sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Lahjus vai palkkio?

Meillä alko eilen uuden ryhmän kanssa kurssi, jossa käytiin ensimmäisenä läpi ihan koiran oppimista ja käyttäytymistä. Harjoitellessa katsekontaktia (jolla mun kurssit on aina aloitettu), eräs ryhmäläinen kysyi yhden parhaimmista kysymyksistä näiden kuuden kurssini aikana mitä on vastaan tullut; "Kyllähän tämä lahjonnalla toimii, mutta miten se muuttaa sen arkikäytöstä kun lahjusta ei ole saatavilla?"

Ryhmässä keskusteltiin aiheesta ja monenlaisia mielipiteitä ja näkökulmia tulikin esille. Itse jäin pohtimaan vielä tarkemmin mikä oikeastaan on lahjonnan ja palkkaamisen ero koirankoulutuksessa, onneksi meillä on wikipedia ja sivistyssanakirja!

Lahjonta "Lahjonta on korruption muoto, jossa lahjova taho pyrkii antamallaan raha- tai muulla lahjalla vaikuttamaan lahjonnan kohteen käytökseen tai muuhun häneen liittyvään seikkaan."

Palkka "Palkka on työntekijöille maksettava korvaus, tyypillisesti rahasumma työtä vastaan. Palkka voidaan maksaa myös osittain tai kokonaan luontaisetuna, kuten ateria-, asunto- tai autoetuna."

Kun mietitään lahjontaa korruption muotona, koirankoulutuksessa kyse olisi lähinnä ns. "toimivallan mukaisesta" korruptiosta; " Toimivallan mukaisella korruptiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa lahjuksen saaja hoitaa hänelle kuuluvaa työtehtävää ja ottaa lahjuksen vastaan esimerkiksi siinä tarkoituksessa, että hän sen saatuaan järjestää asian käsittelyn helpommaksi tai nopeammaksi."

Toimivallan vastainen korruptio "Toimivallan vastaisella korruptiolla taas tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö lahjusta vastaan harjoittaa sellaista toimintaa mihin hänellä ei ole toimivaltuuksia." 
(lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Korruptio).


Se siis wikipedian ihmeellisestä maailmasta. Minua ei henkilökohtaisesti haittaa vaikka koulutustavastani käytettäisiin nimitystä lahjonta vaikka tarkalleen pohdittuna se ei sitä taida edes olla -riippuu varmasti tilanteesta ja siitä annetaanko lahjus ennen tätä tehtävää vai sen jälkeen? Koirankoulutuksessa palkkaa ei tietenkään anneta koskaan ennen "työn suorittamista", ja ehkä siksi miellän itse koirankoulutuksen palkkaamiseen, en lahjontaan. Tai riippuen siitä, onko suoritettava toiminta säännöllistä vai epäsäännöllistä -käytänkö siis lahjontaa vai palkkausta?

Tilanne: Koira pitää saada nopeasti pois vaarallisesta tilanteesta.
Kyllä, käyttäisin lahjontaa! Nakin perässä imuutettu koira on lahjottu toimimaan kuten se toimii. Jos tilanne olisi vaarallinen tai muuten "vähäpätöinen" koiran elämän kannalta -tuskin jaksaisin opettaa (koska miellän opettamisen taas koiran työksi) asiaa. Mutta tällaiset tilanteet ovat hyvin harvassa -vaaralliset tilanteet ja arjessa vähäpätöiset asiat tapahtuvat harvakseltaan eivätkä koirani ole mielestäni hulttioteinejä jotka ovat oppineet saamaan kaiken kuten manulle illallisen?

Lahjomista?
Kun puhutaan operantista/klassisesta kouluttamisesta -saattaa koko homma taas heittää häränpyllyä ja kääntyä päälaelleen jos esimerkiksi koira "johdatellaan" johonkin liikkeeseen (istuminen, maahanmeno jne..). Tai sitten ei, riippuu täysin miten homman haluaa ajatella ja miltä kantilta sitä katsoo.

Koira on eläin ja eläimet tekevät aina töitä (saalistaa) palkkansa (ruoka) eteen. Eli kyseessä ei siis mielestäni välttämättä ole lahjonta vaan palkkaus.

Mutta koska oikeastaan koko käsitteellä ei mielestäni ole väliä (vaikka äärimmäisen hyviä pohdinnon aiheita saattavan ollakin :D) itse koulutuksessa. Pyrimme antamaan koiralle uudenlaisen tavan käyttäytyä, kertomaan koiralle että polkupyörää ei kannata jahdata koska se hyötyy enemmän kulkiessaan nätisti sivullani -on mielestäni aivan sama onnistuuko käytöksen muokkaus lahjonnalla vai palkkasuhteessa -kunhan se onnistuu eikä koiralle aiheudu siitä fyysisiä/henkisiä haittoja.

Puhun usein treeneissä palkkion arvottamisesta. Mikäli koiralle ei löydy hyvää vahvistetta (=palkkaa) -sitä on yksinkertaisesti turha kouluttaa! Jos toimivaa ja käytännöllistä palkkiota on vaikea löytää -kannattaa se arvottaa koiran silmissä loistavaksi. Meillä esimerkiksi koiran useasti joutuvat tienaamaan päivän ruokansa erilaisten tehtävien avulla, sanonta "ilmaista lounasta ei ole" -pitää siis paikkansa. Vaikka olemmekin koirieni kanssa enemmän yhteistyökumppaneita kuin työnantaja/työntekijä asettelussa, koen palkan maksamisen olevan koiralle selkein ja luonnollisin tapa esimerkiksi ruoan hankkimiseen.


Tämmösiä pohdintoja sunnuntain ratoksi, huomenna hei ilmestyy kolmas treenihaaste! Kaikki innolla mukahan :)!

4 kommenttia :

  1. Jee. Ihan totta. Mutta mielestäni ei ole ihan sama käyttääkö lahjontaa vai palkkausta. Houkuttelu toiminnan aikaan saamisen muotona on lahjontaa, sillä koiran tarvitsee vain tulla namin perässä, kun taas sheippaus ja nappaaminen olisi palkkausta. Ero on nimenomaan siinä tuleeko vahviste ennen vai jälkeen toiminnon. Koira oppii yleensä paljon paremmin, kun koira joutuu itse ajattelemaan palkkansa eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pääsääntöisesti koira oppii parhaiten aina operantilla mutta joitakin käskyjä harjoitellaan (tai vaikkapa vastaehdollistamista) opiskellaan jokatapauksessa klassisesti joissa esimerkiksi vihjeitä annetaan. Onko vihje sama-asia kuin lahjus? Riippuu varmaan sekin miltä kantilta katsoo :)

      Poista
    2. Vihe sama kuin lahjus? Hyvä kysymys. Tavallaan. Kai sen voisi niin ajatella, että ehdollinen vahviste, mitä vihje yleensä on, on jonkinlainen lahjus. Mikäli siis ajattelemme lahjuksen määritelmäksi sen, että se tulee ennen toimintoa. :D

      Poista
    3. Totta, ja aina lahjushan ei kuitenkaan tule ennen toimintoa "saat miljoonan jos tapat tämän henkilön", kyseessä voisi olla siis myös palkka mutta määritelmässä tarkemmin ajateltuna tuo on lahjus :D

      Poista

Rähinäryhmä kiittää palautteestasi!
Valvonta käytössä että huomataan kaikki kommentit :)