lauantai 7. joulukuuta 2013

Luento koirien hyvinvoinnista


Aikamoinen luento takana, kyllä kannatti jättää juhlat eilen ja tänään välistä! Aiheena koiran hyvinvointi; kasvilääkintä, vyöhyketerapia ja homeopatia. Tuntu että tietoa tuli enemmän kuin mitä pääkoppa pystyi sisältämään ja varmasti osa asioista mitä ei kerinnyt kirjoittamaan ylös karkasikin takaraivosta karkuun. Luennon kesto oli reipas kaksituntia ja kuten arvata saattaa; oli kyseessä pelkkä pintaraapaisu aiheista. Marika Kuoppala (www.maipro.fi) veti silti luennon pintaraapaisusta huolimatta mielestäni tosi hyvin. Luento oli täyttä asiaa ja siitä jäi käteen enemmänkin kuin hölmistynyt ilme :)

Luennolla oli sopivasti havainnollistavia esimerkkejä kaikista arkipäiväisistä tilanteista eikä se ollut täyttä hepreaa näin asiasta kuitenkin juuri mitään tietävälle. Samanlaista palautetta on tullut muiltakin luennolla olleilta, onnistunut päivä siis täysin!

Luennolla tuli myös selkeästi ilmi, että homeopaattinen ei korvaa koululääketiedettä vaan sitä voidaan käyttää vaihtoehtoisena hoitomuotona tai tukemaan terveyttä. Koirasi tila ollessa akuutti ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, koiran mahdolliset lihasjumit yms. on myös hyvä tutkia hierojalla jos epäillään koiralla olevan lukkoja yms. jotka vaikuttavat koiran käytökseen.


Koska liian paljon jäi kirjoittamatta, tässä kuitenkin luennon sisältöä pääpiirteittäin koostettuna;

Eläinrefleksologia eli vyöhyketerapia
- Stimuloimalla heijastinpisteitä vaikutus koko kehoon
- Aktivoi ja tasapainottaa mieltä/kroppaa
- Kivuton hoitomuoto

Yhteisvaikutus muiden hoitojen kanssa.

Koira hoitaa vaistomaisesti itse kipeitä kohtiaan esimerkiksi nuolemalla, "kirputtamalla" ja hankaamalla itseään. Koiran liikkeitä kannattaa seurata; tuleeko se pää edellä, takapää peruuttaen tai kylkeä tarjoten?

Näitä ns. heijastinpisteitä on iholla sekä luustollisella että lihaksistollisella alueella ympäri kehoa. Erilaisia muutoksia kuten ihottumia, rupia, kipuja, mielialamuutoksia kannattaa seurata seurata.

Esimerkiksi kuona-aineet laskeutuvat jalkoihin aiheuttaen erilaisia halkeamia, furunkoloosia ja nuolemista tassuissa.

Käsittely sormin hieromalla ja painamalla. Koiran hierominen aloitetaan aina alhaalta ylöspäin jotta kuona-aineet liikkuisivat oikeaan suuntaan. Mikäli koira ei anna hieroa jotain tiettyä kohtaa, auttaa toisten pisteiden hierominen kipeääkin aluetta heijastinvaikutuksen avulla.

Selän alueella spiinapisteitä on kaiken kaikkiaan 10kpl, niistä tärkeimmät 1,2,4,6 joita voi hieroa kotona tekemättä koiralle minkäänlaista vahinkoa. Koiraa hoitaessa tulee muistaa, että keho ja mieli ovat aina yhteyksissä toisiinsa ja vain toisen hoitaminen ei auta. Jokaisella pisteellä on oma tarkoituksensa ja vaikutusalueensa. Esimerkiksi hännän tyvessä oleva piste (Spiina 1): paksusuolen toiminta (ummetus, ripulointi), anaaliongelmat sekä suurten vastoinkäymisten tunnetilat heijastuvat tällä alueella lämpönä, turvotuksena, karvamuutoksina (pyörteet) jne..  

Lisäksi kotikäyttöön hyödyllisiä hoitopisteitä pään alueelta löytyy kolme (kaiken kaikkiaan 13), silmien väli sekä molempien silmien yläpuoli. Stressipisteiden hierominen laukaisee jännityksiä kehossa ja mielessä ja tilanteen ollessa akuutti saattavat tuntua jopa kuumilta ja karvan muutoksina (kroonisissa jopa värin vaihteluita). Erinomainen hoitopiste erityisesti jännittyneille ja stressaaville koirille.

Lisäksi varpaat pitää käydä läpi, anturoita painellen jotta kuonat lähtevät liikkeelle. Hoitaminen kannattaa aloittaa aina jaloista ja erityisesti akillesjänne "kehon viemärikanava" kannattaa hieroa jotta kuonat lähtisivät liikkelle. Akillesjänteen pitää tuntua ja kolon olla täysin tyhjä.Kasvilääkintä
Kasvivalmisteet ovat rinnastettavissa lähinnä ravintolisiin. Niillä ei kotikäytössä voida saada pahaa aikaan jos on jotain havaintoa siitä, mihin vaivaan mikäkin on tarkoitettu, ne sopivat siis hyvin itsehoitoon ja ovat hyvin siedettyjä.

Voidaan annostella ruokaan, antaa vesiliuoksena annosmääriä noudattaen. Kasvilääkintää voidaan käyttää jatkuvasti ilman haittavaikutuksia tai rajoituksia (doping).

Erilaisia kasvilääkinnällisiä tippoja voidaan käyttää kolmeakin samaan aikaan. Mikäli koiralla käytetään eri kasvilääkintätippoja on ne kuitenkin hyvä antaa eriaikaan. Tipoissa imeyttäjänä on käytetty alkoholia (kuitenkin niin pienissä määrin ettei siitä ole haittaa), mutta sen saa esimerkiksi pois laittamalla joukkoon kuumaa vettä. Paljaalle/rikkinäiselle iholle alkoholi kirvelyn vuoksi aina höyrystettävä pois.

Kävimme läpi yleisimpiä kasvilääkintä tippoja/tabletteja joita kannattaa lääkekaappiin varata. Näitä olivat esimerkiksi:

AVENA SATIVA -kauranversouute pelko- ja ahdistustiloihin. Esimerkiksi paukkuaroille koirille kuuri kannattaa aloittaa n.kk ennen uuttavuotta ja jatkaa muutaman päivän vielä uuden vuoden jälkeen.

CRATAEGUS -orapihlajauutetta ei saa missään nimessä käyttää sydänlääkityksen aikana koska tehostaa entisestään lääkityksen tehoa. Auttaa myös esimerkiksi agilityä ja metsästystä harrastavien koirien palautukseen.

CYANARA -Artisokkauute puhdistaa maksaa ja onkin hyvä antaa esimerkiksi antibiootti/lääkekuurin jälkeen. Edesauttaa ruoan sulamista, hiivaa voi ennaltaehkäistä antamalla 1-2krt/vuodessa kuurin. Käyttöä ei suositella luonnollisesti lääkekuurien aikana koska vähentää lääkkeiden tehoa (edesauttaa ruoan sulamista).

DRONSINULA -Kuusenkerkkä-kihokkisiirappia voidaan antaa esimerkiksi kennelyskään.

ECHINAFORCE -Punahattu-uute erilaisiin tulehdustiloihin kuten korvaan, varpaanväleihin. Kylmänaralle koiralle voi tätä antaa ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa syksystä kevääseen.

PASSIFILORA - Kärsimyskukkauutetta kannattaa antaa paukkuaralle koiralle avena sativan kanssa yhdessä. Tätä voi myös käyttää ukkosaroille koirille keväästä myöhäiseen syksyyn ja eroahdistuneille koirille kuureittain. Rauhoittavan vaikutuksensa avulla koira oppii helposti uuden käyttäytymismallin (ei enää pelkää) kannattaa välillä koittaa ilman tippoja ja katsoa pärjäisikö koira ilmankin.Homeopatia
- hoitaa fyysisiä ja psyykkisiä kolhuja
- akuutit ja krooniset ongelmat
- helppoja annostella eläimelle
Pienissä rakeissa on suuri teho!

Kaikki homeopaattiset lääkkeet on testattu ihmisillä (kiva kerrankin näin päin ;)) ja hoitomuoto onkin ihmisten käytöstä yleistynyt myös eläimiin. Homeopaattiset lääkkeet ovat samat niin ihmisille kuin eläimille.

- yksilökohtaista! Jokaiselle eläimelle tulee katsoa omat, yksilökohtaiset lääkkeet ja annostelut. "puhelinlankoja pitkin" annettuja ohjeita ei kannata uskoa. Homeopaatti voi antaa ohjeistuksia akuutteihin (erilaiset onnettomuudet jne..) tapauksiin, mutta pääsääntöisesti homeopaatin on aina nähtävä ja tutkittava koira omistajan haastattelun lisäksi.

Homeopaattisissa rakeissa aineiden potenssit ovat monista lääkkeistä poiketen "väärinpäin" = c/d 6-12 fyysisiin ja akuutteihin vaivoihin kun taas suurempi luku c/d30 on tarkoitettu kroonisiin ja mielen ongelmiin.

Teho on täysin sama vaikka syöttäisit koirallesi yhden sijasta kymmenen raetta. Voimakkuuden määrittää se, miten tiheästi rakeita annetaan koiralle. Rakeet annettaan sellaisenaan (mielellään poskitaskuun, lähelle ienrajaa josta imeytyy), juomaveteen liuotettuna tai ruiskulla (veteen liuotettuna, lasilliseen vettä 2raetta) ikeniin. Rakeet ovat herkkiä ja niiden säilytyksessä kannattaa olla huolellinen. Vaikka päiväysmerkintä saattaa tulla purkissa vastaan, oikeinsäilytettynä (pimeässä, hajustettomassa ja sähköttömässä paikassa) ne säilyvät vuosia vielä päiväysmerkinnän jälkeen.

Lisäksi rakeita tulee käsitellä varoen. Vaikuttavat aineet ovat helmien pinnalla joten lattialle pudotetut rakeet kannattaa jättää imurointia odottamaan, käsin niitä ei tule liikaa koskea koska vaikuttava aine jää silloin käsiin joutumatta koiran suuhun jne.. Helponta on ottaa rakeita purkin korkkiin ja liuottaa niitä koskematta vesiruiskussa olevaan veteen.

Annosteluväli vaihtelee päivistä viikkoihin. Pääsääntönä on kuitenkin, että mikäli toivottua tulosta ei tule kahdessa viikossa ainetta tulee vaihtaa. Tämä ei johdu siitä että koira saisi aineesta "yliannostusta" vaan yksinkertaisesti siitä että käyttämäsi aine on silloin väärä koska tuloksia ei tule. Homeopaattisia ei siis anneta vuoden jokaisena päivänä vaan kuureittain tarpeen vaatiessa!

Yleissääntönä onkin että mikäli eläin olo paranee/pahenee, annostelu keskeytetään. Kun tila vakiintuu mietitään jatkohoitoa.

Kotilääkekaappiin kannattaakin (huomaathan että jotkut desinfioaineet ovat liian voimakkaan tuoksuisia säilytettäväksi samassa paikassa) varata muutamia erilaisia rakeita, näistä tärkeimpiä ovat esimerkiksi nämä;

Aconitum napellus 30 traumoihin ja esimerkiksi paukkuaroille koirille, eroahdistukseen. Kyseinen lääke auttaa myös kuumetiloihin koiran oman immuniteetin herättäjänä. Uuta vuotta ajatellen kannattaa nyt jo antaa koiralle 1/vk rae ja viikkoa ennen uutta vuotta rae/pv ja jatkaa pari päivää UV:n jälkeen. Eroahdistuksessa rae/viikko.

Arnica montana 6-12 leikkasta edeltävästi sekä leikkauksen jälkeen. Vaikka nukutus "nollaa" rakeen voiman, alkaa teho taas toimia koiran herättyä. Myös ennen/jälkeen synnytyksen hyvä käyttää ja valmistaa koiraa synnytykseen. Erityisesti fyysisiin kolhuihin. Vahvuuden vuoksi ei ns. "muuten vaan syötettäväksi".

Apis mellfica 30 erilaisiin pistoihin (ampiainen, paarma, hyttynen). Rauhoittaa myös kutiavaa ihoa. Pienemmällä potenssilla (6/12) saattavat olla liian vahvoja ja aiheuttaa vastareaktion.

Rhus toxicodendron 6/12/30 jälkihoitoaineena esimerkiksi revähdyksiin ja muihin fyysisiin ylirasitustiloihin. Käyttö lopetetaan heti kun kun auttaa.

Nux vomica 6/12/30 ensiapuun vaikka jouluna suklaan syöntiin. Nopeuttaa aineenvaihduntaa --> suklaa tulee ulos nopeasti eikä kerkeä imeytymään sekä vieraseineiden ulostuloa. Mikäli koirasi on syönyt jotain joka saattaa nopealla lähdöllä rikkoa suolen, älä anna!  Myös rotanmyrkkyyn nopealla annostahdilla (60kpl/min), kiertymiin ja tukoksiin ensiapuna.

Homeopaattisia ja kukkahattutippoja ei tule käyttää samaan aikaan jotta eivät kumoa toistensa vaikutuksia!

2 kommenttia :

  1. Iso peukku täältä! Oli varmasti todella antoisa luento :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luento oli todellakin antoisa! Kauhea into jäi toki oppia vain lisää ja lisää että pystyisi noita käyttämään yhä enemmän niin itselle kuin koirille. Jotain hyvää siitäkin että Samperi aikanaan sairastui :)!

      Poista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)