin sitten eriasia onko se järkevää.

Ompa hyvä fiilis hei. Ensin syytellään, mustamaalataan ja uhkaillaan jatkotoimenpiteillä. Kun kysyn asiasta henkilökohtaisesti -minulle ei vastata edes sähköpostiin vaikka vielä ensimmäisessä sähköpostissa mainittiin yrityksen johdon olevan oikein perjantaina paikalla. Kyse on kuitenkin mielestäni täysin harmittomasta asiasta ja mahdollinen kritiikki jota olisin antanut; koskisi heidän myymäänsä ruokaa -ei liikettä tai sen henkilökuntaa. Nyt se sai kuitenkin aivan toisenlaiset mittasuhteet ja käsitykseni liikkeestä muuttui täysin. En ymmärrä liikkeen asennetta enkä käyttäytymistä, mutta harmittaa että pelkästään ruokamerkin tiedustelusta ja kyseenalaistamisesta tulee tällainen soppa.

Tämän kaiken jälkeen tuo melkein unholaan jäänyt koiranruoka alkoi kiinnostamaan minua kyllä enemmän. Miksi tällainen polemiikki kun kysytään että sisältääkö ruoka haitallisia säilöntäaineita ja mihin ruoka säilötään, paljonko siinä on lihaa ja mistä se on peräisin, onko liha lihaa vai pelkkää eläinperäistä tuotetta..?

Monilta ruokavalmistajilta olen saanut erittäin kattavia vastauksia ja niistä on ilo kirjoittaa postausta jossain vaiheessa kunhan kaikki keskustelut on käyty loppuun.

Jos kauppias uskoo ruokaansa joka on mielestäni edellytys sen markkinoimiselle ei tällainen käytös ole ihan normaalia.. Onneksi kaikki muut ymmärtävät, että oli kyse sitten pentutehtailua koskevasta postauksesta, tiettyjen ruokamerkkien kritisoinnista tai mistä tahansa -niistä ei vastaa yhdistyksemme vaan Jonna Rähinäryhmän blogista. Tämän ymmärtäminen olisi järkevää aikuisilta ihmisiltä joiden olettaa käyttäytyvän eritavalla kuin rääväsuisten murrosikäisten. Tiedän että monet ja jälleen monet ovat saaneet liikkeestä hyvää asiakaspalvelua kuten minäkin ennen heidän ruokansa kyseenalaistamista. Toivottavasti näin tulee olemaan myös jatkossa, kattavia lemmikkitarvikeliikkeitä tarvitaan aina!


Aina tämmönen säätäminen vie voimia vaikka muuten viikko on ollut erittäin antoisa -uusi koulu ja uuden kuviot. Samperin eroahdistus on parempaan päin ja me on saatu viimeinkin lunta maahan kovien pakkasten saattelemana! Lumen ansiosta saatiin suksetkin jalkaan, tuloksena yksi rikkinäinen takki ja mustunut polvi. Pitää ehkä vielä hieman odottaa että lunta tulee kunnolla ennenkuin paahtaa tiellä jossa on hiekka alla xD! Hauskaa oli ja jätkät veti sairaan hyvin, mukanaolija vaan oli superkömpelö x)

Samperin eroahdistuksesta on tullut paljon kyselyjä sähköpostiin, eroahdistuksesta yleensä kirjoittelen vielä ihan pian tarkemmin sekä näistä jutuista mitä ollaan nyt harjoiteltu jos niistä vaikka olisi vinkkiä myös muille :)!

12 kommenttia :

 1. Onko kenties Royal canin kyseessä? Uskomatonta miten niinkin huono merkki voi olla suosituimpien ruokien listassa. Onneksi nykyään eläinkauppiaat osaavat suositella muutakin ruokaa kuin sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä vaan aina tuo RC pitää pintansa. Itsekin sitä toki joskus ihan hyvin tuloksin syöttänyt samperille. Mutta niin ja ei, tässä jutussa ei ole RC:stä kyse vaan hieman pienemmästä ja uudemmasta ruoasta :)

   Poista
 2. Tsemppiä, melkoinen hässäkkä kyllä syntynyt. Mielestäni kaikkein hulluinta on tosiaankin se, ettei ruokamerkin myyjää itseään kiinnosta selvittää tai kertoa vastauksia kysymyksiisi. Jos taustalla on jotain hämärää, niin miksi hän, todennäköisesti itsekkin eläinten ystävänä on innostunut myymään kyseistä tuotetta? Jos taas mitään hämärää ei ole, luulisi, että selvittäminen kiinnostaisi itseäänkin, jotta ruokaa voi markkinoida asiakkaille entistä paremmin ja sen turvallisuuteen voi luottaa! En olisi huolissaan syytöksistä, sillä sinä et ole tehnyt mitään väärää ja olet kaiken aikaa esiintynyt rehellisesti itsenäsi. Se tässä on lapsellista, että ilman asiayhteyttä myös yhdistys on vedetty juttuun mukaan, vaikka se ei tähän liity. Vastaavalla periaatteella syytökset voisi seuraavaksi kohdistaa Adidakselle tai Nikelle, jos sinulla vaikka sattuu olemaan jalassasi jomman kumman verkkarit tai lenkkarit...

  Mutta ruokamerkki, mikä se sitten onkaan, on kyllä nyt saanut täyden huomioni ja jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa... Oli se sitten vaikka pelkästään kuvana arvostelussasi, tiedoin "ei tuotetietoja saatavilla" tai jotain muuta vastaavaa. Toivotan kuitenkin paremman mielen viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tuo juuri on hullunkurisinta että kauppiasta itseään ei asia kiinnosta selvittää asioita. Niin surullista kuin se onkin, selvittämisellä ei tehdä rahaa vaan myymällä -oli tuote sitten mitä tahansa.. Kyllä ruokamerkki tullaan vielä julkaisemaan :)!

   Poista
 3. Hmm... Saako tässä "direktiivihelvetissä" ylipäätään myydä mitään elintarvikkeita puutteellisin tiedoin,oli kyse ihmisistä tahi eläimistä .Itse jätän tylysti hyllyyn jos en saa tolkkua tuoteselosteesta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko koiran ruoka elintarvike vai onko se rehu? Rehulle on hippasen väljemmät säännöt, varsinkin liittyen sisällön ilmoittamiseen.

   Poista
  2. Kuten anonyymi tuossa ylempänä sanoikin niin noilla rehuilla on tosiaan hieman löyhemmät vaatimukset kuin elintarvikkeilla.. Aina tosiaan kannattaa jättää ruoat hyllyyn jos niissä on epäselvyyksiä, mutta joskus kauppias vaan on taitava puhumaan ihmisiä ympäri ja myymään tuotteitaan kuten tässä tilanteessa. Toivotaan että asiaan tulee muutos tai että kauppias saisi tietoonsa ainakin perustietoja markkinoimastaan ruoasta :)

   Poista
 4. Se jaksaa aina ihmetyttää, ettei yritykset halua asioita selvittää vaan hyökkäys on paras puolustus. Minä olen myös saanut koirayrittäjiltä melkoista kielenkäyttöä sisältävää sähköpostia ja uhkauksia oikeustoimilla. Tiedän kyllä hyvin omat oikeuteni ja esim. kunnianloukkaus ei koske yrityksiä, joita saa kyllä kritisoida mielin määrin niin kauan kun totuudessa pysytään. Jos itse olisin yrittäjä haluaisin kyllä tuntea tuotteen ja jos niissä tai toimintatavoissa on parannettavaa niin pyrkiä parempaan :D. Luulisi yritystenkin pikkuhiljaa heräävän siihen, että some-maailmassa asioita ei enää hiljaisuudessa lakaista maton alle, vaan se on todella iso osa markkinointia ja yrityksen mainetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura kommentistasi, helpottava tieto myös tuo että kunnianloukkaus ei koske yrityksiä -uskoisin että sillä minua tässä on pyritty uhkaamaan vaikka syytä ei tosiaan ole koska luulisi kauppiasta itseäänkin tämä asia kiinnostavan. Katsotaan mitä tulevan pitää... :)

   Poista
 5. Hei, tästäpä on soppa syntynyt. Olen todella vilpittömästi pahoillani! Katsoin juuri tältä liikkeen koneelta lähetetyt postit; sieltä ei löytynyt mitään sinulle lähetettyjä uhkauksia. Löysin yhden ainoan postin jossa myyjäharjoittelija oli pyytänyt sinua käymään. Onko tässä jotain henkilökemia yhteensopimattomuuksia kenties (sinulla ja tällä toisella osapuolella)?
  Enivei, pyydän maahantuojaa ottamaan sinuun yhteyttä, asap.
  Vielä kerran pahoittelut!
  Ystävällisin terveisin, Tj Arja Suuronen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Mahtavaa että teihinkin saa jotain kautta yhteyden, vaikkakin edelleen peräänkuulutan sitä asiaa, että sähköpostiosoitteeni tosiaan on teillä ja keskustelu esimerkiksi sitä kautta onnistuisi. Työharjoittelijanne on lähettänyt sähköposteja omasta sähköpostistaan niin yhdistyksellemme, ystävälleni kuin minullekin selkestästi mainiten että toimii yrityksenne nimellä omistajan (käsitin omistajan olevan Timo Järvinen, mutta lienen työharjoittelijanne kanssa käsittänyt väärin) ohjeiden mukaisesti.

   Minulla ei ole tietenkään mitään työharjoittelijaanne vastaan, siksi ihmettelinkin koko tilannetta! Olen työharjoittelijanne kanssa jutellut liikkeessänne pitkät tovit ja siksi minua eritoten harmittaakin että työharjoittelija laitettiin kyseiseen tilanteeseen minua vastaan eikä liikkeenjohto (sinä/timo) ottanut vastuuta asiasta.

   Teimme pyynnön yhdistyksemme puolesta että liikkeen johto ottaisi meihin työharjoittelijan sijasta yhteyttä -näin ei kuitenkaan koskaank käynyt vaan liikkeen koneeltakin lähtenyt sähköposti on tosiaan työharjoittelijan laittama, koskaan en sähköpostiin saanut vastausta (odottelen sitä Arja edelleen mielelläni!) ja kysyinkin asiaa harjoittelijaltanne asiasta ja hän ilmoitti selkeästi olevansa tyrmistynyt tilanteesta. Hänelläkään ei henkilökohtaisesti viestien mukaan ollut mitään ongelmaa ja tahtoi ehdottomasti pois välikädestä johon yrityksen johto on hänet laittanut (en nyt tosiaan tiedä puhutaanko sinusta vai Timosta?).

   Olenkin ottanut uudestaan maahantuojaan yhteyttä asian tiimoilta jo viimeviikolla, vastausta edelleen odotellen, toivottavasti tosiaan saadaan asiaan ratkaisu :)! Ja tosiaan, hienoa että viimeinkin otitte yhteyttä :)!

   Poista
  2. Laitan sulle sähköpostia.
   t. Arja

   Poista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)