lauantai 5. lokakuuta 2013

Luento koiran biomekaniikasta

Yhdistyksen järjestämä luento biomekaniikasta oli tänään. Paljon tuli asiaa ja paljon jäi varmasti oppimatta -sen verran tuli tietoa eikä käsikään pysynyt kirjoittamisessa mukana. Onneksi tuli kattava luentomateriaali mukaan josta pystyy hieman virkistämään muistia! Luento kesti pari tuntia keskusteluineen. Luennoitsijana Jaana-Kaisa Timonen (Tmi terveystassu http://www.tmiterveystassu.fi/). Luentoon olin tosi tyytyväinen, asiat kerrottiin selkeästi niin että tällanen maallikkokin tajusi homman idean xD. Alla vielä ihan oman ymmärryksen lisäämiseksi tiivistys luennon sisällöstä, suosittelen kyllä kaikille koiranomistajille kyseistä luentoa jos jossain näette järjestettävän!


* Biomekaniikka on biologosten järjestelmien tutkimista mekaniikan avulla, esimerkiksi mitä tapahtuu koiran rangassa, hermotuksissa ja lihaksissa kun koira esimerkiksi hyppää, laukkaa tai ravaa. Kun ymmärretään koiran rakenne ja sen tyyppi (ravi/laukka/vahva) voidaan selittää miten liike syntyy mekaanisesti. Biomekaniikka on anatomisen rakenteen ja liikkeiden yhteisvaikutusta toisiinsa nähden ja ymmärrystä koiran lihasten toimimisesta. Kun arvioidaan vammamekanismeja, käydään läpi koiran asentoa, liikettä ja liikkumista pyritään selvittämään erityisesti biomekaaniset poikkeavuudet jotka antavat pohjaa diagnoosille.

* Ymmärrä koiran anatomia!
7 kaulanikamaa
13 rintanikamaa ja kylkiluuta
7 lannenikamaa
3 ristinikamaa (yhteen luutuneet, liikkumaton alue)
20-23 häntänikamaa

Koirien kuvauttaminen on antanut paljon lisätietoa koirien rakenteesta, on tyypillistä että nikamia puuttuu tai niitä on liian vähän. Myös roduilla joilla rakenne näyttää kaikinpuolin hyvältä on huomattu kuvausten myötä että muutoksia rangassa on enenmmän kuin oletetaan.

RAVITYYPPI
-Pystykorvat, jotkut terrierit
-neliömäinen
-nikamarakenteeltaan tiukkoja ja tiiviimpiä
-kestäviä, alttiita nikamatason lukoille
-hitaita soluja enemmän kuin nopeita

LAUKKATYYPPI
-10ryhmä ja jotkut paimenkoirat
-korkeuttaan pidempiä
-pitkiä, elastisia, isot liikkeet
-nopeita soluja hitaita enemmän
-alttiimpia välilevyn pullistumisille

VAHVATYYPPI
-staffit, mopsit jne...
-yleisvaikutelma pyöreä
-etupainotteisia
-voimakkaita eli nopeita soluja hitaita enemmän
-painopiste on edessä joten kaula ja niska lujilla.
-niskassa, erityisesti yläniskassa ongelmia
-takakorkeus joka johtaa myös lannerangan ongelmiin epätasapainon vuoksi
-eniten epämuodostuneita nikamia ja nikamarungoissa muutoksia.

.................................................................................

KÄYNTI
Normaalisti koiran pyrkii laskemaan päänsä eli saamaan selkälinjansa suoraksi. Askel on pitkä ja maata voittava. Jos asento on erityisen pysty saattaa se kertoa ongelmasta.

RAVI
Peitsaus: saman puolen jalat liikkuvat samaan tahtiin. Peitsaus kertoo yleensä ongelmasta; koira toisinsanoen säästää itseään. Ravissa selkäranka myös mahdollisimman suora eli pää alhaalla.

LAUKKA
Kuormittavin askellaji --> pyöreä liike, voimakas ojennus ja koko ranka liikkuu.
Mikäli laukka muistuttaa ns. "pupulaukkaa" ja on jäykkää saattaa esimerkiksi lannerangassa olla ongelmia. Laukatessa tulee eniten ongelmia, nopea liike (vitturoilla esimerkiksi 70km/h) ja järkeä vähän (:D) aiheuttaa törmäyksiä joista taas tulee välilevyn pullistumia jne..

...........................................................................

* Optimaalinen rakenne ja ryhtilinja ovat avain siihen että koira liikkuu rakennetyypillisesti oikein, eli vapaana ollessa tyypillisemmällä askellajillaan. Alkukantaiset koirat ovat usein hyvin suoria takaa kestävyyden vuoksi. Liialliset kulmaukset rasittavat koiraa pitkässä juoksussa esimerkiksi siperianhuskyllä valjakossa kun matkaa taituu pitkiä matkoja. Liian kulmautuneilla voivat povinivelet "levähtää", ja luo jännitystä sekä painetta. Ristisiteet ovat liian kulmautuneilla myös kovilla.

Liian suorat kulmaukset taas aiheuttavat liian lyhyen askelluksen taa jolloin lanneranka kuormittuu ja ristiside pitää tätä paikallaan.

Oli koiran minkä tyyppinen tahansa, sen tulisi pystyä ravaamaan luonnollisesti ja biomekaanisesti oikein. Liian kulmautuneet takajalat aiheuttavat liian kovaa painetta polviin ja risti- ja nivelsideongelmat ovat yleisiä. Takaosa ottaa tällöin pitkää askelta kun etuosan täytyy ottaa lyhyttä ja nopeaa askelta etuosaan kuormittuen jolloin koiran etuosa tekee enemmän töitä.

Koira hakee liikkeissään aina keskilinjaa! Mikäli koiran lonkat ovat esimerkiksi löysät on liike leveää.


Esimerkiksi tämän tyyppisillä koirilla liikkuminen harvoin onnistuu optimaallisesti. Lanneranka on jalostettu "katkarapumaiseksi", runko on lyhyt mutta jalat ovat korkeat jolloin liike on kiikkerää ja kaikki mahdollinen liike kuormittaa koiraa.


Edessä olevaa koiraa tarkisteltaessa huomataan että rakenne on melko optimaalinen. Sillä on kohtuullisen suora polvikulma jolloin sillä on juoksina lyhyempi aika koota ja saada enemmän voimaa liikkeeseen eikä niveleen tule kokoajan isoa liikettä.

..............................................................................................................................................

Kaiken kaikkiaan tykkäsin luennosta älyttömästi! Käytiin tosi hyvin läpi myös erirotujen jalostuksen vaikutusta, sitä miten huonosti koirat näyttävät oikeasti kipujaan ja millaisia kipuja koiran rakenne saattaa aiheuttaa. Paljon oli puhetta myös meidän ihmisten sairaasta toiminnasta (miten niin puhe harhautui välillä itse aiheesta :D) koirien jalostuksessa. Saattaa olla että koiralla on oikeasti rakenne joka ei millään tavoin ole optimaalinen aiheuttaen koiralle kipuja jne.. mutta jalostuksessa koiraa käytetään edelleen. Tämä on melko raakaa ja surkeaa.

Koiria käytetään jatkuvasti erilaisiin harrastuksiin jotka kuormittavat koiraa mutta mutta niitä ei huolleta tai tarkisteta tarpeellisilta osilta. Agilityihmisille iso hatun nosto että he tarkistavat, kuvauttavat ja huoltavat koiriaan jatkuvasti ja ymmärtävät mitä koiran huoltaminen oikeasti tarkoittaa ja miten tärkeää se on. Koiran "ura" ja treenaus perustuu siihen että koira on kunnossa oikeasti, ei vain näennäisesti. Luennolla tuli lukuisia esimerkkejä siitä, miten koira tekee rakastamaansa työtä vaikka se sattuisi sitä uskomattoman paljon! Joku koira näytti kipunsa vasta siinä vaiheessa kun se viikon päästä piti laittaa ikiuneen vaivojensa vuoksi.

Miten moni koira menettää työhalukkuutensa vain siksi että sitä särkee ja se laitetaan sen piikkiin että koiraa on vaikea motivoida tai työ ei ole sitä varten! Käsittämätöntä miten ihmisen ymmärtävät että huipulla kisaavat urheilijat tarvitsevat huoltoa (vaikka vaan hierontaa) mutta koirille ei suoda sitä samaa. Ei ole rahaa tai aikaa -sillon ei pitäisi olla niitä koiriakaan mikäli ei ole varaa ja aikaa huoltaa niitä.

Lämmittelyistä tuli myös asiaa ja pohjakunnon rakentamisesta. Painotettiin sitä miten tärkeää nuorelle koiralle on nimenomaan tärkeää juosta vapaana jotta se kehittyy oikein.

Loistava luento, tykkäsin. Samperilla oli myöskin aika luennon jälkeen vastaanotolle, siitä lisää vielä hieman myöhemmin :)

1 kommentti :

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)