sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Hyödykkeitä vai ihmisen parhaita ystäviä?

Koiraihmiset. Me maailman sekasortoisin kansa koskaan jonka kesken voi yhdellä kirjoitetulla lausahduksella aikamoisen mylläkän aikaan. Aiheutin aikamoisen kaaoksen ja kahakan siperianhuskyjen palstalla. Kyseessä oli yksi lausahdus jonka heitin erään aloittelevan huskykasvattajan blogissa. Kommentissani mainitsin eräiden huskyihmisten pitävän koiriaan kuin nautakarjaa. Sota oli valmis. Hauskinta tässä rotuharrastajien piireissä lienee että harva tuntee minua, koiriani tai periaatteitani koirien kanssa elämisestä. Oikeastaan korkeintaan 1% palstalla keskustelevista tietää oikeasti kuka olen mutta päällehyökkäys oli aika sanoinkuvailtavan (ihailtavan?) laumavoittoista ja puolustusreaktio omaa toimintaa ja rotua kohtaan oli aikamoista! Ryöpyssä ei paljoa sanavaltaa aloitteleville annettu kun kokeneet lajinsa harrastajat saivat näppäimistönsä sauhuamaan yhtä tehokkaasti kuin korviensa välin. Toki, kyllähän tämä tiedossa oli, mutta yleisen rauhan ylläpitämiseksi koen että ehkä on hyvä selvittää asia ja oma käsitykseni niin että kaikki saavat nyt rauhassa lukea (myös kommentointi on asiallisuuksissa sallittua, mikäli tahdon kommentoida äärimmäisen kärkkäästi, huomaathan että kommentoinnissa on vaihtoehto kommentoida myös omalla nimelläsi).

"Nautakarjana pidettävien huskyjen piireissä vaan vähän enemmän." -Lausahdus ei viittaa mm. seuraaviin asioihin että ulkokoira, rekikoira tai työkäytössä oleva koira on nautakarjaan rinnastettavissa kuten palstalla kirjoittelijat tahtoivat uskoa jostain syystä, vaan uskon että:
Minusta sippe on loistava ulkokoira. Ulkokoirana pitäminen ei tee toiminnasta väärää.
Koirilla vedättäminen on rotutyypillinen harrastus jota arvostan enemmän kuin paljon.

Mainintaani palstalla "siinä vaiheessa mennään yli äyräiden kun koira ei ole enää harrastuskaveri ja lemmikki" ei kannata käsittää niin, että minun mielestäni koiran kuuluu nukkua peiton alla, syödä samasta ruokapöydästä, pukea hienoihin vaatetuksiin jne. En kyllä ihan pääse edes näiden palstalla kirjoittelijoiden ajatusten juoksuun jos nautakarja ja lemmikkikoira yhdistetään edellä mainittuihin asioihin. Jokatapauksessa. Mennään itseasiaan ja siihen, mikä on tehotuotantoa, nautakarjaan vertaamista johon voipi nautakirjan ominaisuudessa hakea EU:lta vaikkapa avustuksia!

Ensisijaisesti koiraa on pidettävänä lemmikkinä, perheenjäsenenä jonka kanssa harrastaminen on mukavaa yhdessä tekemistä ja paremman vuorovaikutuksen kehittämistä ja luomista. Vaikka laki ei sano asiasta oikeastaan mitään, on huomionarvoista huomata, että ihmisen velvollisuuksiin kuuluu huolehtia koiran asianmukaisesta hoidosta ja pitää huolta koiran elämisen arvoisesta elämisestä. Vaikka koiran harrastuksella tienattaisiin, sitä käytettäisiin ns. oikeisiin työtehtäviin (poliisikoirat, etsijät, hakuilijat, opaskoirat) on huolehdittava siitä että toiminta on koiralle mukavaa eikä se vie liikaa aikaa koiran muulta lajityypillisiltä käytöksiltä.

Käytän esimerkkinä uutista Ylen sivuilta:

kuvaa klikkaamalla uutis aukeaa suuremmaksi.
Noin. Tässä on sitä itseään, esimerkki siitä mihin päädytään kun koira ei olekaan enää se oiva harrastustoveri ja lemmikki. Koirilla saa tienata, niitä saa käyttää tiettyynpisteeseen saakka elantona. Olisi hienoa päästä tekemään töitä päivästä toiseen eläinten kanssa. Itseasiassa olisi hienoa omistaa valjakollinen kovakuntoisia koiria ja käydä tekemässä lenkki ja mikä ettei, myös maksusta -mutta ei näin. Uutisen mukainen toiminta ei ole mielestäni moraalisesti oikein koiraa kohtaan vaikka turistit valjakon kyytiin pääsemisestä nauttisivatkin. Ja vaikka koirat nauttisivat vetämisestä.

Ensinnäkään, koiran eivät ymmärrä varsinaisesti "kesäloman" merkitystä. Ne eivät ymmärrä että nyt on niin kuuma että liikunta loppuu lähes kokonaan, syksystä kerätyllä lihaksistolla ei nyt tee muutamaan kuukauteen mitään. Koiran mielestä ei ole hienoa vain olla -jos koirasi todella ajattelee näin on se erkaannutettu luonnosta tai sinä sitten et osaa lukea koiraa saatika ymmärtämään mitä koira tarvitsee normaalin elämänsä ylläpitämiseksi?

Kun olemme päässet jyvälle siitä, mitä koira tarvitsee ollakseen onnellinen, miten tyydytetään sen laji- ja rotutyypilliset tarpeet huomamme että koirat ovat melko vaivalloisia eläimiä lähes rodusta riippumatta. Ne vaativat aikaa, mielenkiintoa, rahaa ja intoa omistajilta saadakseen kaikki peruspalikat kohdilleen.

"Yksi niistä on kuusamolainen Erä-Susi Huskies, jonka reilut 200 koiraa lepää, syö ja kerää voimia"
Kesällä koirat siis syövät (osa myös lisääntyy) ja lepäävät. Sosiaaliset suhteet hoituvat tuollaisessa laumassa varmasti (väärinkin?) mutta missä on aktivointi tai säännöllinen liikunta? Koira pääsee häkissä kaivamaan ja toivottavasti myös käyttämään hammaskalustoaan muutakin kuin nappularuokintaan. Ruokintaan on mielestäni turha puuttua -siitä on olemassa niin paljon erilaisia mielipiteitä ja voin kuvitella miten barffaajat repivät parasta aikaa hiuksia päästään. En kuitenkaan itse puuttuisi ensimmäisenä tähän asiaan vaikka ruokinta ei minustakaan vaikuta optimaalliselta koiraa ajatellen.

"Kesällä niitä ei voi juoksuttaa, on liian kuumaa. Voi tulla lämpöhalvaus."
Suomen illat, varhaiset aamut valoisista öistä puhumattakaan ovat pääsääntöisesti viileitä. Elämme tällähetkellä yli heinäkuun puoltaväliä ja yöllä oli lämmintä muutama aste aamuyöhön saakka. Mikäli tilanne olisi todella niin mielikuvitukseton että rekikoiran ainoa liikkumismuoto olisi valjaissa vetäminen -olisi omistajan vastuulla alkaa jo keväällä siirtää liikkumisen ajankohtaa pikkuhiljaa myöhäisemmäksi tai aikaisemmaksi niin että liikuntamuoto säilyy (lisäksi on käsittämätöntä että jos koirien ainoa liikkumismuoto tosiaan on valjaat päällä). Hankalaa, mutta itse on omistaja uravalintansa tehnyt.

Onko safariyrittäjä näin mielikuvitukseton? Kesällä uinti on mitä loistavinta puuhaa ja suht nopea tehokkaaksi liikuntamuodoksi. Oma uimamonttu maahan kaivettuna oikealla tavalla alustettuna ei ole suurikaan investointi koirien hyvinvointia ajatellen jos muu fyysinen liikunta on mahdottomuus. Uintia ei tosiaan ole se, että koira räpiköi lammikossa puolituntia -uinti on uintia jos sitä käytetään liikunnan korvikkeena.

Virikkeistämisenä vaihtoehtoja on monia, luita kalvettavaksi, virikejälkeä yms. muita vaihtoehtoisia virikkeitä olisi koirille pystyttävä tarjoamaan.

Tästä pääsemmekin yhteen suurimmista ongelmista; miten toteuttaa tämä 200 koiran kanssa? Tai edes sadan? Miten riittää aika antaa jokaiselle koiralle tarvittava määrä päivittäin liikuntaa ja virikkeitä työaikojen ulkopuolella? Tahtoisin tähän ennenkaikkea vastuullisten kasvattajien (sitähän safariyrittäjät myös ovat osakseen) mielipiteitä ja näkökulmia. Miten koirien virikkeistäminen ja liikkuminen saadaan hoidettua isoissa koiramäärissä?

Peruskoulupohjan matematiikalla laskettuna: Vuorokaudessa on 24h. Näistä tunneista nukumme kahdeksan. jäljelle jää 16tuntia. Oletetaan että ihmisellä on käsiteltävänä vaikka "vain" 60 koiraa. Jokaisen koiran kohdalle jää käytettävää aikaa hippasen alle puolituntia (27minuuttia jos tarkkoja tahdotaan olla). Kun koiria on sata tajuaa idioottikin että viisitoista minuuttia per koiran liikuttaminen on vähän. Jos otetaan vielä kaksisataa päätä jää aikaa per koira 8minuuttia. Vaikka muutaman koiran saisikin hoidettua samaan aikaan, esimerkiksi uittaen neljä koiraa kerralla, ei päivässä ole siltikään tarpeeksi tunteja hoitamaan laumaa joka on kaiken sen arvoinen, ihmisen nöyrä palvelija.

"Ja nyt on enemmän aikaa kasvattaa pentuja, jotta saadaan niistä sitten hyviä ja mukavia kavereita"
Äskeisen nopean laskutoimituksen pohjalta, niin missä ajassa tämäkin tulee hoidettua niin että pennuista kasvaisi tasapainoisia, terveitä yksilöitä? Syy "ei ihan niin justiinsa" -asenteeseen ei voi olla se, että koirat kasvatetaan oman lauman jatkoksi. Kyse on tahallisesta ja tietoisesta kasvatustyöstä jossa koiria tehdään vain kuormajuhdiksi ajattelematta koiraa muuna kuin työjuhtana.

"Kaikilla 200 koiralla on nimi. Nämä ovat kuin lapsia minulle, hyvin tärkeitä, Nordman sanoo."
Tahdon nähdä ihmisen jonka ainoa määritelmä koiran tärkeydelle on se, että sille on oikein nimi annettu. Tai oikeastaan -en tahdo koska epäilisin itseni hillitsemisen taitoja.

Kommenteista kannattaa myös napsasta helmi joka puhuttaa paljon:
"Missäpä tämmöisiä kevätsiivouksia tehdään, joissa veteraanikoiria lopetetaan? Faktoja todisteineen kehiin nyt, eikä jätetä tuolle tasolle että heitellään ilmoille kaikenlaisia huhuja. Usein nimittäin näitä vanhempia koiria menee (aloittelevien) harrastajien valjakoihin tuomaan kokeneen koiran rutiinia ja toimii loppuelämänsä opettajana valjakossa sekä siinä samalla arvostettuna perheenjäsenenä."
Missä kohtaa on sallittavampaa laittaa koiraa kiertoon? Missä vaiheessa se olisi koiralle luonnollinen siirtymä vaihtaa laumaa, tuttua ympäristöä uuteen vain siksi, että se luonnollisesti vanhenee eikä kykene samaan työtahtiin kun nuoremmat (synnyttämänsä/astumansa) koirat? Missä vaiheessa ajatellaan koiran hyvinvointia? Onko koirien liiallinen määrä oikeidenmukaista sille että omistaja ei pysty tarjoamaan eläkeläiselle sen ansaitsemaa elämää? Missä vaiheessa on sallitumpaa ottaa aikuinen koira kierrosta itselleen koska itse on osaamaton, laiska ja tyhmä ettei saa koiraansa opetettua reen eteen tai viitsi nähdä sitä vaivaa että veisi lainavaljakkoon työskentelemään?

Niin. Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan kuten eräs henkilö tokaisi.
Koirathan ovat pyöriä?

Kuvaa klikkaamalla uutinen isommaksi
Mihin ylläolevan kommentin viittaus "kevätsiivouksista" sitten perustuu? Väite ei ole valitettavasti täysin tuulesta temmattu;

On tullut ilmi tapauksia joissa näitä uskollisia työntekijöitä kohdellaan kuin saastaa. Kyllä, luultavasti jokaisella näilläkin koirilla oli nimi ja omistaja saattoi mainita niiden elinaikana että "ne ovat minulle kuin lapsia". Niin kauan kunnes ne tuottivat rahaa. Ylläolevan uutisen toiminta ei ole sen parempaa, eettisempää tai koiria arvostavampaa toimintaa. 

"- Se kuolleiden koirien metsään vieminen on todella ruma kiitos koiralle, joka matkailukäytössä on paitsi työkaveri ja nöyrä palvelija, niin myös ystävä. Jättää nyt sellainen virumaan raatona kaikenlaisten haaskaeläinten syötäväksi."
Ystäville annetaan aikaa. Ymmärretään niiden käytöstä. Kellä ihmisellä on päivittäin antaa aikaa neljälle sadalle ystävälle?

"Pietikäisen mukaan Harrinivassa on yhtä opasta kohti 50 koiraa."
Peruskoulumatematiikalla voipi taas laskea mitä se tekee koiraa kohti aikaa. Aikaa tarvitaan mm. päivittäiseen terveyden tarkistamiseen ja tutkimiseen. Myös lihashuolto vie aikansa useina päivinä viikossa. Paitsi että sekin toiminta on monilla lasten kengissä.

Pienin ongelma tässä uutisessa on nyt mielestäni se, että koirat on tosissaan (niin kauheaa kuin sekin on) jätetty villieläinten syötäväksi. Vieressä olevassa uutisessa on haastateltu safariyrittäjä Kyösti Pietikäinen sanookin osuvasti; 
"jos koirasta tai koirista joutuu syystä tai toisesta luopumaan, niin virallisimmin se tapahtuu eläinlääkärin avulla. Lopettamisen voi toki myös hoitaa aseenkantoluvan omaava henkilö." Ongelma ei siis Pietikäisen mukaan ole se miksi koirat on lopetettu vaan miten koiran on lopetettu ja jätetty luontoon.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Puhutaan rodusta joka on monien muiden työkoirarotujen arvostetussa asemassa. Ne ovat sopivan nöyriä työskentelemään meitä varten, ne juoksevat kyseenalaistamatta ja kipujaan näyttämättä tarpeen tullen pitkiäkin matkoja. Ihannoidaan rodun alkukantaisuutta, puhutaan paljon sen historian puolesta ja mainostetaan sitä miten rodulla voidaan harrastaa edelleen sitä mihin se on jalostettu. Kyllä -se ON mahtavaa, kunnioitettavaa ja vaalimisen arvoinen asia! Siperianhuskyjen historia on yksi hienoimmista ja mielenkiintoisemmista johon kannattaa tutustua! Saan olla hyvinkin kiitollinen että olen päässyt tutustumaan kyseiseen rotuun ja harrastamaan niiden parissa. Ja ompahan tuolta puolelta löytynyt meillekin harrastus vaikka sitä huskyä (ei ainakaan vielä ;) ) omalla pihalla ole. Kun kuitenkin ihannoidaan näitä asioita, miksi omistajien käytös kertoo muuta?

Kun puhutaan raskaasta fyysisestä työskentelystä (joka on harrastajien mukaan raskain mahdollinen laji koiria ajatellen), tulee mieleen ruokinnan lisäksi koiran lihanhuolto. Siinä missä ihminen ravaa jäykkien hartioiden vuoksi hierojalla tai vastaavasti köydänä pyrkii helpottamaan oloa kotikeinoin tai välttäen tietynlaista liikettä, koira ei osaa kipeytyneestä lihaksesta meille välttämättä selkeästi kertoa. Lisäksi osalla tuppaa jäämään venyttelyt ja lämmittelyt hoitamatta harjoitusten lomassa. Perusteellinen venyttely ja lämmittely eivät kuitenkaan ole välttämättä aina takuuna sille, etteikö hierojaa jossain vaiheessa tarvita.

Koiran lihashuolto on hienosti yleistynyt koiranomistajien keskuudessa, erityisesti harrastavien koirakoiden, mutta valitettavasti yhtä paljon nämä "ammattitaitoiset kotihierojat" joilla ei ole oikeasti mitään kokemuspohjaa saatika tietoa koiran oikeaoppisesta lihasten huoltamisesta ja hieronnasta. Jokainen osaa vellata koiraa -minäkin osaisin mutta teenkö koiralle enemmän hallaa onkin toinen kysymysmerkki. Miten omistaja jolla on vaikkapa "vain" 60koiraa, hoitaa koirien lihashuollon? Onko heillä kenties vuorokaudessa ostettuna enemmän tunteja kuin meillä muilla?

Toinen asia johon mielestäni olisi hyvä puuttua kun puhutaan koiran alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Monellako heimolla oli oikeasti 200, tai edes sata koiraa? Miten koira ylipäätään suhtautuu näin suureen laumaan? Saalistaville pedoille ei ole millään muotoa luontevaa elää näin suurissa laumoissa/yhteisöissä. Tämähän tietysti kuittaantuu sillä, että vain tietyt koirat ovat häkkikavereita keskenään, vai?

Nyt kun postaus on julkistettu, veikkaan että se "tietynlaisten" henkilöiden seinillä leviää mitä hauskemmilla sananparsilla höystettynä; "siinä taas yksi joka ei tiedä mitään safaritoiminnasta", "siinä nähdään mihin suuntaan uudet harrastajat ovat viemässä rotua", "siinä on henkilö joka ei edes omista vetokoiraa!", "Olisipa hauska kuulla, mihin nämäkin väitteet perustuvat", "joko taas näitä jotka eivät ymmärrä koiran alkuperäistä käyttötarkoitusta" (kaikki nuo on käytetty mitä erilaisimmissa keskustelunavauksissa esimerkiksi feissarissa. Mikäli löydätte uuden lausahduksen ennen postausta, lisätkää toki kommentteihin!)jne.. Pyrin kirjoituksessa vastaamaan jo ennalta näihin kaikkiin mutta luultavasti jotain jäi välistä ja vastaan mielelläni kommenteissa mikäli tarvesta on :)

Postauksen uutinen 1 LINKKI
Postauksen uutinen 2 LINKKI / LINKKI
Tietoa siperianhuskyistä: www.siperianhusky.net/

22 kommenttia :

  1. Hei olen blogin uusi jäsen. Tässä meidän blogi: http://cehvelijakamuli.blogspot.fi/ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa saada uusia lukijoita ja löytää niiden kautta myös itelle uusia blogeja luettavaksi!

      Poista
  2. Halusit vastuullisen kasvattajan ja/tai safariyrittäjän mielipidettä, niin vastaan tässä nyt suoraan tuohon tekstiisi, ja kerron miten minun laumassani toimitaan. Olen siis safariyrittäjä (vastuullinen kasvattaja onkin sitten jokaisen itse määriteltävissä ;) ). Koiria on 50-60 (vaihtelee, mutta tuossa suuruudessa pysyy).

    Harrastajien vastareaktio ”alottelevan harrajan blogiin” laittamassasi kommentissa on enemmän kuin ymmärrettävää, koska siitä tuli suoraan mielikuva, että kaikkia isompien laumojen/safarikenneleiden omistajia leimataan nyt suoraan ”nautakarjan pitäjiksi” (niitä nautojakin voi muuten pitää monella tapaa, myös eläinystävällisesti). Tuo on asenne, johon tällä alalla törmää ihan jatkuvasti, yleensä sellaisten suusta, jotka ovat jossain nähneet ”laihan ja aran alaskanhuskyn” tai lukeneet iltapuletsulehtien sensaatiolööpin jostain rekikoirapaikasta. Käymättä itse ainoassakaan paikassa, työskentelemättä viikkoakaan koirien parissa. Kyllä, lööppejä tulee, mutta kun mietitään, että paljonko Suomessa on rekikoiria, pieniä ja suuria paikkoja, suomalaisilla ja ulkomaalaisilla, niin hyvin on asiat jos nämä lööpit ovat ainoa epäkohta niin suuressa harrastaja ja yrittäjäjoukossa. Media vaan rakastaa sosiaalipornoa yli kaiken, milloin se on rekikoirat, milloin rottweilerit, milloin pitbullit.. Toki epäkohtiin pitää puuttua, mutta tällaisessa sosiaalipornolla on tapana leimata kaikki samaan kastiin. Ja näitä koirien huonoon pitoon liittyviä juttuja ei todellakaan ”sisäpiireissä” hyväksytä, vaan tuomitaan ehdottomasti.

    Yleisin kysymys muuten on, että ”onko niillä kaikilla nimet, ja tunnistatko ne kaikki?” Kysyjälle tulee seuraavaksi hämmästynyt ilme, kun totean että ”joo on, kaikilla on nimet, ja syntymäajat, ja sukutaulut, ja persoonallisuudet. Ja kyllä, tunnistan ne kaikki”. Tuohon kysymykseen saa vastata AINA kun tulee puhetta ammatista.

    KESÄ
    Kesä on todellakin lomaa, ja palautumisaikaa koirille, kun verrataan talveen, jolloin koirat tekevät raskasta työtä. Ja varmasti on hyväkin, että saavat välillä palautua kunnolla, ettei tarvitse läpi vuoden juosta sitä ”viittäkymmentä” kilometriä päivässä. Mutta kyllä niistä virikkeistä huolehditaan sitten muulla tavalla. Minulla (ja monella muulla) on juoksutarha, joissa koirat pääsevät vapaana, laumassa keskenään juoksemaan ja touhuamaan, sekä vahvistamaan laumasiteitään. Omat juoksutan 3-4 porukassa, enimmillään keskenään touhuaa kolmisenkymmentä koiraa. Ite olen tietenkin paikalla katsomassa perään että kaikki sujuu rauhallisesti. Kaikkein kuumimmilla ilmoilla en juoksuta ollenkaan, mieluummin ovat omissa porukoissaan tarhoissa, kuin että joku juoksee itseltään termostaatin rikki. Näitä aikoja nyt ei Suomen kesässä kuitenkaan kovin paljoa ole. Osa rekikoiraväestä juoksuttaa koiria vapaana esim pellolla tai metsässä. Minä en sitä ole tehnyt, koska tässä on poroaitaus todella lähellä, samoten venäjän raja. Ainoastaan muutamia yksilöitä on sellaisia, jotka saavat olla vapaana pihalla. Puremisen tarpeen minun koirat saavat tyydyttää luilla ja lohenrangoissa, joskus myös saavat ruoan jäisenä lihaklönttinä. Toisinaan sitten heittelen nappuja tarhaan tai juoksutarhaan, saavat nenää käyttää niitä ruohon seasta etsiessään. Ja mitä milloinki virikettä keksii touhuta heille. Onhan se totta, että tällaisessa laumassa ei vedetä joka koiralle edes sitä 15min tokoaginäyttelykoulutusta päivittäin, mutta tuntuvat nuo tyytyväisiä olevan ilmankin. Yöllä tai myöhään illalla ei minun koirat juoksutarhassa kirmaile, haluan säästää naapureiden hermoja, ja lisäksi ajan toiseksi työkseni kuorma-autoa, joten lienee kannattavaa säästää yöt ja iltamyöhät nukkumiseen.

    VastaaPoista
  3. LIHASHUOLTO, TERVEYDENHOITO

    Alkulämmittelyt ja loppuverryttelyt aina ajon jälkeen juoksutarhassa. Lisäksi rankemman ajon jälkeen perusvenyttelyt. Sitten tässä tullaan siihen, että pitää tuntea koiransa, eli jos joku koira alkaa oireilla että kipua on (voi joskus näkyä hyvin pienenä muutoksena esim liikkumisessa), sitten mennään ammattihierojalle. Koirien tarkkailu kuuluu nyt jokapäiväiseen rutiiniin muiden hommien lomassa.

    VastaaPoista
  4. ”KEVÄTSIIVOUS”, KOIRIEN KIERRÄTTÄMINEN UUSIIN KOTEIHIN

    Blogitekstissä viitataan koiranraatoihin, jotka löytyivät mennä vuosina erään yrittäjän takamettistä. Tästä tapauksesta en sen enempää tiedä, että mikä oli syynä koirien kuolemiin tai lopetuksiin, joten se siitä. Mutta koiria kuolee; vammautuu hoitamattomasti, sairastuu, tai vain kuolee syystä tai toisesta, vaikka suolitukokseen, vatsalaukun kiertymään... Itelläni pienessä laumassa on muutaman vuoden aikana kuollut useita koiria; vanhuuden takia, vakavan sairastelun, yksi aggressiivisuuden takia lopetettu. Yhdelle ei koskaan kuolinsyytä löydetty, edes avauksessa. Osa näistä tapauksista tapahtui lyhyen ajan sisään, toisistaan riippumattomista syistä. Ja minulla on kuitenkin suht pieni lauma itelläni, verrattuna 100-200 koiran kenneleihin. Eli niitä luonnollisiakin kuolemia voi tulla monta vuodessa. Ei tarvita kuin paha kennelyskä tai vatsatautiepidemia, tai muu vastaava.

    Vanhoja koiria on minulta lähtenyt muutama uusiin koteihin, lähinnä menneet edellisille omistajilleen, lisäksi vanhemmillani on pari eläkeläistä lenkkikaverina. Mutta useita eläkeläisiä on, minun laumassani saavat vanhukset olla niin kauan kuin elämä on vielä mielekästä ja kivutonta. Mutta nuoria koiria on lähtenyt sitten useita uusiin koteihin, ja lähtee varmasti jatkossakin. Olen hyvin tarkka siitä, että koirien pitää henkisesti sopeutua isoon laumaan, en halua että minulla on vaikkapa 6 erillistä valjakkoa jotka nyt sattuvat asumaan samalla tontilla, vaan koirien pitää olla yksi iso, sosiaalinen lauma keskenään. Tämän rakentamiseen on mennyt kauan aikaa, ja tuskin on koskaan valmista, mutta minun mielestä tuo on yksi osa koiran hyvinvointia, että ei tarvitse stressata ympäristöään. Hyväkin koira voi olla ”huono”, jos se elää jatkuvassa paineessa. Entäpä sitten nuori, terve koira, joka ei vaan vedä? Ei riitä vauhti, ei rakenne, tai vetomotivaatio turisti- tai kilpahommiin. Minkä takia tällainen koira pitäisi pitää lopun ikäänsä, mahdollisesti yli 10v, tarhassa kattelemassa kun muut lähtee töihin, ja kyllä, myöskin syömässä ja viemässä tarhatilaa, jos siitä voisi tulla erittäin mukava seurakoira ja lenkkeilykaveri jollekin? Tällaisiakin on minulta lähtenyt, ja oikein mieleisiä kavereita ovat nykyisille omistajilleen. On mulla sitten sellaisiakin koiria, joista tiedän että pääkoppa ei kodinvaihtoa kestäisi, joten nämä saavat olla täällä. Vaikka koira kestääkin kodinvaihtoa hyvin, niin nämä krooniset kiertopalkinnot ovat kyllä surkeita tapauksia.

    Ja vanhemmat, kokeneet johtajat ovat yleensä todella hyviä kouluttajia nuorille koirille, ja uusille harrastajille. Minullekin ensimmäiset rekikoirat tulivat juuri tällaisina tapauksina, jotka eivät turistihommiin silloin soveltuneet. Mutta opettivat minulle paljon. Ja lottovoitto oli, kun sain silloin alussa ostaa harjottelupaikastani 6v leikatun johtajauroksen, kultaakin kalliimpi on tämä, nyt jo eläkkeellä oleva, huskyherra.

    Tässä on siis miten minun yrityksessä toimitaan. Paljon on asiaa, ja paljon jää mainitsematta, mutta jospa tuossa jotain vastinetta jo tulisi. Tämä tyyli ei siis todellakaan ole ainoa oikea, eikä paras tapa toimia, löytyy monia muitakin tapoja hoitaa koiransa. Jonkun mielestä minun tapani voi olla täysin väärä. Tämä on todettu minun laumassa toimivaksi systeemiksi. Eikä tämä nyt näin täydellistä ole, kyllä koiria edelleen lähtee välillä ”kiertoon”, ja välillä on rähinöitä, toisinaan esiintyy stressikäytöstä, mutta tilanne on jo paljon, paljon parempi kuin mitä se oli esim pari vuotta sitten, tai toimintaa aloittaessani. Näiden kanssa oppii koko ajan uutta, ikinä ei ole valmista.

    Ja mikäli mietityttää, epäilyttää, niin tänne on aina toiset, uudetkin harrastajat tervetulleita tutustumaan että miten tätä ”karjaa” täällä hoidetaan :)!

    Terveisin, Arja Mönttinen
    Zilivonkkelis safarit

    PS Toivottavasti tänne tulee muidenkin näkemyksiä, kun niitä kysyttiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arja kattavasta ja hyvästä vastauksesta :)!!
      Edelleenkin minua mietityttää suuresti miten se aika riittää yksilölliseen toimintaan noinkin suuren koiramäärän kanssa. Ymmärrän että koira ei tarvitse ihmistä lajitoverikseen vaan niiden on hyvä olla myös vain keskenään enkä myöskään kritisoi sellaista koiranpito tapaa lainkaan. Mutta yksilöllinen hoito ja tarpeiden täyttäminen kuuluu jokaiselle lemmikille. Miten seurataan mahan toimintaa päivittäin (pitääkö vaihtaa ruokamerkkiä jne jne), tarkistetaan koiran liikkumista yksilöllisesti (tunnistaakseen mahdolliset lihasjumit jne.. jos ne huomaa käytössä on silloin jo menty liian pitkälle, olisi pitänyt huomata aiemmin) jne..

      Siinä vaiheessa kun on oikeasti palkkalistoilla työntekijöitä joilla on koko kahdeksantuntia aikaa tarkistaa näitä asioita päivittäin niin tilannehan on silloin erilainen! Oliskin kiva kuulla Arja miten esimerkiksi teillä päivä jakautuu, koska 60 koiraa (vielä normaalia duunia tekevältä ihmiseltä) on aika paljon ja vuorokaudessa saa tosiaan miettiä sitä päivän tuntien kulkua!

      Poista
    2. Muutama juttu jäi vastauksesta mietityttämään vielä; kyllä, luonnollisia kuolemia tulee eikä niitä voi välttää. Toisaalta, mikä on luonnollinen kuolema? Millaiset kuolemat pystyisi välttämään, mikäli lauma koko pysyisi pienempänä? Esimerkiksi mainitsemasi vatsatautiepidemia tai paha kennelyskä vie kieltämättä helposti pennun ja huonokuntoisen vanhuksen. Normaalia koiraa se ei kuitenkaan kaada koska taudin huomaa koirasta helposti ja siihen voidaan puuttua nopeasti eläinlääkärinkin avustuksella.

      "Tämän rakentamiseen on mennyt kauan aikaa, ja tuskin on koskaan valmista, mutta minun mielestä tuo on yksi osa koiran hyvinvointia, että ei tarvitse stressata ympäristöään."
      Tämä oli hyvin sanottu. Yhdenkään koiran ei tulisi stressata elinympäristössään -mutta samalla tavalla tämän lauseen voisi kääntää vaikkapa seuraavanlaisesti;
      "Haluamani lauman rakentamiseen on mennyt kauan aikaa ja tuskin se on koskaan valmis, se on vaatinut usealta koiralta stressiä, kodinvaihtoa ja epämiellyttävää oloa elämässään. Vain, koska tahdoin ison lauman."

      Tämä oli täysin ilman pirunsarvia, mutta pyrin tuolla lausahduksella ilmentämään nimenomaan sitä, että koiria tuossa ajateltiin vähemmän kuin sitä omaa etua.

      "Minkä takia tällainen koira pitäisi pitää lopun ikäänsä, mahdollisesti yli 10v, tarhassa kattelemassa kun muut lähtee töihin, ja kyllä, myöskin syömässä ja viemässä tarhatilaa, jos siitä voisi tulla erittäin mukava seurakoira ja lenkkeilykaveri jollekin? "
      Koska olet ottanut siitä vastuun. Sinä olet ottanut itsellesi eläimen josta ei välttämättä olekaan silti siihen kun olisit toivonut. Entä jos sinä olisit voinut olla sille se lenkkikaveri? Eikö todella koiraa voi käyttää muuhun kuin vetämiseen? Julmaa ajattelua eläinihmiseltä "Paskat, ei tästä koirasta olekaan agilityyn, laitetaan vaihtoon ku emmä tällä mitään tee"? Itselle ei tulisi pieneen mieleenkään laittaa yhtään koiraa kiertoon vain siksi, että sen kanssa ei mennyt suunnitellusti. Kyllä mulla oli vanhuksen kanssa loistavat vuodet vaikka siitä ei varmaankaan muiden mittapuulla ollut "mihinkään" sen vaikean luonteen vuoksi.

      "Vaikka koira kestääkin kodinvaihtoa hyvin, niin nämä krooniset kiertopalkinnot ovat kyllä surkeita tapauksia."
      Kodinvaihtajat on aina olleet lähellä mun sydäntä -eikä mikään kiukuta niin kuin koiran eteenpäin laittaminen oman laiskuuden (kyllä, sitähän se on) vuoksi. Eriasia on sairaudet kun koiralle ei pysty tarjoamaan esimerkiksi sen vaatimaa liikuntaa jne.. Silloin pitää asioita miettiä kahdesti uudestaan. Mutta millä mittapuulla koira kestää kodinvaihtoa hyvin? Millä tätä on tutkittu miten se vaikuttaa pidemmässä juoksussa koiran oppimiseen, itsevarmuuteen ja muihin tärkeisiin seikkoihin? Vai onko todella niin että kyllä, se juoksee sielä uudessa valjakossa kuten vanhassakin eikä edes piippaa häkissään -hyvin tulee uusien koirien kanssa juttuun? Se että koiran kuuluu olla luonnostaan selviytyjä ja erilaisia huonoja piirteitään piilottava, onkin kääntynyt sitä vastaan?

      "Ja vanhemmat, kokeneet johtajat ovat yleensä todella hyviä kouluttajia nuorille koirille, ja uusille harrastajille."
      ja taas ihminen, ei koira. Kyllä, ne ovat varmasti hyviä kouluttajia niin nuorille koirille kuin ihmisille -se että ne ovat jossain hyviä kääntyy jälleen niitä itseään vastaan. Kannattaisi olla paska niin ei joutuisi vaihtamaan valjakkoa niin usein opetustarkoituksessa? Tai ei kannattaisi vanheta hyödyttömäksi? Koiran on mahdottomuus valita noista kumpaakaan, onneksi se ei osaa murehtia vanhuutensa päiviä ja niiden viettoa -toisin kuin me ihmiset :)

      Poista
  5. Hyvä, että olet selittänyt kantaasi täällä paremmin kuin tuolla facebookin keskustelussa. Siitä huolimatta kirjoituksestasi näkyy edelleen selvästi, ettet ole tutustunut aiheeseen ennen siihen puuttumista. Itse olen toiminut tällä alalla vuodesta -98, ja tänä aikana olen ollut töissä niin isossa monen sadan koiran kennelissä kuin pienemmässä, reilun 100 koiran kennelissä, toiminut yrittäjänä 8 vuotta, yrityksessä oli enimmillään 90 koiraa. Nykyään laumaan kuuluu 30 koiraa, osa puhtaita siperianhuskeja, osa alaskanhuskeja, ja kaksi labradorin noutajaa. Minulle koirat kuuluvat joka päiväiseen elämään, ne täyttävät vapaa-ajan todella tehokkaasti, lienee sanomattakin selvää. Muut koirat noita kahta labbista lukuunottamatta (jotka tosiaan nukkuvat sängyssä ja sohvalla), asuvat ja nukkuvat yönsä tarhoissa, joihin erittäin mielellään menevät juoksulenkkien jälkeen. Koirille tarjotaan kesäaikaan virikkeitä, annetaan luita pureksittavaksi (niin konttiluita kuin puristeluita), lämpimällä ilmalla ollaan viety 10 koiraa kerrallaan uimaan ja juoksutettu irti, talon takana on korkea vaara ja kuivaa kangasmetsää, jossa näkyvyys on hyvä, joten koirat voi muutaman koiran porukoissa hyvin päästää revittelemään. Nyt kelit alkaa pikku hiljaa viilenemään, joten muutamia varsinaisia vetotreenejäkin ollaan päästy tekemään. Täällä meillä päin, Kolarissa, näitä viileitä öitä ei ole vielä heinäkuun puolivälissä, jonne asti yötön yö meillä jatkuu, ja aurinko paistaa läpi vuorokauden.

    Kyseenalaistit kirjoituksessasi, että miten 200 koiran tai edes 100 koiran kennelissä voidaan koiria hoitaa yksilöinä, ja jokaiselle riittää aikaa. Oletko tietoinen, montako henkeä tuollaisesta laumasta yleensä huolehtii? Ei siellä ole yksi ihminen tuosta koko porukasta huolta pitämässä.
    Olen melko tiiviisti tekemisissä monenkin 50-100 koiran omistajan kanssa, ja minäkin eläinten ystävänä voin nukkua yöni rauhassa, kun tiedän, että jokainen koira tuonkin kokoisissa laumoissa saavat huomiota osakseen, niille tehdään varmasti muutakin kuin heitetään kerran päivässä ruoka nenän eteen ja kerätään paskat pois.

    jatkuu...

    VastaaPoista
  6. Tuo Harrinivan isännän antama lausunto on totta, että iso lauma on jaettu pienempiin porukoihin, noin 50 koiran laumoihin. Täytyy olla näköjään noissa lausunnoissa piirun tarkka, kun niitä luetaan kuin sarvipäät mustaa kirjaa. Niitä 50 koiraa kohti on ko. tarhallakin yksi _pää_opas, joka on vastuussa ko. lauman hoidosta, päättää kuka lähtee milloinkin juoksemaan jne. Lisäksi on kenneltyöntekijöitä, jotka hoitavat niitä juoksevia päivittäisiä asioita, ja ovat tällä pääoppaalla apuna safarien valmisteluissa ja koirien hoidossa.

    Kyllä jokaiselle, joka on tälle alalle lähtenyt, on tullut viimeistään ensimmäisen vuoden jälkeen selväksi, ettei koiria laiteta vakuumiin kesäksi, ja vedetä lonkkaa. On huoltohommia, rakentelua, koirien kanssa laatuaikaa ilman turisteja... Tätä elämää on varmasti vaikea ymmärtää sellaisen, joka sitä ei ole elänyt. On hyvä, että Suomessa on ihmiset valveutuneita, ja pitävät huolta koirien hyvinvoinnista. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että haluan tarjota koirille parhaan mahdollisen hoidon ja huolenpidon, ja ne vastineeksi vievät minua (välillä kuin märkää rättiä...:P ) pitkin pohjoisen metsiä ja tuntureita. Näin minä elän. Ja haluan antaa koirien olla koiria, toteuttaa itseään laumassa sekä juosta sydämensä kyllyydestä reen edessä. Koirilla ajetaan safareita ja niiden kanssa käydään kisoissa. Niin oman kuin koirien vaihtelun halun vuoksi.

    Kyllä, koiria joudutaan lopettamaan, monista eri syistä. Ei niitä kuitenkaan viedä riviin ja teloiteta kuin kiinalaisia sotavankeja. Turha tuosta aiheesta on draamaa hakea, ja jätetään iltapäivälehtien kirjoittelut omaan arvoonsa.

    Totta on tuo, että nuo sinun kirjoituksesi saavat juurikin lopputeksteissä mainitsemiasi kommentteja. En tiedä sitten niitäkö vain tavoittelet. Jos näin on, niin samalla voisin sanoa, että miksi haluat keskustella aiheesta, jos et ole valmis meitä asiasta tietäviä yhtään kuuntelemaan. Toivottavasti osaat näyttää asian olevan toisin.

    ystävällisin terveisin,
    Sanna Korkiakoski / Kennel Powerun

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hienoa jossa on paikka jonne voi avoimesti kertoa mielipiteistään ja selittää kantaansa ilman, että sanoja työnnetään suuhun :)
      En hetkeäkään epäillyt että harrinivan isäntä kusettaa sanoessaan että koiran on jaettu pienempiin porukoihin eri työntekijöiden hoidettavaksi, kun puhutaan että yhtä pääopasta kohden on 50koiraa, mitä tämän työhön kuuluu? Tuossa ylempänä pohdinkin asiaa joten en sitä uudestaan tähän välttämättä kirjoita. Pystyykö pääopas todella (oppaana olemisen lisäksi) huolehtimaan "laumansa" loppujen terveydestä ja tarkkailusta? On itsestäänselvää että safarityöllä tienaa ja se kuluttaa lähes yhtä paljon kun sillä tienataan. Mutta olisi todella mielenkiintoista nähdä esimerkiksi tuo Harrivanin isännän päivien kulku ja se -paljonko koirat kesällä oikeasti vain vetävät lonkkaa (koska eivät kaipaa mitään muuta?). Onko nämä pääoppaat töissä ympärivuoden kahdeksan tuntia, viitenä päivänä viikossa töissä?

      Joudutaanko koirien ruokinnan laadusta tinkimään ison lauman vuoksi tai niille antamasta ajasta? Saattaa olla että tuo on vain harrastelijoiden ongelma jotka eivät tällä tienaa, mutta minusta se on väärin. Esimerkiksi eräällä palstalla harrastaja sanoi suoraan ettei ole varaa ruokkia isoa laumaa yhtä laadukkaasti kuin pientä. Tai heitellä niitä raakaluita loputtomasti niin monelle päälle kuin tahtoisi ja olisi tarvetta. Onko tämä sitten koiria kohtaa oikein? On totta että koira joka ei tiedä paremmasta, tuskin edes kärsii moisissa oloissa joissa koiria on vaikkapa parisataa (luoja kiitos jälleen koirien hetkessä elämisen taidolle), mutta onko se ihmiseltä oikeutus silti toimia kuten he toimivat?

      Ja mitä Arjan yllä mainitsemaan "lukeneet iltapuletsulehtien sensaatiolööpin jostain rekikoirapaikasta." -lausahdukseen tulee. Harmillisesti noihin lööppeihin pääsevät vain pahimmat, asiassa kuin asiassa.

      Olen jo kauan pohtinut, miksei aikanaan esimerkiksi aloite safarien sertifiointijärjestelmästä mennyt läpi?
      Koska todellakin arvostan koirien parissa töitä tekeviä ihmisiä ja niitä harvoja jotka pystyvät sillä vielä elämäänkin -eikö tuollainen järjestelmä olisi kaikille hyödyksi? Jos asiat kerran ovat niin hyvin kuin safarityöntekijät sanovat niiden olevan -eihän siinä pitäisikään olla mitään ongelmaa?

      olen Sanna valmis ottamaan Teiltä asiasta tietäviltä tietoa ja faktaa. Se onkin sitten erijuttu kääntääkö se päätäni yhtään mihinkään.

      Poista
  7. Tämä kaikenlainen kirjoittelu tuntuu olevan nykyisin kovin suosittua, kirjoitetaan ala-arvoisia kommentteja ja "tiedetään" kaikesta kaikki, vaikka ei välttämättä olla asiasta perillä yhtään. Leimataan pentutehtaiksi ja arvostellaan työtään tekeviä rekikoira-yrittäjiä. Onko nyt niin että joku on itse täydellisyys koiriensa kasvattajana ja on varaa arvostella muiden tapoja ilman että otetaan asioista kunnolla selvää?? Ymmärrän toki että puututaan kun on OIKEASTI huonosti pidettyjä koiria ja muita eläimiä myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollut suosittua jo monta vuotta "anonyymi" ;). Jeps. Kaikesta tiedetään kaikki ja ollaan parhaita joka -asiassa. Myös safaritoiminnassa. Senhän jokainen tästä tekstistä luki :)

      Poista
  8. Itseasiassa tämän linkin takaa löytyy kaikki lähes täydellisesti kaikki ajatukset sanoiksi puettuna;

    http://siperianhusky.net/safarikoirat.htm

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon linkin takaa löytyy kasapäin vääristeltyä faktaa. Ei siis todellakaan luotettava tietolähde rodusta siperianhusky.
      Terveisin: Ei linjarasisti

      Poista
    2. Laitathan suorat viitteet mikä sivustolla on vääristetyä tietoa? Mikäli heittää tuollaisen kommentin, luulisi myös pystyvän kertomaan mikä on vääristeltyä faktaa :)!

      Poista
  9. Lapin alueen rekikoira määrä vuonna 2008
    Lainattu teksti:
    "Vuoden 2008 aikana tarkastuksia tehtiin viisikymmentä (50) neljässäkymmenessä
    kuudessa (46) kohteessa. Neljä (4) kohdetta on uusintatarkastettu. Tarkastuskohteissa
    oli kokonaiskoiramäärä yhteensä neljätuhatta kolmesataa kaksikymmentä neljä
    (4324). Tarkennettu koiramäärä on kolmetuhatta kahdeksansataa viisikymmentä
    kaksi (3852), kun otetaan huomioon uusintatarkastusten koiramäärämuutokset.
    Tarhakohtainen koiramäärien vaihteluväli oli kymmenestä neljäänsataan seitsemäänkymmeneen"

    Kun Suomessa on n. 600 000 koiraa on rekikoirien määrä vain tästä n. 0,7%
    Löytyy varmaan paljon niitä sohvakoiria, häkkikoiria joiden kanssa ei mitään tai erittäin harvoin mitään harrastetaan. Jos rekikoirat n. 9kk vuodesta treenaavat/tekevät töitä, niin eiköhän se koira ole sen muutaman kuukauden ihan vain lomaa ansainnut... kyl niiden kanssa seurustellaan ja touhutaan lomallakin vaikkakin vähemmässä määrin, mut parempi ett edes vähän jokapäivä, kuin ei mitään koko vuonna tai melkein....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en kyllä tiedä mitä ajoit tuolla ylläolevalla takaa, että tarkistuksia tehdään vai vain neljässä tarvittiin uusintatarkastusta (silloin olojen pitää olla jo TODELLA huonot), selventäisitkö hieman?

      "kyl niiden kanssa seurustellaan ja touhutaan lomallakin vaikkakin vähemmässä määrin, mut parempi ett edes vähän jokapäivä, kuin ei mitään koko vuonna tai melkein...."
      Ei se ole parempi, se on surkea tilanne että koirat joutuvat vähemmälle huomiolle vain siksi, että omistaja ei viitsi tehdä niillä muuta kuin vetuuttaa.

      Poista
  10. Hello everyone,

    To a certain extent I understand and read finnish, but im afraid that to contribute to this disccussion ill have to write in english. My apologies for that!

    First all, its a great article and it really shows your love for dogs.

    There are however a few things that i would like to say, and i believe that there are some fundamental flaws in your thinking.

    i would like to start with this:
    "Ensisijaisesti koiraa on pidettävänä lemmikkinä, perheenjäsenenä jonka kanssa harrastaminen on mukavaa yhdessä tekemistä ja paremman vuorovaikutuksen kehittämistä ja luomista. Vaikka laki ei sano asiasta oikeastaan mitään, on huomionarvoista huomata, että ihmisen velvollisuuksiin kuuluu huolehtia koiran asianmukaisesta hoidosta ja pitää huolta koiran elämisen arvoisesta elämisestä. Vaikka koiran harrastuksella tienattaisiin, sitä käytettäisiin ns. oikeisiin työtehtäviin (poliisikoirat, etsijät, hakuilijat, opaskoirat) on huolehdittava siitä että toiminta on koiralle mukavaa eikä se vie liikaa aikaa koiran muulta lajityypillisiltä käytöksiltä"

    Yes we need to treat animals with respect and dignity, but what that is is open to discussion. They are living animals, and such deserving of consideration.
    However as a society we have already made certain distinctions between what deserves to live, be treated respectfull etc.
    We have no problem killing mice and cockroaches that eat our food, and are a danger to our health, cows ar destined to be milked and eaten, it is ok, if they live happy lives outside, but not ok, if it is in a bioindustry factory farm.
    So we have already decided that it is ok to kill animals, and are capable of discussing and evaluating when it is more justified or not. The fact that Humanity decides which animal shall die and which not, is in a certain way fundamental to our survival. Animals that increase our chances at survival shall prosper, those that dont are in trouble.
    Also we discuss and analyze the conditions we keep our animals, it is more ok to eat a "biological" cow than it is to eat a bio industry cow for example.

    Conclusion: As humanity we have decided that we have power over animals, reserve the right to kill them, and keep them under circumstances which might or might not be ethical according to the times we live in.

    The dog is many things to many people, but it is not by definition a pet!
    I would beg to differ on this assumption, and I will explain why!
    When man and canine decided to walk their path their paths together many thousands of years ago, and the first covenant between man and dog was created, it was not one based on the dog joining us unconditionally, both the dogs and animals had responsibilties.
    In the very beginning dogs worked for man. It is thought that the first 4 tasks that man had for their dogs were hunting, pulling/draft animal, guarding and as a source of food. In exchange for this man sheltered and fed the dog and bred it to adapt to its new task and ecology.
    Being a pet was not, part of the original covenant. A dog literally had to pull its weight to be allowed into the protective sphere of humanity.
    There were no resources to feed an extra member of the "family" that did not contribute.
    Now as humanity evolved, farming became better and more efficient, and we actually started to build up surplusses of resources (time, money, food) that would allow us to keep pets. Pets came after working utalitarian dogs.
    So if one looks closely the dog was first and foremost an animal that serves a purpose to humanity and its survival, and in exchange gets evolution food and shelter.
    The working dog did not cease to exist, when we started to keep dogs as pets, far from it! They kept on evolving, adapting and getting better at what they did.
    We changed the shape of their bodies and minds to suit the tasks that we needed them to do.

    Conclusion, a practical working relationship between man and dog predates dogs being pets.

    VastaaPoista
  11. Keeping dogs as pets has increased and less and less dogs are kept and bred as working dogs. I would now say that the majority of dogs in the world are pet dogs, and the working dogs in the world are in a minority.
    However they still exist, and the relationship between man and working utilitarian dog is important and equally valuable than that between man and pet.

    I would like to explain a bit more about the relationship between man and animal in the biological sense.

    Pets are parasites! ie they have a parasitic relationship with their human hosts, Why because they eat the food out of the mouth of your children. Its very simple; money, time and food that you spend on your dogs, is not being spent on your children, and therefore decreases their "survivability". Once an organism has procreated, biologically, it should die and get out of the way, as not to use resources that are destined for its offspring.
    Arguing that owning a dog makes you healthier and happier, is counterproductive, because once the kids are there and self sufficient, nature would like you to die and get out of the way! living longer, happier and healthier once your kids are independant is biologically selfish.

    Working dogs however are in a mutualist relationship with their humans, the tasks they do puts food in the mouth of their owners children, or in the case of a true guard dog, protects them from harm. In exchange we provide them shelter, food and the possibillity to evolve and get better at doing their job and therefore evolving to adapt to its surroundings.
    We both work in this relationship, dogs provide labour, the owners provide guardianship and look out for the benefit of the "pack".
    It important to note that the owners job is too look out for the interests of the "pack" (by this i mean the humans and the dogs) and not necessarily the individual human or dog.
    In effect it means that if a dog cannot pull its weight it is detracting from the survivability of the pack, and if the human puts their needs first and foremost, it is detracting from the pack. In a well balanced relationship both the needs of the dogs and the master are considered and met.

    Conclusion: biologically speaking "pets" detract from humanities survivability, working dogs add to it.

    There are a few more things to add, but this is the core of the argument i would like to make.

    There is also mention about what a dog needs. This is very much up to discussion, but i am sure we can agree on the principle that a dogs needs certain needs met to be happy being a dog. these needs are determined by biology and to a certain extent what type of dog it is.

    First of all, how much interaction does a dog need with humans,
    Owners of pets would say as much as possible, its a member of the family. However in the world of dogdom we really overate our importance to dogs, we like to believe that the dog would not live a fulfilled live without us, but the reality is they get along quite fine WITHOUT us. feral dogs manage to live without us, many sled-dogs and other working dogs live fullfiling canine lives with minimum human contact.
    What is important is that the contact we have is respectful and meaningful to the dog.
    It has been proven that it only needs about 8 minutes of daily interaction to socialize a puppy, we like to think that more is better, but to be able to live in proximity of humans 8 minutes of puppy socialisation a day seems to work.
    The pressures we put on dogs to live so close to us in our cities and daily lives might require more socialisation but to live happily in a kennel in the great north woods, less is ok. 8 minutes seems to be a scientific minimum, less is not advised, and it should be done everyday.

    VastaaPoista
  12. As i know most about working huskies I will use them as some example.
    Once the dog is older, this could be the routine and interaction between human(guardian) and the working sled-dog in winter.
    - Morning feeding. The dog gets water, meaningful interaction, the master is giving food, this reinforces the authority of the owner and is meaningful to the dog as this action fullfils his basic need for nutrition and leadership.
    - morning cleaning, meaningful interaction, as the dog is exposed to the presence of the human, and there might even be some interaction. petting, checking nails etc
    -Taking the dog to the team to work. This is extremely meaningful to the husky.
    the husky wants to run, it gets unexplainable joy from running. The human controls access to running. When you pick up the dog to go work you are having a positive interaction.
    -putting on harness, meaningful as its a domination excercise.
    -Driving the dogs, this is the ultimate kick for a husky, it fullfils so many primal needs of a canine that the dogs brains are positively firing with happy neurons so to speak. This is running as a pack, under direction of the alpha (musher). especially that running as a pack is extremely pleasing to dog, and almost addictive to a husky.
    -returning to the kennel, and chain place/fence. After the work is finished the Musher returns the dog to its place of safety and rest. This is meaningful interaction for the dog as the musher provides shelter and comfort.
    -Evening feeding, again very meaningful as the musher provides food, reinforces his authority and fullfils the dogs basic need for food.

    So in this winter routine the musher has fullfilled in a meaningfull way all of the dogs needs without ever considering it a pet. The dog has had meaningfull interaction with its packmates (running in-front of the sled together), has had it excercise needs met, has been fed, and has its comfort provided, and the interaction with its human has been minimal but extremely fullfilling because the interaction was done during events that are fundamentally pleasing and necessary to the husky.

    Conclusion dogs get by with quite little human interaction, as long as the interaction is meaning full to the dog.

    Now summer is a different story. It has been claimed that the dogs don’t know that summer is now year. I really beg to differ.
    The dogs know! bitches come on heat, hair starts to shed, and the temperatures start to rise. The natural reaction of huskies is to tone down their activity.
    Research of feral dogs has shown that feral dogs sleep 60% of the day, and that the limited activity they do is limited to dawn and dusk. Also it has been observed that the hotter the temperature the less dogs do, all over the world.
    So because of the climate difference between summer and winter, it is wrong to assume that huskies require large amounts of excersize during the summer, just as they would in winter. They are not stupid and adjust their requirements to the temperature.

    It is not however a "zero sum game" just because the dogs were extremely active during the winter does not mean that they do not need to move in summer. They need to, but just not as much as people expect for them to be happy.
    The ability to interact with other dogs, in a relatively free situation, a couple of times a week is more than enough. A human supervising the dogs while they run free in a running fence is enough. It does not need to be one on one interaction with a human, but a human interacting with the group of dogs is enough.
    That being said, if you want the dogs to work better in winter taking the trouble to provide more than just the minimum excercise and interaction is always good, but not always possible.

    Conclusion: Dogs require less movement during the summer, In "natural" surroundings they sleep more than they move. Temperature definately has an affect on the need and desire of dogs for movement.

    VastaaPoista
  13. Finally something about Ethics, Respect and Morality.

    Claiming that a dogs natural purpose is to be a pet is disrespectful to our ancestors who bred and created all the breeds we take for granted now. Most never considered their animals a pet, they considered them valuable partners in survival and work. They exposed them to genetic selective pressures based on the required task, this function driven evolution is what created our current breeds. Being a pet was not, and in some cases still is not, what a dog is bred for.
    Reducing these breeds to pets destroys the work our ancestors did, as removing a breed from its natural surroundings, work, selective pressure, and breeding it to be a pet, destroys all the characteristics that our ancestors valued, and worked so hard to breed.
    They selected/bred the dog to be the best so both they and the dog survive.
    These days dogs are selected to be pets and don’t require them to "perform" so that we can survive.


    Furthermore claiming and working toward a world in which ALL dogs are pets is also disrespectful to those peoples on earth who still use dogs in their original purpose. The native peoples who still hunt with them, the inuit and siberian peoples who still use them to pull sleds, the alaskans who earn their lively-hood racing their sled-dogs, the mushers in Finland who choose to earn their living working with their dogs, the soldiers who rely on their dogs for safety and protection, the blind whose life is enriched by their guide dog etc.
    By claiming dogs are pets, one by inferrance, judges the way that people outside of your experience work with their dogs, as inferior.

    A final ethical thought;
    I explained earlier that having dogs as pets was a result of our ability to create an abundance of resources, specifically food. Before this abundance existed pets where a luxury not many could afford.
    As our population grows, global warming destroys our arable land and inequality in the world grows, there will come a time that food will be a scarce resource, it is already!
    It will become more and more morally abhorrent to keep pets, as they are consuming valuable resources purely for the entertainment and satisfaction of people who feel the need to keep an animal that serves no real purpose.
    Of course the rich western worlds will have food in abundance, at the expense of the rest of the world, but is it really ethical to feed meat to a parasitic carnivore, when the grain used to feed the cow that produced the meat, could be feeding the nal-nourished people on earth.
    Husky rides are a luxury, so providing husky rides to tourists is arguably also an unnecessary luxury! but at least our relationship with our dogs benefits both the dogs and our kids!

    Keeping an animal as a pet is a noble activity, it enriches our humanity in many ways,
    but before one claims that dogs are pets, remember that there are also other ways of interacting with animals, than just the parasitic way.

    As you can see, I love working with dogs, I respect them for the amazing animals they are, but I have a different relationship with them than I would have with a pet...I depend on them for my food, livelyhood, and they depend on me! its a two way street, and just as valuable as the relationship between a pet and its owner.

    Valentijn Beets
    www.bearhillhusky.com

    VastaaPoista
  14. Itsekin haluan lisätä että hyvin toimivassa safarikennelissä koirien kuntoon, ruokintaan ja terveyteen kiinnitetään äärimmäisen paljon huomiota ihan vain sen vuoksi, että vain terve, hyvinvoiva ja iloinen koira jaksaa tehdä töitä.
    Työ on raskasta joten ravinnon on oltava ensiluokkaista ja mielipiteeni on että monilla kotikoirilla on ravintoon, liikunnan ja kontaktin määrään verrattuina asiat paljon huonommin kun safarikoirilla. Meillä on 50 koiraa ja minulle on ainakin ihan normaalia käsitellä koiraa päivittäin ihan vain ohi mennen. Seuraan jatkuvasti liikkeitä ja koirien eleitä sekä tunnustelen lihasjumeja. Yleensä pienikin muutos käytöksessä kertoo jo niin paljon että tietää kopeloida enemmän eli jokaisesta koirasta todella tiedän muutakin kun vain nimen.

    Sosiaalisesta kontaktista. Meillä myös lapset käy tarhalla ja vieraat. Turistit rapsuttelevat ja kiittävät koiria aina kovasta työstä, pentuja esitellään jokaiselle asiakkaalle ja totutetaan ne samalla vieraiden ihmisten käsittelyyn. Huomiota jos mitä rekikoirat saavat talviaikaan enemmän kuin yksikään kotikoira. Kesällä kun ei turisteja ole on aikaa vain olla koirien kanssa.

    Itsekin syyllistyn siihen että sanon koirien viettävän kesälomaa helteillä silloin kun aktiivinen treenikausi ei ole meneillään. Kuitenkin koirien kanssa puuhastellaan päivittäin (lähinnä vapaana juoksutusta, pallon heittelyä, perus tottelevaisuuden ylläpitoa). Lihaskunto pidetään kevyellä liikunnalla yllä, koska muuten syksyllä joutuisi kaiken aloittamaan pohjalta. Kuitenkin kutsun tätä kesälomaksi koirille, koska ne eivät tee töitä. Käsiteltävyyttäkin harjoitetaan kesällä jottei unohtuisi ja eritoten junnuja totutetaan tuleviin tehtäviin, koska se on itsellekin paljon helpompaa kun koira tulee vapaana liinoihin ja osaa odottaa omaa vuoroaan. Ja kyllä meilläkin luita syödään kesä aikaan, vaikkakin pääosin selkärankoja ja rustoja jotka syödään kokonaan.

    Lähes kaikki kennelit ottavat vastaan vieraita jos on kiinnostunut oikeasti näkemään mitä koirien kanssa puuhataan. Iltalööpit todella väärentävät asioita ja antavat ihmisten mielikuvitukselle vallan. Näitä huonosti hoidetujakin kenneleitä tokin on, mutta suurimmaksi osaksi voisin sanoa että safarikennelit hoitavat kunniallisesti koiriaan. Meillä lähes kaikki vieraat on ihmetelleet miten hyvin koirat ovat isona laumanakin hallinnassa (juoksutarhasa monesti 20 koiraa yhtä aikaan vapaana) ja kuinka hyvin ne todella kuuntelevat. Mutta eivät ne niin toimisi ellei sen eteen tekisi töitä.

    Monella ammatti on lähtenyt liikenteeseen omasta harrastuksesta ja kiinnostuksesta kilpa-ajoon joten palo koirien kanssa toimimiseen koko päiväisesti on suurimalle osalle ollut valmiiksi jo elämäntapa. Lomaa ei ole eikä laumaa uskalla kenelle vain jättääkään koska itse tuntee parhaiten koiransa. En silti valita. Mutta kyllä se loukkaa jos joku tulee sanomaan että pidän koiriani kun nautakarjaa :(

    VastaaPoista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)