treenihaaste 4
Osallistuessasi haasteeseen, kopioi ylläoleva kuva ja linkitä tähän postaukseen!
Nyt ollaan jo aika pitkällä jos kolme aikaisempaa treenihaastetta on suoritettuna! Tässä vaiheessa takana on siis muutamia viikkoja treeniä, lukuisia onnistumisia ja koirasi on saanut vahvisteita siitä, että se katsoo sinua, kohdistaa huomion sinuun ja tulee luoksesi. Tämä kaikki on avain hihnakäyttäytymisen opiskeluun. Vasta, kun nämä perusasiat ovat välillänne kunnossa -voidaan siirtyä seuraavaan haasteeseen, nimittäin vastaehdollistamiseen!
Venäläinen psykologi Ivan Pavlov kehitti ja nimesi klassisen ehdollistumisen. Moni varmasti on kuullut kellon kilinästä kuolaamaan alkavista koirista? Kun Pavlov yhdisti kellon kilinän koirien ruokailuun koirat oppivat kellon kilinän tarkoittaen samaa kuin syöminen. Tämä johti siihen, että kuullessaan kellon äänen koira alkoi kuolaamaan refleksinomaisesti koska se yhdisti äänen yksinkertaisesti ruokaan.
Klassisessa vastaedollistamisessa meillä on lähes sama kaava (ärsyke johon koira reagoi opitulla käytöksellä). Kaikessa yksinkertaisuudessaan -pyrimme saamaan koirallesi uudenlaisia merkityksiä erinäisiin asioihin. Olipa koirasi sitten liian innokas tai agressiivinen esimerkiksi muita koiria kohtaan toimii tämä harjoitus. Luovuus on rajana ja vastaehdollistamista voidaan käyttää monissa erilaisissa tilanteissa, vaikkapa ovikellon soidessa! Treenihaasteemme päämäärä on kuitenkin saada aikaiseksi mukavasti lenkkeilevä ja arjessa toimiva koira joten keskitymme lenkkeillessä vastaan tuleviin kohteisiin ja tilanteisiin.
Yksi yleisimmistä ongelmista aikuisilla koirilla on ohittaa lajinsa toinen edustaja. Oli käytös sitten liian innokasta tai agressiivista -koiran valitsema käytösmalli on usein näissä tilanteissa väärä meidän omistajiemme mielestä. Tämän vuoksi meidän kannattaa opettaakin koiralle, että toisen koiran kohtaaminen tarkoittaa palkkiota -ihmiseltä. Kun koiralle tehdään useita toistoja toiset koirat alkavat toimia koiralle vihjeinä kontaktin ottamiseen tai leikkimiseen.
Sinä tunnet parhaiten koirasi -onko leikkiminen teillä hyvä vaihtoehto vai ruokapalkka? Nopeasti kierroksia nostava ja huonommin kontaktia ottavalle koiralle suosittelen aina ensisijaisesti ruokapalkkaa vaikka itse olen käyttänyt leikkimistä esimerkiksi monien pentujen kohdalla.
Aloita aina tarpeeksi kaukana kohteesta, varmista että koirallasi on mahdollisuus onnistua!
Yksinkertaisinta on pyytää joku tuttava auttamaan ensimmäisillä treenikerroilla jotta voit keskittyä täysin koiraasi ja omaan toimintaasi. Samalla opit lukemaan koiraasi ja huomaamaan mikäli tilanne on sille liikaa.
Harjoitusten kulku on hyvin yksinkertainen; kun koirasi näkee toisen koiran (ärsykkeen) se saakin palkkaa. Samantien kun ns. "ärsykekoira" katoaa näkyvistä loppuu myös palkan saaminen. Näin koirasi oppii yhdistämään toisen koiran ruoan saamiseen ja omistajaansa kohti katsomiseen. Toistojen myötä tästä muodostuu koiralle opittu käytös.
Mene koirasi kanssa rauhalliselle kentälle ja pyydä avustajaasi tulemaan ärsykekoiran kanssa esiin. Aloittakaa pitkällä välimatkalla! Kun ärsykekoira tulee näkyviin, syötä sitä niin kauan kun ärsyke on näkyvissä (minuutti) ja lopeta samantien kun toinen koira katoaa näköpiiristä. Toista tätä harjoitusta vaikkapa päivän ajan. Voit käyttää kohteena myös polkupyöriä, lapsia, autoja, rullaluistelijoita, kävelijöitä, tuttuja ihmisiä joita kohtaa koira on liian innokas jne. Vähennä pikkuhiljaa etäisyyttä ärsykkeisiin.
Jos koirasi käy liian kierroksilla, ei pysty syömään tai käytös yltyy räyhäämiseksi -olette edenneet liian nopeasti tai palkkiosi ei ole tarpeeksi hyvä koirasi mielestä? Edetkää siis rauhallisesti koiran tahdissa!
Kun koirasi yhdistää selkeästi ärsykkeen sinulta saamaansa herkkupalaan, voit alkaa pikkuhiljaa vaatia siltä myös enemmän katsekontaktia ja palkata niistä. Katsekontaktia ja lähelläpysymisharjoituksia kannattaa toki ottaa alusta asti mukaan, mikäli koirasi sen vain kestää!
Apuja ja kyselyjä voit tämän viikkoisesta haasteesta lisätä kommentointilootaan. Pyrin vastaamaan jokaiselle parhaani mukaan :)! Luen myös vanhat kommentit joten vaikka aloittaisit haasteen paljon myöhemmin, voit kysellä haasteesta tässä postauksessa :)
Mulla heräs heti kysymys. Ei oo mahdollisuutta ärsykekoiraan tai lapsiin. Kuinka tämän vois soveltaa kadulla vastaan tulevien koirien ja lasten kanssa? Eli koska palkataan, miten ja mitä vaaditaan? : )
VastaaPoistaEli kun olet kadulla ja huomaat esimerkiksi toisen koirakon (toivottavaa toki on, että huomaat ne ennen koiraasi). Ota hieman välimatkaa (mene risteyskohtiin koirasi kanssa tms.) ja samantien kun koirasi näkee kohteen -palkkaa koiraasi. Samantien kun ärsyke katoaa koiran silmistä, lopeta palkkaaminen. Tässä vaiheessa kun olette alussa, et vaadi koiraltasi vielä mitään -mikäli olette tehneet aikaisempia harjoituksia ja pystyt olemaan hyvin etäällä ärsykkeistä voit harjoitella lähelläpysymistä ja kontaktin ottamista.
PoistaMikäli lähelläsi on kouluja, koirapuistoja tai tiedät paikkoja joissa lapset/koirat käyvät usein -kannattaa käyttää niitä hyödyksi ja suunnitella oikein semmonen vastaehdollistamislenkki :)!
Kiitos vastauksestasi! :)
Poista