Facen "koirat" -palstalla tuli mieleen kysäistä, että miten moni käyttääkään koulutuksessa erilaisia rankaisuja, ja nimenomaan positiivisia rankaisukeinoja. Kauheen vaikeeksi tuntui menevän sielä kyselyn tekeminen, joko vastausvaihtoehtoja oli liian vähän ja mahdolliset perustelut tuppas hukkumaan yleisen keskustelun joukkoon, joten siksipä lähdin koittamaan tätä. Ensimmäistä kertaa tolla googlen omalla ohjelmalla tämmöstä väännän, mutta katsotaas tuleeko tästä yhtään mitään :)
Kommenttiloodassa keskustelu on siis täysin vapaata ja toivottavaa.
Linkkiä saapi jakaa! Kyselyyn on aikaa vastata 19.12 saakka asti!
Ehkä tärkein pointti koiran rankaisussa on oikea-aikaisuus ja se että se on aina harkittu teko, eli koiraa ei koskaan rankaista impulsiivisesti tai hermostuneena.
VastaaPoistaKoira ei ymmärrä koko asiaa "rankaisu". ei koiraa voi rankaista positiivisesti eikä mitään, koska rankaisua ei ole kuin ihmisen päässä. Kaikki jälkikäteen tuleva palaute on täysin turhaa.
VastaaPoistaSen sijaan kieltoa voi tehostaa, ajoissa, kun koira meinaa ei-toivottua asiaa. Samoin palkitseminen tulee ajoittaa oikein.Ei tohon siksi pysty oikeen asiallisesti edes vastaamaan mitään järkevää, kun en usko että sanaa rangaistus voi edes koiraeläimen opettamisen tai kasvattamisen yhteydessä käyttää. Voihan se ihminen rankaista, mutta ei se oo sama. Sama kuin kysyttäisi että "valehteletko koirallesi usein" , eli jotain asiaa mitä ei koiralle edes pysty tekemään, kun se ei ymmärrä puhetta. "Valehteletko koirallesi ja huijaat sitä" "kuinka usein olet epärehellinen koirallesi" tällaista siis yhtä käsittämätöntä. Minkälainen missio tässä on taustalla?
Kun ei sellaista ole, kuin rangaistus.
Koiraa pystyy ainoastaan kieltämään ja kehumaan oikea-aikaisesti, mutta jos ihminen kuvittelee rankaisevansa koiraa, niin ei koira sitä edes ymmärrä. Vaikka se nenä työnnettäisiin pissaan tai jotain.
Oikeampi kysymys kuuluisi että hakkaatko koiraasi ja oletko sille paha. jos sitä kerran tässä ajetaan takaa. Mutta että edes yhdistää sana KOULUTUS ja RANGAISTUS samalle sivulle, niin ei ole silloin ymmärretty koko eläintä eikä sen aivotoimintaa pätkääkään.
Oikeesti kuiten melko liikuttava ajatus, että siis ihminen rankaisisi koiraa. Herää mielikuva jostain koiraparasta, joka ei todellakaan ymmärrä mitä sille huudetaan ja ihminen "laittaa koiran jäähylle" tai suuttuu sille yms. Sydäntäsärkevää ja ikävää noin ajatuksen tasolla. Kun sen kiellon voi tehostaa ja koira ymmärtää sen, eikä rupea pelkäämään. Koiraa muistetaan kehua ja tehostaa ehkä namilla sillä hetkellä kun se istuu käskystä. Siinä se.
PoistaMun mielestä tällainen asia kuin "koiran positiivinen ja negatiivinen rankaisu" ei kuuluisi olla mitenkään tapetilla, edes terminä, että ikäänkuin hyväksytään se sana rankaisu edes osaksi kirjoitettua koirasanastoa..Ja tästä herää mielikuva että ikäänkuin se olisi jokin päivänpolttava väittelynaihe edes..Hirveää, jos vielä nykypäivänä pitää edes puhua koiran rankaisemisesta puolesta tai vastaan, se on mielestäni inhimillistävä ja julma mielikuva että on koira, ja sitten sitä rankaistaan kun se on "tuhma koira".:(
Kyselyn tekijä käyttää tiedemaailmasta periytynyttä naksutinkouluttajien termistöä, jossa positiivinen ja negatiivinen eivät viittaa asian miellyttävyyteen vaan matemaattisiin merkkeihin eli positiivinen + = lisää jotain, negatiivinen - = jotain pois. Vahviste on määritelty seuraukseksi, joka lisää tekemisen toistumisen todennäköisyyttä ja rangaistus seuraukseksi, joka vähentää teon toistumista.
PoistaEli eläimen tekojen seuraukset voidaan jakaa neljään ryhmään:
positiivinen vahviste = lisätään jotain, jotta eläin toistaisi juuri tekemänsä asian, suomeksi sanottuna esimerkiksi anna sille makupala, leiki, anna lupa tevehtiä kaveria tms.;
negatiivinen rankaisu = vähennetään eläimen juuri tekemän asian todennäköisyyttä poistamalla jotakin, suomeksi sanottuna siis poista mahdollisuus palkkioon, vie koira pois agilityradalta tms.
positiivinen rangaistus = eläimen juuri tekemän asian toistumisen todennäköisyyttä vähennetään lisäämällä jotain. Suomeksi sanottuna siis se perinteinen pakote tai rankaisu, eläimelle epämiellyttävä tuntemuksen aiheuttaminen, kun se käyttäytyy huonosti. Haukunestopannat (ikävä haju, sähköisku tai pelottava ääni), hihnasta nykäisyt, kolinapurkki (pelottava ääni).
negatiivinen vahviste = eläimen juuri tekemän asian toistumisen todennäköisyyttä lisätään poistamalla jotain. Se voi olla esimerkiksi paineen poistaminen. Ulkomailla opetetaan koirille tottelevaisuutta esim. nk. pakkonoudolla, jossa koiraa nipistetään, kunnes se avaa suunsa, tai ärsytetään sähköllä, kunnes se tulee ohjaajan luo. Lievempi esimerkki on koiran painostaminen elekielellä tekemään jotain.
Vielä kun eri suuntaukset käyttävät samoja termejä eri merkityksessä ja jos samat termit vielä esiintyvät vielä eri merkityksessä muissa yhteyksissä, niin tarvotaan jo aikamoisessa viidakossa. Ihmiset alkavat väitellä sanojen merkityksistä sen sijaan, että he havannoisivat ja keskustelisivat siitä, mitä he oikeastaan tekevät.
Sitten kun vielä uskomukset ja urbaanilegendat sekä suoranainen epäjohdonmukaisuus ja pahoinpitely sotketaan koulutukseen ja kasvatukseen. Jotain kuonon työntämistä pissaan ei oikeastaan voi edes pitää rankaisuna tämän naksutinkouluttajan määritelmän perusteella, koska se ei todennäköisesti vähennä sisälle pissimisen todennäköisyyttä. Sen sijaan sen voi määritellä ihmisen epäjohdonmukaiseksi ja epämiellyttäväksi käytökseksi. Koira voi kokea sen kyllä rankaisuksi, mutta ei siitä asiasta, josta omistaja kuvittelee sitä rankaisevansa.
Kun koiraa kouluttaa, pitäisi ymmärtää, miksi käyttää juuri sitä keinoa, jota käyttää, ja miksi se toimi tai ei toiminut. Oikea-aikainen ja oikein ajoitettu (positiivinen) rankaisu kyllä toimii joidenkin epätoivottujen käytösten kitkemiseen ainakin väliaikaisesti, mutta toiset eivät halua aiheuttaa lemmikilleen edes väliaikaista ahdistusta, jos ongelman voi hoitaa pois päiväjärjestyksestä pehmein keinoin. Tottelevaisuuskoulutuksen alkeissa rankaisua ei sitten taas voi käyttää mitenkään päin, koska rankaisulla ei saa aikaan uusia käytöksiä ja negatiivinen vahvistaminen menee herkästi eläinrääkkäyksen puolelle.
Mä olen miettinyt sitäkin, että heijastuuko täällä amerikkalainen koirankoulutusvallankumous. Siellä koiran koulutus on ilmeisesti jyrkemmin jakaantunutta kuin täällä ja jotkut takapajuaivot ovat todella rankaisupainotteisia. Tälle on sitten vastareaktio. Mun kokemus ulkomaista rajoittuu tosin foorumien lukemiseen. En ole kovin vanha, joten en tunne suomalaisen koirankoulutuksen taustoja historian hämäriin, mutta mun koiraharrastusajan täällä on ollut tasaisempi eka hyvällä ja sitten pahalla-meininki.
En ole itsekään mikään enkeli, mutta koitan kuitenkin oppia noita rankaisua välttäviä keinoja oppia niin arkikäytökseen kuin harrastuskoulutukseenkin, koska luonteenlaatuni ei sovi nk. pakotekoulutukseen tai laumahierarkiaideologiaan, miten sen sitten määritteleekin (en suinkaan ole liian pehmeä vaan enemmänkin taipuvainen liioittelemaan otteitani!) ja ainakin nykyinen koirani vastaa paljon paremmin yhteistyöhön.