torstai 1. maaliskuuta 2012

Kaupunkilaisten elämää

Lähes vuoden Tampereella asumisen jälkeen voin sanoa, että meidän jätkät on kaupunkilaistunut. Jännä miten paljon se elämä loppujen lopuksi vaan muuttuu kun muuttaa pikkuisesta kaupungista Tampereen vilinään -vaikkakin aluksi ihan laitamille. Jossain vaiheessa syksyä mietin (kun kylmät tuli kehiin ja liikkuminen jäi huomattavasti vähemmälle) että voiko koira oikeesti olla täällä onnellisempi kuin maalla. Oon pohtinut asiaa oikein urakalla ja vääntänyt pientä matsia pienessä mielessäni asiasta. Loppujen lopuksi olen päätynyt siihen lopputulemaan, että kyllä ne koirat on täällä useimmiten onnellisempia kuin maalla.

Ja, kuten sanoin -useimmiten. En tarkoita tällä todellakaan kaikkia maalla asuvia koiria, kuten en väitä, että moni koira kaupungissakaan maailman onnellisin olisi. Muutamat seikat vaan on pistäneet nyt silmään, kun itse on asunut sekä maalla, pienessä kaupungissa sekä isomman kaupungin keskustassa. Omat koirani ovat saaneet liikunnan aina -asuinpaikastamme riippumatta. Mutta muutamia asioita on, joita maalla asuvien, erityisesti häkkikoirien omistajien kannattaisi miettiä;

Sosiaalisuus
Täällä koiria viedään puistoon, ne kohtaavat lähes joka lenkillään jonkinlaisen karvaturrin, erilaisia ihmisiä ja joutuvat elämään monenlaisten asioiden kanssa. Eipä meitä maalla ole monikaan koirakko vastaan tullut. Saatika että siellä oltaisiin niin sosiaalisia että tultaisiin juttelemaan (tässä vaiheessa sen koiran/koirien pitäisi olla hallinnassa vierellä)

Aktiviteetit
Voi tätä kaupungin vilinää ja miten koiralla on pohtimista ja katseltavaa kesäisin koskenrannassa. Puistoja on jokaiselle ja siellä tietynlaiset porukat/koirat. Täällä on ymmärrettävästi myös enemmän koiraihmisiä ja sitä kautta koiratuttuja. Harrastusmahikset on äärettömät; Siinä missä huskylauma juoksi rekiperässään (hitto, pispalassa! Oli hienon näköstä), täälä myös pikkukoirat harrastavat. Kaikkien kanssa harrastetaan koska täälä on ryhmää ja harrastusta jokaiselle. On busseja, silti löytyy metsää kun vähän ajelee kauemmas. Kyllä meidänkin pojat on edelleenkin päässeet hiekkakuopalle nautiskeleen elämästä :)

Lenkitys
Täälä ei koirat istuksi häkeissään tai aidatuilla tonteilla. Tää on se piirre mitä mä maalla vihasin aina. Koiria voidaan haalia joka sormelle ja pitää niitä häkissä koska "ne on ulkokoiria". Jhust. Eipä ole nämä ihmiset tainnu lukee, että jokainen koira tarvii päivittäin vähintään kaksi puolentunnin lenkkiä (miettikää miten vähän sekin on!), oli se sitten häkkikoira tai ei. Ja tähän ei lueta harrastuksia. Haluan nähdä ne ajokoira/tai huskysafarit joissa jokaista koiraa lenkitetään joka päivä, edes se minimaalinen puolituntia pari kertaa päivässä. Ei luoja. Täälä on pakko viedä se koira ulos; maalla se paskantaa häkkiin -täällä olohuoneeseen. Täällä se kaikki kertynyt energia raivostuttaa silmien alla -maalla häkissä. Vai onko se niin että poissa silmistä, poissa mielestä -periaate?

Seura
Koira on laumaeläin. Minä olen koirieni laumaa ja vietän niiden kanssa kaiken aikani kun tulen töistä. Jos ei olla lenkillä tai harrastamassa, rötvätään yhtenä laumana sohvalla vahdaten telkkaria. Mitäs me maalla, nukutaan häkissä laumana -eli koirien kesken. Tosin, eipä omistaja pääse kokemaankaan sitä fiilistä mitä son elää 24/7 siinä omassa laumassaan, se on valtavaa.

Hoidon laatu
Ainoat hetket, kun en näe mitä koiralleni tapahtuu, on työpäivänä ja yöllä nukkuessani (okei, silloinkin herään kyllä ääniin). Se johtuu siitä, että käytän ne ulkona muutaman kerran päivässä ja elän niiden kanssa samassa asunnossa.

Omistajan kiinnostus koiran käyttäytymistä kohtaan (täällä sillä ON väliä)
Miten remmirähjän kanssa liikutaan? Maalla -ei väliä kun ei sillä oo syytä rähjätä kun ei niitä koiria niin usein vastaan tule että se haittaisi. Ja mettässähän se vapaana juoksee, sinne on niin lyhyt matka että ei sen niin väliä vetääkö vai ei. Uskokaa pois, täällä se hävettää ja koiran on liikuttava ja käyttäydyttävä asiallisesti.

Paskan tarkkailu
Muahahaa, tärkein. Täällä kerätään pääsääntöisesti paskat. Ja vaikka et kerää, olet hihnan mitan päässä katsomassa millaista tavaraa sieltä tulee. Eipä sitä tullut katseltua maalla kun koirat teki tarpeensa mettään.

Aamuliikunta!
Miten moni maalla aamuduunissa oleva lenkkeilyttää koiransa ennen kuutta? Ne, joilla koirat ei ole häkissä. Täällä ei paljoa parvekkeelle sitä koiraa päästetä tarpeilleen. Ja oikeastaan on sama, vedänkö vartin lenkin, kyllä mä voin herätä sen vartin aikasemmin ja lenkittää niitä kerralla puoli tuntia.

Valittavat naapurit jotka varmistaa lemmikin hoidon
Kyllä, täällä kyylätään pienemmistäkin asioista. Onko se musti nyt liian laiha ja miksi. Hienoa on se, että jos tiedän että koirallani ei ole mitään vikaa, voin ottaa moiset kommentit hymyssä suin vastaan, kun tiedän että minä teen koirieni eteen kaiken mitä tehdä voin. Vaikka se olisi ollut neljä päivää ripulilla ja luut loistaisivat (rymmillä tulee kuoppa tohon lantioon jo ennen ruokailua illalla kun on ollut 12h syömättä :D)

Koira enemmän mukana
Voi, koirakahvilat ja kaikki. Täälä se koira voi tulla yhdelle mukaan myös terassille. Yllätävintä mulle on ollut miten suvaitsevaisesti joka paikkaan voi koiran ottaa mukaan -järjen käyttö kuitenkin sallittua.


Niin. Semmotteisiis pohdintoi tällä kertaa :) 

5 kommenttia :

 1. Kiinnostava aihe! Me muutettiin päin vastoin kaupungista maalle ja olen sitä mieltä, että koirat on onnellisempia täällä. Elävät sisällä kainalossa kuten ennenkin, mutta lenkit juostaan aina irrallaan ja lenkin jälkeen voi jäädä omaan pihaan jos siltä tuntuu. Harrastamaankin pääsee, kun viitsii ajaa puolisen tuntia hallille.

  Häkkikoiria mullakin käy sääliksi, se on ihan totta! Mutta myös kaupungissa niitä, jotka kiersi pienen pissakierroksen aamuin illoin ja siinä se. Tampereen koirakahvilasta olen kyllä kateellinen, sellainen olisi ihan mahtava juttu! :)

  VastaaPoista
 2. juu noihan on niitä mihin voi vaikuttaa paljon itse :). Ja meilläkin koirat (okei, lenkin jälkeen ei voinu pihalle jättää kun ei OKT:ssa asuttu) sai sen liikunnan. Maalla näki vaan ihan liikaa niitä koiria jotka oli häkissä koska siihen oli mahdollisuus. Ehkä tästä olis pitäny kirjoittaa lähinnä häkkikoirat vst. sisäkoirat ;)?

  Elä ole turhan kateellinen koirakahvilasta, maalla koirat on saanu ottaa iät ajat terasseille mukaan ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mutta tavan terassilla ei tarjota mitään "Vainun erikoista", mitä koirakahvilasta näyttää saavan! Mun pitää ihan selvästi tehdä koirien kanssa Tampereen reissu ihan vaan Vainun vuoksi. Tai no ainakin salonkikelpoisen Papun, muusta orkesterista en ole varma... :D

   Poista
 3. Mun mielestä tää oli tosi hyvä kirjoitus! Itse pohdin nimittäin täsmälleen samoja asioita, kun aikanaan saatiin aika paljon palautetta, että voiko ison koiran ottaa kerrostaloon kaupungin keskustaan. Viime kesänä käytiin muutaman kuukauden ajan kokeilemassa omakotitaloelämää ja voin sanoa, että todella helposti lipsahtaa meno sille "päästän koiran oven raosta iltapissille"-linjalle. Täällä kerrostalossahan semmonen ei tietenkään oo mahdollista ja vähän matkaa joutuu jopa kävelee, että löytyy eka paikka, johon kehtaa tessua pissittää, jossei ihan naapurin pihaan...

  VastaaPoista
 4. hieno kirjoitus, kiitos! itse muutin myös treelle puolisen vuotta sitten pikkukaupungista ja olen miettinyt jo kauan koiran hankintaa. samoja asioita olen miettinyt, että onko koira kaupungissa onnellinen ja olenko hyvä omistaja jos otan koiran kerrostaloon. olen päätynyt aikalailla samaan lopputulokseen kanssasi, että koira saattaa olla jopa onnellisempi kaupungissa kuin maalla :-) riippuu täysin kuinka aktiivinen omistaja on ja saako koira tarpeeksi aktiviteetteja. eli häkkikoiria vastustetaan täälläkin..

  VastaaPoista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)