maanantai 21. lokakuuta 2013

Seis äkkilähdöille!

treenihaaste 5
ottaessasi haasteen vastaan,  linkitä ylläoleva kuva postauksessasi tähän kirjoitukseen

Hieman myöhässä ilmestyi treenihaaste tällä viikolla, media-assarilla on pikkasen ongelmia koneen kanssa ;D

Yhteiskunta asettaa nykyään koirillemme huimia odotuksia ja vaatimuksia. Vaatii paljon että koira on "yhteiskuntakelpoinen" ja jotta se osaa elää yhteiskuntamme ehdoilla. Omistajina meidän tehtävämme on näyttää koirillemme mikä on yhteiskuntamme hyväksymiä käyttäytymismalleja. Koiran hallinta on monesti vaikea käsite ja sen määritelmä riippuu paljon koiranomistajasta. Minulle hallintaa ei ole kaulapannan ja hihnan käyttö -minulle se on näkymätön side joka pätee koiraan vaikka se ei olisi kytkettynä. Hallinta perustuu kuitenkin aina omistajan ja koiran väliseen suhteeseen ja jotta koira voisi olla sinulla koskaan hallinnassa -tulisi suhteenne olla osapuolia kunnioittava ja asemasi sellainen että koira ottaa sinulta mielellään vastaan ohjeita uusia käyttäytymismalleja vanhoja korvatakseen.

Uusien toimitamallien esteenä olemme usein me ihmiset; ajatellaan että koira loukkaantuu tai on väärin että koira ei saisi toteuttaa itseään jahtaamalla jänistä. Pitää kuitenkin muistaa, että koira on eläin joka on satoja vuosia selvinnyt ainoastaan sen avulla että se pystyy muokkaamaan käytöstään ympäristön mukaan. Se ei siis loukkaannu siitä että se ei pääse jänistä ajamaan vaan on onnellinen että se saa tilalle palkitsevamman ja hyödyllisen käyttäytymismallin.

Sinun täytyy kuitenkin kantaa vastuusi valitsemastasi rodusta, minusta on väärin että metsästysroduilta on aikojen saatossa pyritty vähentämään esimerkiksi saalistusviettiä. Rodut ovat rikkautemme joten älä pyri poistamaan rodusta tärkeää ominaisuutta vain siksi että sinusta ei ole ylläpitämään rodun oikeanlaista luonnetta ja viettivahvuuksia. Sen sijaan voit näyttää koirallesi missä tilanteissa se saa lähteä saaliin perään (metsästys, ratakisat jne..) ja missä tilanteissa sen kannattaa pysyä vierelläsi.

Koira on eläin, siksi täytyy muistaa että vietit ovat siihen "asennettu" tarkoituksella ja mikäli sekä ruokimme viettiä (ratajuoksut) antamalle sille ympäristön toteuttaa sitä, saattaa aivopieru joskus yllättää ja koira yhdistää vietin harjoittamisen väärään tilanteeseen (vapaana juostessa metsässä). Koira on eläin etkä voi siksi luottaa siihen koskaan 100%, jos voisi -ei se olisi eläin lainkaan.

Tässä haasteessa lähdemme parantamaan hallintaa ja pyrimme siihen että koirasi pääsisi nauttimaan vapaana juoksusta ja lenkkeilystä. Mikäli koirasi ei ole koskaan ollut irti, et voi sitä summanmutikassa myöskään päästää vapauteen opettamatta sille ensin perusasioita lähellä pysymisestä ja vieraiden ihmisten ja koirien kohtaamisesta. Et voi myöskään päästää koiraasi irti koska tahansa ja missä tahansa (ellei se ole ehdottomassa hallinnassa!), koirien irtipidosta on erilaisia lakeja joihin kannattaa tutustua ennenkuin turvautuu jokamiehenoikeuksiinsa.

Lakeja koiran irtipidosta voit lukea näistä linkeistä:
- http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=j%C3%A4rjestyslaki- http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930615?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=mets%C3%A4styslaki

Hyvä koiranomistaja ymmärtää myös sen, että koiran irtipito on aina riski ja aina voi sattua mitä tahansa yllättävää. Metsässä saattaa vastaan juosta vihainen koira joka ei ole omistajansa hallinnassa, koira lähteekin rusakon perään ja juoksee auton alle, se ajautuu sinusta liian kauas ja eksyy osaamatta takaisin kotiin, se kohtaa villieläimen jonka vuoksi seuraukset saattavat olla moninaiset; suurten petoeläinten kohtaaminen harvoin päättyy hyvin, pienten eläinten kanssa kahakkaan joutumisen riski saattaa olla pienempi mutta erilaiset loiset ja taudit sitäkin yleisempiä. Kaikkeen ei voi varautua -mutta koiran elättäminen pumpulissa ei kuitenkaan ole sen parempi vaihtoehto vaikka se itsestä tuntuisikin hyvältä.


Muutos lähtee itsestä. Aloita seuraava aamunne eritavalla; kuvittele heti aamulenkillä että hihnaa välissänne ei olisikaan. Mitä tahansa teetkin, älä turvaudu hihnaan vaikka se turvallisuussyistä koirasi kaulassa roikkuisikin. Käytä ääntäsi, kehu ja palkitse koiraa. Mieti keinot millä saat koiran huomion erilaisissa tilanteissa. Tehtyäsi aikaisemmat haasteet tulisi koiran jo tässä vaiheessa ottaa sinuun automaattisesti kontaktia ja olet vastaehdollistanut sitä erilasiin tilanteisiin ja kohteisiin niin, että se saa ympäristön ärsykkeistä palkan sinulta. Tämä on tärkein pohjustus mitä voit harjoitella ennen kuin voit edes miettiä hihnattomasti kulkemista.

Vastaehdollista vieraisiin koiriin, ihmisiin, ääniin, nopeasti liikkuviin asioihin jne..

Määritä rajat. Millaisella välimatkalla koiran tulisi sinusta pysyä vapaana ollessaan? Tulisiko sen pysyä jatkuvasti näköetäisyydellä, myös sillä on eroa onko koirasi 15 vai 50 metrin säteellä sinusta. Osta liina helpottaaksesi irtipitoa -sinun ei tarvitse pitää liinasta jatkuvasti kiinni, mutta saat nopeasti koiran kiinni mikäli se erkanee liian kauas sinusta tai näet kauempaa kohteen voit ottaa liinan päästä kiinni ilman että koira kuitenkaan tuntee painetta kaulassaan. Näin voit arvioida miten tilanne sujuisi koiran vapaana ollessa.

Älä päästä koiraa hallinnasta hetkeksikään. Kun ajat keskelle metsää ja avaat auton oven, älä kiljaise "vapaa" ja anna koirasi rynniä sekunnissa sadan metrin päähän iloisuuksissaan. Ota koira rauhallisesti autosta ja osoita omalla käytökselläsi että sen tulee pysyä lähelläsi vaikka se pääsee vapaana juoksemaan. Ollessasi varma ympäristöstä, päästä koirasi tekemään ilopyrähdyksiä kauemmas, mutta opeta se tulemaan saman tien luoksesi takaisin ettei se opi "jäämään niille teilleen".

Harjoittele, harjoittele, harjoittele. Kun olet harjoitellut koirasi kanssa "hihnattoman" elämää (ethän silti koskaan ole ilman hihnaa taajamassa! Monet ihmiset pelkäävät koiria ja vapaana, vaikka koira olisi hallinnassa, on se suurin kauhistus oikeasti koirapelkoiselle ihmiselle!!), ota harjoitus käytäntöön esimerkiksi koirapuistossa. Mikäli koirasi puiston erilaisten ärsykkeiden seasta tulee kutsusta luoksesi -olet jo hyvällä mallilla! Ota metsälenkille mukaan tuttujasi ilmestymään yllättäen puskasta, tuttuja koiria kävelemään vastaan jne..

Etene rauhallisesti, voit aloittaa irtipidon myös (muista luvat!) pelloilla jossa näet itse pitkälle ja pystyt ennakoimaan tilanteita. Pidä koirallasi liina perässä ja ole koko ajan tietoinen ympäristöstäsi. Koiran vapaana juoksuttamisen ohessa ei kannata puhua puhelimessa vaan olla mukana hetkessä ja varautua ympäristöön!

Tee vapaana pidosta koulutustuokio. Kesken lenkityksen, harjoittele jotain. Tee lähellä pysymisleikkiä, kontaktia tai noutoa hetken aikaa ja jatka lenkkiäsi. Näin saat helposti varmistettua että koira on kuulolla ja olet suurempi ja parempi vahviste kuin mitä ympäristö sille on sillä hetkellä. Aktivoi sitä piilottelemalla nakkeja metsään, heittämällä kourallisen nakkeja metsikköön, piilottelemalla herkkuja puun kuorten väliin jne..

Porukassa tyhmyys tiivistyy, monen koiran omistajat tietävät tämän! Jos omistat useita koiria, opeta lähellä pysyminen kaikille! Koira pysyy mielellään laumansa mukana, mikäli sinulla on yksi varma koira joka pysyy lähelläsi, se opettaa vilkkaamallekin kaverille lähellä pysymisen toisinaan todella helposti. Mikäli sinulla on koira joka itseluottamusta uhkuen painelee sinusta kilometrien päähän, saattaa tottelevaisemmat mutta epävarmemmat koirat lähteä itsevarman koiran perään. Mieti siis tarkoin montako koiraa pystyt pitämään hallinnassa ja mitä muut koirat opettavat koirallesi. Olisko järkevämpää pitää aina toinen koira hihnassa toisen juostessa? Mieti miten toimit useamman koiran kanssa tarkasti!

Opeta koirallesi "Ei"/ "Seis" -käsky/t joka tarkoittaa sitä, että sen täytyy keskeyttää toiminta jota se on juuri tekemässä. Tämä auttaa erilaisten raatojen ja muiden herkkujen poiminnassa jotka huomaat koiran jälkeen tai mikäli koirasi on ampaisemassa jonkun perään.

Pidä palkkaa aina mukanasi, oli se sitten lelu tai namit ja palkitse koiraa aina sen ottaessa sinuun kontaktia!

Katso aikaisemmat treenihaasteet jotka ovat antaneet pohjan tämän kaiken opiskeluun; TREENIHAASTEET -välilehdeltä.
Kaikenmaailman kysymyksiä otetaan vastaan kommentointiloodassa ja pyrin vastailemaan niihin parhaani mukaan :)!

4 kommenttia :

  1. voisin vastata haasteeseen :D nuorempaa koiraa olen pitänyt jonkun verran vapaana, uskallan sitä pitää paremmin vapaana kuin vanhaa koiraamme.
    Onkohan meillä vanhan koiran, eli puudelin kanssa mahdollisuuksia? Sillä on kovakova riistavietti, ja räkyttää vaihtelevasti muille koirille. Joskus pidin sitä metsässä vapaana, ja meni ihan hyvin. Kerran pari on lähtenyt elukan tai toisen koiran perään, mutta tullut kuitenkin takaisin melko pian. Jos ei ole elukoita näkyvillä, puudeli pysyy lähellä ja vilkuilee tulenko perässä. En ole nyt vähään aikaan vapaana pitänyt, paitsi välillä pihassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdotontahan se ei missään nimessä ole, se vaatii tosin huomattavasti enemmän aikaa ja vaivaa onnistumisen eteen. Ensin kannattaisi tietysti "hoitaa" muut ongelmat, eli muille koirille räksyttäminen muille koirille yms. pois. Riistaviettiä ja asioiden perään lähtemistä pyrkiä hillitsemään (pallojen heittelyt yms.). Kannattaa harjoitella ensin että koira on liinassa ja tehdä niitä tilanteita tutuilla koirilla yms metsässä :)

      Poista
    2. niin. Onneksi tuo nuorempi koira osaa olla melko hyvin vapaana, eikä omaa minkäänlaista riistaviettiä :D

      Poista
    3. Riistavietittömyys helpottaa kyllä ihan älyttömästi asiaa :)!

      Poista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)